Опис і особливості вомбата

Один тільки факт того, що вомбати були мешканцями нашої планети більше десятка мільйонів років тому, вказує на унікальність даної тварини.

Звичайно, багато видів вомбата зникли з лиця землі, але все ж і сьогодні ми можемо поспілкуватися і познайомитися з життям тварин вомбатів. На сьогоднішній день фауна багата двома пологами сімейства вомбатів, в які входить три види цих унікальних створінь природи:

  • Короткошерстий вомбат (короткошерстый вомбат)
  • Длинношерстый вомбат (квінслендський і длинношерстый вомбати)

В процесі еволюції було значно більше пологів вомбатів, проте вони, на превеликий жаль, не змогли зберегтися в природі з цілого ряду причин. Відомо як мінімум про п’ять таких пологах. В далекі часи найближчими родичами вомбатів вважалися панди, у цих тварин дуже багато подібностей.

Однак, приблизно 36 мільйонів років тому шляху еволюції цих тварин змінюють напрямок і віддаляються один від одного. На фото вомбатів все ж можна помітити деяку схожість.

Вомбати являють собою травоїдних тварин, які поширені в Австралії, є травоїдними і зовні дуже схожі на маленьких ведмедів і свинок одночасно. Доросла тварина в довжину має розмір від 70 сантиметрів до 1, 2 метрів. При цьому вага знаходиться в межах 20-40 кілограмів.

Статура у вомбатів досить щільне і компактне, невелике тулуб, при цьому досить великих розмірів голова і чотири потужні кінцівки. У вомбатів є ще і невеликий хвіст, який вважається нерозвиненим. Зверху вомбати покриті шерстю, зазвичай сірого, або попелястого кольору.

Задня частина тваринного побудована особливим чином, тут багато хрящів, кісток і твердої шкіри, це свого роду щит. Якщо в нору до тварині намагається хтось забратися, то вомбат, як правило, підставляє свій зад і так захищає прохід всередину, щоб заблокувати і розчавити об стіни нори нападника.

Дивіться також:  Тварини Мадагаскару. Опис і особливості тварин Мадагаскару

Особливу увагу хотілося б звернути на голову цих кумедних «ведмедів», вона досить велика по відношенню до тулуба, при цьому трохи сплюснута, по боках розташовані очі-намистини. У разі небезпеки вомбати можуть захищатися і навіть нападати головою, вони як би буцаються їй, хоча роги у них відсутні.

Будова щелепи і зубів дуже схоже на первинні харчопереробні органи гризунів. Серед сумчастих тварин, у вомбатів налічують найменшу кількість зубів: як у верхньому, так і нижньому ряду є 2 передніх ріжучих зуба, а також жувальні, а ось кутові зуби у них відсутні.

Лапи вомбата міцні, м’язисті і досить сильні, також є кігті, які присутні на кожному з п’яти пальців кожної лапи. Кігті грають величезну роль в житті тваринного, так як за їх допомогою вони можуть рити нори.

Вомбати славляться мистецтвом риття, створюючи цілі підземні царства-держави, тому іноді їм присвоюють титул найбільш талановитих і великогабаритних землекопів. Тунелі, вириті ними, можуть бути до 20 метрів в довжину і досягати 3 метрів в ширину.

Вони будують цілі підземні палаци, в яких можуть жити всією родиною. Не дивлячись на невелику довжину лап, вомбати здатні розвивати швидкість пересування-40 км/ч. Так само вони можуть забиратися на дерева і навіть плавати.

Характер і спосіб життя вомбата

Австралія – це батьківщина вомбатів, однак є ще острів Тасманія, де також можна зустріти таких незвичайних мешканців. Зустріч з вомбатом не таке вже часте справа, хоча в природі їх чисельність не маленька.

Це пов’язано зі способом життя, адже він переважно підземний. Тому для цих унікальних тварин головне – сухий грунт, у якої немає підземних вод, покладів каміння і великої кількості коренів дерев і рослин.

Дивіться також:  Види лис. Опис, особливості, назви і спосіб життя видів лисиць

Вомбати вибудовують під землею цілі поселення, тут і просторі будинку, і хитромудрі вулички – тунелі, по яких пересуваються мешканці підземелля. Більшу частину доби вомбати проводять в норах.

Вони воліють нічне життя, тому вдень вони відпочивають і сплять в просторих і прохолодних будинках, а з настанням темного часу доби вони виходять наверх, щоб розім’ятися і підкріпитися.

Вомбати живуть великими групами, тому територію для життєдіяльності вони займають більшу. Іноді це цілі поля площею до 25 гектарів. Щоб визначити кордони своїх володінь тварини позначають територію з допомогою своїх екскрементів. Цікавий той факт, що какашки вомбата мають форму кубика.

Характер у вомбатів доброзичливий, вони зовсім не бояться людей. У природному середовищі існування у них практично немає ворогів. Однак, якщо їм доводиться захищати свою територію, то вони стають агресивними.

При наближенні небезпеки, вони приймають суворий вид, починають розгойдувати головою значних розмірів і при цьому видавати неприємний звук, який нагадує мукання.

Такий вид рішуче налаштованого вомбата нерідко відлякує нападника. Якщо ж цього не відбувається, то може статися напад, вомбати звикли битися головами, подібно до того, як буцаються кози або вівці. Картинки вомбатів у природному середовищі в цілому дуже позитивні і мирні, головне, щоб не було поблизу вогнища небезпеки для цих тварин.

Харчування

Про вомбатів кажуть, що вони справжні гурмани люблять тільки першокласну їжу, яку вони добувають собі самостійно з допомогою своїх кігтиків. Вомбати люблять ласувати молодими соковитими стеблами рослин, а також корінцями, мохами, деякими ягодами і грибами. Щоб вибрати найкращу їжу для себе вомбати використовують свій нюх і особлива будова губ і зубів.

Таким чином, вони здатні зрізати під корінець самі маленькі і ніжні пагони, щоб насолодитися їх чудовим смаком. Переварюють їжу ці неповторні звірки до 14 днів, так як у них вкрай повільний процес травлення.

Дивіться також:  Гімалайський ведмідь. Спосіб життя і середовище проживання гімалайського ведмедя

Вомбати ставляться до тварин, у яких немає необхідності у вживанні великої кількості води. Цим вони дуже схожі на мандрівників пустелі – верблюдів. Їм достатньо всього лише 22 мл води в добу з розрахунку на 1 кг ваги. Тому тварина досить легко переносить спрагу, і може деякий час і зовсім обходиться без води.

Розмноження та тривалість життя вомбата

Поява дитинчат вомбата на світ не залежить від сезону року і погодних умов. Розмноження у вомбатів відбувається на протязі всього року. Однак, в посушливих регіонах все ж учені спостерігають швидше сезонне розмноження.

Вомбати – сумчасті тварини, однак у самок сумки розташовані особливим чином, вони повернені назад, щоб не заважали рити землю, і в них не потрапляла бруд і земля.

Вагітність самки триває всього близько 20 днів, потім на світ з’являється єдине дитинча. Хоча у самки є два соска, але виносити і вигодувати двох малюків неможливо.

Наступні 8 місяців після появи на світ дитина проживає у матері в сумці, де він оточений цілодобової турботою і увагою. Однак і після покидання цього затишного містечка, ще приблизно рік, до досягнення статевої зрілості, він буде жити поруч з матір’ю, яка як і раніше буде дбати про свою дитину.

У природі вомбати живуть в середньому близько 15 років, а в неволі вони можуть жити і по 20-25 років, все залежить від умов утримання і раціону харчування, та інших факторів.

Back to Top