Краснодарський край відомий, в першу чергу, величезною кількістю корисних ресурсів. Там є нафта, газ, мармур, йодна вода, ртуть, гравій і т. д. Більшу частину цієї території займає степ, завдяки цьому, тваринний світ Краснодарського краю різноманітний. Тут нараховується понад 80 видів ссавців, величезна кількість птахів, комах, риб і диких тварин.

Таке розмаїття пояснюється помірно-континентальним кліматом та густою рослинністю. Так як більшість звірів – травоїдні, вони охоче селяться в степових лісах, де для них є багато їжі.

Популярні види тварин Краснодарського краю: гірський зубр, лісовий кіт, видра, куниця, тхір, олень, рись і т. д. Але в тутешніх степах живуть і рідкісні, зникаючі види звірів і птахів, наприклад, дрохва, ведмідь або скопа. Про цих і інших представників світу живої природи ми сьогодні поговоримо.

Бурий ведмідь

Без сумніву, це самий великий і грізний хижак, що мешкає тут. При сприятливих умовах, вага тіла тварини становить близько 350 кг. Коли звір встає на задні лапи, його тіло витягується майже до 2 метрів. На фото це тварина Краснодарського краю виглядає зосередженим і розважливим.

Зоологи вважають, що ведмеді неймовірно розумні. Їх здатність запам’ятовувати й обробляти великий масив інформації вражає. Але інтелект диких представників цього виду значно поступається їх «одомашненным» побратимам, які піддаються дресируванню.

Бурий ведмідь – лісовий хижак, який воліє селитися лише в тих лісах, де росте велика кількість кущів, дерев і трав. Він не поєднується з іншими особинами, щоб створити групу, так як воліє вести одиночну життя.

Зоологи зараховують бурого ведмедя до всеїдних звірів, тим не менш, 70 % його раціону – це трави, горіхи і ягоди. Коли тварина зголодніло, воно може поласувати вийшли йому назустріч тхором, бурундуком або ховрахом. Не гребує вона і мурахами. Однак, улюбленою їжею бурого ведмедика, все ж, є свіжа риба. Завдяки своїм чіпким лапах, він легко виймає її з водойми.

Гірський зубр

Це типовий представник тваринного світу, що живе на гірській і степовій території. Зубр – тварина Червоної книги Краснодарського краю. Його відносять до одних з найбільших європейських ссавців.

Зоологи відзначають дивовижну адаптаційну здатність цього великого звіра. До речі, його можна зустріти лише на території, піднесеною над рівнем моря більш ніж на 1500 метрів.

Довжина його тіла – від 1,5 до 2,2 метрів. Якщо умови середовища сприятливі, то особина може набрати вагу понад 550 кг У цієї великої тварини дуже щільний хутро, завдяки якому йому вдається зберегти тепло навіть при низькій температурі.

Колір хутра – темно-коричневий або бурий. Цікава особливість: чим вища температура повітря, тим світліше шерсть гірського зубра. Цього мешканця тутешніх країв відрізняє від інших дуже масивна голова. Із-за довгої шерсті по центру нижньої щелепи, складається враження, що у нього є борода.

За останніми підрахунками, на Землі залишилося не більш як 3500 гірських зубрів. Щоб збільшити їх популяцію, багато зоологічні служби вжили заходів щодо створення заповідних зон для зубрів.

Кавказька серна

Це тварина, що живе в Краснодарському краї, неймовірно лячно. Людині непросто розглянути його, так як при такому контакті, воно моментально умчиться вдалину. Коли серна налякана, вона видає специфічний звук, який дуже нагадує свист людини.

Обережність у поведінці дозволила кавказької сарні розвинути швидкість близько 60 км на годину. Це дивно швидке тварина. Але, контактувати з людиною йому доводиться не часто, адже люди дуже рідко заходять високо в гори. А саме там живе серна.

Своїм зовнішнім виглядом, цей звір нагадує козу. У даних тварин схожі габарити та рогу. У кавказької сарни невеликі, загорнуті до спини, ріжки. Вони набагато тонше, ніж у гірського козла. Її вага може досягати 45 кг. Цікава особливість тварини: взимку, його хутро зростає в 1,5 рази. До того ж, в холодну пору року, він змінює колір.

Розвивати швидку швидкість кавказької сарні допомагають великі масивні ноги. Потрібно відзначити, що тіло цієї тварини дуже струнка. Сарна – травоїдний звір. В її раціоні є молода трава, листя дерев і мох. Головним ворогом цього звіра є дикий краснодарський хижак – бурий ведмідь. Але серна нерідко стає здобиччю рисі або леопарда.

Леопард

Список диких тварин Краснодарського краю поповнює леопард, найшвидший і акуратний звір у природі. На думку багатьох зоологів, цей представник фауни є одним з найкрасивіших. Але всі знають його як чудового бігуна. Однак швидкий біг – не єдине достоїнство цього звіра, що підтверджує його мобільність.

