У Мексиці прекрасно поєднуються два клімату – Півночі і Півдня. Природа багата і найрізноманітніша. Відповідно і про тваринний світ Мексики можна говорити нескінченно.

У північних колючих чагарниках можуть причаїтися дикі кішки, лугові собачки, зайці, кенгурові щури, вовки, пуми, койоти, антилопи і кабани, ведмеді і рисі. Південні ж ліси багаті мавпами, деревними дикобразами, ягуарами, тапирами, муравьедами.

Дуже багатий і різноманітний пташиний світ. З постійних мешканців варто відзначити колібрі, папуги, большеклювых туканів, зонтичних птахів, грифів. Досить самих різних плазунів і мешканців водних просторів.

Є добрі і лагідні тварини Мексики, а є ті, яких потрібно побоюватися. Це слід враховувати в першу чергу людям, які планують поїздку в цю ні з чим не порівнянну країну.

Обов’язково варто поговорити про те, які тварини живуть в Мексиці. Варто приділити увагу основним екзотичним екземплярів, що належать до мексиканським тваринам.

Лугова собачка

Це тварина віддає перевагу рівнинну місцевість і походить з роду білячих. Гризун цей товариський, живе в родині, що має не менше 20 особин. Визначити місце розташування луговий собачки можна по купках землі, викинутим з її нор.

Для кожної родини у великому підземному лабіринті є своя територія. Захищають від не покликаних гостей самці, вони з великою хоробрістю займаються самообороною. В сім’ях цих гризунів панують усталені закони ієрархії, для кожного з них відведена своя роль.

За зовнішніми даними лугові собачки дуже нагадують ховрахів. Названі так тварини були з-за звуків, подібних гавкоту собаки. Хижаків, охочих поласувати гризунами більш, ніж достатньо. Тому ворогів у них вистачає і з неба на землі. Харчуються звіри квітами, насінням рослин, плодами дерев, овочами та горіхами.

Стають репродуктивними вони на першому році після народження, в кінці їх першої зими. Самка зазвичай приносить 6 малюків, абсолютно безпорадним в перший час. Приблизно через півтора місяці діти дорослішають, виходять зі своїх укриттів і вже самі займаються пошуками їжі.

На фото лугові собачки

Заєць

Відноситься до породи заячих. У зайцеподібних є і кролики, від яких зайців можна відрізнити за параметрами, великим лапами і вушках. Зайці сплять де попало, але точно не в норах.

Люблять їсти траву, злаки, гілочки, кору дерев. При будь-якому зручному випадку зайці, які живуть неподалік населених пунктів, люблять підживитись дарами людських городів.

Активна фаза у зайців проявляється більше у нічний час. Протягом усього дня вони ховаються в затишних виритих ямках або просто сидять у траві. Їм потрібно побоюватися багатьох звірів, зокрема лисиць, які не проти з’їсти зайчатинку.

Швидкість зайця, що тікає від хижаків може досягати не менше 60 км/год. При цьому він біжить не рівно, а зигзагоподібно, щоб заплутати сліди своїх переслідувачів. При затриманні або пораненні тварина видає страшний вереск, намагаючись відлякати свого ворога.

Кенгуровая щур

Така щур належить до мешончатым стрибунам. За зовнішніми даними дуже сильно нагадує мишоловок або піщанок. Маючи передні лапи порівняно коротше задніх, кенгуровая щур більшою мірою воліє пересуватися в стрибках.

Свою активність вони виявляють ввечері і вночі. Вдень вони сплять в норах, які являють собою складну архітектурну конструкцію, що нагадує лабіринт. У норах кілька входів і виходів. Кенгурові щури не відрізняються високою плодовитістю. В рік у них може бути один, рідше два приплоду c 2-8 малюками.

У раціон цих щурів входять насіння рослин, рідше комахи. Вони довго можуть обійтися без води. Існують їх види, які впадають у сплячку, є бадьорі протягом усього року. Кенгурові щури запасливі. В їх норах зберігається багато насіння.

На фото кенгуровая щур

Мексиканський вовк

Ця тварина є малою різновидом сірого північноамериканського вовка. Маса тіла тварини не перевищує 40 кг. Тіло в довжину може досягати до 1.7 м, а його зріст близько 80 див.

