Опис і особливості вухатого тюленя

Вухатий тюлень – це узагальнююча назва кількох видів ластоногих. Характерна риса, яка відрізняє цих ссавців від інших тюленів, це наявність маленьких вух.

До сімейства вухатих тюленів відносяться 9 видів морських котиків, 4 види морських левів і сивучів. У загальній складності в сімейство вухатих тюленів входять 14 різновидів тварин.

Всі представники цих видів є хижаками. Їжу добувають під водою, де використовують прекрасні навички мисливців. На суші тюлені незграбні, рухаються повільно. Виявляють однакову активність вночі і вдень.

Забарвлення однотонне, без яких-небудь характерних рис. Хутро вухатих тюленів має сірий колір з бурим відтінком, характерні мітки на тілі відсутні. Хутро може бути грубим і густим, це властиво морським котикам, а може навпаки прилягати до шкіри, створюючи суцільний покрив, ця особливість належить морським котикам.

Всі вухаті тюлені досить великі. Самець завжди в кілька разів більше самки. Вага дорослої особини в залежності від виду може бути від 200 до 1800 кг Довжина тулуба, так само може бути різною від 100 до 400 див. Тіло має витягнуту форму з коротким хвостом і довгою масивної шиєю.

Передні ласти більш розвинені, з їх допомогою тварини переміщуються по суші. Не такі великі і функціональні задні кінцівки, проте вони оснащені міцними кігтями. На передніх кінцівках пазурів немає, точніше вони залишаються в стадії зачатків.

Під час плавання передні кінцівки виконують основну роль, а задні служать для регулювання напрямку. Щелепи тюленів розвинені, кількість зубів 34-38, залежно від виду. Дитя тюленів народжується з молочними зубами, але через 3-4 місяці вони випадають і на їх місці виростають міцні корінні.

Спосіб життя і середовище проживання вухатого тюленя

Ареал проживання, вухатих тюленів досить великий. Тварин цього виду можна зустріти у водах північних морів Льодовитого океану. У південній півкулі ці тварини мешкають в Індійському океані в прибережних зонах Південної Америки і біля берегів Австралії.

Дивіться також:  Шерстокрыл тварина. Спосіб життя і середовище проживання шерстокрыла

Практично завжди триматися стадом, навіть під час підводного полювання. Лежбище влаштовують на узбережжі в скелястій місцевості. У шлюбний сезон віддають перевагу тихі затоки і віддалені острови. Ворогами для вухатих тюленів у воді, є великі акули і косатки. Для дитинчат цих тварин смертельну небезпеку представляє зустріч з хижим морським леопардом.

Однак, найбільшою загрозою для тюленів на суші і у воді залишається людина. Ці тварини є об’єктом для промислу, після забою, хутро, шкіра і жир приносять браконьєрам більший прибуток. Тюлені не мігрують, в море далеко не йдуть. Воліють прибережну зону, в ній відчувають себе комфортніше. Єдиною причиною для зміни середовища проживання є масовий вилов риби.

Коли природний баланс порушується, тюленів доводиться шукати інші території з відповідними умовами для проживання. У тюленів дуже розвинений інстинкт самозбереження. У разі наближення небезпеки, навіть віддані дитинчат самки, можуть покинути їх і стрімко мчати в воду.

Харчування вухатого тюленя

Харчуються вухаті тюлені різною рибою, головоногими молюсками. Іноді раціон ссавців доповнюють ракоподібні. Винятком є Антарктичні морські котики, вони в основному харчуються крілем.

Ще одні представники цього виду — морські леви, можуть полювати на пінгвінів і навіть поїдати дитинчат інших тюленів. Під час полювання під водою тюлені стадом оточують зграї риб і поїдають свою здобич. В гонитві за їжею можуть розвинути швидкість до 30 км на годину.

Розмноження та тривалість життя вухатого тюленя

Перед початком шлюбного сезону вухаті тюлені можуть довго не виходити на сушу, а постійно перебувати у воді. Там вони відгодовуються і готуються до спаровування. Коли час приходить, першими на сушу виходять самці і спрямовуються до того місця, де колись народилися. З моменту виходу, отъевшиеся особини, починають вести боротьбу за саму кращу і більшу прибережну територію пляжу.

Дивіться також:  Руконожка тварина. Опис і особливості руконожки

Згідно з дослідженнями було доведено, що щорічно тюлені прагнуть зайняти одну вже звичну територію. Після поділу суші, коли кожен самець виб’є собі місце, на суші починають з’являтися самки.

Тюлені намагаються зібрати на відвойованої території якомога більше самок, часто з допомогою сили затягують самку до собі у володіння. Під час вибору самок, вухаті тюлені ворожі по відношенню до суперників.

Іноді в сутичках за гарем може постраждати і сама самка. Шляхом такого розподілу у самця морських тюленів може зібратися на території до 50 самок. Як не дивно велика частина відвойованих самок, ще вагітні, після минулого шлюбного сезону. Вагітність триває від 250 до 365 днів. Після пологів через 3-4 дні самка знову готова до спаровування.

Дитинча тюленя вухатого

Швидкі пологи, нормальний, природний процес займає не більше 10-15 хвилин. Вухаті тюлені народжують на світ одного малюка в рік. Маленький тюлень народжується з темним, майже чорним, хутряним покривом. Через 2-2.5 місяця шуба змінює колір світліший.

Через тиждень після народження всі діти збираються разом і так проводять практично весь час, матері можуть спокійно годуватися і залишати малюків. Коли приходить час годування, самка тюленя по нюху знаходить свого малюка, годує його молоком, і знову покидає серед інших дитинчат. У середньому самки годують малюків 3-4 місяці.

Відразу після запліднення, самець не проявляє інтересу до самки і майбутнього потомства. Дітей виховує мати поодинці, батько ніякої участі у вихованні не приймає.

По закінченню часу вигодовування, дитинчата тюленів можуть самостійно плавати і покидають лігво для того, щоб повернутися сюди тільки в наступному році. Середня тривалість життя тюленів становить 25-30 років, самки цих тварин живуть довше на 5-6 років. Зафіксований випадок, коли в неволі самець сірого тюленя прожив 41 рік, але це явище дуже рідкісне.

Дивіться також:  Лангур мавпа. Спосіб життя і середовище проживання мавпи лангур

Нормальним фізіологічним віком тюленів вважається 45-50 років, але вони не доживають до такого віку з-за великої кількості супутніх факторів: навколишнє середовище, різні захворювання і наявність зовнішніх загроз.

Back to Top