Леопарди чудово лазять по деревах, навіть дуже високим. А ще ці звірі легко можуть забратися на скелю. У воді побачити леопарда вдається не часто, так як він, як і багато тварини сімейства котячих, боїться намокнути. До водойми звір приходить лише в тому випадку, якщо відчуває сильну спрагу.

Відрізнити леопарда від інших «кішок» дуже просто. Все його тіло покриває коротка шерсть золотого кольору, на якій є чорні плями різного діаметра. У холодну пору року, його шерсть стає густішою.

Селиться леопард в густих степах, де проростає велика кількість чагарнику і листяних дерев. Це хижа тварина, здобиччю якого стають олені, сарни, кабани і т. д. Дуже рідко, леопард їсть ящірок. В природі таке трапляється тільки в тому випадку, якщо протягом доби йому не попалося тварина. Зоологи зараховують леопарда до зникаючих тварин Краснодарського краю.

Щур

Популяція щурів в дикій природі величезна, однак їх відносять до числа домашніх тварин Краснодарського краю, так само, як собак і кішок. Щур – надзвичайно розумний звір. Щоб у цьому переконатися, досить поспостерігати за її поведінкою.

Цей звір відрізняється прекрасно розвиненими навичками соціальної взаємодії. Тому, ні в дикій природі, ні в домашніх умовах, вони ніколи не живуть поодинці. Коли людина тримає щура в клітці, вона періодично буде проситися на руки, так як абсолютно не виносить самотності.

Особливістю цієї тварини, як і багатьох гризунів, є регулярний ріст зубів. Так, зубки у щурів ростуть все життя. Тому вони змушені систематично їх сточувати про тверді поверхні.

Щура часто називають «шкідником», адже вона прогризає стіни, двері, шафи і навіть свою власну клітку. Але, насправді, вона робить це не з шкідливості, а з волі свого інстинкту, адже якщо тварина не буде сточувати зуби, вони значно зростуть, що стане причиною нездатності приймати їжу.

До речі, говорячи про харчування щури, потрібно зауважити, що вона практично всеїдна. Звір з величезним задоволенням поласувати свіжою морквою, шматочком м’яса, злаком або картоплею. Але давати щура людську їжу потрібно з великою обережністю, так як від цього у них може порушитися травлення. Основним раціоном домашньої щури повинен бути злаковий корм.

Кавказька рись

Без сумніву, рись – самий гарний і граціозний представник краснодарської фауни. Цього звіра відрізняє від інших горда і впевнена хода. На жаль, він знаходиться на стадії вимирання.

По своїй швидкості, рись значно поступається леопардові, але вона теж дуже швидка. Якщо цей лютий хижак вибрав видобуток, то шанс втекти від нього мінімальний. Важить рись від 7 до 13 кг. Цього рідкісної тварини Краснодарського краю відрізняють витягнуті вгору вушка, схожі на пензлики.

Кавказьку рись також відрізняє щільний густий хутро рудого кольору. Ще одна специфічна особливість цього виду – короткий хвіст, до 25 див. Рись дуже рідко нападає на домашніх корів та овець, але, при сильному голоді, вона може зайти на територію домашнього худоби.

В дикій природі, цей хижак нападає на гризунів, дрібну дичину і птахів. Звір рідко з’їдає жертву цілком, воліючи робити запаси. Якщо протягом дня йому не вдасться роздобути ще їжі, звір поласувати запасами м’яса. До речі, щоб повністю вгамувати голод, кавказької рисі потрібно з’їсти 2 кг свіжого м’яса.

Дудак (дрохва)

Улюблене місце проживання цієї пташки – пасовища. Якщо ви бачите дрохву вперше, то у вас може скластися враження, що вона є збільшеною куропаткой. Між цими двома птахами дійсно є багато візуальних збігів.

Передня частина цієї птиці пофарбована в білий колір, так само, як і її шия. А ось спинна частина – ряба. Дрохва всеїдна. Вона може ласувати, як травами, так і комахами.

Ця пташка популярна в мисливському промислі. З другої половини 19 століття, відстріл дрохви значно збільшився, що призвело до скорочення її виду. Тому, було прийнято рішення про віднесення дрохви до вимираючих птахів.

У неї досить масивне статура. Щоб у цьому переконатися, достатньо звернути увагу на довгу і широку шию дрохви, а також на її велику грудину. Вага такої пташки коливається від 7 до 15 кг. З-за своїх значних габаритів, вона пересувається досить повільно. До речі, на ногах дудака – по 3 пальці.

Цікава особливість: на відміну від багатьох птахів, дрохва практично ніколи не видає якісь звуки. Вона мовчить навіть, якщо налякана. Однак, зоологи стверджують, що, в шлюбний період самець дрохви, намагаючись привернути самку, видає подсвистывающий звук, але чути його тільки з дуже близької відстані.

Беркут

Ця рідкісна пташка дуже нагадує яструба. У неї практично аналогічне статура і схожий колір пір’я. Однак беркут зовсім не яструб, а орел. До речі, він є найбільшим представником цього виду.

