Багато пернаті впевнено почуваються не лише в повітряній сфері, але і на воді. Це середовище проживання, кормова база. Визначити, які водоплавні птахи, вдається на підставі вивчення пернатих, їх здібностей утримуватися на поверхні. Вони не є спорідненими видами, але мають багато спільних рис: міжпальцевих перетинки, густе оперення, копчиковую залозу.

Між собою водоплавні птахи не формують харчової конкуренції, по-різному добувають їжу, спеціалізуються на своїх харчах. Кожен вид займає свою екологічну нішу. Травоїдних різновидів серед них немає. Птахи або примикають до хижаків, або всеїдних прожорам.

Водоплавні птахи представлені загонами:

  • гусеобразными;
  • гагарообразными;
  • поганкообразными;
  • пеликанообразными;
  • пингвинообразными;
  • журавлеобразными;
  • ржанкообразными.

Представники гусеобразного сімейства у повному складі ведуть водну або полуводную життя. У всіх перетинка знаходиться на трьох пальцях, дзьоб сплощеної форми, пластини по бічних сторонах мови для фільтрування їжі. У Росії мешкають види гусячих та качиних підродин.

Гоголь

Невелика компактна качка з білою шиєю, з черевцем і боками. Широкий хвіст майже чорного забарвлення, зеленуватий відлив на голові, спині. Довжина тіла гоголя становить 40-50 см, розмах крил у середньому 75-80 см, вага 0,5 – 1,3 кг. Мешкає на глухих тайгових водоймах. У холодну пору відлітає на територію столове сереброЕвропы, Азії, півдня Росії, іноді середньої смуги.

Білий Гусак

Назва відображає основний колір птиці, у якої тільки махові пір’я з чорним відливом. Дзьоб, ноги рожеві. Довжина тіла становить 70-75 см, крила в розмаху 120-140 см, маса приблизно 2,5-3 кг Птах гніздиться в зоні арктичної тундри, на узбережжі Гренландії, східної Чукотки, Кольського півострова.

Огарь

Червона водоплавна птиця відноситься до сімейства качиних. Яскраве помаранчеве оперення надає ошатний вигляд обережного мешканцеві водойм Європи і Азії. Махові крила, лапи чорні. Огарі – чудові плавці і нирці. Добре бігають По землі. В польоті нагадують гусей. У довжину птахи досягають 65 див. Живуть парами, тільки до осені збираються в зграї.

Гуменник

Великий гусак з масивним дзьобом. Темно-буре оперення, світлі ділянки на грудях. Дрібний поперечний малюнок робить вигляд ажурним. Помаранчеві ноги і поперечна смуга над дзьобом додають яскраві акценти в окрас гуменника. Довжина тіла становить 80-90 см, вага приблизно 4,5 кг, розмах крил в середньому 160 див. Мешкає на водоймах і в лісах тундри, лісотундри, тайги.

Канадська казарка

Велика водоплавний птах з довгою шиєю, маленькою головою. Тіло довжиною приблизно 110 см, розмах крил становить 180 см, маса особини не перевищує 6,5 кг. Голова і шия чорні, спина, боки, черево сірувато-бурі з білястими лініями. Лапи чорні.

Вид поширений на Британських островах, водоймах Швеції, Фінляндії, островах Ладозького озера і Фінської затоки.

Звичайна гага

Велика нырковая качка з довгим хвостом. Потужний свинцевого кольору дзьоб без наростів. Чорна шапочка прикрашає голову птиці, груди, криюче пір’я, шия чисто білі. Жовто-зелені плями нижче вух. Довжина тіла становить 60-70 см, розмах крил приблизно 100 см, маса 2,5-3 кг.

Гагарообразное сімейство складається з близькоспоріднених видів, що мешкають в північних районах Америки, Європи, Азії – холодній зоні північної півкулі. У порівнянні з качками гагари швидко і якісно літають. Це птахи з древньою історією серед сучасних пернатих.

Дивіться також:  Жулан птах. Спосіб життя і середовище проживання жулана

Червоновола гагара

Невелика за розміром птах з загнутим дзьобом. Попереду на шиї каштаново-червона пляма. Оперення сіре, з білою брижами. Довжина тіла становить 60 см, розмах крил приблизно 115 см, маса близько 2 кг.

Для гніздування птах вибирає тундрові і тайгові зони. Зимує в Середземномор’ї, узбережжя Чорного моря, Атлантичного океану. Товстий шар пуху і густий покрив пір’я, підшкірний жир рятують від переохолодження.

Чернозобая гагара

Птах середніх розмірів. Довжина тіла до 70 см, розмах крил до 130 см, маса тіла до 3,4 кг Дзьоб прямий, чорний. Темний наряд з білими вкрапленнями. Мешкає на водоймах північної Євразії, Америки. Птах любить місця уздовж горбистих берегів.

Широко відомі крики гагари, схожі на гучний сміх.

При небезпеці птахи не злітають, а пірнають, склавши крила на спині від намокання. Спеціальний жир куприкової залози, яким покриті пір’я водоплавних птахів, забезпечує водозахист.

