Вівцебик – тварина, якому притаманні унікальні якості, фахівці віднесли його до окремого загону. Це тварина за своїм зовнішнім виглядом нагадує як биків (рогами), так і овець (довгою шерстю і коротким хвостом).

Особливості та середовище вівцебика

До сьогоднішнього дня, мускусні бики – єдині представники вівцебиків, як роду. Вони входять в сімейство порожнисторогі. Вважається, що далекі родичі цих ссавців мешкали в Центральній Азії за часів міоцену. Ареал займав переважно гористі місцевості.

Під час похолодання 3,5 млн. років назад, вони покинули Гімалаї і розселилися в північній частині азіатського континенту. Заледеніння в іллінойський період стало причиною переміщення вівцебиків в нинішню Гренландії і на північ Америки. Чисельність мускусних биків істотно зменшилася під час пізньо-плейстоценового вимирання у зв’язку з різким потеплінням.

Тільки Північному оленеві і овцебыку, як представникам копитних, вдалося пережити важкі століття. Мускусні бики, до недавнього часу широко поширені в Арктиці, в Євразії практично повністю вимерли.

На Алясці зникнення тварин відбулося в ХІХ столітті, але в 30-х роках минулого століття їх завезли туди знову. Сьогодні на території Аляски налічується приблизно 800 особин цих тварин. В Росію вівцебики потрапили на Таймир і острів Врангеля.

В цих місцевостях вівцебики мешкають на територіях заповідників і перебувають під охороною держави. На планеті залишилося дуже маленька кількість цих тварин – приблизно 25000 особин. Зовнішність тваринного цілком відповідає суворих умовах Арктики. Виступаючі частини на тілі бика практично відсутні.

Це значно знижує втрати тепла і зменшує можливість обмороження. Шерсть вівцебика відрізняється довжиною і густотою. Завдяки їй невелика тварина здається особливо масивним. Шерсть спадає практично до землі і має коричневий або чорний колір. Тільки роги, копита, губи і ніс оголені. У літній період «шуба» тварини коротше, ніж у зимовий.

Дивіться також:  Бонобо мавпа. Спосіб життя і середовище проживання мавп бонобо

Виявити вівцебиків білого кольору практично неможливо. Лише в північній Канаді, недалеко від затоки Куїн-Мод зрідка можна зустріти особин цього роду. Їх шерсть має дуже високу ціну. Горб у вигляді загривка у мускусного бика розташовується в районі плеча. Кінцівки маленькі і кремезні, причому передні набагато коротше задніх.

Копита великих розмірів, округлої форми, добре пристосовані для пересування по засніжених поверхнях і скелястих місцевостях. Ширина передніх копит перевищує ширину задніх і сприяє швидкій розкопці їжі з-під снігу. На масивній і подовженою голові вівцебика розташовуються масивні роги, які тварина скидає кожні шість років і використовує для захисту від ворогів.

Самці мають більш великі роги, ніж самки, які також призначені як зброю під час переймів один з одним. Очі у вівцебиків темно-коричневого кольору, вуха маленькі (близько 6 см), хвіст короткий (до 15 див). Зір і нюх у тварин розвинене чудово.

Вони прекрасно бачать навіть вночі, відчувають подбирающихся ворогів і можуть знайти їжу, яка знаходиться глибоко під снігом. Самки і самці, а також тварини з різних регіонів по вазі і росту значно відрізняються один від одного. Вага самців може коливатися від 250 до 670 кг, висота в холці – приблизно півтора метра.

Самки важать приблизно на 40% менше, їх зростання близько 120-130 див. Найбільші особини населяють західної Гренландії, найменші – північну. Вівцебик відрізняється від схожих тварин, таких як як, бізон, зуб не тільки своїм зовнішнім виглядом, але і диплоїдним кількістю хромосом. Назва «мускусний бик» тварина отримало із-за специфічного аромату, що виділяється залозами тварини.

Характер і спосіб життя вівцебика

Мускусний бик – колективне ссавець. У літній період стадо може досягати до 20 тварин. Взимку – більше 25. Групи не мають відокремлених територій, але переміщуються своїми маршрутами, які мітять за допомогою спеціальних залоз.

Дивіться також:  Деревний кенгуру. Спосіб життя і середовище проживання деревного кенгуру

Більш дорослі тварини домінують над молодняком і в зимовий час витісняють їх з місць, де багато їжі. Вівцебик живе на певній території і воліє не переміщатися далеко від неї. У пошуках корму влітку тварини пересуваються вздовж річок, а взимку по напрямку до півдня. Вівцебик – тварина дуже витривала. Але володіє такими якостями, як повільність і неквапливість.

Якщо йому загрожує небезпека, біжить зі швидкістю 40 км/год тривалий час. Підшкірний жир і довга шість дозволяють тварині пережити морози -60 градусів. Вовк – одинак і білий ведмідь є природними ворогами вівцебиків. Однак, ці парнокопитні не входять до числа слабких або боягузливих тварин.

У випадку нападу ворога, тварини займають кругову оборону. Всередині кола знаходяться телята. При атаці найближчий до агресора бик підкидає його рогами, а поруч стоять затоптують. Ця тактика не спрацьовує тільки при зустрічі з озброєним чоловіком, який може за короткий час перебити все стадо. Відчувши небезпеку, тварини починають сопіти і фиркати, телята бекають, самці ревуть.

Харчування вівцебика

Пасовище шукає головний бик в стаді. У зимовий період вівцебики більше сплять і відпочивають, що сприяє гарному травленню їжі. Мешкають вівцебики більшу частину життя в холодних суворих умовах, тому їх раціон не відрізняється різноманітністю. Тривалість арктичного літа дуже коротке, тому харчування вівцебиків складають сухі рослини, викопані з-під снігу. Звірі можуть їх добувати з глибини до півметра.

Взимку мускусні бики воліють селитися в малосніжних місцях і харчуються лишайниками, мохами, ягелем та іншими карликовими тундровими рослинами. Влітку тварини ласують осокою, гілками чагарників і листям дерев. У цей період тварини знаходяться в пошуках мінеральних солонців для того, щоб насититися необхідними макро – та мікроелементами.

Дивіться також:  Африканський їжак. Спосіб життя і середовище проживання африканського їжака

Розмноження та тривалість життя вівцебика

В кінці літа, на початку осені у вівцебиків починається шлюбний період. В цей час, готові до спарювання самці спрямовуються до групи самок. В результаті боїв між представниками чоловічої статі визначається переможець, який створює гарем. У більшості випадків жорстокі бої не відбуваються, вони рикають, буцаються або стукають копитами.

Смертельні наслідки бувають рідко. Господар гарему проявляє агресію і нікого не підпускає близько до самкам. Тривалість вагітності у вівцебиків – близько 9 місяців. У кінці весни-на початку літа на світ з’являється теля вагою до 10 кг Народжується малюк один, дуже рідко – два.

Через півгодини після народження, малюк вже стоїть на своїх ногах. Через кілька днів телята починають створювати групи і спільно грати. Харчується Молоком матері півроку, в цей час його маса становить близько 100 кг. Два роки мати і малюк нерозривно пов’язані один з одним. Дорослішає тварина в чотири роки. Тривалість життя вівцебиків може складати до 15 років.

Back to Top