Зустріти беркута на відкритій місцевості практично нереально, так як він воліє осідати на закритих горами і деревами територіях. Цей птах завжди уникає людей. Беркут – один з небагатьох пернатих, воліють створювати пари на все життя. У природі це явище називають «моногамією».

Так як ця пташка відноситься до числа хижих, її видобутком, в більшості випадків, стають среднегабаритные гризуни, наприклад, пацюки. До гнізда беркута тваринам підібратися нереально, так як вони в’ють його на важкодоступному скелястому виступі.

Цей вид орла не тільки найбільший, але і найсильніший. Парить беркут дуже граціозно, при цьому, широко розправивши свої гарні крила. Цікаве спостереження: самка беркута в 1,5 рази крупніше за самця. Завдяки своєму прекрасному зору, цей хижак може полювати на дичину не тільки вдень, але і вночі.

Дивіться також:  Гімалайський ведмідь. Спосіб життя і середовище проживання гімалайського ведмедя

Ласка

Не всі хижі тварини Краснодарського краю можуть похвалитися значними габаритами. Наприклад, ласка – одна з невеликих за розміром представників м’ясоїдних ссавців. В тутешніх краях вона є найменшим хижаком.

Цей красивий і милий, на перший погляд, звірятко має довгу шию, завдяки якій перед ним відкривається чудовий огляд з будь-якої місцевості. За своїми габаритами і кольором шерсті, ласка походить на горностая, проте, це різні звірі.

На кожній з її коротких кінцівок є дуже гострі кігтики, які хижак глибоко встромляє в свою жертву. Коли ласка налякана, вона, за аналогією зі скунсом, видає специфічний неприємний запах. Це відбувається завдяки наявним ззаду хвоста, залозам.

Хутро цієї тварини має однакову густину в будь-який час року. Але його колір, все ж таки, залежить від сезону. Чим холодніше на вулиці, тим світліше забарвлення ласки. Взимку вона практично повністю зливається зі снігом, так як її шерсть стає білосніжною.

Ласка – тварина одиночне, вона рідко контактує з іншими представниками свого виду, виняток – період розмноження. Цей невеликий звір уникає густонаселених територій, вважаючи за краще вести одиночний спосіб життя. Однак відомі випадки формування колоній ласк.

Незважаючи на свої короткі лапки, цей звір дуже швидко пересувається, причому, не тільки на землі, але і в воді і навіть на дереві. Якщо він вибрав видобуток, то вже точно поласувати нею. До речі, полює ласка в будь-який час доби.

Лісовий кіт

Ще один представник «котячих» звірів. Лісовий кіт дуже схожий на домашнього, однак він більший і сильніший. А ще він відрізняється від свого прирученого побратима розширеним емоційним діапазоном. З-за великої кількості випробовуваних емоцій, лісовий кіт часто видає різні звуки, від фиркання до муркотіння. Так, це галасливі тварини.

На сьогоднішній день, лісовий кіт занесений до Червоної книги, як вимираючий вид звірів. Тіло такої тварини може мати довжину близько 1,5 метрів, що значно більше, ніж у домашнього котика. Самки лісового кота набагато менше самців (до 90 см).

Густина і довжина вовни звіра змінюється в залежності від погоди. Взимку вона стає довше і щільніше, ніж влітку. Завдяки цьому, тварина практично ніколи не мерзне. Як і багато звірі сімейства котячих, лісовий кіт максимально активний період з пізнього вечора до раннього ранку. Вдень вони практично завжди сплять.

А ще цей великий кіт відрізняється від домашнього тим, що більш комфортно почуває себе у воді. Так, тварина відмінно плаває, однак це не говорить про те, що воно щодня відвідує водойми. Лісовий кіт – один з найбільш умілий краснодарських хижаків, їжею якого стають фазани, ящірки або пташки.

Кучерявий пелікан

Пелікан відноситься до числа перелітних птахів, тобто він рідко засиджується на якомусь одному місці, вважаючи за краще відкривати для себе нові горизонти. Відмінною особливістю цього виду є великий дзьоб і широкий горловий мішок оранжевого кольору. Колір пір’я даної птиці – білий.

Кучерявого пелікана так прозвали за злегка скуйовдженого оперення на маківці. У цього пернатого дуже короткий хвіст. Часто можна побачити красивий політ кучерявого пелікана. До речі, повний розмах його гарних крил становить 3,5 метра. Цей птах дуже любить воду. На тутешніх водоймах нерідко можна зустріти кучерявого пелікана, який плаває поруч зі своїми побратимами. Щоб злетіти під час плавання, він витягує ноги і сильно відштовхується від води.

Варто відзначити, що у цієї красивої великої птиці дуже неприємний голос, що нагадує глухе людське бурчання. Його відносять до числа стайних пташок, які утворюють малочисельні колонії. Однак, в природі були зафіксовані випадки парної життя кучерявих пеліканів. Цікава особливість: моногамні пелікани займаються створенням гнізда спільно. Самка викладає очерет і листя в одну купу, а «сировину» для гнізда їй приносить самець.