Черноклювая (полярна) гагара

Розміри птиці найбільші серед родичів. Характерні відмінності в темно-зеленою забарвленням голови і формі дзьоба, нагадує кинджал. У холодну пору відлітають на моря з теплими водами. У перельотах рухаються розсіяними групами. Пари гагар зберігаються на все життя. Живуть птахи приблизно 20 років.

Поганковые велика колекція водоплавних птахів, що включає 22 види. Назва виникла на основі харчового сприйняття їх своєрідного м’яса з неприємним запахом риби. Представників сімейства часто приймають за качок, але між ними багато відмінностей.

Вони відмінні нирці завдяки сильним коротким ніг, які не мають перетинок між пальцями, а забезпечені боковими лопатями для веслування.

Норець великий (велика поганка)

Птахи мешкають на ставках, озерах, люблять зарості очерету. Чомгу не зустріти на суші, вона навіть злітає після розбігу з води. Шия зберігає попереду біле забарвлення весь рік. Живиться мальками і безхребетними організмами. Плаває з глибоким зануренням у воду.

Чорношиїй норець

Розміром поступається чомгу. Довжина тіла до 35 см, маса до 600 гр. Зустрічається на неглибоких водоймах з заростями рослин на території Європи, Африки, на заході США. З похолоданням птиці від північних зон летять до південних водойм. В Африці ведуть осілу життя.

Згідно назві шия і голова чорні, на вухах – жовті пучки пір’я. По боках руде пір’я, черево біле. Головна прикмета – криваво-червоні очі. У пташенят – червоні плями між очима і дзьобиком.

Мала поганка

Найбільш дрібний представник серед родичів в розмірах. Маса всього 150-370 м, довжина крила приблизно 100 мм. Темний, з бурим відтінком верх, черево брудно-біле. Шия попереду каштанового кольору. На сніжних крилах білі дзеркальця. Очі жовті, з червонуватою радужиной.

Голос поганки нагадує флейтову трель.

Селиться в дрібних озерах і річках з повільною течією. На відміну від качок, які гріють замерзлі ноги в пір’ї живота, поганки піднімають їх над водою в сторони.

Пеликанообразные (веслоногие) представники сімейства відрізняються плавальної перетинкою між усіма чотирма пальцями. Ноги-весла і довгі крила багатьом дозволяють впевнено плавати і літати, але ходять вони незграбно. Птахів багато розрізняє в образі і стилі життя.

Дивіться також:  Авдотка птах. Середовище існування та спосіб життя лежня

Великий баклан

Птах великих розмірів, довжиною до 1 м, масою 2-3 кг, розмах крил приблизно 160 див. Чорно-синє оперення з білястим плямою на горлі, зникаючим до зими. Потужний гачкуватий дзьоб.

Баклан широко поширений на водоймах, багатих рибою. Зустрічаються особини осілі, перелітні і кочують. У баклана намокають пір’я, тому він часто сушить їх, коли сидить вертикально і розставляє в сторони крила.

Кучерявий пелікан

Закручені пір’я на лобі, голові, подкрыльях надають птиці неповторний кошлатий вигляд. Лапки темно-сірого кольору. Довжина тіла до 180 см, розмах крил понад 3 м, маса в середньому 8-13 кг.

Громадська птах, утворює колонії. У полюванні пелікани діють колективно: оточують косяки і ударами крил по воді зганяють рибу в місця, де простіше зловити. Кучерявий і рожевий пелікан – рідкісні водоплавні птахи Росії, внесені в Червону книгу. Гніздяться на Каспійському узбережжі, берегах Азовського моря.

Рожевий пелікан

Назва відображає ніжний відтінок оперення, який посилюється на черевній стороні. В польоті добре помітні махові пір’я чорного забарвлення. Примітні потужні дзьоби водоплавних птахів, довжиною до 46 див.

Рожеві пелікани полюють на велику здобич: карпов, цихлид. За добу в їжу однієї птиці потрібно 1-1,2 кг риби.

Вознесенський фрегат

Мешкає на островах Атлантичного океану. Оперення великого птаха чорне, голова – з зеленим відливом. Зобный мішок червоного кольору. Особливість харчування фрегата полягає в лові летючої риби.

Пингвинообразные представники, або пінгвіни, — нелітаючі морські птахи 18 видів, але чудово плавають і поринають. Обтічна форма тел ідеально підходить до пересування у воді. Еволюція перетворила крила птахів в плавники. Середня швидкість руху пінгвінів у воді становить 10 км/ч.

Потужна мускулатура і щільний кістковий кістяк забезпечують їм впевнене перебування в морських глибинах. Окрас, як у багатьох морських мешканців, маскувальний: спина сіро-блакитна, з чорним відливом, білий живіт.

Пінгвіни мешкають в середовищі суворих кліматичних умов Антарктиди. Анатомічно вони пристосовані до екстремального впливу холоду. Теплоізоляцію забезпечує шар жиру, до 3 см, тришарові водонепроникні пір’я. Внутрішній кровотік влаштований таким чином, що тепловтрати зведені до мінімуму. Одна колонія птахів включає кілька тисяч особин.

