У Татарстані стартував зимовий підрахунок диких тварин. Намічені 1575 маршрутів. Їх довжина перевищує 16 тисяч кілометрів. По лісових угіддях з них проходять 3312.

Про старт кампанії з 1-го січня повідомили в Держкомітеті по біологічних ресурсів країни. В її лісах мешкають більше 400 видів хребетних і 270 видів птахів. У водоймах Татарстану плавають 60 різних риб.

Дикі тварини Татарстану

Хижаки

Вовк

Пару десятиліть тому волков республіки відстрілювали відповідно до державної політики. Хижаки підлягали повному знищенню. Проведені пізніше дослідження показали, що вовки потрібні як санітарів лісу.

В першу чергу хижаки вбивають хворих тварин, наприклад, оленів. Це зупиняє поширення зарази. Віруси жертв, як правило, нешкідливі для вовків.

Мозок вовка на третину більше собачого. Це вказує на більший розумовий потенціал дикого хижака.

Горностай

До середини минулого сторіччя ці дикі тварини Татарстану були численні. Мисливці щорічно добували від 4-ох до 14-ти тисяч особин. У 21-му столітті горностай зустрічається і видобувається рідше.

Горностай відноситься до сімейства куницевих, є хижаком. Зовні звір схожий на ласку. Тварина спритний, моторний і тихе. Тому зустріти горностая – удача. Звір може пробігти поруч, залишившись непоміченим.

Куниця

Спритно стрибає з гілки на гілку і настільки ж майстерно переміщається по землі. Повадками хижак нагадує кішку. Однак звірі є конкурентами. Лісові коти і куниці ділять території Татарстану, не заходячи у володіння конкурента.

Спритні тварини люблять забиратися на людські подвір’я, ласуючи яйцями, курми. Зловити куниць складно. Мисливці часто залишаються непомітними. Фермери знайшли вихід в сітці, що знаходиться під невеликим напругою. Вона відлякує куниць, залишаючи живими.

Видра

Воліє жити в річках Татарстану. В озерах і ставках зустрічається рідко. У теплу пору року видри вибирають постійне місце проживання. Взимку можуть проходити по 20 кілометрів на день. Пересуватися змушує голод. Хижаки кочують у пошуках їжі.

Підлаштовуючись до навколишніх умов, кормовій базі, видри можуть бути активними як вдень, так і вночі.

Копитні

Лось

Очолює тваринний світ Татарстану за розмірами. Тварин крупніше лося в республіці немає. Самці виду набирають 500-кілограмову масу.

Будучи моногамними, лосі вибирають одного партнера. Винятком служать особливо великі самці. Відчуваючи свою перевагу, вони водночас криють 2-3-ох самок.

Косуля

Стійка популяція живе в Игимском бору, що на сході Татарстану. Нечисленні групи проживають в Азнакаевском і Альметьевском районах.

Спина козулі трохи вигнута. Тому висота по крупу у тварини більше, ніж в холці.

Гризуни

Степова форель

Дрібний гризун родини хомяковых. У довжину тварина дорівнює 8-12 сантиметрам. Важить пістрява близько 35 грамів. У гризуна вушка маленькі округлі, чорні оченята-гудзики, уздовж спини йде темна смуга вовни. Основний тон пеструхи сірий.

Селяться пеструхи в степах, вибираючи області з легко возделываемыми землями, як правило, чорноземом. Гризун живе в нірках. Копати їх серед щільної глини або каменів важко.

Червона полівка

Відрізняється коротким хвостом. Його довжина рідко перевищує 4 сантиметри. У інших полівок Татарстану хвости більше. Загальна довжина червоного гризуна дорівнює приблизно 12 сантиметрам.

В лісовій підстилці червона полівка вишукує кедрові горіхи. Забираючись на поля і городи, гризун поїдає посадки. Потрапляючи в будинку, полівка підчищає їстівні запаси.

Сірий хом’як

«Валить мечем на землю ворог», — так слово «хом’як» перекладається з давнього австрійського мови. Люди помітили, що добуваючи їжу, гризун пригинає до землі стебла з зернами.

