Сибір – це слово для багатьох жителів планети уособлює щось далеке, холодне і таємниче, але мало хто замислювався про те, яка різноманітна і красива фауна наповнює цей казковий край.

Однак про тварин Сибіру багато написано книг, а їх вивченням активно займається наука зоологія. Сибірський регіон поділяється на східну і західну Сибір, а тварини Сибіру є справжніми свідками дівочої краси Сибірського краю.

Клімат східного Сибіру більш суворий, ніж на заході. Зими там холодні, зате літо дуже жарке і изморяющее. Тварини східної Сибіру різноманітні. Тваринний світ заповнює всю її територію, там мешкають істоти від найменших примірників, до великих видів.

Білка

Білка — це самий головний житель східної Сибіру. Вони мають маленьке, видовжене тіло з пухнастим хвостом. Білка – моторну істота, вона активно стрибає з дерева на дерево, легко пересувається по стовбуру з допомогою своїх гострих кігтів. Білочка має славу в народі великою трудівницею і хазяєчкою.

Вона діловито запасає на зиму насіння і горіхи. Живиться білка влітку комахами і бруньками дерев, а на зимовий час року у неї є своя комора.

Забарвлення беличий в основній масі рудий, але він може змінюватися на сіруватий відтінок в залежності від часу року. На території Росії ці гризуни дуже поширені. Вони оберігаються заповідними зонами і полювання на білок суворо заборонено.

Горностай

Щоб побачити цього рідкісного, маленького, дуже хитрого і спритного звірка, потрібно багато уміння. Цього ссавця можливо зустріти лише на території східної Сибіру.

Горностай живе в суворих тундрових і тайгових місцевостях. Тільце звірка злегка подовжене (38 см), з маленькими лапками. Вага однієї тварини становить лише 70 грам. Сибірський горностай цінується за рідкісний, королівський хутро. На всій планеті існує 26 різновидів горностая.

На фото горностай

Лось

Лось є самим великим тваринам з сімейства оленевых. У нього лопатообразные роги, розмах яких сягає до двох метрів. За свої величезні роги богатир-лось отримав назву «лось».

Лось може досягати 600 кг. живої ваги. Тулуб лося масивний, має довжину до 3 метрів, а у висоту тварини виростають до 2,5 метра. На відміну від своїх родичів оленів, лось дуже розумне і сообразительное тварина. Лосине царство поділяються на сім різних підвидів.

Песець

Песці є хижими ссавцями, вони відносяться до сімейства вовчих. Їх життя проходить у складних умовах Сибіру. Зовні вони трохи схожі на лисицю, тільки менше розміром і мають колір старого срібла.

У песця невелике зростання (70 см) і вага до 10 кг. У них хороший, шерстяний покрив, який оберігає їх від сильних морозів. На лапах у песців густе хутро, утворює своєрідні снігоступи. Харчуються вони птахами та їх яйцями, дрібними гризунами, а також песці славляться відмінними рибалками. Хутро песця цінується за свою первозданну красу.

Дивіться також:  Барханный кіт. Спосіб життя і середовище проживання барханного кота

На фото песці

Камчатський бабак

Цих дрібних гризунів можна частенько зустріти на території східної Сибіру. Живуть вони у земляних нірках. Забарвлення мають коричневий. У бабака, як і в інших гризунів дуже гострі зуби, тому він гризе не тільки для того що є, але і для того що б сточувати різці. При наближенні зими у бабаків починається сплячка. В основному вони будують собі будинки в горах або на схилах.

Камчатський бабак

Північний олень

Олені парнокопитні тварини не високого росту. Рогу прикрашають голову як самці, так і самки, на відміну від лосів. Вони відмінно пристосовані до суворим, холодним умов. Харчуються мохом та іншою рослинністю.

В даний час багатьох оленів одомашнюють. За довгі роки північні олені стали незамінним видом транспорту для жителів Півночі. Крім того, оленина є смачним м’ясом, а їх шкури зігрівають від сильних морозів і крижаних вітрів.

