Вальдшнеп – єдиний птах, яка володіє «мальовничим» пером. Воно нагадує маленький пружний клинець не більше двох сантиметрів у довжину з гострим кінцем.

Це пернате має на своєму тілі тільки два таких пера, по одному на кожному крилі. «Мальовнича» перо вальдшнепа має дуже велику цінність для людей, які займаються живописом.

Стародавні іконописці Русі використовували його для виконання самих тонких штрихів і ліній. В даний час цими пір’ям розписуються портсигари, шкатулки та інші вироби, що мають досить високу ціну.

Народ нерідко називає цю птицю леечным куликом, слукой, крехтуном, березовиком або боровиком.

Особливості та середовище вальдшнепа

Вальдшнеп – великий птах, із щільною статурою, довгим, прямим дзьобом і короткими ніжками, які частково покриті опереньем.

Довжина його тіла доходить до 40 см, розправлені крила – 70 см, вага – до підлозі кілограма. Дзьоб виростає до 10 див.

Пір’я вальдшнепа зверху – іржаво-бура, з чорними, сірими або рідше рудими вкрапленнями. Знизу відтінок більш блідий.

Блідо-жовтий колір перетинають чорні смужки. Забарвлення ніг і дзьоба – сірий. Молоді і старі птахи практично не відрізнялись.

Молодняк темніше і відрізняється малюнком на крилах. Цікаво, що в зимовий період кулики також набувають більш темний відтінок.

Вальдшнеп є неперевершеним майстром маскування. Можна знаходитися на мінімальній відстані від цієї птиці і прийняти її за торішнє листя.

На фото вальдшнеп маскується серед листя

Тихе поведінку і відповідна забарвлення робить пернате непомітним серед заростей кущів і дерев.

Чорні очі пернатого розташовані високо і трохи зміщені до задньої частини голови. Це дозволяє добиватися широкого кола огляду.

Ареал проживання кулика – лісостеп і степова зона Євразійського континенту. На пострадянському просторі гнізда вальдшнепа можна виявити майже скрізь, крім Камчатку і деякі райони Сахаліну.

Найчастіше це пернате відлітає на зиму в теплі краї. Тільки мешканці островів Атлантичного океану, примор’я Західної Європи, Криму і Кавказу воліють постійні місця існування.

Переліт вальдшнепів на зимівлю можна спостерігати з початком перших заморозків, приблизно в жовтні і листопаді, виходячи від кліматичного поясу.

Дивіться також:  Тукан птах. Спосіб життя і середовище проживання тукана

Пернаті проводять зимовий період в Ірані, Афганістані, на Цейлоні та в Індії. Також для зимівлі вони вибирають Північну Африку та Індокитай.

Більшість птахів повертаються в місця свого народження. У перельотах може брати участь один птах, невелика група або ціла зграя.

Зазвичай це відбувається рано вранці або під вечір. Якщо погода сприяє – пернаті летять без зупинки всю ніч. Вдень вони зупиняються на відпочинок.

Вальдшнеп – улюблений багатьма об’єкт полювання. Ця процедура відрізняється найбільшим азартом і захопливістю.

Стрілки відкривають вогонь по які пролітають птахів, орієнтуючись на видавані ними звуки. Дуже часто полювання на вальдшнепа проводиться з використанням манка, що імітує голос пернатого.

Манок на вальдшнепа виготовляють своїми руками або купують у спеціалізованих магазинах.

Вони можуть бути: духові, електронні чи механічні. Приманити вальдшнепа манком не становить складності. Самці починають летіти на «помилковий» заклик самки про потрапляють прямо в руки мисливця.

У мисливському законодавстві суворо передбачені норми, що охороняють лісових куликов. В деяких місцях полювання на них заборонено повністю або обмежуються її терміни, а в деяких регіонах під охорону потрапляють виключно самки.

У будь-якому випадку, боротьба з браконьєрами не дає зменшитися поголів’ю цієї птиці.

У кулінарії вальдшнеп вважається найчистішою з усіх птахів. Недарма одна з її назв – «Царський птах». Ціна на страви з вальдшнепа дуже висока.

Характер і спосіб життя вальдшнепа

Вальдшнеп – відлюдник. Обираючи самотність, вони утворюють групи і зграї тільки в перелітний період.

Почути вальдшнепа реально лише під час шлюбного періоду, а так він практично завжди мовчазний. Активність проявляє вночі, а день вибраний для відпочинку.

Євразійський вальдшнеп уникає місць з малою кількістю рослинності і воліє для поселення вологі мішані та листяні ліси з низькорослої рослинністю.

Любить місця поруч з водоймами, де болотисті береги і можна без праці знайти їжу. Сухий перелісок і узлісся також служить надійним захистом гніздів’я від усіляких небезпек.