Тхір-перев’язка

Цей маленький пухнастий звір увібрав в себе візуальні особливості горностая і ласки: довгасте тіло, короткі лапки і подовжена шия. Друга назва такий тваринки – «степовий тхір». Його «візитна картка» — це довгий пухнастий хвіст, завдяки якому тварина легко маневрує на будь-якій місцевості. Важлива вимога тхора до місця поселення – низький рівень вологи. Вони не люблять лазити в чагарниках або високих травах. Улюблена їжа степового тхора –гризуни.

Дуже цікавий забарвлення тварини. На його сіро-рудого тілі є чорно-жовті плями різного розміру. Живе цей маленький хижак в норах. Завдяки своїм чіпким лапах, він легко порпається в землі, прориваючи довгі тунелі, наче кріт. Вага тхір-перев’язка ледь досягає 700 грамів.

Єнот-полоскун

Це один із широко поширених в Краснодарській місцевості звірів. Єнот – середнє за габаритами тварина, хутро якого довгий і дуже щільний. Завдяки йому, він зовсім не мерзне, навіть при дуже низькій температурі.

Хутро єнота-полоскуна дуже цінний, однак багато людей заводять його, як домашня тварина. В якості вихованця, єнот зарекомендував себе неоднозначно. З одного боку, це розумний і здібний до дресури звір, який легко і швидко прив’язується до господаря, але, з іншого боку – він постійно намагається що-небудь намочити, поцупити або сісти.

За розміром, єнот схожий на велику кішку. Однак з-за свого довгого щільного хутра, він здається більше. Стандартний вага звірка – 7-8 кг. У єнота-полоскуна розвинені передні кінцівки, які дуже нагадують за формою людські. З їх допомогою він здатний міцно утримувати різні речі, а також промивати їх у воді.

У Краснодарському краї багато єнотів. Проживають вони переважно в лісових місцевостях. Але недолік їжі штовхає тварину до пошуку нової середовища проживання. Так сталося і з енотом, який, в пошуках розширення території поселення, відправився в тутешні гори.

Плямистий олень

Це дуже красиве оленяче ссавець, тіло якого вкрите білими плямами різного діаметра. Колір шерсті тварини – світло-коричневий. Відтінок спинний вовни насиченішим. Вона стає більш тьмяною ближче до зими.

Цікавий факт! У медицині величезною цінністю володіють рогу плямистого оленя. З них роблять лікарські препарати, що використовуються в лікуванні багатьох недуг.

Плямистий олень є травоїдним звіром, який живиться листям, лісовими горішками і жолудями. В краснодарських лісах багато їжі для цієї тварини. Взимку олені часто довго порпаються в снігу, щоб відшукати їстівні горішки або жолуді.

Дуже рідко вони поїдають рибу. Зазвичай, олень звертає на неї увагу у тому випадку, якщо вона була викинута на берег. Також вони не проти підібрати вимиті на пісок водорості або крабів. Плямистий олень – улюблена їжа вовків. У тутешніх місцевостях вони стають жертвами цих лютих хижаків практично щодня.

Вовк

Цей красивий і гордий звір доповнює список краснодарських хижих звірів. За габаритами, вовк значно перевершує домашнього пса. До того ж, він набагато лютіша і агресивніше. Варто голодного вовка відчути жертву, і вона не сховається від нього. На людей вони практично ніколи не нападають, оскільки побоюються, знаючи, що у людини, що забрів у ліс, напевно, є зброя.

Вовк – звір стайня. В одній групі налічується від 4 до 12 особин. У кожної зграї чітко розподілені соціальні ролі. Є ватажок, за ієрархією, він перший. Їм стає самий великий і сильний самець. Коли ватажок старіє, йому можуть кинути виклик інші самці в зграї. Ватажок має право вибрати собі найкращу самку.

Відомі випадки «інтелектуального нападу вовків на загони мисливських собак. Самка ватажка (або будь-яка одного вовчиця в зграї) заманює псів у своє лігво, звідки на них нападають інші вовки. Дійство кровожерна, ну а чого ще чекати від цих лютих хижаків?

У вовка дуже гострі зуби, які він глибоко встромляє в тіло своєї жертви. Поодинці вони полюють вкрай рідко. Від сильних краснодарських морозів, цього степового мешканця захищає довгий і дуже щільний хутро. З-за його наявності, вовк здається більше. Цікава особливість – вовча шерсть – водонепроникна.

Так як вовк – тварина стайное, в його арсеналі безліч різних звуків, що передають емоції. Своєрідним виттям вони можуть попередити товаришів про наявність неподалік їжі або про наближення небезпеки. Що стосується специфічного вовчого бойового кличу, то подавати його в зграї може тільки ватажок.

Комунікаційні навички вовка вражають. Цікаво, але кожна особина чітко ідентифікує себе, як член конкретної зграї. Ще один цікавий факт про цих тварин: завдяки своїм надзвичайним здібностям до адаптації у зовнішньому середовищі, вовк може пройти кілька сотень кілометрів, покинувши свою зграю, але потім, повернутися назад, не втративши дорогу додому.

