Гроза морів, біла смерть, безжалісний вбивця – як тільки не називали це могутнє і древнє істота, що пережило динозаврів. Ім’я йому – велика біла акула. Більш досконалого організму в природі просто не існує.

Опис і особливості великої білої акули

Велика біла акула (кархародон) – один з найбільших хижаків на планеті. Свою погану славу акули-людожера вона заслужила по праву: зареєстрованих випадків нападу на людей превелика безліч.

Язик не повертається назвати її рибою, але це дійсно так: біла акула належить до класу хрящових риб. Термін «акула» походить з мови вікінгів, словом «хакалл» вони називали абсолютно будь-яку рибу.

Природа щедро наділила білу акулу: її вигляд не змінився за ті мільйони років, які вона живе на планеті. Розмірами мега-риба перевершує навіть косаток, які досягають іноді 10 м. Довжина великої білої акули, на думку іхтіологів, може перевершувати і 12 метрів.

Однак, про існування таких гігантів існують лише наукові гіпотези, сама велика біла акула, виловлена у 1945 році, була 6,4 м завдовжки і важила близько 3 тонн. Можливо, найбільша в світі небувалих розмірів, так і не спіймано, і розсікає водні простори на глибині, не доступній для людини.

В кінці третинного періоду, а за мірками Землі це відносно недавно, в неосяжних глибинах океану мешкали предки білої акули – мегалодоны. Ці чудовиська досягали довжини 30 м (висота 10-поверхового будинку), а в їх пасти могли з комфортом розміститися 8 дорослих чоловіків.

На сьогодні, велика біла акула – єдиний збережений вигляд зі свого численного роду. Інші вимерли разом з динозаврами, мамонтами та іншими давніми тваринами.

Верхня частина тіла цієї неперевершеної хижачки пофарбована в сірувато-коричневій гамі, причому насиченість може бути різна: від білого до майже чорного.

Довжина великої білої акули може перевищувати 6 метрів

Це залежить від середовища проживання. Черево – біле, з-за нього акула і отримала свою назву. Грань між сірою спиною і білим животом не можна назвати гладкою і плавною. Вона швидше ламана або рвана.

Така забарвлення чудово маскує акулу в товщі води: з бічного ракурсу її обриси стають плавними і практично невидимими, при вигляді зверху більш темна спина змішується з тінями і донним ландшафтом.

Дивіться також:  Синодонтис сом. Опис, особливості, зміст та ціна риби синодонтис

Скелет великої білої акули не має кісткової тканини, а весь складається з хрящів. Обтічне тіло з конусоподібною головою вкрите надійної і щільною лускою, за своєю будовою і твердості схожою з акульими зубами.

Ці лусочки часто іменують «шкірними зубчиками». У деяких випадках акулячий панцир неможливо пробити навіть ножем, а якщо погладити його «проти шерсті», залишаться глибокі порізи.

Форма тіла білої акули – ідеальна для плавання і переслідування здобичі. Мінімізувати опір допомагає і спеціальний жировий секрет, що виділяється шкірою акули. Вона може розвивати швидкість до 40 км/год, і це не в повітрі, а в товщі солоної води!

Рухи її витончені і величні, вона ніби ковзає крізь воду, не докладаючи жодних зусиль. Ця громадина може з легкістю здійснювати 3-метрові стрибки над водною гладдю, видовище треба сказати, що зачаровує.

У великої білої акули немає повітряного міхура, підтримує її на плаву, і щоб не піти на дно, вона постійно повинна працювати плавниками.

Хорошою плавучості допомагає величезних розмірів печінка і низька щільність хрящів. Кров’яний тиск у хижачки слабке і щоб стимулювати кровообіг, їй також доводиться постійно рухатися, допомагаючи тим самим серцевому м’язі.

Дивлячись на фото великої білої акули, широко розкрила пащу, відчуваєш трепет і жах, а по шкірі біжать мурашки. І це не дивно, адже більш досконалий інструмент для вбивства важко собі уявити.

Зуби розташовані в 3-5 рядів, і у білої акули вони постійно оновлюються. На місці зламаного або вилученого зуба тут же виростає новий з резервного ряду. Середня кількість зубів у ротовій порожнині – близько 300, довжина – понад 5 див.

Будова зубів також продумано, як і все інше. Вони мають загострену форму і щербини, дозволяють з легкістю виривати величезні шматки м’яса зі своєї нещасної жертви.

Акулячі зуби практично позбавлені коріння і досить легко випадають. Ні, це не помилка природи, скоріше навпаки: застряг у тілі жертви зуб позбавляє хижака можливості відкрити пащу для вентиляції зябрового апарату, риба просто ризикує задихнутися.

