Особливим регіоном, що служать кордоном між Європою та Азією є Урал. Він розділяє західну з східною частиною. Такою значною кордони більше не існує в природі.

Її протяжність перевищує 2000 км, а ширина від півночі до півдня дорівнює 40-150 км. Найвищою точкою гірських масивів Уралу є гора Народна, яка піднімається вгору на 1895 м.

На такій величезній території відповідно має бути величезне природне розмаїття. Це дійсно так і є. На Уралі можна побачити все – ліси, степи, тундру і навіть льодовики.

Великим любителям природи і всіляких пригод тут буде більше, ніж цікаво. Безліч гір і печер, річок і озер, лісів і кам’яних розсипів заманюють людей своєю містичною красою і красою.

У таких місцях люди можуть випробувати та перевірити себе на міцність і витримку. Дивні і загадкові місця Уралу багаті різноманітною флорою. Вражає різноманітність тварин Уралу.

Крім дикої природи там є багато заповідників, де живуть в повній безпеці і комфорті тварини Червоної книги Уралу. Розповісти про всіх мешканців цих місць в двох словах не вийде, але розглянути їх цікаві екземпляри все ж можна.

До тваринам Південного Уралу належать північні олені, копитні лемінги, песці, полівки Миддендорфа і куріпки. Тварини Північного Уралу теж вражають своєю величезною кількістю видів. Серед них можна зустріти ведмедів, лосів, зайців, лисиць, оленів, росомах, рисей, соболів, куниць, бобрів, видр.

Північний олень

Це тварина належить до парнокопитним ссавцям. Тільки у цього виду самки носять роги так само, як і самці. Вони без проблем пересуваються по сніжній поверхні, завдяки широким копита.

Олені володіють чудовим слухом. Але їх зір залишає бажати кращого. У оленячих стадах першість належить ватажкові. У зимову пору року тварини дістають їжу з-під снігу.

В інші пори року північні олені харчуються грибами, водоростями, пташиними яйцями і морською водою. Північного оленя неможливо зробити домашнім тваринам. Навіть, якщо і вдається це зробити, то потрібно докладати максимум зусиль при догляді за ним.

В іншому випадку це волелюбна тварина знову може перетворитися на дикого. У Північних регіонах багатство вимірюється не в грошах, а в наявності оленів. Чим їх більше, тим людина вважається багатшими.

На фото північні олені

Копитний лемінг

Це ссавець відноситься до сімейства хом’яків. У лемінга середні розміри. Хвіст не довші задніх ніг. На лапах тварини є ворс. Живуть ці тварини в самих різних місцях.

У їх раціон входять листя і кора дерев. Активність гризунів проявляється постійно. Вони сплять завжди. Помешкання цих тварин мають складну будову, у них не один вхід і вихід.

Так виглядають їх нори. Для зимового періоду лемінги обладнують теплі гнізда, вистелені шерстю. Для кожного часу року у тварин свої оригінальні забарвлення. Взимку вони чисто-білого і світло-палевого кольору.

У літню пору року вони стають рудими або коричневими. Уздовж спини у них добре помітна чорна смужка. Шия у них увінчана ледве помітним світлим намистом. Молодих лемінгів можна відрізнити в весняний час з кремовим тонам.

Дивіться також:  Гімалайський ведмідь. Спосіб життя і середовище проживання гімалайського ведмедя

На фото лемінг

Песець

Це чудове тварина ставитися до лисячого роду, Вони дрібні і пухнасті. У довжину песці виростають від 45 до 70 см. Їх вага не перевищує 8 кг. Песці мають пухнастою білою шерстю, яка надійно захищає їх від сильних морозів, адже середовище проживання цих тварин знаходиться на північній півкулі, де тримається постійна мінусова температура.

У раціон песців входить їжа, яку вони знаходять самі. Бувають випадки, коли їжі практично немає. Тоді вони знаходять недоїдки великих хижаків і з задоволенням їх поглинають. Ці дивовижні звірі живуть у таких місцях, які, на думку людей, абсолютно не придатні для життя.

Тварина песець

Полівка Миддендорфа

Це тварина найчастіше можна зустріти в тундрі на Північному Уралі. Полівка воліє мохові болота. У довжину її тіло досягає 130 мм, хвіст має довжину 35 мм В літній час для харчування вони використовують стебла осоки.

