Згідно словника іноземних слів, тайга – первозданний хвойний ліс з болотами, буреломами і ветровалами. Це визначення як не можна точно описує величні важкопрохідні тайгові хащі.

Тайга – найбільша в світі ландшафтна зона, її площа становить понад 15 мільйонів км2. В європейській частині ширина цього пояса становить близько 800 км, в Сибіру – понад 2000.

Природа тут сувора і мінлива: короткий тепле літо змінює прохолодна осінь, за нею приходить довга і сніжна зима. Які тварини здатні вижити в таких умовах, хто живе в цьому непролазні вічнозеленому океані, тягнеться на сотні і тисячі кілометрів?

Про тварин тайги можна годинами. Тут живе близько 40 видів ссавців: ведмеді, куниці, борсуки, росомахи, леопард, зайці, лисиці, кабани, лосі, кілька видів оленів. По річках селяться видри, бобри, хохулі. А скільки в тайзі птахів!

Бурий ведмідь

Багато людей на Заході, говорячи про «немитої Росії», в першу чергу уявляють собі ведмедя, який грає на балалайці. Не варто на них ображатися. Бурий ведмідь – гідний символ великої держави.

Російський ліс без ведмедя, що африканська савана без лева. Цей лютий звір, що досягає часом 2-метрового зросту і ваги в 600 кг, є одним найбільших наземних хижаків планети. Його могутнє тіло вкрите щільною шерстю, а кігті досягають довжини 10 див.

Бурий ведмедик до їжі не вибагливий: дивно, але на 70-80% його раціону складає рослинна їжа: кореневища, ягоди, жолуді, соковиті пагони. Ведмеді їдять комах, ящірок, жаб, різних гризунів.

Хоча при вигляді оленя або козулі, він навряд чи добре помахає ним своєї товстої лапою – копитні також входять в його раціон. Незважаючи на гадану нерозторопність, бурий ведмідь розвиває швидкість до 50 км/ч, так що надії на порятунок від нього просто немає.

Як сказав Вінні-Пух: «Всі ведмеді люблять мед», — і це правда. Клишоногі часто розоряють бджолині вулики. Не гребують вони й падлом. Ведмеді – завзяті рибалки: в сезон, коли лососі йдуть на нерест, бурі просто не вилазять з води.

Ближче до осені ведмідь стає особливо ненажерливий: він нагулює жир перед сплячкою. В барлозі він проводить до 6 місяців, там ведмедиця народжує ведмежат. Деякі прокидаються раніше покладеного терміну — вони найнебезпечніші.

Якщо в звичайний час це тварина цурається людини, весняний ведмідь шатун – нападе. Величний і небезпечний бурий ведмідь – воістину Господар тайги.

Рись

Рись – типовий представник хижих тварин тайги. Розмірами вона порівнянна з великою собакою: в холці не перевищує 70 см, середня вага – 18-25 кг

Вид відрізняється довгими китицями на вухах і «бакенбардами», переплутати її з іншими просто неможливо. Рисячий хутро – самий густий і теплий серед всіх кішок, а як інакше, тварини тайги повинні бути пристосовані до тріскучих морозів.

Як і всі котячі, вона прекрасний мисливець. Рись ніколи не накидається на свою здобич зверху, а подовгу сидить у засідці і вичікує зручний момент.

Різкими затяжними стрибками вона наздоганяє жертву і впивається в шию. Поранена і знавіснілий тварина може протягнути мисливицю досить довго, але рись не відступить, знаючи, що сили її видобутку на кінець.

Рись полює в першу чергу на зайців, також її хижого уваги удостоюються тетерева, куріпки, козулі, олені, молодняк кабанів і лосів. Трапляється, що при нестачі корму, вона нападає на собак і кішок.

Це велика кішка цікава не тільки своїм виглядом, але і поведінкою. Вона хронічно не переносить лисиць, які схильні красти її видобуток. Покарання за це одне – рись вбиває злодійок, але не їсть, а залишає іншим науки.