На зиму сірий хом’як запасає до 90 кілограмів корму. Стільки звірку не з’їсти, але він збирає їжу про запас. Це гарантія ситого життя в холоди.

Рукокрилі

Кажани північний і двоколірний

Цих кажанів можна зустріти в руднику Сарманово. В підземних шахтах в минулі роки добували мідь. Тепер у системі ходів-печер оселилися рукокрилі.

Обидва кожана мають середні розміри, веся 8-14 грамів. Однак у північного рукокрылого хутро рівномірно-коричневий. У двоколірного ж кожана грудка і живіт світлі, а спинка землистая.

Вечірниця велетенська

Важить майже 80 грамів. Основна маса припадає на руки-крила. У порівнянні з тілом вони непропорційно великі, розчиняються майже на 50 сантиметрів.

Вечорниці селяться у дуплах старих дерев. В одному «будиночку» вживаються в 2-3 особини.

Комахоїдні

Їжак звичайний

Віддає перевагу змішані й листяні ліси Татарстану. Тут тварини харчуються комахами. Любов їжака до плодів і грибів – міф.

Звичайний їжак може з’їсти миш’як, синильну кислоту, сулему і залишитися живим. Смертельні для людини отрути не діють на колюче ссавець.

Беззубка крихітна

Цей двостулковий молюск. Назва тварина отримало, оскільки половинки його раковини не мають зазубрини. Такі є, наприклад, у перлівниць – ще одного двостулкового молюска. Частини його раковини мають виступи, поєднуються, немов зубці в замку-блискавки.

Беззубка – мешканець прісних, чистих вод. Молюскові потрібно багато кисню. Відповідно, тварини вибирають проточні водойми.

Тварини Татарстану занесені в Червону книгу

Хохуля

Відноситься до консервативних реліктам, що з’явилися мільйони років тому і не зазнало значних змін.

Хохуля є водним кротом. Журнал «Навколо Світу» назвав комахоїдна створення «сліпим підводником. Орієнтується тварина з допомогою слуху, нюху, налаштування на магнітні поля Землі.

Хохуля також як кріт під землею орієнтується не маючи очей під водою

Нічниця вусата

Схожа на нічницю Брандта. З нею кажана плутали до 1970-го року. Виділивши рукокриле в окремий вид, орнітологи відзначили його поширеність. Проте в Татарстані нечисленна популяція.

Вусата нічниця важить близько 10-ти грамів. Мордочка тварини покрита чутливими волосками. Це своєрідні антени, що дають миші інформацію про простір, траєкторії польоту, розташуванні предметів.

Вухань бурий

Теж летюча миша, але з вухами, немов у зайця. Довжина зовнішніх раковин дорівнює довжині тіла тварини. Побачити його можна в хвойних і листяних лісах Татарстану. Вухань включений не тільки в державну Червону книгу, а й загальноєвропейську.

Дивіться також:  Летюча лисиця. Спосіб життя і середовище проживання летючої лисиці

Взимку вухань бурий впадає в сплячку, подібно до ведмедя. Замість лежання в барлозі миша вибирає висіння в затишному місці на гілці.

Азіатський бурундук

Єдиний представник роду в Євразії, відноситься до сімейства білячих. Від білок бурундуків відрізняє рухливість і 5 темних ліній на спині. Малюнок розташований на охристо-рудий тлі.

Є ще 25 видів бурундуків, але всі вони живуть в Америці. Стає зрозумілою підґрунтя назви азіатського виду. Його представники вибирають тайгу з кедрами і кедровим стлаником. Саме в таких місцях тварину потрібно шукати в Татарстані.

Соня лісова

Входить не тільки тварини Червоної книги Татарстану, але і міжнародний список охоронюваних видів. Зовні соня мініатюрна і граціозна. Довжина звірка не перевищує 12-ти сантиметрів. В них не входить довгий порівняно з тілом, пухнастий хвіст. Він займає приблизно 12 сантиметрів.

Соня соня є не цілодобово. Вночі звір активний. Спить тварина днем.