У зимовий час року в хід йде її коренева частина. Ця тварина запасає собі продукти про запас. Гнізда полівки можна побачити на рівні, трохи вище землі, в кущах лохини і берізки.

Полівка Миддендорфа

Куріпка

Ці створення абсолютно не бояться сусідства людей. Навіть навпаки, прагнуть оселитися ближче до населених пунктів. А в зимі час вони шукають нічліг у дворах або поруч з іншими будівлями людей. Розміри куріпок трохи більше, ніж голуба. Самки практично не відрізняються від своїх самців.

Це осілі істоти. Покинути свої постійні місця проживання куріпки можуть тільки з-за голоду або діяльності людей. Більша частина їх часу йде на пошуки їжі. Піднімаються вгору вони не високо. Політ рівний і спокійний.

Це колективне створення. У зграї куріпок налічується до 30 особин. Тільки навесні вони розпадаються на пари. Пік активності куріпок припадає на ранок і вечір. Денний і нічний час вони вважають за краще пересидіти в кущах і заростях високої трави.

На фото птах куріпка

Ведмідь

Про цих тварин люди дізнаються ще з раннього віку. Вони є головними героями улюблених дитячих казок. Це найбільша тварина одночасно воно є самим не хижим.

Улюблені ласощі ведмедя соковиті корені трав, молоді стебла рослин, ягоди, горіхи кедра. Не без задоволення ведмідь їсть рибу. Не гребує він і падаллю. Іноді, під час голоду трапляються нападу ведмедів на лосів.

Що стосується відносин цього звіра з людиною, то він його більше боїться, що налаштований до нього агресивно. Але не варто розслаблятися при вигляді ведмедя. Його ні в якому разі не можна ображати чи турбувати його в барлозі.

Із спокійного, напівсонного тваринного він швидко може перетворитися в агресивного звіра. Непередбачувано його поведінку до людини, коли голодний ведмідь. У такі моменти краще обходити його стороною.

Лось

Цей лісовий мешканець своїм грізним виглядом вселяє повагу і страх. Лосі великі, сильні. У них високі кінцівки і відносно коротке тіло. Горбата морда і важкі роги самців всі вважають символом тайги.

Дивіться також:  Гривистий вовк. Спосіб життя і середовище проживання гривистого вовка

Улюбленими місцями цієї тварини вважаються соснові ліси, старі гару і вирубки. Саме в таких місцях достатню кількість підросту. Улюбленою їжею цих диких тварин Уралу є гілки дерев, причому соснові породи вони люблять найбільше. Вони Часто селяться на берегах річок і в районі боліт. В осінній час року лосі перебазувалися з заходу на схід. Навесні повертаються назад.

Заєць

Немає великої потреби розповідати всім, хто це. Так само, як і ведмідь, лисиця і вовк заєць до болю знайомий примірник. Всіма улюблений здавна мультфільм « Ну постривай!» знайомить з них дітей ще з раннього віку.

На території Уралу живуть зайці-біляки. Вони воліють місця, де є багато підліска-молодняку, вирубки і гарі. Відпочинок тварини влаштовують собі, де доведеться. Це може бути кущ або дерево нахилене. Саме тому часто звір може вискочити раптово, здається практично з-під ніг.

Вовк і лисиця

Вовк і лисиця досить відомі хижаки лісу. Лисиці люблять жити в розріджених лісах, уздовж річок, поряд з людськими поселеннями. Ця руда хижа красуня віддає перевагу вживати в їжу птахів, гризунів, комах і жаб.

Іноді жертвами лисиць стають зайці. Але це відбувається не так часто, як кажуть люди. Що стосується вовка, то він хижак набагато серйозніше. Його жертвами стають дикі копитні тварини. Віддає перевагу вовк лосів і оленів.

Найчастіше нападає на них, коли вони не здорові і ослаблені. Ніколи вовки не відмовляються і від зайчатинки, лисиць і дрібних мишей. У зимовий час року ці тварини об’єднуються в зграї і становлять велику небезпеку людині, хоча випадки нападу на людей бувають поодинокі.

Росомаха

Ця тварина є великим хижаком. У нього великі лапи і досить пухнастий хвіст. Трупи лося і північного оленя є найулюбленішою їжею росомах. Іноді вони нападають на цих тварин.