Північні олені

Заєць – біляк

Вухатого біляка можливо побачити в північних регіонах Росії. Порівняно з іншими гризунами, заєць –біляк тварина велике (64 см), важать до 4,5 кг Самки набагато більший і сильніший за самців.

Живуть вони в основному в хвойних лісах. Зайцев можна зустріти і поруч з будинками, куди ті приходять у надії добути їжу. Живуть вони поодинці. Змінюють забарвлення в залежності від часу року.

На фото заєць біляк

Соболь

З-за цінного хутра соболь здавна був промисловим звіром. Відноситься, по класифікації до сімейства куницевих. У якийсь момент цей звір опинився на межі знищення, але зараз чисельність його відновлено.

Соболь— хижак, він полює на бурундуків і інших дрібних гризунів. Довжина тіла 56 см, а хвіст до 20 см. Забарвлення має різні варіанти, він може бути чорним і коричневим.

Спритний і сміливий соболь веде наземний спосіб життя, пересувається швидкими стрибками, у нього відмінно розвинений слух, а от зір набагато слабкіше. Веде прихований спосіб життя і вдень соболя побачити практично неможливо.

На фото соболь

Ізюбр

Благородний олень, що живе в Приморському краї. У самців є грива і вилообразные, шикарні рогу з двома прямими гілками і кількома відростками. Вага такого рідкісного оленя-самця сягає 200 кг.

Полювання на ізюбря обмежена. Влітку ці благородні олені мають руде забарвлення, а на зиму змінюють колір на темно-сірий. Харчуються травою кормом. Ізюбр— це дуже сильне, спритне і витривала тварина. Самці відрізняються сміливістю і готові пожертвувати своє життя під маючи порятунку самки і дитинчат.

За уральськими горами розташована найбільша і найбільш заболочена в світі рівнина, іменована Західно – Сибірської. Ця рівнина з яскраво вираженим континентальним кліматом. Тварини західного Сибіру не поступаються по своїй розмаїтості, але вони значно відрізняються від тварин, що живуть у східній частині Сибіру.

Дивіться також:  Димчастий леопард. Спосіб життя і середовище проживання димчастого леопарда

На фото изюбри

Європейська козуля

Козулі відносяться до загону парнокопитних тварин. У самців є роги, а самки безрогі. Забарвлення не мінливий, він однаковий у особин чоловічої і жіночої статі – сіруватий і з рудим подпалами.

Під коротеньким хвостиком завжди є біла плямка. Розмір у них не великий, тому козулею іноді називають дикими козами або малими оленями.

Малюки у козулі народжуються плямистими. Харчуються корою, мохом, травою і молодими пагонами. Козулі пересуваються стрибками і передбачаючи небезпеку вміють замітати сліди.

Європейська козуля

Кабан

Велике парнокопитне, всеїдна тварина. Однозначно дикий кабан— це предок домашніх свиней. Живе кабан переважно на території Західної Сибіру. Його улюблене місце проживання – це степу.

Відрізняється від домашніх свиней тим, що у нього розмір тіла менше, але воно сильне і могутнє. Незважаючи на те, що кабан масивне тварина (вагу до 200 кг) він дуже швидко бігає.

Кабана можна дізнатися з стирчить з пащі іклами, які служать знаряддям захисту і допомагають для добування їжі. Щетина сибірського кабана жорстка, вона чорнуватого кольору, з домішкою бурового та жовтуватого відтінку.

Дикий кабан

Летюча миша

Миша летюча відносяться до загону ссавців. Полюють ці тварини лише вночі і ніколи не сідають, бо з землі їм дуже важко підніматися.

Воліють жити в прохолодних, темних місцях і печерах. Там склавши крила і чіпляючись лапками, вони звисають головою вниз. Живляться різними комахами.

Кажана відрізняють великі вушні раковини і гострі зуби. Взимку кажани забираються у важкодоступні ущелини і впадають в зимової сплячку. Летюча миша – є символ чаклунства і містики.