Лисиця

Тваринний світ тайги був би не повним без такої рудою пронози, як лисиця. Звичайна лисиця належить до родини псових, вона найбільша серед свого роду. Довжина її досягає 60-80 см, хвіст близько 50 см, важить руда при цьому 6-10 кг

Шикарний хвіст допомагає лисиці в зимовий час не замерзнути від холоду. Нерідко можна спостерігати, як лисиця спить прямо на снігу, сховавшись хвостом як ковдрою.

Лисиця живиться дрібними гризунами, в основному полівками, водяними щурами, мишами. Цікаво спостерігати за полюванням лисиці – вона мышкует, стрибаючи глибоко в сніг прямо на нічого не підозрює миша, сховану глибоко в заметі.

Чого гріха таїти, лисиця краде у більш великих хижаків, а ось нальоти на курники для неї скоріше виняток, всупереч народним казкам.

Дивіться також:  Джунгарський хомяк. Спосіб життя і середовище проживання джунгарського хомяка

Вовк

Вовки – розумні тварини, що живуть в соціумі, подібному сім’ї, з чітко виділеною ієрархією. Тайгові вовки темніше і дрібніше своїх побратимів, які живуть в тундрі. В умовах тайги вони воліють заплави річок, вирубки, гару, в дрімучий ліс заходять неохоче.

Полюють спільно по 10-15 особин, що дозволяє їм завалити навіть лося. У пошуках прожитку вовки можуть пройти більше 50 км в день. Волков не даремно називають санітарами лісу – передусім вони вбивають слабких і хворих тварин, вершивши, таким чином, природний відбір.

Заєць

«Влітку — сірий, взимку – білий» — ця загадка про нього, зайця-біляка. Саме йому властива зміна забарвлення в залежності від сезону. У тайзі зайці їдять кору дерев, горіхи, молоді пагони, збирають ягоди.

Природних ворогів у косого повним-повно, тому тварина це дуже боязкий і прыткое. А як інакше, нікому не хочеться бути з’їденим.

Хохуля

Яких тварин в тайзі тільки немає! Хохуля – яскраве тому підтвердження. Це незвичайне за своїм виглядом тварина сімейства кротячих поширена в південній і середній тайзі. Довжина її не перевищує 40 см, вага – менше 500 р.

Хохуля (хохуля) віддає перевагу лісові річки з повільною течією, озера, ставки. Вона практично завжди знаходиться у водоймі і вилазить на сушу лише у разі крані потреби.

На дні водяній кріт прориває траншеї, і плаває вздовж них на дотик, оскільки має вкрай слабкий зір. Живиться хохуля молюсками і п’явками, збираючи їх у своїй траншеї.

Хутро хохулі – унікальний і вважається одним з найцінніших. «Завдяки» своєму хутру ці тварини були практично винищені. В наші дні полювати на хохуля заборонено, для відновлення чисельності створюються заповідні зони: тварини тайги там знаходяться під охороною.

На фото хохуля

Кабарга

Кабарга – маленький оленек, що володіє цікавими особливостями: значними іклами довжиною до 9 см і відсутністю рогів. Незрівнянно довгі і сильні ноги кабарги дозволяють йому жваво пересуватися по пересіченій місцевості.

У тайзі воліє скелясті райони з виходом до ставка. Живе кабарга осіло і поодинці, виключаючи час гону. Харчується, як і інші олені, лишайниками, молодими пагонами чагарників, папороттю, хвощами, іноді хвоєю.

Кабарги ще називають мускусним оленем за наявності у самців спеціальної залози, що виробляє цей секрет. Мускус здавна цінувався в медицині і парфумерії. Чи треба говорити, як постраждала популяція цих милих істот, з-за цієї своєї особливості!?

Кабарга

Соболь

Соболь – унікальний представник тварин тайги Росії. У великих кількостях звір, водиться тільки у нас. Соболь належить до родини куниць, це невеликий (до 50 см) моторний хижак – володар хитрою гострої мордочки і живих цікавих очей.

