«Завирушка». Так міг би називатися мексиканський серіал. У маленьких птахів загону горобиних великі пристрасті розпалюються. Завирушка лісова може змінювати партнера, а самих партнерів буває кілька.

Самці у відповідь теж доглядають за 3-5-ю самками одночасно. При цьому представники сильної статі відстежують, щоб пташенята були саме від них. В іншому випадку самці завирушек здатні вбити дітей коханої.

Якщо, наприклад, домінуючий партнер парувався з самкою, а його суперник так і не зміг підійти до неї, потерпілий поразку мстить. За зовнішнім виглядом завирушек і не скажеш, що вони здатні на мексиканські пристрасті.

Опис і особливості завирушки

Завирушка – птиця, яку більшість прийме за горобця. Відрізняється від нього пернате лише більш тонким дзьобом. В іншому, той же розмір, той же колір.

На фото завирушка постає бурою з темними пестринами. Мітки наче розмиті. Черевце птиці сірувате. Спинка завирушки трохи темніше решти тіла. У самців наряд більш яскравий, а у самок – тьмяний. В іншому представники підлог схожі.

Крім дзьоба героїню статті виділяє манера пересуватися. Польоту завирушки воліють ходьбу. Птахи мірно крокують замість того щоб стрибати, подібно міським горобцях.

Над ніздрями завирушки є шкірясті мішечки. Це ще одна відмінність птиці. Вона, до речі, співуча, видає мелодійні трелі. На більшості територій Росії вони чутні з весни до осені.

На зиму птахи відлітають у теплі краї. Однак, на берегах Волги і в передгір’ях Кавказу завирушки живуть цілий рік, тримаючись холоду ближче до незамерзаючих водоймах.

Спосіб життя і середовище проживання

Завирушки обережні і потайливі. Це ускладнює вивчення птахів і сприяє їх малоизвестности. Раз птахів не видно, звідки про них знати?

Ховаються завирушки в заростях трав та чагарників, заселяючи підліски. Тут же птахи будують гнізда. У них переважають мохи і гілки ялини.

Дивіться також:  Клювач птах. Спосіб життя і середовище проживання клювача

Відповідно, завирушки вибирають ялинові ліси. Їх птахи облюбували у центральній Росії, на заході Сибіру і за межами країни – в Європі, передній Азії, на півночі Африки.

Види завирушки

Серед завирушек виділяють 9 видів. Лісовий відкритий ще в 1758-го року. Наступним була сибірська завирушка. Її відкрили в 1776-му. Птах трохи менший за горобця, досягає в довжину 15-17 сантиметрів. Розмах крил при цьому становить близько 23-ох сантиметрів. Вага птахи не перевищує 20 грамів.

Сибірська завирушка відрізняється бурої шапочкою на голові. Особливо чітко вона проявляється навесні. Краї шапочки темніше центральної частини, подібні бровам.

Темні відмітини у сибірської завирушки є й на щоках. До дзьоба смуги звужуються, обхоплюючи очі. Між їх обведенням і шапочкою видно рудо-охриста забарвлення. Іноді, пір’я тут виглядають майже білими.

Охристо-жовта у сибірячки і грудка. Жовта пляма є в основі дзьоба, але інша його площа темна, контрастує з вохристій шиєю.

Сибірську завирушку легко впізнати за темою шапочці

Інакше виглядає черногорлая завирушка. Її орнітологи виявили в 1844-му. Під дзьобом птахи є пляма вугільного кольору. Смужка пір’я між шапочкою і відмітинами на щоках біляста.

На фото черногорлая завирушка

В кінці 18-го століття в окремий вид виділена завирушка альпійська. Вона розміром з горобця, важить 30-40 грамів, в довжину досягає 18-19ти сантиметрів, крила відкриває на 30-33 сантиметри.

Кінчики крил представників альпійського виду загострені, а в забарвленні переважає попелястий тон. Сірим пір’ям покриті голова, груди, спина і надхвістя птиці. Восени у вигляді альпійської завирушке більше коричневого. Це підсумок линьки після періоду гніздування.

Завирушка альпійська

У 1848-му виявлена завирушка японська. Її голова рівномірно коричневе з рудим відтінком. Такого ж забарвлення крила, спинка і хвіст птаха. Живіт сіруватий. Дзьоб у птахи теж сірий. Мешкає вид на Сахаліні, Курилах і в Японії. Звідси і назва завирушки.