Дивіться також:  Моллинезия риба. Опис, особливості, зміст та ціна моллінезіі

При такому розкладі краще позбутися зуба, ніж життя. До речі, за своє життя велика біла акула змінює близько 30 тисяч зубів. Цікаво, що щелепа білої акули, здавлює видобуток, чинить на неї тиск до 2 тонн на см2.

У пащі у білої акули близько 300 зубів

Спосіб життя і середовище проживання великої білої акули

Білі акули в більшості випадків – одинаки. Вони територіальні, однак, виявляють повагу до більш великим побратимам, дозволяючи полювати в своїх водах. Соціальна поведінка в акул – досить складний і погано вивчений питання.

Іноді вони лояльно ставляться до того, що інші поділяють їхню трапезу, іноді – навпаки. При другому варіанті вони показують своє незадоволення, оскаливая пащу, але фізично карають непроханого гостя вкрай рідко.

Велика біла акула зустрічається в шельфовій зоні поблизу узбереж практично по всьому світу, крім північні райони. Даний вид теплолюбний: оптимальна температура води для них 12-24°С. Важливим чинником є і концентрація солі, так у Чорному морі вона не достатня і ці акули в ньому не водяться.

Велика біла акула мешкає біля берегів, Мексики, Каліфорнії, Нової Зеландії. Великі популяції спостерігаються поблизу Маврикії, Кенії, Мадагаскару, Сейшел, Австралії, острови Гваделупа. Ці хижаки схильні до сезонних міграцій і можуть долати відстані в тисячі кілометрів.

Харчування великої білої акули

Велика біла акула – холоднокровний розважливий хижак. Вона нападає на морських левів, тюленів, морських котиків, черепах. Крім великих тварин, акули харчуються тунцем і досить часто падаллю.

Велика біла акула не соромиться полювати і на інші, більш дрібні види собі подібних, а також на дельфінів. На останніх вони влаштовують засідки і нападають ззаду, позбавляючи жертву можливості використати ехолокацію.

Природа зробила акулу ідеальною вбивцею: її зір у 10 разів краще людського, внутрішнє вухо вловлює низькі частоти і звуки інфра діапазону.

Нюх хижака – унікально: акула здатна відчути кров домішки 1:1 000 000, що відповідає 1 чайній ложці на великий плавальний басейн. Напад білої акули блискавично: від моменту відкриття пасти до фінального змикання щелеп проходить менше секунди.

Дивіться також:  Риба Навага. Спосіб життя і середовище проживання наваги

Встромивши свої бритвоподобные зуби в тіло жертви, акула мотає головою, відриваючи великі шматки плоті. За один раз вона може проковтнути до 13 кг м’яса. Щелепи кровожерливої хижачки настільки сильні, що з легкістю перекушують великі кістки, а то і всю здобич пополовині.

Шлунок акули великий і еластичний, він здатний вміщати колосальну кількість їжі. Буває, що соляної кислоти для травлення не вистачає, тоді риба вивертає назовні, позбавляючись від зайвої. Дивно, але стінки шлунка не раненими гострими трикутними зубами цього могутнього істоти.

Нападу великої білої акули на людину дійсно трапляються, в основному від цього страждають дайвери і серфери. Люди не входять в їх раціон, швидше хижак нападає помилково, приймаючи дошку для серфінгу за морського слона або тюленя.

Інше пояснення такої агресії – вторгнення в особистий простір акули, на територію, де вона звикла полювати. Що цікаво, вона рідко поїдає людське тіло, частіше випльовує, зрозумівши, що помилилася.

Розміри і особливості організму не дають жертвам великої білої акули ні найменшого шансу на порятунок. По суті, серед океанічних глибин у неї немає гідної конкуренції.

Розмноження та тривалість життя

Особини менше 4 м в довжину, швидше за все статевонезрілі підлітки. Самки акули здатні завагітніти не раніше, ніж у 12-14 років. Самці дозрівають дещо раніше – в 10. Великі білі акули розмножуються шляхом яйцеживородіння.

Такий спосіб притаманний виключно хрящовим видів риб. Вагітність триває близько 11 місяців, потім в утробі матері вилуплюються кілька дитинчат. Найсильніші з’їдають слабких, будучи ще всередині.

На світ народжується 2-3 цілком самостійних акуленка. За статистикою 2/3 з них не доживають і до року, стаючи жертвою дорослих риб і навіть власної матері.

Із-за тривалої вагітності, низької продуктивності і пізнього дозрівання, чисельність білих акул неухильно знижується. У світовому океані мешкає не більше 4500 особин.

Back to Top