Журавлеобразные птиці одні з перших колись втратили здатність літати. Багато видів поширені по всіх континентах, крім зон Арктики і Антарктики. Родичі істотно розрізняються за виглядом, розмірами. Є крихти від 20 см і птахи-велетні до 2 м.

Сонячна чапля

Мешкає в тропічних районах Америки поруч з водоймами: заболоченими місцями, озерами, бухтами.

Строкате оперення сіро-коричневих відтінків, з додаванням жовто-зелених, білих, чорних тонів. Розмір в довжину до 53 см, вага в середньому 200-220 р. Довга шия в районі горла білого забарвлення. Ноги жовтогарячі, довгі. Віяловий хвіст з горизонтальними смугами темного кольору. Добуті об’єкти харчування (жаби, риба, пуголовки) чапля полоще у воді перед вживанням.

Арама (пастушковый журавель)

Мешкає на територіях американського континенту, зарослих рослинністю поблизу боліт з прісною водою. Літають погано, від небезпек намагаються незграбно тікати.

Гучні крики, які вони видають, служать засобом захисту. Довжина тіла журавля до 60 см, вага не більше 1 кг, а розмах крил у середньому 1 м. Корм птиці добувають з дна водойми – равлики, мідії, рептилії. У раціоні бувають жаби і комахи.

Дивіться також:  Альбатрос птах. Спосіб життя і середовище проживання альбатроса

Стерх (білий журавель)

Великий птах з розмахом крил приблизно 2,3 м, масою в середньому 7-8 кг, висотою до 140 см Дзьоб по довжині більше, ніж у інших журавлів, червоного кольору. Оперення біле, крім чорних махового пір’я. Ноги довгі.

Гніздування стерхів проходить виключно в Росії. Улюблені місця знаходить в безлюдній якутській тундрі або на багнистих болотах Приоб’я. Взимку птахи мігрують в Індію, Іран, Китай.

Особливість стерхів – до сильної прихильності до водойм. Всі їх будова націлене на пересування по в’язкому ґрунті. Стерхи ніколи не годуються на сільськогосподарських угіддях, цураються людини. Красива і рідкісна птиця під загрозою зникнення.

Африканський лапчатоног

Назва відображає ареал птиці – річки і озера африканського материка, південніше Сахари та Ефіопії. Особливість лапчатонога в глибокому зануренні під час плавання, при якому видно лише голова і шия. В небезпеці може бігти по воді з короткими злетами і спусками.

Довжина птаха близько 28-30 див. Забарвлення зелено-коричневий зверху, білий на черевці. З боків голови проходять дві білі смужки.

Лиска (водяна курка)

Невелика птиця, схожа на звичайну качку, але однорідного чорного окрасу з білою плямою на голові. Здалека світла шкіряста пластинка нагадує лисину, що і породило відповідну назву.

Короткий дзьоб лиски за формою схожий на курячий. Жовтуваті лапи з довгими пальцями сірого кольору. Повсюдно поширена на території Європи, Казахстану, Середньої Азії, Північної Африки. Віддає перевагу мілководді, зарості очерету, осоки, очерету. Чорна водоплавна птиця – об’єкт промислу.

Сивкоподібні водні птахи представлені багатьма видами, різними за розмірами, способу життя. Прихильність до водойм і анатомічні особливості зближують цих пернатих.

Морські чайки

Серед родичів відрізняються великими розмірами: вага приблизно 2 кг, довжина тіла становить 75 см, розмах крил 160-170 див. Оперення чайки переважно білого забарвлення, крім верхніх пір’я чорного кольору на крилах. Швидкість польоту складає 90-110 км/ч.

Кулики-сороки

Контрастне оперення чорно-білої гами. Лапи, дзьоб яскравого оранжево – червоного кольору, такого ж відтінку круги навколо очей. Кулики-сороки поширені по морським узбережжям, крім полярних зон. Дзьоб довгий, пристосований для розбивання на каменях морського видобутку.

Серпоклюв

Зустрічаються в Середній Азії, на Алтаї групами вздовж кам’янистих річок в гірських регіонах. Для них важливо наявність острівців для гніздування. Часто полює на мілководді. Примітний дзьоб червоного кольору вигнутої форми допомагає вишукувати видобуток між камінням на дні водойм.

Плавунчики

Невеликі пташки, які проводять значну частину часу на воді. Прекрасно плавають, але не пірнають. Харчуються кормом з поверхні або занурюючи голову, як качка, під воду для полювання. Тримаються як поплавки, з високою посадкою. Переважно зустрічаються в тундрових водоймах.

Водний спосіб життя об’єднав птахів, вміють триматися на поверхні. Ця непорушна зв’язок наповнює їх спосіб життя особливим змістом. Водоплавні птахи на фото відображають гармонію повітряної і водної сфери природи.

Back to Top