Дивіться також:  Индри тварина. Спосіб життя і середовище проживання индри

З недавніх пір це тварина знаходиться під надійним захистом уряду, чисельність його популяції намагаються відновити. В раціоні цього хижака олені, лосі, большерогие барани, антилопи, зайці, кролики, дикі свині і гризуни.

Ці хижаки є власниками ідеального слуху і нюху. Це допомагає їм у пошуку їжі і для спілкування між собою. У спілкуванні також бере участь все тіло, починаючи від вираження на морді і закінчуючи позою. Завдяки своїм довгим ногам вовки можуть без втоми долати великі відстані.

Вовк вважається соціальним тваринам. В їх зграї можна нарахувати близько 8 осіб, двоє з яких є домінуючими – самець і самка, які в більшій мірі обирають один одного на все життя. Розмножуються вони, як і всі інші види вовків. В кінці зими на світло зазвичай з’являється близько 6 цуценят.

Мексиканський вовк

Пума

Це тварина живе в Мексиці належить до хижаків з породи котячих любить полювати на оленів. Пума володіє гнучким, красивим і подовженим тілом з масивними задніми кінцівками і м’язистим хвостом.

Їх можна зустріти в самих різних місцях і на різних висотах. Немає їх у тій місцевості, яку любить ягуар. Цим двом конкурентам не місце на одній території.

Пума в основному веде себе досить тихо. Кричати голосно вона може лише під час шлюбного періоду. Тварина віддає перевагу самотності. Як виняток виступають пари, створювані ними буквально на тиждень під час шлюбного періоду і матері з малюками.

Для полювання тварина вибирає нічний час. Олені, лосі, толстороги і домашні тварини становлять їх основне меню. Під час полювання використовує прийом несподіванки. Тривалий час пума стежить за здобиччю, потім різко кидається їй на горло і душить.

Розмножуються тварини в різні пори року. Під час спарювання можна спостерігати гучні крики і бійки самців за першість. Після 96 денної вагітності на світ з’являється близько 6 малят. З 6 тижнів вони поступово звикають до дорослого життя.

На фото пума

Койот

Цей хижак належить до псовым. Він трохи менше звичайного вовка, зі стоячими вухами і довгим хвостом. Тварина віддає перевагу відкритій місцевості. У лісові масиви забігає у вкрай рідкісних випадках.

Свою активність койоти виявляють в основному в сутінковий час. Це всеїдна і досить невибаглива тварина, що віддає перевагу зайців, кроликів, бабаків, ховрахів і дрібних гризунів.

Койотів побоюються скунси, єноти і тхори. Володіючи хорошими навичками плавця ці тварини можуть поласувати рибою, жабами і тритонами. Не гребують вони й падлом.

Полюють койоти поодинці. Тільки на велику дичину може зібратися велика зграя. Тварини дуже стрибучі, вони можуть стрибати до 4 м в довжину і розвивати швидкість близько 50 км/год. У койотів в ідеальному стані органи зору, нюху і слуху.

Тварини можуть жити одинаками, зграями або парами. Парування відбувається в зимові місяці, у результаті двомісячної вагітності з’являються близько 10 малюків. Іноді їх кількість сягає до 19. Турботу про потомство беруть на себе обоє батьків.

Тварина койот

Антилопа

Останнім часом вилорогих антилоп в Мексиці стає все менше. Це пов’язано з посиленим промислом на них. Антилопи – це тварини з неймовірною витривалістю.

Вони можуть розвивати швидкість близько 90 км/год. У зимовий час тварини збиваються в зграї і так промишляють в пошуку прожитку. У весняний час, коли їжі стає більше, табуни антилоп розпадаються.

Замість них утворюються сім’ї, в яких на одного самця припадає кілька самок. Ті, хто так і не обзавівся самочкой збиваються в парубоцькі зграї.

Їх невеликому шлунку потрібна висококалорійна їжа. У літній час — це трава і злаки, осінь вони благополучно обходяться ягодами. Взимку в хід йдуть корінці та гілочки дерев.