Дивіться також:  Кондор птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці кондор

З назви зрозуміло і місце проживання гімалайського виду. Його відкрили в одні роки з альпійським. Гімалайська завирушка одна із самих дрібних і непоказних. Сіре тіло поцятковане рідкісними темними відмітинами. Їх контури розмиті. Місцями відмітини охристі, а місцями вугільного тони.

Гімалайська завирушка відрізняється від звичайної маленьким розміром

У 1872-му відкрита завирушка бліда. Вона буро-сіра. Від інших видів відрізняється поздовжніми пестринами на спині. Темні відмітини. Блідим вид названий, оскільки кольору в забарвленні каламутні, немов птах покрита пилом. Навіть білі брови і горло швидше брудно-молочні.

Бліда завирушка

Залишилося згадати два види : Козлова і строкатий. Останній відкритий в 1884-му. Строката завирушка є двійником блідою. Різниця лише в тому, що у нового виду є чорні пестрины на спинці і такі ж темні відмітини на щічках.

З усіх завирушек строката – одна з найбільш малочисельних. Популяція кочує, перелітаючи з місця на місце. Це додатково ускладнює підрахунок особин.

Завирушка Козлова виявлена орнітологами останньої в 1887-му році. З тих пір знаходили лише поодинокі кладки і поодинокі особини виду. Він у своєму класі самий рідкісний. Зовні птах світло-рожевий (майже білий) зверху і брудно-сіра на черевці. На світлому фоні виділяються чорний дзьоб і такі ж темні очі.

Зустрічаються представники виду Козлова в азіатських країнах, наприклад, в Тиві, Монголії. Перше особин виявили в останній, за межами Росії.

Завирушка Козлова дуже рідкісна птиця

Завирушками часто помилково називають птахів, схожих на них. Так з’явилася назва славка завирушка. Між тим, славковые – окреме сімейство. На відміну від завирушки, славка живе в містах та поблизу них, подібно звичайним горобцях.

Харчування завирушки

До якого б вигляду не ставилася завирушка, живиться комахами. У їжу йдуть дрібні мошки, павучки, жучки, гусениці. Насіння рослин – вимушений вихід із ситуації для зимуючих завирушек. За раз вони з’їдають комах загальною масою в 2 третини власної ваги.

Дивіться також:  Сплюшка птах. Спосіб життя і середовище проживання сплюшки

Розмноження та тривалість життя

Для гніздування завирушки вибирають сирі, прохолодні ділянки підліска. Тут птахи в’ють низькі і широкі «чаші» з товстими стінками. Розміщують гнізда на висоті приблизно в 1 метр, ховаючи в покладах хмизу, гілок ялин.

Яйця у завирушек зеленувато-блакитні, однотонні, в довжину не перевищують 2-ох сантиметрів. Діаметр гнізда птахів при цьому доходить до 14-ти сантиметрів. В «чашу» повинні вміститися 4-7 яєць і, звичайно, насиживающая їх птаха. Пташенята вилуплюються через 15 днів. Оскільки відкладають яйця завирушки в середині травня, потомство з’являється на світ в кінці місяця.

На фото гніздо завирушки

Якщо у самця є сумніви в батьківстві, він як мінімум відмовляється годувати пташенят. Тоді жінці доводиться зніматися з гнізда, щоб знайти їжу для дітей. Тому в більшості випадків завирушки і тримають при собі відразу кілька партнерів. Хоч один з них буде спокійний за причетність до кладці, вигодує потомство і захистить від нападок скривджених самців.

Рідко серед завирушек зустрічаються стандартні пари з двох особин, що зберігають вірність один одному. Мова не про лебединої вірності на все життя, а про «домовленості» на один сезон розмноження.

Живуть завирушки до 8-ми років. Але в природі термін птах рідко перевищує 3 роки. 8 років зазвичай живуть приручені завирушки. У домашніх умовах вони можуть радувати і 9-10 років. Все залежить від догляду за птицею і підбору компанії їй. Завирушки – птахи колективні. В будинок орнітологи радять брати їх парами.

Back to Top