Ці тварини віддають перевагу темнохвойні глухі ліси, особливо кедровники, живуть осіло. Соболь практично завжди знаходиться на землі, пересувається стрибками, вправно лазить по деревах.

Соболь – всеїдний. Він полює на зайців, білок, бурундуків, розоряє пташині гнізда, нападає на тетеревів і куріпок. При разі не відмовиться від кедрових горішків і ягід.

Хутро соболя раніше називали пухнастим золотом, настільки він високо цінувався. На рубежі 19-20 століть соболів в російській тайзі практично не залишилося. Популяцію вдалося зберегти і відновити завдяки цілому ряду заказників і заповідників.

На фото тварина соболь

Ласка

Цей звірок з милим ім’ям – самий дрібний хижак не тільки серед куницевих, але і в цілому серед звірів. Хитра і швидка ласка – гроза полівок, землерийок і інших дрібних гризунів. Тіло маленької куниці настільки гнучкий, що дозволяє їй пролазити в мишачі нори і розоряти гнізда.

Ласка краще селитися на вирубках або гаях, де є відкриті простори. Уникає сусідства з горностаєм. Хутро ласки не представляє цінності з-за маленького розміру шкурки, її тонко структури і слабкості. Полювання на ласку дозволена, але не практикується.

На фото ласка

Горностай

Горностай – ще одна куниця, що мешкає серед тайгових лісів. Він трохи крупніше ласки: у довжину виростає до 38 см, максимальна вага – 360 р. Горностаї селяться поблизу водойм, ведуть осілий спосіб життя. Тварини територіальні. Живиться горностай дрібними гризунами, часто займає їх порожні нори.

Цікава особливість горностая – цікавість. Він зовсім не боїться людини і, зустрівши в лісі, може довго розглядати чужоземця, вибравши вигідну позицію на гілці дерева або пагорбі. Останнім часом чисельність горностаїв падає. Це стало результатом масової вирубки, погіршення екології і, звичайно, полювання.

Дивіться також:  Чагарникова собака. Спосіб життя і середовище проживання чагарникової собаки

На фото тварина горностай

Бурундук

Бурундук – типовий тайговий житель, найближчий родич білки. У довжину бурундук виростає до 15 см, при цьому хвіст – до 12. Характерною особливістю цього звірка є 5 поздовжніх смужок на спині, не впізнати його не можна.

Тварини уссурійської тайги – особливої природної зони, де з’єднані справжні темнохвойні ліси і субтропіки, відрізняються від своїх сибірських побратимів. Для лісів Маньчжурії характерні чорний ведмідь, єнотовидний собака, лісовий кіт, качка-мандаринка, деревна плиска та інші.

Уссурійський тигр

Головує в Уссурійському краї тигр. Уссурійський (амурський) тигр – гігант серед котячих, він перевершує розмірами навіть лева. Самець може важити 250 кг при довжині тіла до 3,8 м. При таких значних габаритах пересувається він практично безшумно.

Уссурійський тигр – одинак, він ревно охороняє свої володіння, які можуть простягатися на сотні кілометрів. Межі угідь, як і інші кішки, він позначає спеціальним секретом і залишає подряпини на стовбурах дерев.

Тигр – безжальний хижак. Його раціон складають олені, кабани, косулі. За рік ця велика кішка вбиває 50-70 великих копитних. Володар уссурійської тайги безпорадний перед навалою людини. Він занесений в Червону книгу, в природі мешкає менше 500 особин.

Птахи тайги

На тайгових просторах зустрічається близько 260 видів пернатих. Білі куріпки, рябчики, ворони, беркути, клесты, снігурі, омелюхи, повзики, гаички: для всіх знайшлося місце в цьому унікальному природному будинку.

Глухар

Глухар – одна з найбільших птахів загону курячих. Вага самців може досягати 6,5 кг, самки дрібніші – до 2,5 кг. Глухарі полохливі і незграбні, при небезпеці злітають важко, створюючи багато шуму. Вдень птахи годуються, проводячи весь час на деревах, зимової вночі – сплять в снігу, в який пірнають прямо з гілок.