Дивіться також:  Коник птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці коник

Крім людини, у куликов є достатня кількість ворогів. Денні хижі птахи практично не завдають йому шкоди, так як вальдшнеп вдень практично не активний, знаходиться в лісових заростях на поверхні землі і має забарвлення, яке робить його непомітним.

Сови й пугачі представляють набагато більшу небезпеку і можуть ловити куликов навіть на льоту. Лисиця, куниця, борсук, ласка, горностай, тхір також знищують цих пернатих, особливо вони небезпечні для самок, які висиджують яйця і маленьким пташенятам.

Ведмедів і вовків ці пернаті рідко дістаються, а ось гризуни і єжи харчуються яйцями і пташенятами. Крім того, великі втрати ці пернаті відчувають при зимових перельотах.

Якщо відстань між хижаком і вальдшнепом стає маленьким, птах різко злітає. Яскрава забарвлення під крилами на короткий час вводить ворога в сум’яття.

Цього достатньо, щоб птах сховалася в гілках дерев. Майстерність у польоті дозволяє формувати складні розвороти і піруети.

Харчування вальдшнепа

З настанням темного доби кулик стає активним і починає розшукувати корм, переміщаючись з одного місця на інше.

Здається, що дзьоб птиці володіє значною масивністю, однак всередині він порожній, отже, легкий.

Які на ній знаходяться нервові закінчення дозволяють вловити найменше ворушіння видобутку, крім того дзьоб є своєрідним пінцетом, яким можна без зусиль дістати їжу. Занурюючи його в бруд птах знаходить здобич, швидко дістає і ковтає її.

Улюблена їжа для вальдшнепа – дощові черв’яки. Різні комахи і їх личинки складають основний раціон птиці.

Прісноводні двостулкові і дрібні ракоподібні можуть стати в нагоді в їжу в період міграції. А ось рослинний корм, такий як ягоди, насіння, молоді корінці рослин і пагони трави пернаті вживають значно рідше.

Розмноження та тривалість життя вальдшнепа

З настанням весни по прильоту вальдшнепа в місця гніздування настає нічний шлюбний політ, токування або в простолюдді «тяга».

Починається потяг із заходом сонця, і досягає піку перед самим світанком. Самці повільно кружляють над можливими місцями майбутнього гніздування, де їх чекають самочки.

Дивіться також:  Поморник птах. Спосіб життя і середовище проживання поморника

Іноді шляху самців перетинається і тоді починається справжня бійка. Бій може відбуватися як на землі так і в повітрі.

Вони накидаються і ганяються один за одним, намагаючись вдарити суперника дзьобом. Однак, серйозні травми, як правило, не наносяться і общипанный програв з ганьбою змушений піти.

На фото гніздо вальдшнепа

Прилетіла на місце тяги самка відповідає на заклик самця. Той моментально спускається до неї, починає ходити колами, випинає груди, піднімає догори хвіст і веде себе як справжній кавалер.

Новоутворена пара проводить разом кілька діб, потім вони розлучаються назавжди. Самець приступає до пошуку іншої самки для спарювання. За шлюбний період самець змінює до чотирьох партнерок.

Запліднена самка вальдшнепа приступає до будівництва гнізда. Житло будується досить просте.

Це проста ямка 15 см в поперечнику, що знаходиться під кущем або гілками. Підстилкою служить трава, листя і хвоя.

Кладка містить близько п’яти яєць, мають коричневий або блідо-вохристий відтінок з вкрапленнями сірих цяток.

Самка дуже відповідально ставиться до высиживанию потомства, відлучається з гнізда тільки для пошуку їжі або в разі реальної небезпеки.

Приблизно через три тижні на світ з’являються пташенята, які вкриті жовтуватим пухом з плямами сірого та бурого кольору.

На фото пташеня вальдшнепа

Від дзьоба до хвоста тягнеться поздовжня чорна смужка. Як тільки малюки обсыхают, вони тут же починають бігати біля житла.

Мама дуже ними опікується і поступово приручає самостійно добувати собі їжу. При зустрічі з ворогом, самка кулика прикидається хворою і намагається відвести ворога від дітей.

Незважаючи на всі запобіжні заходи, до дорослого віку доживає лише половина пташенят. Через 21 день молоді кулики вже добре літають і поступово стають самостійними. Незабаром послуги матері стають не потрібні, і виводок розпадається.

Тривалість життя вальдшнепа може досягати десяти років. Зміст кулика в неволі досить проблематично у зв’язку зі складністю його раціону.

Адже він повинен вживати приблизно 200 г білка, що досить обтяжливо, крім того пернате дуже важко приживається. Купити вальдшнепа досить складно.

Back to Top