Тушканчик великий

Інакше називається пятипалым лісовим зайцем, хоч і належить до ряду гризунів. У тварини довгий хвіст з пензликом білої вовни на кінці. Шерсть росте не помпоном, а сплощена. Це робить хвіст тушканчика схожим з веслом.

Працює їм звірятко також. Коли тушканчик здійснює різкий стрибок у бік, хвіст відхиляється в протилежну сторону. Це допомагає утримувати рівновагу, бути маневреним. Не даремно великі тушкан часто йдуть з-під самого носа хижаків.

Великі тушканчики населяють степу і лісостепу Татарстану. Тварини, занесені до Червоної книги, не тільки нечисленні, але і малопомітні людям, оскільки ведуть нічний спосіб життя.

Черепаха болотна

Загальна довжина тварини досягає 32-ох сантиметрів. 23 з них припадають на панцир. З-під нього стирчить довгий хвіст, немов у ящірки.

Болотна черепаха – типовий житель Азії. На противагу назви виду, його представники можуть мешкати в ставках, озерах, каналах, старицях, плавнях. Головна умова – стояча, або слабо поточна вода.

Бурий ведмідь

У Татарстані ведмеді мешкають, в основному, в Кукморском і Сабінською районах. В Червону книгу вид занесений після довгих суперечок. Зоологи не зійшлися в підрахунках особин і думці про стан популяції. У підсумку, клишоногих внесли в список, так би мовити, на всякий випадок.

Назва клишоногого складено з двох слов’янських слів «мед» і «є». Іншими словами, ведмедики – тварини, які поїдають бджолині солодощі.

Мідянка

Харчується ящірками. Оскільки трохи їх, мало і медянок. Змії, трапезничающие жабами і гризунами, мають можливість розплодитися.

Мідянка відрізняється від інших змій сіруватим забарвленням, червоними очима. Червоний відблиск є і в лусочках самців. Покриття самок відливає коричневим.

Тритон гребінчастий

По спині рептилії проходить високий гребінь. Звідси назва виду. В 1553-го, коли відкрили тварина, його назвали водяній ящіркою. Пізніше відкрили ставкового тритона. Він теж водиться в Татарстані, оснащений мініатюрним гребенем і сам менше. Чисельність ставкового виду стабільна. Гребінчастий ж тритон вразливий.

У довжину гребінчастий тритон досягає 18-ти сантиметрів, важить до 14-ти грамів. Тіло прогрівається, беручи тепло навколишнього середовища. Коли температура опускається до 6-ти градусів, тварина впадає в сплячку, зариваючись в купи гравію, рослинності.

Мармуровий гребінчастий тритон

Павук сріблянка

Що вкривають тіло павука волоски затримують частинки повітря. Вони збираються в такі бульбашки. Світло в них заломлюється, чому тіло тварини здається срібним. Насправді павук бурий з чорною головогрудью.

Оточити себе бульбашками повітря сріблянка може, оскільки живе під водою. Дихає тварина поверхневої атмосферою. Серебрянке доводиться періодично виринати, захоплюючи повітря.

Тарантул

В новинних стрічках з’являються теми типу: — «Республіку атакують отруйні тарантули». Тваринний світ Татарстану вони поповнили близько 4-ох років тому. У республіку переселилися південноруські тарантули. Їх отруйний укус, по хворобливості порівняємо з проколом шершня. Шкіра свербить, ранка набухає. Першою в Татарстані це відчула мешканка Набережних Човнів. Павук вкусив жінку в 2014-му.

Незважаючи на отруйність, тарантул цінний, оскільки рідкісний в республіці. Поки новостийщики готують лякаючі заголовки, зоологи включають павука в список охоронюваних видів.

Махаон

Це велика денна метелик довжиною до 10-ти сантиметрів. На задніх крилах тварини є тонкі, довгасті вирости і круглі червоні мітки.

У махаона багато ворогів. Це і комахоїдні птахи, і мурахи, павуки. Чисельність метеликів скорочується через винищення не людиною, а природними ворогами.