Видра

Так, у Краснодарському краї водиться велика кількість хижаків, список яких поповнює видра, невелика тварина рудувато-сірого забарвлення. Видра любить море, тому воліє селитися біля нього.

Якщо ви підете на один з краснодарських водойм, то не дивуйтеся, зустрівши на його березі видру. Вони дуже перебірлива в питанні території селища. Видра віддає перевагу тільки чистому березі.

До брудної, неприємно пахне воді вона точно не підійде. Завдяки своєму вмінню плавати і пірнати, видра заслужила звання «краснодарського річкового хижака». Однак, любов до водиці не зробила цього звіра рибою. Видра живе в норі. Деякі особини звикли будувати свої оселі так, щоб вони виходили прямо у водойму.

У цього річкового хижака дуже масивне тіло, завдяки якому, він легко маневрує у воді, навіть при наявності сильної течії. Цікаве спостереження – після спарювання, самець видри не покидає свою самку. Вони спільно чекають народження дітей, після чого, виховують їх. На жаль, популяція видр в Краснодарі щорічно скорочується, що змушує влади приймати рішення, спрямовані на відновлення їх чисельності.

Куниця

Ще один тутешній невеликий хижак. Зростання середньої за розміром куниці досягає 60 див. Її мордочка злегка плеската до краю. А ще тварина має гострі пазурі, що дозволяють їй безпроблемно утримувати свою жертву. В тутешніх степах зустрічаються чорні і коричневі особини.

Дивіться також:  Носуха. Середовище існування та спосіб життя носухи

Зоологи відзначають дивну особливість куниці – розвинену моторику передніх кінцівок. Тварина орудує ними на рівні маленької дитини. Незважаючи на сутність хижака, куниця – життєрадісний звір. Коли у самки цього виду народжуються дитинчата, вона може годинами грати з ними, симулюючи награну агресію.

До речі, коли куниця стає матір’ю, рівень її природної агресії підвищується. При такому положенні, вона може напасти навіть на людину. У самки куниці, яка нещодавно народила, інстинкт самозбереження відходить на другий план. Її головним завданням є турбота про потомство.

Раціон харчування цього малогабаритного хижака складають яйця птахів, дрібні гризуни і птахи. Вона є досить кровожерливим твариною, яка, перш ніж убити жертву, переламує їй спину. А ще куниця часто висмоктує з своєї, ще не встигла померти жертви, кров.

Качка-поганка

Ця пташка відноситься до числа любителів води. Чому ж її назвали поганкою? Справа не в її шкідництві, агресивній поведінці або надмірному руйнівний цікавості. Качку прозвали «поганкою» з-за несмачного м’яса, яке абсолютно не властиво птахам. Воно, скоріше, нагадує риб’яче м’ясо, причому, не тільки за смаком, але і по запаху.

Віднесення цього виду птиці до качці – вірно лише частково. Більшість зоологів сходяться на думці, що поганка – окремий, самостійний вид пернатих. До того ж, вона значно менше стандартної качки.

Дзьоб пташки прямий, жовтий. На маківці вона має невеликий чубчик темного кольору. На тілі поганки переважає коричнево-чорне оперення. На її шиї ледь видніються рудувато-жовті пір’ячко. Ще однією особливістю качки-поганки є великі червоні очі. Цей вид віддає перевагу гніздитися тільки на закритих і неглибоких озерах, де відсутня течія.

Озерна Чайка

Це одна з найменших чайок, яка відрізняється від інших своєю стрункою статурою. Вага її невеликого тільця ледь доходить до 250 грамів. Озерна Чайка вважає за краще об’єднуватися з іншими пташками, подібними собі, створюючи великі колонії.

«Візитна картка» цього виду – наявність на очній і тім’яній зоні 2 чорних плям. До речі, вони зникають при сильне похолодання. Більшою мірою, озерну чайку залучають болота. Тому саме на них вона воліє гніздитися.

Цікава особливість виду – пташеня озерної чайки дуже швидко дорослішає. Він покидає мати вже через 2 тижні після народження. У раціоні харчування цієї птиці є ягоди, безхребетні тварини, мошки і навіть маленькі гризуни.

Воробей

А цю спритну і расторопную пташку знає кожен. Вона широко поширена по всій території Росії. Незважаючи на своє досить сильне тіло, горобець – дуже швидкий пернатий. В бою за хлібні крихти він легко здобуде перемогу навіть над голубом.

Зоологи зараховують горобчика до осілих пташок, який, незважаючи на свій швидкий політ, часто пересувається на коротких лапках. Деякі представники цього виду долають великі відстані стрибками.

Маленьке тільце горобця ледве досягає 15 див. Забарвлення у них досить строката. Всі ми знаємо цю пташку, як рябую, але в природі зустрічаються жовті і навіть оливкові особини. Цікава особливість: спосіб життя цих пернатих безпосередньо залежить від людини, його раціону, переміщення і життя в цілому. В природі, це явище називають «синантропизацией». Простіше кажучи, горобчик – один з постійних людських супутників.

