Птах яструб відноситься до ряду сімейства соколиних і яструбиних. Відома вона також під застарілими на даний момент назвою «яструб-тетерев’ятник» (згідно етимології старослов’янської мови «str» означає «швидкий», а «rebъ» – «строкатий» або «рябий»).

Птахи орел і яструб займають почесне місце в міфологіях і переказах різних народів світу, де вони нерідко ототожнювалися з посланцями богів. Стародавні Єгиптяни поклонялися образу цього пернатого, вважаючи що очі яструба символізують місяць і сонце, а крила – небесну гладь.

Елітні підрозділи слов’янських дружин звичайно поміщали зображення птаха на власні знамена, що означало мужність, міць і абсолютну безжальність до ворогів.

Особливості та середовище яструба

Досить одного погляду на фото яструба для того щоб переконатися, що птах є досить осанистой і має стрункою фігурою з широкими і короткими закругляющимися крилами.

Яструб має сильні лапи, на яких розташовані довгі пальці з міцними кігтями і досить довгий хвіст. Птах також має свою відмітну особливість у вигляді білих «брів», що знаходяться безпосередньо над очима, які звичайно з’єднуються в області потилиці.

У деяких регіонах і країнах можна зустріти майже чорного яструба. Варіантів забарвлення птахів сімейства яструбів існує безліч, однак найчастіше зустрічаються особини, у забарвленні яких переважають сині, коричневі, чорні та білі тони.

Очі у дорослих яструбів, великі та зазвичай червоні або темно-коричневі, лапи – жовті. Самки в більшості випадків крупніше самців, і їх вага може доходити до 2 кг при довжині тіла 60-65 см і розмахом крил більше одного метра. Вага самців варіюється в діапазоні від 650 до 1150 грамів.

Яструби – хижі птахи, яких можна зустріти в самих різних куточках нашої планети. Найбільше поширення вони мають у Північній (аж до Аляски) і Південній Америці, в гірських та лісових теренах Євразійського континенту.

Дивіться також:  Вівчарик птах. Спосіб життя і середовище проживання вівчарик

В Африці та Австралії живуть переважно дрібні яструби, на відміну від великих, що водяться в Азії і Європі. На території Росії яструб зустрічається нечасто крім Далекого сходу, Приморського краю і в деяких районах Південної Сибіру.

На сьогоднішній день яструби селяться переважно посеред старих реліктових лісів, оскільки з відкритих територій у свій час були витіснені численними мисливців, які займаються відстрілом яструбів, оскільки ті, на їх думку, масово винищували їх потенційну здобич – перепелів і тетеруків.

Голоси птахів схожі на дзвінке клекотание, і на даний момент можна почути їхні гучні «розмови» на околиці якогось невеликого населеного пункту.

Характер і спосіб життя яструба

Яструби є надзвичайно вправними птахами, швидкими і з блискавичною реакцією. Ведуть вони переважно денний спосіб життя, проявляючи найбільшу активність і займаючись пошуками їжі в світлий час доби.

Самець і самка створюють пару, яку вони обирають один раз на все життя. Яструбина пара має власну територію, межі якої можуть розкидатися на три тисячі гектарів і здатні перетинатися з кордонами інших особин (крім місця безпосереднього гніздування птахів).

Свої гнізда яструби звичайно будують в хащах старих лісів на найвищих деревах, на рівні від десяти до двадцяти метрів безпосередньо від поверхні землі.

На фото гніздо яструба

Вони можуть значно відрізнятися за зовнішнім виглядом у різних особин, однак і самець і самка яструба виявляють особливу пильність під час будування гнізда, заплутуючи власні сліди, перелітаючи з дерева на дерево і спілкуючись між собою певними звуками.

Крик птаха яструб нагадує клекіт, що переходить часом в досить низькі вібрації (у самців).

Харчування яструба

Птах яструб – хижак, раціон якої складається переважно з тваринної їжі. Пташенята і молоді яструби харчуються різноманітними личинками, комахами, жабами і дрібними гризунами.

Дивіться також:  Кохінхіни порода курей. Опис, зміст, догляд і ціна курей породи кохінхіни

Подорослішавши, вони починають полювати на більш велику здобич, таку як фазани, білки, зайці, кролики і рябчики.

Яструби можуть полювати один раз на два дні, оскільки їх шлунок забезпечений «сумкою», в якій може зберігатися частину здобичі, поступово потрапляючи у шлунок.

Яструб вживає в їжу інших птахів і дрібних гризунів

Зір яструбів – просто чудове, і ширяючи в небі вони здатні виглядати свою здобич на відстань до декількох кілометрів. Вистеживши свою жертву, птах здійснює блискавичний ривок, не даючи їй схаменутися і хапає здобич своїми потужними чіпкими лапами.

Однак під час погоні яструб настільки сконцентрований на своїй жертві, що може запросто не помітити виникло перед ним перешкоду у вигляді дерева, будинки або навіть поїзда.

Крик яструба для відлякування птахів на сьогоднішній день активно використовується мисливцями на дичину для того, щоб видобуток вийшла з укриття щоб поспішно ретируватися від хижака.

Розмноження та тривалість життя

Яструб є моногамною птахом, що веде переважно осілий спосіб життя. Статевої зрілості вони досягають приблизно у віці одного року, після чого утворюють пари і приступають до спільного процесу будівництва гнізда.

Пташеня яструба

Шлюбний сезон сильно варіюється в залежності від географічного розташування і протікає зазвичай з середини весни до початку літа. Самка приносить потомство не частіше одного разу на рік у кількості від двох до восьми яєць, з яких через тридцять днів з’являються на світ пташенята.

У насиджуванні яєць беруть участь як самка, так і самець. Через пару місяців молоді яструби освоюють ази самостійного життя і залишають батьківське гніздо.

Середня тривалість життя яструба в умовах природного середовища становить 15-20 років, проте відомі випадки, коли окремі особини, що містяться в неволі, жили значно довше.

Дивіться також:  Лорі папуга. Спосіб життя і середовище проживання папуги лорі

Придбати птицю на сьогоднішній день не складає ніяких труднощів, і пташенят яструба можна запросто придбати через інтернет за 150-200 доларів США. Купують їх найчастіше шанувальники соколиного полювання і любителі диких тварин.

Back to Top