Птахи Татарстану

Воробьинообразные

Лазорівка біла

За благородну зовнішність прозвана в народі князьком. У птаха білі голова і черевце. Спинка тваринного сіро-блакитна, а крила чистого синього тону. Пір’я на голові лазоревки підняті, схожі на шапочку.

На теренах Татарстану лазоревки вибирають заплавні ліси з заростями верби та вільхи.

Ремез звичайний

Дрібна птиця вагою до 11-ти грамів. Зазвичай особини набирають 7-грамову масу. Назва пернатого німецьке, перекладається як «очеретяна синиця». У птахів схожа, непомітна забарвлення, мініатюрні розміри. Звідси й аналогія.

Селитися ремези воліють в очеретах. Відповідно в Татарстані зграї «синиць» вибирають болотисті місцевості.

Поганкообразные

Поганка красношейная

Пір’я на шиї і філе птиці пофарбовані в оранжево-червоний. Цей колір присутній і з боків голови. Там червоніють пучки пір’я, що нагадують капну волосся.

У Татарстані красношейные птахи зустрічаються на дрібних болотцах, озерцях, старицях. Розміром птаха нагадують качок, рідко веся більше 500 грамів.

Поганка серощекая

Її шия теж буває червоною, але тільки влітку. На голові червоного немає. Шапочка поганки чорна, а щічки сірі. Загальний вигляд птаха схожий на чомгу. Однак у тій між шапочкою і щоками проходять білі лінії.

Серощекая поганка відкладає по 26 яєць, будучи при цьому охоронюваним виглядом. Враховуючи плодючість тварини, орнітологи дивуються, у чому причина його вимирання. Грішать на розорення гнізд поганок хижаками.

Дятлообразные

Трипалий дятел

Зустрічається в північній тайзі Татарстану. На лапах птиці замість 4-ох 3 пальця. Ще одна відмітна ознака – жовта «шапочка» на голові пернатого.

Трипалий дятел малоизучен, оскільки забирається в тайгову глушину, веде потайний спосіб життя.

Дивіться також:  Крилан тварина. Спосіб життя і середовище проживання крилана

На фото трипалий дятел

Удодообразные

Удод

Вимовляє звуки, що складаються в слова «худо тут». Звучання пісні удода оманливе. Пернаті виду балакучі навесні, в період розмноження. Навряд чи в шлюбний сезон птахам худо.

У Татарстані проживає удод звичайний. Це один з 10-ти підвидів птахів. Звичайний яскраво розфарбований. На охристом тлі з боків видно чорні смуги. На голові удод носить помаранчевий чубчик. Він схожий на віяло. Його темні верхівки.

Аистообразные

Бугай велика

У довжину досягає 70-ти сантиметрів, може важити майже 2 кіло. Настільки ж потужний крик птиці, що нагадує ревіння бугая. Почути таке можна на відстані 3-4 кілометрів від бугая.

Гніздиться велика бугая на болотних купині. Вибір місця дивний для інших птахів, як і манера спорудження будиночка. Гнізда бугай робить непоказними. Це швидше як попало накиданий купу трав.

Мала випь

У довжину пернате досягає 36 сантиметрів, важить приблизно 150 грамів. У самців і самок виду відрізняється забарвлення. Серед лелекоподібних це виняток. Самки малої випі бурі з пестринами. Самці носять на голові чорну «шапочку». Вона відливає зеленим. Такий же тон оперення на крилах птахи.

Гніздиться мала випь по берегах порослі травами стоячих водойм. Серед рослинності пернате маскується. Для переконливості бугай розгойдується, подібно тростини на вітрі.

Мала випь

Коллица

У висоту досягає метра, набираючи масу близько 2-х кілограмів. Від інших лелекоподібних відрізняється розширеним на кінці дзьобом. Він жовтий, нагадує щипці для цукру. Пернаті як би косять дзьобом воду, попутно вишукуючи личинки комарів і інших комах.

Селитися косаря воліють на болотах. У Татарстані вид охороняється із-за малої чисельності.