Дивіться також:  Тварини Антарктики. Опис, назви й особливості тварин Антарктики

Активність можуть виявляти в будь-який час доби. В хвилини відпочинку можна спостерігати мирно лежать на траві антилоп, що жують жуйку. Вагітність антилоп триває до 250 днів. Від неї на світло з’являється 1-2 малюка. Долучатися до життя вони починають приблизно з 4 тижні після народження.

На фото антилопа

Кабан

Це вселяє страх істота істотно відрізняється від домашніх тварин в Мексиці. У нього коротке і щільне тіло, товсті і високі кінцівки, голова довга і тонка, якщо порівнювати її з головою домашнього кабана. Вуха тварини довгі і гострі. Страх наганяють їх стирчать ікла.

Кабани воліють багату на воду і болотисту місцевість і життя в стаді, де на одного самця припадає кілька самок. Вагітність самок триває близько 18 тижнів. На світ з’являється 4-12 поросят, які вже з 3-тижневого віку починають осягати ази дорослого життя.

Дикий кабан

Чорний ведмідь

Ця тварина має середні розміри, гостру морду, високі кінцівки з довгими кігтями. Важать ці велетні до 300 кг. Можуть пристосуватися до життя в самих різних місцях. Але найбільше воліють лісисту місцевість з заболоченість, а значить і соковитою рослинністю.

Ворогів у цих тварин мало. Вони побоюються бурих ведмедів. Для їх потомства, залишеного без нагляду можуть бути небезпечні койоти, пуми, вовки. Але найбільшу небезпеку для чорних ведмедів представляє людина.

Більшою мірою це тварина відрізняється скромністю і не агресивністю. В їжі ведмеді не вибагливі. У їх раціон входять різноманітні рослини, комахи і личинки. Іноді вони можуть вживати в їжу падло, але це трапляється вкрай рідко.

Весь день ведмедя підрозділяється на пошуки їжі, трапезу і сон після цього. Як тільки він прокидається йому тут же хочеться щось з’їсти. Ближче до осені у ведмедів настає час, коли їм необхідно накопичити побільше жиру на зиму. Особливо це актуально для самок, яким необхідно буде годувати потомство.

Тварина чорний ведмідь

Рись

Відмінною рисою цієї невеликої дикої кішки є красиві пензлика на вушках, бакенбарди і обрубаный хвіст. Вона володарка великих і сильних ніг, на яких помітні великі кігті, які є відмінною рисою всіх котячих.

Її родичі можуть тривалий час вистежувати жертву. Рись діє дещо по-іншому. Вона не забігає на довгі відстані, а наздоганяє подкарауленную жертву в стрибку. Вистежити жертву їй вдається з дерева, на яке рись без проблем може піднятися або просто з землі.

Полювати це тварина віддає перевагу в нічний час і в гордій самоті. Взагалі вони дуже люблять самотність. Виняток можуть становити тільки періоди, пов’язані з розмноженням. Рухається тварина з грацією. Рись сильна і незалежна, скритна і обережна.

Раціон харчування цього хижака становить заєць, козуля, олень, тур, кабан, лось, різні птахи і гризуни. Шлюбний період припадає на останній місяць зими і триває протягом місяця. Після 70-денної вагітності на світ з’являються максимум три малюка. Після 4 місяців у малюків прокидається інстинкт мисливця.

На фото рись

Ягуар

Це хижий ссавець відноситься до роду пантер. Ягуари так само, як і рисі воліє одиночний спосіб життя. В одного самця виразно своя позначена територія, на якій він може полювати до 4 днів. Потім ягуар переходить на інші угіддя.

Сусідство з іншими представниками породи котячих ягуари сприймають в штики, зате території для полювання одних ягуарів часто може перетинатися з територією інших.

Це тварина веде активний спосіб життя в сутінковий час. Полювати воліє на навколоводних просторах. Ловить капібар, пекарі, кайманів, великих анаконд. Любить поласувати птахами, плазунами, тапирами і рибою.

Майже всі живі істоти Мексики повинні побоюватися ягуарів. Не захищені від них і черепахи, їх панцир хижак прокушує без проблем. Тварина довго може знаходитися в засідці, поки не побачить для себе гідну їжу.

