Один з чарівних представників родини шиншилових – віскаша, має вкрай цікавою зовнішністю. Зовнішність гризуна одночасно нагадує вигляд кенгуру і кролика, що володіє довгим білячим хвостом.

Опис і особливості вискаши

Віскаша відноситься до загону гризунів і характеризується досить великою величиною. При цьому зростання і вага залежать від місця проживання звірка. Так, довжина тіла самця рівнинній вискаши досягає 65-80 см, а вага варіюється від 5 до 8 кг.

При цьому додатково слід враховувати довжину хвоста – не менше 15 див. Самки у вазі досягають 3,5-5 кг, а довжина тулуба становить 50-70 див. Хвіст у жіночих особин також на 2-3 см коротше, ніж у чоловіків.

А ось гірська віскаша або як її ще називають, перуанська віскаша має дещо меншими габаритами. Довжина тулуба гризуна 30-40 см. Вага не перевищує 1,5 кг.

На фото гірська віскаша

Голова вискаши відрізняється масивністю, досить великими вухами і широким розрізом очей. Передні кінцівки короткі і слабкі, а ось задні характеризуються довжиною і міццю.

Тут також є відмінність між видами. Рівнинні вискаши володіють 4 пальцями на передніх лапках і 3 на задніх, тоді як перуанські вискаши відрізняються четырехпалостью на всіх кінцівках.

Звір має досить короткою і м’якою на дотик хутром сіро-коричневого тону на спині. По боках забарвлення більш блідий, а на черевці колір набуває білого відтінку. Особливістю можна назвати залежність забарвлення від кольору грунту, де мешкає гризун. Чим темніше тон грунту, тим насиченіший колір хутра тварини.

На фото вискаши помітно, що незалежно від статі звір має білими і чорними відмітинами на голові. Але відмінності між статями все ж виявлені самці відрізняються більш масивною будовою і чітко вираженої маскою на морді.

Дивіться також:  Скільки живуть морські свинки?

Середовище проживання і харчування

Рівнинна віскаша мешкає в центральній Аргентині, її північних і східних районах. Також звірка спостерігають у Південній, Західній частині Парагваю і на південно-сході Болівії. Улюблене місце життя гризуна рівнини, а також вологі низовини і сухі колючі чагарники.

Що стосується питання, де мешкає віскаша гірська, можна сказати, що представники виду селяться переважно в скелястих і гірських зонах Перу, Чилі, Болівії, Аргентини, де висота над рівнем моря становить 1000-5000 м.

Гризун віскаша відноситься до групи травоїдних тварин. Всі представники виду живляться травою, насінням, гілками чагарників та їх плодами. Гірські вискаши додають до раціону мох, лишайник і корені різних рослин.

Спосіб життя вискаши

Віскаша це воістину соціальна тварина. Звірята живуть групами по 10, 15, а то і 30 особин. При цьому самок зграї в 2-3 рази більше, ніж самців. Згуртовані в групи тварини мешкають в підземній системі нор, відстань між якими варіюється від декількох сантиметрів до декількох метрів.

Всі норки пов’язані один з одним системою ходів, а площа території, на якій вони розташовані може досягати 600 кв. м. Цікаво, що розмір входу в систему залежить від кількості мешканців і може досягати 1 м.

Вискаши дуже скрупульозно ставляться до облаштування і захисту свого житла. Кістки, палиці, коров’ячий послід та інші матеріали гризуни ретельно збирають і укладають поблизу входів у норки. Тим самим тварини заглушають власний запах, здатний привернути увагу хижаків і захищають житло від затоплення.

Для рівнинних вискаш характерний нічний спосіб життя. Звірята залишають норки лише з приходом сутінків. Люблять приймати пилові ванни, очищаючи тим самим шерсть від різного роду паразитів і скупчень жиру.

Дивіться також:  Бурозубка тварина. Спосіб життя і середовище проживання бурозубки

А ось перуанська віскаша проживає на територіях, де вночі досить холодно, вдень же яскраве сонце нагріває камені на плоскогір’ї. З цієї причини гризуни залишають нори переважно вдень. Селяться вискаши серед скель, в ущелинах, де переважає суха рослинність.

Загальною особливістю всіх видів цього гризуна вважається незвичайний спосіб оповіщення родичів про небезпеку – звірятко починає несамовито бити хвостом по землі і пронизливо кричати.

Розмноження та тривалість життя

У природних умовах шлюбний період вискаши характеризується сезонністю. Тічка триває 40 діб і починається восени. Період вагітності становить 154 дня. Навесні самка являє на світ від 2 до 4 дитинчат.

Період вигодовування триває 8 тижнів. До цього моменту дитинча вискаши міцніє і стає самостійним. Не виключається, що за рік самка може пережити 2 вагітності.

У природі тривалість життя незвичайних гризунів складає всього лише кілька років. Це обумовлено несприятливими умовами та низьким відсотком виживання звірків.

Природними ворогами вважаються пума, удав, парагвайська лисиця, малий грізон. Крім того, серед місцевого населення віскаша вважається шкідливим тваринам, оскільки сеча звірка збіднює ґрунт, так і численні нори приносять вагомі незручності.

Від посягань на життя з боку недоброзичливців, тварин рятує швидкий біг – 40 км/год, а також здатність стрибати на 3 м в довжину. Що стосується штучних умов існування, в неволі тривалість життя гризуна становить від 8 до 10 років.

Back to Top