Фламингообразные

Звичайний фламінго

Як і інші фламінго, яких 6 видів, ставився до аистообразным. Загін «фламингообразные» створено орнітологами пару десятиліть тому.

Поряд з бакланами та крачками рожеві фламінго є найдавнішими птахами на Землі. Вид з’явився близько 50 мільйонів років тому. На територіях колишнього СРСР фламінго зустрічаються в степах Киргизії і на озерах Татарстану.

Вид охороняється. У минулі ж часи на стародавніх птахів полювали. Навесні фламінго активно линяють. Без оперення тварини не можуть літати. Цим і користувалися перш мисливці.

Козодоеобразные

Дрімлюга звичайний

Розміром з дятла, в довжину досягає 28-ми сантиметрів, важить 65-95 грамів. Пернате відрізняють короткі ноги. Птах може стояти, а здається, що сидить. Ніг не видно з-під тіла. Воно покрито пухкими пір’ям, візуально збільшують розміри дрімлюги.

Назва пернате отримало завдяки народним повір’ям. Помітивши, що птахи кружляють ночами над стійлами, люди вирішили, що гості присмоктуються до худоби, попиваючи молоко. Насправді дрімлюги ловлять комах, кружляють поруч з копитними. Вночі птахи полюють, оскільки вдень відпочивають.

Гусеобразные

Чорна казарка

З казарок вона сама мініатюрна й рідкісна. Важить птах не більше 2-ух кіло, а в довжину не перевищує 60-ти сантиметрів.

Незважаючи на назву, казарка чорна лише частково. Хвостик птиці білий. Світлі пір’я є і на крилах. Тіло коричневе. У чорний пофарбовані голова і шия.

Совообразные

Сплюшка

Назву пташка отримала, подібне своєму крику: — «Сплю-уу». Голос сплюшки лунає ночами. Вдень пернате неактивно.

Чисельність сплюшек падає з-за використання в сільському господарстві пестицидів. Потрапляючи у гризунів, якими харчуються сови, отрути отруюють хижаків, викликають мутації, хвороби.

Бородата сова

Під дзьобом птиці видно чорні відмітини. Здалеку вони схожі на борідку. Звідси і назва сови. Вона є охоронюваним виглядом, на відміну від звичайної та довгохвостої сови, теж мешкають в Татарстані.

Селитися бородата сова воліє в глухих, старих лісах поруч з болотами. Іноді сови гніздяться на кордоні з вирубками.

Мохноногий сич

Невелика, компактна сова. Її ноги вкриті пір’ям, включаючи пальці. Звідси назва птиці. Вона хижа, атакує з закритими очима. Так сич захищає органи зору від пошкоджень. А раптом жертва почне активно оборонятися?

Основна видобуток сича – полівки. Знищуючи мишей, птах стоїть на сторожі сільськогосподарських посівів.

Соколообразные

Мохноногий канюк

Відноситься до яструбиним, але ноги оперені до пальців, як у орлів. У довжину хижак дорівнює 50-60 сантиметрів. Розмах крил досягає 1,5 метра, а вага 1700 грамів.

Території канюки за собою закріплюють як по землі, так і по повітрю, вважаючи своїми приблизно 250 метрів над поверхнею. Якщо в цей повітряний простір вторгається чужинець, його атакують.

Лунь степовий

Виділяється довгими, загостреними крилами і таким же хвостом. Серед інших лунів самий світлий, наче сивий. Звідси і назва птиці. Колір оперення нагадує поверхню місяця.

У Татарстані лунь зустрічається в степових і лісостепових районах. Там хижак полює на гризунів, ящірок і дрібних птахів.

Лунь степовий

Гриф чорний

Серед пернатих Татарстану чорний гриф найбільший. Розмах крил птаха досягає 3-х метрів. Важить тварина близько 12-ти кілограмів. Таку масу гриф підтримує, харчуючись падаллю. Її пернате розриває гострими кігтями і сильним дзьобом.