В умовах тайги живляться глухарі кедровими горіхами, хвої, нирками і кущів пагонами, лісовими ягодами: ялівцем, горобиною, брусницею, морошкою, чорницею. Глухар – цінний мисливський птах, чисельність цих пернатих неухильно знижується.

На фото птиці глухарі

Кедрівка

Кедрівка – невелика птиця сімейства воронових. Її довжина не перевищує 30 см, а вага всього 130-180 р. Ці пташки роблять неоціненну послугу лісі – ховаючи кедрові горішки запас, кедрівки, по суті, саджають нові покоління дерев, природним чином відновлюючи кедровий деревостан. Крім горіхів, кедрівка живиться насінням, ягодами, ловить мишей, ящірок, не гребує падаллю.

На фото кедрівка

Західносибірський пугач

Філін – великий хижий птах родини совиних. Довжина самця західносибірського пугача – більше 70 см, розмах крил – більше 1,5 м. Про ареалі проживання слід судити по назві. Селитися любить поблизу водойм, веде частково осілу, але по більшій частині кочове життя.

Їжа філіна більш, ніж на 90% складається з ссавців: мишоподібних, щурів, зайців, білок, кротів, дитинчат козуль. Чисельність цих царствених сов невисока – суворий клімат і діяльність людини дають про себе знати.

Західносибірський пугач

Щур

Серед непролазних хащ тайгового лісу можна почути дивне спів маленької і симпатичною пташки – це щур. Він належить до сімейства вьюрковых. З-за будови дзьоба і забарвлення частенько величається фінським папугою.

Оперення щура – палітра сірих фарб, кожне перо при цьому переливається яскраво-кораловим тоном. Живиться щур насінням хвойних порід дерев. З приходом холодів пташки збираються у зграї і кочують на південь, де погодні умови більш щадні.

Птах щур

Чорний дятел

У тайзі живе кілька видів дятлів, в тому числі чорний дятел або желна. Це великий птах досягає півметрової довжини при вазі в 300г. Самки – повністю чорні, в той час як самці мають ефектний червоний чубчик.

Дятел – санітар лісу. Він знищує велику кількість комах-шкідників, видовбуючи їх з кори високостовбурних дерев. Раціон желны складається з жуків-дроворубів, мурах, златок, короїдів. При нестачі тваринного корму дятел переходить на насіння хвойних дерев. Природні вороги дятла – рисі і куниці.

Чорний дятел

Царство земноводних і плазунів представлено в тайзі не так широко. Серед торф’яних боліт і непролазних хащ можна зустріти тритона, живонароджених ящірок, гадюк, щитомордников.

Амурська жаба

Сибірська або амурська жаба – самий, мабуть, морозостійкий вид серед земноводних Євразійського континенту. Деякі популяції помічені навіть у заполяр’ї.

Вона воліє селитися поблизу водойм, куди в разі небезпеки можна пірнути. Живиться комахами, їхніми личинками, молюсками, червами, безхребетними, водоростями.

Дивіться також:  Алтайський марал. Спосіб життя і середовище проживання алтайського марала

На зимівлю (з вересня по травень) жаби збираються на дні незамерзаючих водойм великими групами. Чисельність нерідко доходить до 1000 особин. Впадаючи в сплячку, вони спочивають на глибині 1-2 м, перечікуючи сувору тайгову зиму.

Амурська жаба – невід’ємна ланка у харчовому ланцюгу. Ними живляться і змії, і багато ссавці та птахи. Однак чисельність їх від цього не зменшується. Найбільшої шкоди завдає людина, осушуючи болота, будуючи греблі і ГЕС. Даний вид занесений в Червону книгу аж в 9 регіонах РФ.

Амурська жаба

Звичайна гадюка

Серед тайгових лісів у теплий період року можна легко зустріти звичайну гадюку. Хоча це плазун і веде нічний спосіб життя: полює на мишей, жаб, землерийок, водяних щурів, вдень вона часто виповзає на сонячні місця погрітися.