Дивіться також:  Імператорський пінгвін. Середовище існування імператорського пінгвіна

Ягуари розмножуються в різний час року. В цей час вони з одинаків перетворюються в стайное тварина. У виборі партнера головна роль припадає на самку. При цьому помічено, що боротьби і поєдинків між самцями майже ніколи немає.

Приблизно через 100 днів після запліднення самка робить на світло від 2 до 4 малюків. Вони проводять тижнів 6 зі своєю матір’ю, потім поступово йдуть у доросле життя.

На фото ягуар

Деревний дикобраз

Цей гризун буває середнім і великим. Своєю зовнішністю він сильно нагадує справжнього дикобраза, звідси й пішла його назва. Воліють жити в місцях, де є достатньо дерев, за якими вони із задоволенням пересуваються. Їх життєдіяльність доводиться більшою мірою на нічний час. В раціон їх харчування входять кора і ягоди.

Ворогом деревного дикобраза виступає лисиця, вовк, койот, ведмідь, рись. Всі ці хижаки не проти поласувати дикобразиной. Для самозахисту у цієї тварини є голки на хвості, укол якими викликає запальні процеси у ворога.

Розмножуються вони досить слабо. У самки народжується одне дитинча. Малюки відразу ж після народження здатні самі себе обслуговувати і пересуватися у просторі, особливо по деревах.

Деревний дикобраз

Мурахоїд

Будова тіла цієї тварини навіває страх. Вони нагадують якесь містичне істота. Більшою мірою мурахоїди краще жити у лісових масивах.

Але іноді їх можна зустріти і на рівнинній поверхні. Свою активність тварини виявляють у сутінковий та вечірній час. Їх вишуканою та улюбленою їжею є звичайно ж мурашки і терміти.

Тварини мають ідеальним нюхом, але їх слух і зір залишають бажати кращого. Від хижаків захищаються за допомогою своїх потужних кігтів. Воліють жити в самоті, за винятком самиць з малюками. Розмноження відбувається один раз в рік. На світ з’являється один маленький мурахоїд, який тривалий час кріпиться до спині матері.

На фото мурахоїд

Колібрі

Це дуже дрібна пташка яскравого забарвлення з металевими відливами. Вона рухлива, задорна і часом занадто задириста. Швидкість польоту цих птахів досягає до 80 км/год. Вони без проблем літати вперед, назад і в бік.

Їх ніколи не бачили сидять на землі, колібрі знаходяться в постійному польоті. В раціон їжі входить нектар квітів, а також комахи, які можуть перебувати на суцвіттях.

У них дуже красиві, ідеально побудовані їх пір’я, пуху і трави гнізда. У гнізді пташка може відкласти 1-2 яйця та висидіти його протягом 2-3 тижнів. Народжені безпорадні пташенята деякий час.

Птах колібрі

Кінь

Це тварина завезене в Мексику іспанськими конкістадорами. Спочатку у місцевих жителів був панічний страх перед ними. З часом без коня неможливо було уявити жодного мексиканця.

Мустанга називали великою собакою люди, які побачили його вперше в житті. Тривалий час мексиканці не могли навіть наблизитися до цих тварин, вони вселяли їм страх. Але з часом вони зрозуміли, що мустанги досить мирні і дружелюбні тварини і почали поступово освоювати верхову їзду.

Коні стали справжніми помічниками на ранчо. Деякі з них тікали від господарів і в швидкий час перетворювались на диких тварин, жили в дикій природі, там же і розмножувалися.

Мустанги володіли вражаючою витривалістю. Їх сила і велич тепер вселяли мексиканцям повагу. Мустанги стали найулюбленішими тваринами. Дуже швидко місцеві жителі прийшли до висновку, що якщо вибирати найбільш витривалих самця і самку, то в них виходять такі ж міцні малюки.

Це послужило розвитку конепроизводства, яке в даний час в цій країні на найвищому рівні. Мустанги і собаки стали справжніми домашніми тваринами Мексики. Вони стали незамінними охоронцями і помічниками в господарстві.

Back to Top