У Татарстані чорний гриф зустрічається в Азнакаевском районі, оскільки віддає перевагу гористі місцевості. Вид вважається залітним в республіку. Гніздиться падальник в Південній Європі.

Голубеобразные

Клинтух

Це дикий голуб. На відміну від міського, уникає людей, селясь в лісах. Там пернате оселяється в дуплах старих дерев. Вирубка таких призводить до скорочення чисельності виду.

Зовні клинтух майже не відрізнити від сизого голуба. Відрізняє лісову птицю звук при зльоті. Клинтух видає різкі, свистячі «ноти» крилами.

Горлиця звичайна

Довжиною тварина 30 сантиметрів, важить 150 грамів. Розміри відповідають звичайному голубу. Однак на шиї горлиці видно темне кільце. Це і відрізняє види.

Горлиця є перелітним. З вересня по травень птах живе в Африці. В Татарстан горлиці повертаються до початку літа.

Сивкоподібні

Поручайник

Це невеликий птах з довгими ногами і тонким, витягнутим дзьобом. Поручайник рідкісний, відноситься до перелітних. У Татарстані представники виду селяться на полях в заплавах річок.

Дивіться також:  Тварини савани. Описи, назви й особливості тварин савани

Чисельність популяції страждає через розорювання полів. Як наслідок, пересихають заплави. Докучає поручейникам і пасеться на полях худобу.

Журавлеобразные

Сірий журавель

У минулому столітті був поширений на півночі Татарстану. У 21-му сторіччі чисельність популяції скоротилася. До Червоної книги країни сірий журавель не занесений, але близький до потрапляння у список.

У висоту сірий журавель досягає 115-ти сантиметрів, розорюючи крила майже на 200 сантиметрів. Важить пернате 5-6 кілограмів.

Риби Татарстану

Осетрові

Білуга

Входить в рідкісні тварини Татарстану. Риба морська. У річки країни заходить на нерест. У Краєзнавчому музеї Астрахані виставлено опудало білуги вагою 966 кілограмів і довжиною 420 сантиметрів. Відомі випадки затримання 9-метрових особин масою під 2 тисячі кілограмів. У прісних водах більш великих риб не буває.

Назва білуги перекладається з латинської як «свиня». Справа в асоціаціях, викликаних м’ясистим тілом тварини, його сіруватою забарвленням, короткими і злегка просвічує носом і великим ротом з товстої губою. До того ж, білуга всеїдна, подібно до свині.

Осетер російський

У природі теж став рідкістю. Зате в Лаишевском районі Татарстану до літа 2018-го планують відкрити підприємство з промислового розведення осетра та білуги. У рік планують отримувати 50 тонн товарної червоної риби. Додатково планують розводити стерлядь. Вона теж відноситься до осетровим, рідкісна в дикій природі і смачна.

У 2018-му ж В Татарстані створений замовник «Нерестовище стерляді» площею 1750 гектарів. На заповідних територіях забороняється загрозлива реліктовим рибам діяльність, але дозволена любительська риболовля та вилов в цілях наукових досліджень.

Лососеві

Форель струмкова

Це риба довжиною до 55-ти сантиметрів і вагою до кілограма. Рядовим на землях Татарстану тварина була до першої третини минулого століття. Після чисельність популяції пішла на спад. Зараз вид охороняється.

У струмкової форелі яскраве забарвлення, за що риба прозвана в народі пеструшкой. Є червоні, чорні, білі лусочки. Вони хаотично «розсипані» по рибі, наче конфетті.

Таймень звичайний

Сімейство лососевих таймень найбільший. Інколи виловлюють 2-метрових риб вагою під 100 кілограмів. Трофеї поодинокі. Зазвичай, тайменя ловлять в Камській плесі.

До зарегулювання стоку Волги і Ками таймень був типовим жителем річок Татарстану.

Харіус європейський

Як і сибірський харіус, воліє холодні гірські річки. Вода повинна бути чистою. М’ясо харіуса настільки ж легке, ніжне. Чисельність виду скорочується. У 20-му столітті європейського харіуса в Татарстані ловили в промислових масштабах.