На фото кажан

Лисиця

Лисиця належить до хижаків із загону псових. Їх пухнасте хутро цінується за тепло і яскравість забарвлення. Лисиці мають великий, пухнастий хвіст 60 див, а довжина лисячого тіла 90 див.

В основному водяться лисиці на відкритих просторах. Вони вважаються хижими тваринами, але при відсутності їжі тваринного походження можуть обійтися рослинними кормами.

Руда шахрайка живе в норах і будує свої житла на височинах, що б туди не потрапляла вода. Забарвлення лисиці злегка відрізняється в залежності від пори року, влітку він більш яскравий, а взимку переходить в сіруваті і бляклі тони.

Бурий ведмідь

Ведмеді – це найбільші хижаки західного Сибіру. Вони живуть у важкодоступних лісових масивах. Вага дорослого ведмедя сягає 130 кг. Зовні неповороткий і клишоногий ведмедик, здатний швидко розвивати швидкість до 55 км на годину.

Дивіться також:  Тварини Уралу. Описи, назви й особливості тварин Уралу

Харчуються бурі ведмеді м’ясом, горіхами і ягодами. Ведмеді добре ловлять рибу і люблять проводити час на берегах водойм, де заодно не проти спокутувати свій густе хутро. На зиму вони впадають у сплячку.

Гірський козел

В основному всі козли живуть у горах. Вони воліють ущелини або круті обриви. На відкритих місцевостях вони схильні до великої небезпеки, так як не дуже швидко пересуваються по рівнині.

Зате гірські козли славляться як відмінні скелелази. Харчуються ці мелкокопытные тварини травою і мохом. Мають забарвлення чорну, рыжеватую і сріблясту. В даний час хутро гірського козла має популярність в індустрії моди.

Диких тварин Сибіру можна зустріти і в східній стороні, і в західній частині регіону. Тому не існує чітких меж їх місцезнаходження або пересування.

Тваринний світ Сибіру вражає уяву своїм різноманіттям, красою і витривалістю. Кожен представник якого, від малого їжака до величезного тигра, заслуговує поваги.

На превеликий жаль, існують тварини Сибіру, занесені в Червону книгу. До них належать види тварин, що перебувають на межі зникнення.

Причин тому багато, це і людський фактор, і змінилися кліматичні умови планети. Рідкісні тварини Сибіру, яких залишилося одиниці охороняються заповідниками.

На фото гірські козли

Вухатий їжак

Живе такий вухатий їжак на південно – заході Сибіру. Це найстародавніші ссавці на планеті, їх предки з’явилися в часи динозаврів. Відрізняється від звичайного їжака великими вухами і високими лапками.

Полюють лише вночі, а на зиму впадають у сплячку. Живиться такий їжак мурахами, павуками, гусеницями і яйцями птахів. В даний час чисельність цієї тварини надзвичайно мало. За 50 років вухатих їжаків нарахували 5 особин.

Вухатий їжак

Уссурійський тигр

Зоною проживання цього смугастого красеня є південно – східна Сибір. Великий, сильний, розумний, хитрий і спритний хижак полює в змішаних лісах. Довжина його тіла досягає 3,5 метра, хвіст більше метра.

Ці владні хижаки мають власні території для полювання (до 800 кв. Км), які вони не готові поділити з іншими представниками племені.

Місцеві жителі вбивають тигрів лише в крайніх випадках, в цілях самозахисту. Уссурійський тигр іноді називається амурським або сибірським. На даний момент він занесений в Червону книгу.

Тувинський бобер

Саме це ссавець знаходиться на краю зникнення. Місце їх проживання на річці Азас. Харчуються вони корою дерев і рослинами. Тувинських бобров залишилося мала кількість через браконьєрів.

Що б цей вид зовсім не зник з лиця планети люди активно займалися схрещуванням цих особин. На даний момент вони занесені в червону книгу Російської федерації.

На фото тувинська бобер

Back to Top