Але такий тісний контакт з людиною має не лише позитивну сторону. Горобці – одні з базових сільськогосподарських шкідників, що знищують посіви. У другій половині 20 століття, в Китаї навіть провели акцію по їх знищенню. Однак, нічим хорошим для фермерів це не закінчилося, так як на полях з’явилася інша проблема – сарана. Горобці, поїдаючи частину врожаю, повністю знищували це комаха. Тому китайцям не залишалося нічого іншого, як купувати цих птахів в інших країнах.

Сова

Сова – одна з найбільш відомих лісових мисливців. Так, це хижий птах, видобутком якої часто стають навіть великі звірятка. Полює вона тільки вночі, а вдень – воліє спати.

Сова вважається гарною птахом, все тіло якої густо вкрите великими перами, що нагадують пух. Існує велика кількість видів сов, але всіх їх об’єднує 1 візуальна риса – великі чорні очі, якими хижак видивляється свою жертву. У сови прекрасний зір, завдяки чому, вона полює на дичину темної ночі.

До речі, бути одним з талановитих хижаків їй допомагає абсолютно безшумний політ. Коли сова летить, ви навряд чи почуєте який-небудь звук. Чудово маскуватися в середовищі їй допомагає відсутність строкатого оперення.

Особливістю полювання цієї красивої птиці є не тільки безшумний політ, але ще і гучний крик, який видається з метою налякати жертву перед тим, як схопити її своїми гострими кігтями.

Лебідь

Одна з найкрасивіших птахів у природі, широко поширена не тільки в Краснодарському краї, але і по всій території Росії. Два лебеді, що пливуть один до одного, завжди символізували любов. Дві шиї цієї пташки, сполучені між собою, утворюють серце. І це не просто так, адже лебідь – одна з нечисленних моногамних птахів.

Харчуються лебеді тим, що лежить на дні водойм, де вони мешкають. Безпроблемно обшукувати дно в пошуках їстівного їм вдається за допомогою довгої шиї. До речі, лебеді пірнають дуже глибоко. Незважаючи на те, що більшу частину часу, ці, що символізують любов пташки, проводять, плаваючи на поверхні води, вони мають прекрасну літальну мускулатуру. Лебідь середніх габаритів може зробити розмах крилами більше 1,5 метрів.

Є безліч різновидів лебедів, вони відрізняються, в першу чергу, кольором оперення. Найчастіше, в природі зустрічаються класичні білі лебеді, що мають жовтий дзьоб. Але є й інші види цієї пташки, наприклад, чорні або чорношию. Їх назва говорить сама за себе. Потрібно відзначити, що самець і самка лебедя – чудові батьки. Їх діти не покидають сім’ю до 1,5-2 років.

Чапля

Чаплю, як і чайку, залучають заболочені місцевості. Вона віддає перевагу тільки тим водойм, де немає течії (або воно повільне). Чапля ніколи не запливає на глибоководді, вважаючи за краще триматися ближче до берега.

Відрізняється вона від інших птахів своїм витягнутим тільцем і довгими рожевими ногами. До речі, по землі ходить чапля досить незграбно. Ніздрі у неї наскрізні, дзьоб довгий, має жовто-рожевий відтінок.

Чапля – пташка зграйна. Вона об’єднується з іншими особинами не тільки з метою злучитися. Її нерідко залучає звук інших птахів, тому вона охоче вступає з ними в бесіду. Чапля може довго сидіти на поверхні води, видивляючись, що б поласувати.

Цікаво, але в процесі висиджування яєць, чаплі схожі на пінгвінів. Гріє майбутнє потомство не тільки самка, але і її самець. У чаплі досить довга шия, яку, при польоті, вона втягує в себе.

Голуб

Всі знають цю велику наглу пташку, яка безпардонно веде себе, варто їй помітити людини, що вживає в їжу. Голуб прилітає, сідає поруч і починає активно жебракувати, причому не факт, що те, що ви з ним поділіться, буде з’їдено.

Вага такої птиці коливається в діапазоні 300-500 грамів. Самець голуба майже в 2 рази крупніше самки. Цікаво спостерігати за ним, коли він намагається привернути її увагу. Голуб висуває вперед свою потужну грудну клітку і максимально надувається, задерши свої красиві пір’я. Від цього, він візуально здається більше.

Як відрізнити самця голуба від самки? Дуже просто. Для цього варто звернути увагу на колір пір’я особини. У першого, він більш яскравий, строкатий. До того ж, самець має великі габарити, у той час, як невелика самка відрізняється непоказним, тьмяним оперенням. Голуб – одна з найбільш численних птахів у світі. Він поширений практично на кожному континенті.

Сойка

У Краснодарському краї багато цих красивих пернатих створінь. Сойка відрізняється різнокольоровими пір’ям. Її важко не помітити. На тілі сойки є коричневі, білі, чорні, червоні і навіть блакитні пір’ячко. Хвіст у цієї пташки темний, трохи довгастий. Є версія, що свою назву «сойка», птах отримала завдяки сяючий вигляд. До речі, в давнину її називали «соа».

