Особливості та середовище ягуара

Ягуар – красива і граціозна тварина, представник сімейства котячих. Він вважається найбільшим хижаком з мешканців Американського континенту, займаючи третє місце по всьому світу.

Довжина його тіла часто буває більше півтора метрів. А особливо великі самці досягають ваги до 158 кг, Самки значно дрібніше, а середня вага особин становить від 70 до 110 кг.

Ягуар має довгий хвіст: від півметра і більше. Висота тварини в холці доходить до 80 див. Тварина належить до роду пантер. Як видно на фото тварини, ягуар зовні скидається на леопарда, але його набагато більшими.

І забарвленням також схожий на свого хижого родича, але будовою черепа нагадує тигра. Має густий і коротке хутро і закруглені вуха. Забарвлення різноманітний: від яскраво-рудих тонів до пісочного кольору, нижня частина і підошви білі, а по всьому тілу розкидані темні плями.

В природі зустрічається і чорний ягуартварина, що не вважається представником окремого виду, а є результатом проявом меланизма.

Ягуар – яскравий представник фауни Нового світла і мешкає в Центральній і Південній Америці. З-за запеклої полювання, звірі були практично повністю знищені в Уругваї та Сальвадорі.

На території півдня США ареал проживання його скоротився на третину з тієї ж причини. Ягуар – житель вологих тропічних джунглів, може мешкати в болотистих зонах і на територіях, порослих ксерофитным чагарником.

Зустрічається і в лісистій гірській місцевості, але на висоті не більше двох кілометрів, а також на узбережжі океану. Вчені налічують до дев’яти різних видів ягуара. Тварина потребує охорони і вважається, що один з її підвидів був повністю винищений.

На фото чорний і плямистий ягуари

Дивіться також:  Тварини Африки. Спосіб життя і середовище проживання тварин Африки

Характер і спосіб життя ягуара

Цей дикий, граціозний звір живе в місцях, де панує первозданна природа і існує різноманітний тваринний світ. Ягуар воліє одиночний спосіб життя.

Як і всі хижаки, він охороняє від посягань свою територію, яка досить обширна і може займати від декількох десятків до ста квадратних кілометрів. Величина особистих ділянок залежить від різновиду ландшафту, умов, велику кількість їжі, яку можна на ньому здобувати, а також від статі тварини.

Охороняючи свої володіння, ягуар веде себе нетерпимо і проявляє крайню агресивність по відношенню до оцелотам і пумам – своїм родичам та представникам сімейства котячих.

Але до особин свого виду він відноситься цілком терпляче, навіть виявляючи доброзичливість при зіткненні на ділянках полювання. Добуваючи їжу, ягуари часто переходять з місця на місце, а через кілька днів повертаються назад для того, щоб знову чатувати свою здобич на колишній території.

На тварин полювання ягуар починає з настанням сутінків, особливо активно діючи відразу після заходу сонця і в досвітні годинники. Цей звір не може бігати довго, але на коротких дистанціях з ним мало хто може зрівнятися. Швидкість тваринного ягуара становить близько 90 км/год.

Переслідуючи свою здобич, він видає гортанні уривчасті звуки, що нагадують бурчання. А в ночі часто чується його приголомшливої, що леденить душу, рев. Індіанці Південної Америки всерйоз вірять, що ягуар володіє особливими здібностями: має можливість гіпнотизувати жертв, вміє наслідувати голосам тварин і птахів, подманивая і обманюючи свою здобич.

Зрозуміло, це лише легенди, але плямисте забарвлення тварини дозволяє йому зливатися з навколишніми краєвидами і, залишаючись непоміченим, заманювати в пастку своїх жертв. Часто він підстерігає своїх видобуток в густій високій траві. Або причаївшись на березі водойм, чекає, коли тварини самі прийдуть до водопою.

Дивіться також:  Тварини тропічного лісу

Нападаючи, ця смертоносна величезна кішка кидається з боку або зі спини, збиваючи з ніг свою жертви силою свого стрімкого тіла. Такий удар або смертельний, або призводить до серйозних травм. І навіть великі і сильні тварини, такі, як корови, після стрибка ягуара помирають на місці від перелому хребта.

Щелепи його настільки потужні, а зуби настільки гострі, що часто він прокушує видобутку череп. Цікаво, що ягуар ніколи не переслідує своїх жертв, якщо вони вчасно виявили небезпеку й кинулися геть, щоб врятуватися втечею.

Також тварину рідко нападає на людей, особливо якщо його не провокувати. А зафіксовані випадки людоїдства зазвичай пов’язані з самообороною. Відомі приклади, коли ягуар гнався за людиною виключно з цікавості. Незважаючи на надзвичайну небезпеку тварини мають бажання містити ягуарів у великих приватних будинках і на присадибних ділянках.

Будь-яка тварина, і навіть хижак, цікаво своїми звичками, характером і манерою поведінки. Але тримати ягуара можна лише за умови чіткого дотримання умов утримання та годівлі.

А перебувати має в добре обладнаному вольєрі з залізними дверима, що відкривається з допомогою тросів, щоб убезпечити тварина. Купити ягуара можна в розплідниках, зоопарках і у приватних осіб.

Однак, справа ускладнюється тим, що цей вид занесений в Червону книгу і зарахований до рідкісним тваринам. Ціна ягуара може доходити до декількох десятків тисяч.

Харчування

Тварина ягуар в якості своїх жертв може вибирати копитних представників фауни: тапірів і пекарі, може атакувати капибара і кайманів. Його їжею можуть виявитися лисиці і мавпи, а також більш дрібні тварини: гризуни, змії та птиці.

Хижак починає свою вечерю з голови вбитої жертви, поступово доходячи до задньої частини. Коли розмір видобутку буває занадто великий, наситившись, звір залишає своє заняття, іноді повертаючись, щоб доїсти залишки, але далеко не завжди, майже ніколи не харчуючись падаллю.

Дивіться також:  Димчастий леопард. Спосіб життя і середовище проживання димчастого леопарда

Якщо звір освоюється на території океанського узбережжя, то його улюбленим делікатесом і особливим ласощами може стати м’ясо черепахи, панцир якої хижак запросто здатна прокусити. Ягуар може нападати на худобу.

Не в приклад своїм родичам, представників сімейства котячих, ягуар відмінно плаває, часто переслідуючи у воді своїх жертв. Він чудовий ловець риби, і займається цим у річках і струмках. А поселяючись на океанському узбережжі, він розшукує і викопує з піску черепашачі яйця.

Розмноження та тривалість життя

У ягуарів немає певного періоду для шлюбних ігор. Домагаючись розташування самок, тварини збираються іноді невеликими групами, що неприродно для ягуарів, що віддають перевагу самотність у звичайних умовах.

На фото дитинча ягуара

В пору вибору партнерки, здатність мати потомство у яких наступає на третій рік життя, самці ревуть оглушливо й пристрасно. Незважаючи на агресивність цього виду, поєдинків між суперниками в боротьбі за самку зазвичай не буває. А після спарювання партнери назавжди покидають один одного.

І через приблизно сто днів, в своєму лігві мати дарує життя кільком дитинчатам. Забарвлення їх більш темний, ніж у батьків, а плями на шкурі майже суцільні.

Діти проводять з матір’ю близько шести місяців до тих пір, поки не навчаться полювати самостійно. А всьому навчившись, залишають її назавжди. В неволі ягуар доживає до 25 років, але на волі звірі вмирають набагато раніше.

Back to Top