Особливості та середовище варакушки

Варакушка птах невеликих розмірів, трохи менша від горобця. Вона є родичкою солов’я і належить до сімейства дроздовых.

Довжина тіла становить не більше 15 см, а вага приблизно від 13 до 23 грамів. Варакушка (як видно на фото) має бурого кольору, іноді з сіруватим відтінком пір’я.

Самці зазвичай крупніше, з синім горлом, під ним яскраво каштанова смуга, центр і надхвістя руді, але бувають і білі.

Цікавим фактом є те, що колір плям-зірочок, не тільки прикрашає птицю, але і дає можливість визначити місце її народження.

Рудий відтінок говорить про те, що вона з Півночі Росії, Скандинавії, Сибіру, Камчатки або Аляски.

А білі зірочки вказують, що варакушка уродженка західних і центральних районів Європи. У самочок, які менше своїх партнерів, забарвленням не така яскрава.

З додаванням блакитного намиста навколо горла і інших відтінків квітів по всьому тлу. У молодих особин охристі плями й руді боки.

Ноги у птиці чорно-бурі, довгі та тонкі, що підкреслюють стрункість птиці. Дзьоб темний.
Пташка з ряду горобцеподібних і має безліч підвидів. Вона знайшла собі притулок практично на всіх континентах, селясь навіть у холодній лісотундрі.

Особливо поширена в Європі, в Центральній і Північній Азії. Взимку птахи переселяються на південь: в Індії, Південний Китай і в Африку.

За майстерністю співу варакушка може зрівнятися з солов’єм

Варакушки нерідко трапляються людині на очі. Найчастіше це відбувається в густих заростях чагарнику, на мулистому березі річки або на болотах і озерах, в околицях струмків.

Однак, обережні пташки краще, як можна менше, показуватися в поле зору людини. Саме тому багато людей не можуть описати, як вони виглядають.

Дивіться також:  Страус нанду. Спосіб життя і середовище проживання страуса нанду

Характер і спосіб життя варакушки

Ці птахи-перелітні, а з теплих країв повертаються ранньою весною, на початку квітня, як тільки тане сніг і починає припікати ласкаве сонце.

А відлітають в кінці літа або трохи пізніше, восени, коли стає прохолодніше. Але зграями не збираються, воліючи поодинокі перельоти.

Варакушки – прекрасні співуни. Причому, кожна з пташок має свій неповторний, індивідуальний і, ні на кого не схожий, репертуар.

Своєрідні типи звуків, їх стиль і музичні переливи. Крім того, вони володіють здатністю з точністю копіювати, самим майстерним чином, голоси багатьох птахів, найчастіше тих, які влаштувалися з ними по сусідству.

Тому послухавши спів варакушки, цілком можна зрозуміти з ким із пернатих вона часто зустрічається. Таких живих і симпатичних пташок часто містять в клітці.

Для зручності пернатих їх обладнують, влаштовуючи там будиночки, місця для купання і різноманітні жердочки, що дозволяють птахам з комфортом на них прилаштовуватись, з цікавістю спостерігати за навколишнім і дивувати всіх своїми чудовими голосами.

Зміст варакушки не представляє з себе нічого складного. Слід тільки виявляти постійну турботу.

Воду для пиття міняти кожен день, а годувати різними зернами, товченим сиром, ягодами вишні і смородини. Можна, для різноманітності, давати час від часу борошняних черв’яків.

Харчування варакушки

Живучи на волі, варакушки люблять ласувати невеликими комахами: жуками або метеликами. Вони полюють на комарів та мух, хапаючи їх прямо під час польоту.

Але з таким же успіхом можуть вживати в їжу і зрілі ягоди черемхи або бузини.

Пташки просто обожнюють, риючись в опалому листі, сухих гілках і перегної, вишукувати собі прожиток, підбираючи щось їстівне прямо з землі.

Пересуваючись з місця на місце великими стрибками, вони переслідують коників і павуків, знаходять слимаків, вишукують поденок і ручейников.

Дивіться також:  Шпак птах. Середовище проживання і особливості шпака

В деяких випадках, вони не гребує поласувати і дрібними жабами. Упіймавши довгу гусеницю, птах довго трясе її в повітрі, щоб очистити свою здобич від неїстівних речей, і тільки потім проковтнути.

Варакушки приносять багато користі, поїдаючи численні види шкідливих комах. Саме тому люди часто підгодовують цих птахів у садах і городах.

Варакушкам вкрай необхідна допомога людини. Тому, привертаючи увагу до охорони птиці громадськості, у 2012 році її оголосили птахом року в Росії.

Розмноження та тривалість життя варакушки

Намагаючись здивувати подруг чудовими мелодіями, самці ознаменовують своїм своєрідним поведінкою шлюбний період.

В такий час вони відрізняються особливо яскравим оперенням, яким вони намагаються залучити варакушек самок, демонструючи їм зірочки на горлі і інші ознаки чоловічої краси.

Вони влаштовують концерти, зазвичай, сидячи на вершечку куща. Потім злітають в повітря, здійснюючи струмові польоти.

Спів, що представляє із себе клацання і щебетання, відбувається тільки при світлі сонця і особливо активно в ранні ранкові години.

За любов обраниці між претендентами на її уваги можливі і запеклі битви без правил.

У пари варакушки об’єднаються на все життя. Але бувають і у разі, коли самець має одразу двох або трьох супутниць життя, допомагаючи їм вирощувати потомство.

На фото гніздо варакушки

Для будівництва гнізд варакушки воліють тонкі стеблинки трави, а для обробки зовні використовують мох, влаштовуючи житло в дуплах беріз і чагарниках.

Гнізда мають вигляд глибокої чаші, а дно встилається шерстю і м’якими рослинами. Відлітаючи на зиму, варакушки навесні знову повертаються до свого старого гнізда.

А про те, що місце зайняте, самець оголошує всім своєрідним співом, що складається з чергування різких і чистих тонів. Робить він це, перебуваючи неподалік від гнізда в польоті, і сидячи в своєму притулку.

Дивіться також:  Білий журавель-птах. Спосіб життя і середовище проживання білого журавля

Варакушка яйця відкладає по 4-7 штук. Вони бувають блакитно-оливкової або сіруватого кольору.

В той час, як мати висиджує пташенят, батько займається збором харчування для своєї обраниці і діточок, які з’являються через два тижні.

Батьки вигодовують їх гусеницями, личинками і комахами. Мати ще кілька днів проводить з пташенятами після появи на світло.

Через тиждень вони прозрівають і незабаром покидають батьківський дім. Це відбувається поступово. А пташенята варакушки все ще намагаються триматися батьків, поки погано вміють літати.

У південних районах, де у птахів розмноження відбувається інтенсивніше, часто батько ще продовжує годувати старших дітей, коли мати вже висиджує нових.

Трапляється, що варакушки, які залишилися без пари, годують чужих пташенят, загублених і покинутих справжніми батьками.

Зазвичай варакушки живуть не більше чотирьох років, але в умовах домашнього утримання термін їх життя може значно збільшуватися.

Back to Top