Харіус є хижою рибою. Здобиччю служать водні безхребетні і комахи.

Балиториевые

Голець вусатий

Риба з невисоким, вальковатим, покритим слизом тілом. Голова не стиснута з боків. Під м’ясистими губами є вусики. Відкрито тварина в 1758-го року. На рубежі 20-го і 21-го століть голець внесений в Червону книгу Татарстану.

Господарського значення голець не має. Біле м’ясо риби непридатне. Скорочення популяції більше пов’язано з запитами тварини до екології. Голець любить чисті води.

Коропові

Язь

Зовні схожий з пліткою. У язя високий лоб і кривий рот. Тіло риби стиснуте з боків, високе. Зустріти язя можна в більшості водойм Татарстану. Поширений вид веде хижацький спосіб життя.

Язь в Татарстані – не тільки риба, а й прізвище. Її, наприклад, носить відомий кулінар. Віктор Язь навіть випустив кулінарну передачу «Язь проти їжі». Серед презентованих страв зустрічаються і зроблені на основі м’яса коропових.

Карась

Найпоширеніша риба Татарстану. У тварини є звички токсикомани. Карась пливе на запахи часнику, корвалолу, валеріани, гасу, рослинного масла. Цих продуктів немає в раціоні карася, але аромати йому подобаються. Тому рибалки частенько просочують хлібні кульки пахучими приманками.

Серед коропових карась самий непередбачуваний. Передбачити, як і де буде клювати риба, складно.

Сазан

Інакше називається звичайним коропом. За всеїдність тварина прозвали річковий свинею. Тут сазан може посперечатися з білугою.

У сазана товсте, трохи видовжене тіло. Виловлювали метрові екземпляри вагою до 32-ох кіло. Втім, на теренах Татарстану рекорд становить 19 кілограмів.

Чехоня

За формою схожа на тесак. Спинка риби пряма, а опуклий живіт, немов лезо. Тримається чехоня зграями, має промислове значення. Однак останні роки чисельність тваринного різко скорочується. У деяких регіонах Татарстану чехоня оголошена охоронюваним виглядом.

Віддаючи прісні водойми, чехоня може жити і в морі. Тому деякі рибалки називають тварина не тесаком, а оселедцем.

Гірчак звичайний

Найрідкісніший з коропових Татарстану. У довжину риба досягає максимум 10-ти сантиметрів. Зовні гірчак схожий на карася, але спинка тваринного відливає синім.

Як і карась, гірчак воліє ставки і озера з млявою течією або стоячою водою.

Окунеобразные

Судак

Відрізняється делікатесним м’ясом. Зовні рибу відрізняє загострена і подовжена голова. На кістках зябрової кришки, як у більшості окунів, стирчать шипи. Шипасты і плавники тварини.

У водоймах Татарстану судак поширений, має промислове значення. Окремі особини доростають до 113-ти сантиметрів у довжину, набираючи масу 18 кілограмів.

Окунь

Як головний представник сімейства, має роздвоєний спинний плавець. Це відмінна риса всіх окунеподібні. Більшість окунів в Татарстані ловлять в районі Ижминвод.

Окунь не набирає масу більше 700 грамів. Середня вага риби – 400 грамів. У довжину досягає 40 сантиметрів. Втім, є морські різновиди окуня. Ті можуть важити 14 кіло.

Рогатковые

Підкаменьщик звичайний

Любить чисті, прісні водойми. Вони повинні бути неглибокими, з кам’янистим дном. Вимоги риби обмежують її поширення. Додаткову складність представляє «соціалізація» риби. Подкаменщики – одинаки.

У довжину підкаменьщик доростає до 15-ти сантиметрів. Риба володіє широкою головою і звуженим до хвоста тулубом. Грудні плавці розчепирені, наче крила метелика.

Найбільш безпечно в Татарстані почуваються мешканці заповідників і пам’ятників природи. До останніх відноситься, наприклад, гора Чатир-Тау. На височині живе колонія сурков. Також на Чатир-Тату ростуть кілька видів червонокнижних трав.

Back to Top