Звичайна гадюка належить до сімейства гадюковые. Це отруйна змія середніх розмірів 50-70 см завдовжки. Забарвлення може варіюватися від вугільно-чорного до золотисто-жовтого, залежно від середовища проживання.

Цей вид пристосувався до суворих умов тайги: гадюка не відкладає яйця, які можуть замерзнути, а є живородящої. З яєць дитинчата вилуплюються ще в зміїній утробі і з’являються на світ цілком самостійними. Зазвичай гадюка народжує 8-12 малюків близько 15 см в довжину. З моменту народження маленькі отруйні гади.

З приходом холодів звичайні гадюки шукають в землі нору або розколину, щоб пережити зиму, впадаючи в анабіоз. При нестачі таких затишних місць, вони схильні накопичуватися в цілі зміїні полчища, які налічують десятки і сотні особин. Видовище, треба сказати, не для слабкодухих.

Отрута звичайної гадюки вкрай небезпечний для людини, однак, летальні випадки – рідкість. У місці укусу з’являється пекучий біль, набряк, можливі нудота, запаморочення, озноб, прискорене серцебиття.

При правильно наданій допомозі, життя людини нічого не загрожує. Гадюка ніколи не нападає сама, а навпаки, намагається уникнути зустрічі з людиною. Вона вжалить лише в разі, якщо її провокують або випадково на неї наступили.

Гадюка звичайна

Риби тайги

Тайгові річки повні риби: крім перерахованих, у них водиться райдужна форель, язь, йорж, окунь, муксун і багато інших представників іхтіофауни.

Минь

Минь – єдиний з трескообразных, хто віддає перевагу холодні прісні водойми солоних водах північних морів. Він поширений на всій території тайгового краю, живе в проточній воді, любить кам’янисте або глиниста дно.

Минь – хижак. Живиться дрібною рибкою, ракоподібними, жабами, личинками і черв’яками. У сибірських річках минь зростає до 1,2 м, вага його може досягати 18 кг.

На фото риба минь

Стерлядь

Цінний вид промислових риб сімейства осетрових. Водиться в багатьох річках Сибіру. Деякі екземпляри можуть досягати 130 см і важити при цьому 20 кг. Харчуються ці підводні гіганти переважно безхребетними, часто поїдають ікру інших видів риб.

З-за свого ніжного м’яса, що володіє високими смаковими якостями, стерлядь є об’єктом браконьєрства. Вид знаходиться на межі зникнення.

Риба стерлядь

Сибірський харіус

Цей представник сімейства лососевих зустрічається у водах річки Обі, Кари, Єнісею і в багатьох дрібних струмках. На відміну від своїх побратимів-лососів, харіус невеликий: в середньому він важить всього 2,5-3 кг. Цікаво, що у повноводних річках забарвлення риби значно світліше, ніж у особин, що мешкають в тайгових струмочках.

Харіус – дуже рухлива і активна риба, недарма у Франції її називають «ombre» — тінь. Такий характер дозволяє йому успішно полювати на літають над водою комах. Крім них, в її раціон входять молюски, дрібні ракоподібні, личинки волохокрильців.

Риба харіус

Таймень

Рідкісний вид сімейства лососевих, занесений в Червону книгу Росії. Попадається на всьому протязі тайгового пояси, живе в прісній холодній воді. Деякі екземпляри можуть досягати 2 м у довжину і важити до 85 кг.

Зловити тайменя – заповітна мрія будь-якого рибалки, однак лов їх заборонено, в деяких водоймах займаються штучним вирощуванням цього виду риб, щоб хоч якось збільшити їх популяцію.

На фото риба таймень

Тваринний світ тайги – великий і різноманітний. Залишається дивуватися, як пристосувалися тварини тайги до своєму величезному будинку, в який гармонії існує цей природний біом.

Шкода, що в наші дні Червона книга тайги тваринами лише поповнюється. Завдання людини – зберегти ці незаймані ліси з усіма його мешканцями, не дати їм зникнути з лиця Землі під натиском цивілізації.

Back to Top