Тваринний світ Японії обумовлений ендеміками, тобто окремими підвидами фауни, що мешкають тільки на острові. Дуже часто тварини мають дрібні форми у порівнянні з материковими представниками. Їх називають японськими підвидами, на острові є декілька кліматичних поясів, тому світ фауни різноманітний.

Довколишні острівці охоче приймають перелітних птахів. Плазунів в Японії дуже мало, лише кілька видів ящірок і два види отруйних змій.

Особливість тваринного світу Японії полягає у великій різноманітності фауни. Примірники у дикому вигляді залишилися на території заповідників, закритих національних і морських парків.

У країні висхідного сонця особливе ставлення до тварин. У багатьох провінціях Японії є своє власне священне тварина. Наприклад, у колишній столиці Нара це плямистий олень. У морських регіонах буревісники або трипалий дятел. Національним надбанням прийнято вважати зеленого фазана під назвою «Кидзи».

На фото єнотовидний собака

Для Японії характерно називати тварин від місця їх проживання. Численні острівці можуть похвалитися великою кількістю підвидів. Північний Кюсю пишається ведмедем з білої грудьми, японської макакою, борсуком, японським соболем, єнотовидного собаки, кротами, мандаринки, фазанами.

*Плямистий олень – значиме і улюблене японцями тварина. Саме він займає особливе місце в художній літературі і народному фольклорі. Довжина тіла досягає від 1,6 до 1,8 м, висота в холці 90-110 див.

Має незвичайний вогненно-рудий окрас з дрібними білими цятками. Взимку забарвлення набуває однотонний відтінок. Живе в листяних лісах прибережних зон. Роги налічують чотири кінця, скидання відбувається в квітні, через місяць вже добре видно молоді відростки. Природні вороги – вовки, леопарди, рідше лисиці.

Плямистий олень

*Зелений фазан «Кидзи» — тварина, що вважається символом Японії. Мешкає в горбистій і чагарникової місцевості. Поширений на островах Хонсю, Сікоку і Кюсю.

Фазан – виключно ендемічний вид, тому є ймовірність присвоєння їй окремого виду. Птах пофарбована в яскраво-зелений колір. Довжина тварини коливається в діапазоні 75-90 см, де половину довжини становить хвіст. Маса тіла ледве досягає 1 кілограма. Самка значно менша від самця, її забарвлення виглядає бідно порівняно з ним.

Дивіться також:  Слон тварина. Спосіб життя і середовище проживання слона

На фото зелений фазан «Кидзи»

*Японська макака – незвичайний вид макак, що живе в самих північних регіонах планети (о. Хонсю). Населяють в основному листяні і гірські субтропічні ліси. Харчуються рослинною їжею, іноді не гребують дрібними комахами і ракоподібними.

Примат здатний витримувати морози до -5 С. Цікаве явище – фото, де тварини Японії часто гріються в теплих термальних джерелах, щоб перечекати сильні морози. Зростання примату досягає 80-90 см, вага 12-15 кг, шерсть коротка, густа з коричневим відтінком. Хвіст короткий, що росте не більше 10 див.

Японська макака

*Японський серау – представник парнокопитних, підродина козячі. Ендемічне тварина, виявлене тільки в лісах о. Хонсю, зовні нагадує козу. У довжину досягає одного метра, висота в холці 60-90 див.

Має густу шерсть, забарвлення може бути чорний, чорно-білий і шоколадний. Харчується виключно листям туї та японського кипариса, рідше жолудями. Веде денний спосіб життя, тримаються поодинці, у пари збираються тільки для продовження потомства, тривалість життя не більше 5 років.

На фото японський серау

*Японський соболь – представник родини куницевих, відноситься до хижим ссавцям. Вважається цінним тваринам, які живуть в Японії, завдяки своєму густому шелковистому хутрі.

Примірник має видовжене тіло (47-50 см), короткі лапи і пухнастий хвіст. Забарвлення може бути від яскраво жовтого до шоколадного відтінку. Довжина хвоста складає 17-25 див. Ареал проживання – південні острівні регіони Японії, лісова і прореженная територія.

Живляться комахами та ссавцями, не гребують жолудями, горіхами і ягодами. З-за того, що соболь стає цінним трофеєм, ареал його проживання перебуває під державним захистом. На місцях розповсюдження організовані охоронні або заповідні зони.

