Особливості та середовище вухатого їжака

Вухатий їжак (від латинського Hemiechinus) – це один з родів ссавців із великої родини їжакових.

Відрізняються вони від інших представників свого сімейства випирають довгими, загостреними до кінчика вуха. Довжина вух залежно від виду досягає трьох-п’яти сантиметрів.

Рід вухатих їжаків включає в себе всього шість видів:

  • Голобрюхий (від латинського nudiventris);

  • Індійський (від латинського micropus);

  • Длинноиглый, він же темноиглый або лисий (hypomelas);

  • Вухатий (від латинського auritus);

  • Ошийниковий (від латинського collaris);

  • Ефіопський (від латинського aethiopicus).

Деякі групи вчених відносять до цього роду ще і такий вид як карликові африканські вухаті їжаки з-за того, що вони теж мають довгі вуха, але все-таки в загальновизнаної класифікації даний вид віднесено до окремого роду – Африканські єжи.

Середовище існування цього роду не сильно велика. Їх поширення відбувається в Азії, Північній Африці і на південно-сході Європи. На територіях нашої країни мешкає всього лише один з видів – це вухатий їжак.

Це досить дрібне ссавець, розмір його тіла не перевищує 25-30 сантиметрів при середній вазі в 500-600 грам.

Найбільшими (важкими) представниками роду є длинноиглые єжи – їх маса тіла доходить до 700-900 грамів.

Спина у всіх видів покрита голками сірих і коричневих кольорів. З боків, на мордочці і на череві голки відсутні, а замість них зростає хутряний покрив світлих тонів.

Голова невелика з витягнутою мордочкою і довгими вухами, що досягають розмірів більше половини голови. Досить великий рот, наповнений 36-ма міцними потужними зубами.

Характер і спосіб життя вухатого їжака

Вухаті їжаки є нічними жителями, вони стають активні з заходом Сонця і настанням сутінків.

Дивіться також:  Кінкажу. Середовище існування та спосіб життя кінкажу

Але, незважаючи на це, є безліч фото вухатих їжаків в денний час доби. Живуть і шукають їжу окремо, утворюючи пари тільки на період спарювання.

Для своїх розмірів ці тварини досить енергійні і швидко переміщаються, йдучи від свого помешкання на кілька кілометрів у пошуках їжі.

Територія, на якій, пасеться самець вухатого їжака, може доходити до п’яти гектарів, самки мають меншу територію – вона становить два-три гектари.

За час добового неспання вухатий їжак може подолати відстань у 8-10 кілометрів.

Спати і відпочивати єжи йдуть у свої нори, які або риють завглибшки до 1-1,5 метра, або займають і облаштовують вже існуючі занедбані оселі інших дрібних тварин, в основному гризунів.

Єжи, що мешкають на північних територіях свого ареалу, на зимовий період впадають в сплячку і прокидаються з настанням потепління навколишнього середовища.

Зміст вухатого їжака будинку не надає з себе величезних зусиль. Дані тварини не дуже вибагливі і дуже непогано обживаються в клітинах.

Раціон його харчування дозволяє купувати корм майже в будь-якому магазині для тварин. Саме з цієї причини домашній вухатий їжак в наш час зовсім не рідкість і цим мало кого можна здивувати.

На сьогоднішній день можна купити вухатого їжака практично на будь-якому пташиному ринку або в розпліднику.

А отримати навички змісту цього тварини не складе труднощів, бо на просторах Інтернету є корисних радою величезна безліч.

У зоомагазині ціна вухатого їжака буде варіюватися від 4000 до 7000 рублів. Приблизно стільки ж грошей знадобитися для закупівлі інвентарю для його змісту.

Вклавши таку суму свого нового вихованця, ви і ваші близькі отримаєте безліч позитивних емоцій.

Дивіться також:  Сайгак тварина. Спосіб життя і середовище проживання сайгака

Харчування вухатого їжака

Всі види вухатих їжаків мають раціон харчування у вигляді безхребетних комах, в основному в корм йдуть мурашки і жуки, а також личинки комах.

Також вживають насіння рослин і ягоди. Рідко коли їжею можуть послужити дрібні хребетні ящірки і гризуни.

Єжи, які на зиму впадають у сплячку, за весняно-осінній період набирають жировий прошарок, яка буде підгодовувати їх організм всю довгу зиму, тому всі бадьорий час вухаті їжаки проводять у пошуках їжі, роблячи свої внутрішні запаси.

Види південних територій теж можуть впадати в сплячку, що відбувається досить рідко і пов’язаний з малою кількістю їжі на населеної місцевості, наприклад, в посушливе літо.

Розмноження та тривалість життя вухатого їжака

Статева зрілість у вухатих їжаків настає залежно від статі в різні часові проміжки – у самок до одного року життя, у самців розвиток трохи повільніше і статеве дозрівання відбувається до двох років.

Шлюбний період у більшості видів починається з приходом тепла навесні. У мешканців північних територій в березні-квітні після пробудження від зимової сплячки, у південних представників ближче до літа.

У цей період єжи починають виробляти своєрідний їдкий запах, який і привертає пари одне до одного.

Після спарювання самець рідко залишається з самкою на кілька днів, найчастіше відразу йде на свою територію, а самка приступає до риття нори для народження потомства.

Вагітність триває, в залежності від виду, 30-40 днів. Після чого на світ з’являються маленькі, глухі і сліпі маленькі їжачки. У виводку їх від одного до десяти.

Народжуються вони голими, але вже через кілька годин на поверхні тіла з’являються перші м’які голки, які через 2-3 тижні зміняться на більш тверді.

Дивіться також:  Дельфін. Особливості та середовище дельфінів

Через 3-4 тижні ежата починають відкривати очі. Живиться потомство материнським молоком до 3-4 тижнів життя і надалі переходять на самостійний пошук, і вживання більш грубої їжі.

До двох місяців від народження діти починають самостійне життя і незабаром залишають материнську нору для риття власної на новій території.

У середньому, вухаті їжаки в домашніх умовах або зоопарках живуть 6-8 років, у природному середовищі термін їх життя трохи менше, в тому числі це пов’язано з полюванням на них хижаками, які мешкають на одній території з їжаками.

Основними ворогами цих ссавців є вовки, борсуки, лисиці і інші шанувальники невеликих ссавців.

Деякі види вухатих їжаків занесені в Червону книгу, наприклад голобрюхий їжак вважається майже зниклим видом.

Інші види знаходяться в регіональних та державних Червоних книгах Казахстану, України і Башкирії.

До 1995 року в Казахстані були дуже активні організації, які у спеціальних розплідниках розводили рідкісні види їжаків, в тому числі і вухатих, але, на жаль, до наших днів вони не збереглися.

Back to Top