Вінценосний журавель красива, досить великий птах, занесена в Червону книгу. Його походження сягає в далеке минуле. Археологічні знахідки налічують безліч малюнків із зображенням цих птахів в давніх печерах.

Вони відносяться до сімейства журавлів, що складається з більше десяти видів. Чисельність вінценосних журавлів — десятки тисяч особин, але з-за высыханий боліт, на яких вони мешкають, та інших причин, птахи потребують допомоги та уваги. Про походження корони на голові цих птахів, що прикрашають Східну і Західну Африку, складають легенди.

Особливості та середовище вінценосного журавля

Цих птахів умовно поділяють на два види – східні і західні. Східний вінценосний журавель живе в Кенії, Замбії і на півдні Африки. Західний журавель живе на території від Судану до Сенегалу.

Вінценосний журавель — п’яти кілограмова птах, що досягає у висоту до одного метра і розмахом крил в два метри. Він темно-сірого або чорного кольору, підкрилки з білого пір’я.

Східний журавель, від західно — африканського, відрізняється плямами на щоках. У першого червону цятку розташоване над білим, другий – трохи більші за розміром. Так само, як і у індиків, у них є горловий мішечок червоного кольору, що має здатність роздуватися, а їхні очі дуже привертають увагу світло – блакитним кольором.

Дзьоб чорний, не великий і трохи приплюснутий з боків. Головна відмінність вінценосного журавля, завдяки чому він і отримав свою назву, пучок золотистих жорстких пір’я на голові, дуже нагадує корону.

На фото вінценосний журавель

Задні пальці на лапах довгі, з їх допомогою можна довго утримуватися на деревах і кущах під час ночівлі. Так само вони сплять і в самій воді, уберігаючи себе від хижаків. Самки цих птахів, зовні, від самців майже ні чим не відрізняються, молодняк трохи світліше, з жовтою мордочкою.

Дивіться також:  Птахи Татарстану. Описи, назви й особливості птахів Татарстану

Характер і спосіб життя вінценосного журавля

Вінценосний журавель, віддає перевагу відкриті простори, заболочені місця. Так само зустрічається на рисових полях, занедбаних сільськогосподарських ділянках, берегах водойм, на луках.

Ведуть вони в основному осілий спосіб життя, але за день можуть переміщатися на десятки кілометрів. У денний час ці птахи досить активні, живуть великими зграями, часто будучи сусідами і з іншими особинами.

Людей вони практично не бояться, тому розміщуються поблизу поселень. Але це тільки до настання сезону дощів. Потім вінценосні журавлі розбиваються на пари, їх зони проживання розділяються, вони активно охороняють свою територію і майбутнє потомство від качок, гусей та інших журавлів.

На фото вінценосний журавель з пташенятами

Харчування вінценосного журавля

Вінценосний журавель всеїдний, в його раціон входить як рослинну, так і їжа тваринного походження. Харчуючись травою, різними насінням, корінцями, комахами, вони із задоволенням ласують і жабами, ящірками, рибою.

Забрідаючи на поля, в пошуках їжі, журавлі разом з зерном поїдають і мишей, тому фермери їх не проганяють. У період посухи птахи переміщаються ближче до стад крупнорогатых тварин, де можна знайти багато безхребетних. Саме тому вони ніколи не бувають голодними і завжди нагодують своє потомство.

Розмноження та тривалість життя вінценосного журавля

Статеве дозрівання дорослих особин настає до трьох років. З приходом шлюбного періоду, вінценосні журавлі починають дуже красиво залицятися один за одним. Танець є одним з видів такого загравання.

На фото танець вінценосних журавлів

Привертаючи до себе увагу, птиці підкидають вгору пучки трави, голосно ляскають крилами, хитають головою, підстрибують. Ще один із способів такого залицяння, це видаються різні трубні звуки з допомогою надування горлового мішечка. Під час співу журавлі нахиляють вперед голови, потім різко закидайте їх назад.

Дивіться також:  Дубонос птах. Спосіб життя і середовище проживання дубоноса

Вибравши собі пару, майбутні батьки починають вити з осоки, різних гілочок переплетених травою, затишне гніздо для свого потомства. Зазвичай воно круглої форми. Розташовують його або в самому водоймі, де багато рослинності, або поблизу берега і добре оберігають. Самка, як правило, відкладає від двох до п’яти яєць, довжина одного до дванадцяти сантиметрів, вони однорідно рожевого або блакитного кольору.

Журавлі обидва насиджують яйця, самка частіше знаходиться у гнізді. Через місяць у них з’являється потомство. Маленькі пташенята покриті темно коричневим пухом, вже через добу можуть покинути межі гнізда і кілька днів не повертатися.

Надалі сім’ї журавлів потрібно переміститися на височину, в більш трав’янисті місця, в пошуках комах і зелених пагонів. Під час цього птахи розмовляють один з одним, розповідаючи, де більше їжі, а наситившись, повертаються до місця свого гніздування. Якщо рік не дуже сприятливий, то пара і зовсім не покидає свою зграю. Самостійно літати маленькі птенчики зможуть тільки через два, три місяці.

На фото пташеня вінценосного журавля

Живуть вінценосні журавлі у дикій природі до двадцяти років, а в умовах зоопарку заповідника і всі тридцять, за що називаються довгожителями. Але, не дивлячись на це, у них багато ворогів, крім тварин і великих птахів, головним є людина. Останні двадцять років йде масове виловлювання журавлів, це значно знижує їх чисельність і робить їх більш уразливими.

Back to Top