Таке трапляється, якщо ті хворі. В іншому випадку росомасі їх не здолати. Також в хід йдуть гризуни, дичину й невеликі лисиці. Для цих тварин не принципово жити в якомусь певному місці. У пошуках їжі вони можуть долати великі відстані.

На фото росомаха

Рись

Ця чудова північна кішка відома багатьом. Дізнатися її легко по кисточкам на вушках, бакенбарди і невеликого хвоста. Вага дорослої рисі близько 25 кг. Забарвлення тварини рудо-бурий або палево-димчастий.

Пильності і чуйності можна позаздрити. Крім цього, вона має прекрасний слух. Звук або кроки жертви рись може вловити за кілька кілометрів, але відразу ж нападати не стане.

Спочатку вона спритно й хитро підкрадається. Для полювання вибирає темний час доби. Стрибок цієї тварини у висоту дорівнює зростанню двох дорослих людей. Основна їжа рисі польові миші.

Не відмовляється вона від зайця, тетерева і парнокопитних тварин. Іноді, при появі цієї тварини у населеному пункті від рисі можуть постраждати коти чи собаки.

Дивіться також:  Барханный кіт. Спосіб життя і середовище проживання барханного кота

Може напасти на лисицю. Але не для того, щоб з’їсти її, а просто заради видобутку. Рисі необхідно два кілограма м’яса на добу. Цієї красивої дикої кішки не страшний чоловік.

Соболь

Цей тайговий житель відрізняється від багатьох тварин своєю спритністю і силою. Живе на землі. Пересувається за допомогою стрибків. Разом з цим соболі чудово вміють пересуватися по деревах.

У них добре розвинені слух і нюх. На рахунок зору цього сказати не можна, їм похвалитися соболь не може. Це звірятко видає подібне кішці бурчання. Легко пересувається по пухким снігах.

Активність тварини припадає на ранок і вечір. Його улюблені місця проживання кедрачи, верхів’я гірських річок, чагарники стланика, кам’янисті розсипи. Лише зрідка можна побачити соболя в кроні дерева. Воліють полювати на самоті. Найбільше не люблять спостерігати на своїх угіддях горностаїв.

На фото тварина соболь

Куниця

У неї гарне струнке тіло, 50-80 см в довжину. Довжина пухнастого хвоста тварини 35-50 див. Важать вони від 0.5 до 5.7 кг. Зазвичай самці крупніше самок. Куниці мають буро-коричневе забарвлення.

Це спритні тварини, яким під силу будь-акробатичний трюк. Маленькі куниці більшу частину свого вільного часу проводять в іграх. Вони ніколи не нападають на людину.

Але, якщо куницю, його житлу чи дітям загрожує небезпека, вони стають дуже агресивними. У хід йдуть гострі зуби і кігті тварин, якими вони можуть завдати великої шкоди.

Бобер

Ця тварина є найбільшим гризуном всій Росії. Може жити, як у воді, так і в норі. Завдяки своєрідним плавальним перетинкам бобер чудово почуває себе у воді.

У нього плоский, без шерсті, покритий пластинками хвіст. Для того, щоб захистити свої нори від чужих посягань бобри будують дамби. Вони складаються з гілок і дерев.

Такі греблі можуть бути до 15 метрів в ширину і загороджують протока води до такої міри, що вона піднімається до 1.5 метра. Харчуються ці тварини гілками верби, черемхи, берези та осики. Влітку в хід йде трава.

Видра

Вона володіє одним з найбільш цінних хутра. З багатьох описів тварин Уралу відомо, що чисельність видр помітно скоротилася. Вони є коловодними хижаками, тому їх нори можна помітити саме поруч з водою.

Іноді орендують нори бобрів і ондатр. Ведуть осілий спосіб життя за умови, якщо є, чим харчуватися. Якщо погіршується кормова база, шукають місця посытнее і перекочовують туди.

Видра віддає перевагу виключно тваринної їжі. Любить рибу, жаб, річкових рачків, комах, птахів. Природні вороги і конкуренти у цієї тварини практично відсутні.

На фото тварина видра

Тваринний світ Уралу настільки цікавий і багатий, що про нього можна говорити із захопленням і нескінченно. Не у всіх є можливість відвідати цей чудовий і казковий куточок. В допомогу послужать фото тварин Уралу, на яких вони виглядають майже так само, як у реальному житті.

Back to Top