Тварина японський соболь

*Японська летяга – відноситься до сімейства білок. Ендемічний представник, який населяє виключно гірські вічнозелені ліси островів Хонсю і Кюсю. Розміри тіла гризуна становлять 15-20 см, маса досягає не більше 200 р.

Дивіться також:  Губач ведмідь. Спосіб життя і середовище проживання ведмедя губача

Тіло вкрите густою, шовковистою шерстю з коричневим, білим або сріблястим відтінком. Веде нічний спосіб життя, харчуються горіхами, насінням, сухими бутончиками квітів, рідше комахами.

Японська білка летяга

*Японський заєць – вид сімейства зайцевих. Тварина, що живе тільки в Японії і біля лежачих островах. Про нього можна сказати, що це заєць тільки в мініатюрі, досягає ваги до 2,5 кг. Колір шерсті може бути всіх відтінків коричневого.

Іноді виявляються білі плями на голові і лапах. Мешкає на лугових площах, відкритих лісових ділянках, просіках і на гірських височинах. Травоїдна тварина, влітку живиться соковитою зеленню, взимку – поїдає кору дерев і збереглися листя. Линяють і «переодягаються» тільки особини, що живуть в північних регіонах.

Японський заєць

*Японська соня – ще один ендемічний вид гризунів, характерний для Японії. Мешкає в густих і розріджених лісах по всій території держави. Соня отримала назву із-за своєї здатності швидко бігати по гілках, при цьому притискаючи голову вниз.

Створюється враження, що тварина спить на ходу. Харчуються переважно пилком і нектаром. Самки під час вагітності можуть вживати комах.

На фото японська соня

*Білогрудий (гімалайський) ведмідь – хижий ссавець, що досягає довжини 150-190 см, висота в холці не більше 80 див. Має компактне статура порівняно з бурим ведмедем. Морда витягнута, вуха великі, округлі.

Вовна має шовковисту структуру, коротка, пофарбована в чорний (іноді шоколадний колір. Характерна риса тварини – біла пляма у формі букви V. Основний раціон харчування рослинний, іноді віддає перевагу білкову їжу тваринного походження (мурахи, жаби, личинки, комахи).

Гімалайський ведмідь

*Японський журавель – одне з найбільш відомих тварин Японії. Мешкає виключно на Далекому Сході і японських островах. Чисельність особин становить 1700-2000 штук. Найрідкісніший вид журавлів з усіх існуючих на планеті.

Дивіться також:  Гієновий собака. Спосіб життя і середовище проживання гиеновой собаки

Знаходиться під міжнародною охороною. Численна популяція є тільки на о. Хоккайдо. Великий представник підвиду, досягає висоти 150-160 див. Основне забарвлення тулуба білий, шия і пір’я на хвості чорного відтінку.

На голові і в районі шиї у дорослих особин відсутні пір’я, шкіра яскраво забарвлене в червоний колір. Живуть в болотистих і водних місцях, сильно залежні від води. Раціон харчування переважно тваринного походження.

На фото японський журавель

*Японська велетенська саламандра – земноводна, найбільша представниця свого роду. Водиться виключно на японських островах Сикоку, захід Хонсю і Кюсю). Середня довжина саламандри становить 60-90 див.

Тулуб має сплюснуту форму, голова широка. У земноводного поганий зір, пересувається дуже повільно. Забарвлення може бути бурий, сірий, коричневий. Живиться рибою або комахами, веде нічний спосіб життя, мешкає в прохолодних і швидких гірських річках.

Японська велетенська саламандра

*Японська зарянка – співоча перелітний птах із сімейства «горобиних». Зовнішній забарвлення може бути різних відтінків сірого. Голова і черевце забарвлюється в бурий або помаранчевий колір.

Раціон харчування — комахи, також соковиті солодкі плоди. Живе в темних хвойних лісах або проріджених зонах, воліють водні зони. У деяких регіонах Японії перебуває під державним захистом.

Птах японська зарянка

Більшість перерахованих тварин занесені в Червону книгу Японії. Єдиний спосіб зберегти рідкісні популяції – це охоронні зони і заповідники. Країна може похвалитися багатьма особливими видами фауни, де більше ніде не зустрічаються.

Back to Top