У кінематографі такий вид висвітлюють, як співочий. Однак, це не зовсім вірно. Сойка видає не дуже приємний звук, швидше, відштовхуючий. В дикій природі, вона, аналогічно папузі, намагається відтворити почутий звук, і це у неї нерідко виходить.

Баклан

Це одна з широко поширених морських птахів, яких часто можна зустріти на березі водойми. Є вид баклана, який селиться виключно на болоті, але його популяція невелика.

Цей представник тваринного світу харчується рибою. Баклани дуже спритно дістають живу рибу з водойми і швидко її проковтують. Також вони живляться половоногими і ракоподібними. Рідше баклан ласує комахами або молюсками.

Ці пернаті створюють великі колонії. Гніздяться баклани тільки парами. Для створення гнізда, птах використовує трави, гілки дерев та чагарників. Баклан – пташка доброзичлива, вона з великим задоволенням спілкується з іншими птахами, включаючи пінгвінів. У них є спеціальна мигательная перетинка, що дозволяє добре бачити навіть глибоко під водою. До речі, баклани – відмінні нирці.

Ластівка

Всі знають ластівку, як пташку, яка їсть мошок. Вона здатна розвинути велику швидкість у польоті, з’ївши, при цьому, величезна кількість комах та інших дрібних комах.

Незважаючи на невеликі розміри, це струнка пташка, що має подовжений хвостик. Крильця ластівки трохи завужені, завдяки чому вона значно прискорюється під час прямолінійного польоту.

У природі зустрічаються сині, чорні і білі ластівки. Колір пір’я деяких особин – змішаний. Грудка пташки може бути рябий. Зоологи зараховують ластівку до перелітних пернатим.

Фазан

По інтелекту, фазан дуже схожа на домашню курку. Але не відсутність гострого розуму зробило фазана популярної дичиною для мисливців. У Краснодарському краї багато фазанів, чисельність яких, на жаль, регулярно скорочується через почастішання обстрілу.

Вага такої пташки може досягати 2 кг. Все його тіло, за винятком морди, густо вкрите пір’ям. Від цього, створюється візуальне враження, що фазан більшим, ніж є насправді. Крім своєї «м’ясний» популярності, ця пташка привертає увагу довгим хвостом, досить цікавої форми.

Дивіться також:  Ласка тварина. Спосіб життя і середовище проживання ласки

Забарвлення самців цього виду більш яскравий, ніж у самок. До того ж, перші має більш значні габарити. Селиться фазан тільки в тій місцевості, де присутня велика кількість чагарнику. Його приваблюють водойми, тому, він не відлітає глибоко від води. Це відомо мисливцям, які чекають фазанів біля річок і озер.

Бугай

Цю крилату відрізняє від інших незвичайна форма тіла. Її голова практично повністю зливається з шиєю, від чого складається враження, що якийсь із цих частин тіла у неї немає. До того ж, при польоті птах втягує голову.

До речі, багатьом подобається спостерігати за польотом бугая. У цей період, вона широко розправляє крила і витягує лапки вздовж тіла. Улюблена їжа випи – свіжа риба. Пташка може з’їсти щуку, карася або окуня. Рідше вона їсть черв’яків і жаб. Коли у бугая з’являються пташенята, вона відбирає їм в їжу пуголовків.

Дикий кабан

Доведено, що свійські свині походять від кабана. У цих двох звірів дійсно багато візуальних схожих рис, наприклад, габарити і розмір кінцівок. Цього масивного тваринного зоологи відносять до ссавців.

Самка кабана дуже агресивна при вагітності та виходжуванні потомства. Якщо вона відчує загрозу в межах 100 метрів від її дітей, то неодмінно нападе. До речі, самка кабана дуже піклується про своїх дитинчат, регулярно охороняючи їх від інших степових тварин.

Від домашньої свинки кабана відрізняють кілька особливостей. По-перше, його густа та колюча шерсть, що покриває все тіло. По-друге, великий розмір. Дикий кабан набагато крупніше домашньої свині. А ось розмір очей і форма п’ятака у них схожі.

Якщо умови середовища хороші, дикий кабанчик може зрости до 1 метра довжиною. Вага такого тваринного складе приблизно 200 кг. до Речі, арсенал їх звуків такий же, як і у свиней: рохкання і вереск.

Жовточерева змія

Незважаючи на присутність у найменуванні виду «змія», він відноситься до числа вужів. Відповідно, жовточерева змія (вже) не отруйна. Це один з найбільш великих видів вужів, довжина тіла якого може досягти навіть 2,5 метрів.

Але частіше в природі зустрічаються більш дрібні особини, до 1,5 метра завдовжки. Тварина отримала таку назву через жовтого кольору передній частині тіла. А ось його «спинка» пофарбована в сірий колір.

Цей повзучий звір живе виключно в місцевостях з великою кількістю трави і чагарників. Такого вужа можна зустріти на болотах. Однак, якщо він помітить поруч людини або лісового хижака, то швидко зникне в заростях.

Незважаючи на страх, який жовтобрюх відчуває перед людиною, він нерідко заповзає на територію його поселення. Зазвичай, це роблять самки, щоб відкласти яйця. Така поведінка тваринного називають «інстинктивним». Змія-жовтобрюх розуміє, що із-за різкої зміни температури, в степовій місцевості, її потомство не виживе, тому залишає його в більш теплому місці.

Заєць русак

Це тварина широко поширене не тільки в Краснодарському краї, але і в інших лісових російських зонах. Звірятко відрізняється великими габаритами і неймовірною рухливістю. Незважаючи на велику популярність серед мисливців, популяція зайця-русака не зменшується. Причина – хороша плодючість самок і швидке розмноження.

Виходячи з назви виду зрозуміло, що його шерсть забарвлена в русявий колір. Але взимку вона стає більш темною. На зайця часто полюють степові хижаки, наприклад, вовк. Проживання на відкритій місцевості полегшує вовкові завдання відшукати і знищити зайчика.

Багато аграрії називають цього звірка шкідником, як так, якщо він прийде на полі, то знищить значний запах врожаю. Ці тварини не відходять на великі відстані від місця свого селища. Харчуються виключно рослинною їжею.

Летюча миша

Найвідоміший вампір серед тварин – кажан. Цей крилатий звір абсолютно не виносить світло, тому воліє селитися в темних скелястих або гірських місцевостях. Летюча миша – тварина стайное. Вона об’єднується з іншими особинами, створюючи численні групи.

В її раціоні харчування переважають комахи. Зоологи виділяють деякі види летючої миші, які їдять ящірок і навіть рибу. Що стосується кровосисних особин, то в Краснодарському краї таких не знайти.

Вони водяться тільки в Південній Америці. Такі кажани нападають на дрібних гризунів і птахів, випиваючи їх кров. Також у природі є виключно травоїдні летючі миші, які їдять ягоди, горішки та фрукти.

Період активності у цих звірів припадає на ніч. Вдень же вони практично завжди сплять, при цьому, зачепившись за уступ скелі лапками і повиснувши вниз головою. Рідше кажани селяться у дуплах дерев.

Білка звичайна

Білка звичайна широко поширена по всій території даного краю. Це один із самих великих гризунів в живій природі. Селиться звірятко на деревах, вільно переміщаючись по ним. До речі, роль керма в «дерев’яному маневруванні» для білочки грає її пишний довгий хвіст.

Забарвлення шерсті цього виду – сіро-рудий. В теплу пору року, він стає більш яскравим. Білка – дивно завбачливе тварина. Готуючись до зими, вона запасається харчами, знаючи, що під снігом знайти його буде нереально.

Білочка збирає горішки, шишки, зерна і деякі коріння. Відомі випадки білячого суїциду. Зазвичай, на самогубство особина штовхає злодійство зимового запасу. Тварина розуміє, що без їжі, холодну зиму не прожити, тому воліє померти до її настання.

Білочку відносять до числа осілих лісових звіряток. Вона веде спосіб життя одинака, вважаючи за краще уникати не тільки своїх побратимів, але й інших степових мешканців. Однак, відсутність їстівного штовхає білку на пошуки нових територій для проживання. В такому разі, вона починає кочувати.

Шакал

Шакал – один з представників псових ссавців. За своїми габаритами, він трохи менше вовка, але крупніше собаки, тобто проміжне тварина між цими двома псовыми.

Якщо раніше ви ніколи не бачили шакала, то можете легко сплутати його з вовком. Його вага становить приблизно 8 кг. За формою морди, звір нагадує, швидше, лисицю, ніж собаку. Вона витягнута і трохи приплющена. У Краснодарському краї зустрічаються сірі, руді і жовтуваті шакали.

Цікаво те, що в холодну пору року, хутро тварини стає більш густим, до того ж, він зростає в 2 рази. Причина цього – утеплення. Думка про те, що шакал харчується виключно тваринною їжею, помилково. Це всеїдний звір, в раціоні якого водоплавні птахи, ягоди, равлики і т. д.

Шакал – розумний звір, що поєднується з іншими особинами. Полює він разом зі своєю зграєю. Це не тільки розумний, але й досить хитра тварина. Відомі випадки, коли шакал безшумно підкрадався до птиці і хапав її за хвіст до того, як та збиралася полетіти.

Їжак

Невелика тварина, поедающее комах і має на спині довгі колючки – це їжак. На його спинної частини є хвостик, середня довжина якого – 15 див. Панцир у цих звірів – голчаста.

Головна особливість цього звірка зовсім не в наявності на спині голок, а в його потових і сальних залозах. Їжак – один з небагатьох представників тваринного світу, який може похвалитися ними. Тим не менш, його шкірний покрив дуже щільний.

У Краснодарському краї, їжак живе в степах. Він практично всеїдний. Їжак може є ящірок, пташині яйця, комах і навіть падаль. У дикій природі вони доживають до 12 років. До речі, зоологи виділяють деякі вигляді їжаків, які не тільки швидко пересуваються по землі, але і плавають у річках.

Лисиця

Сьогодні, лисицю в Краснодарському краї можна зустріти нечасто. Причина – стала частішою полювання на неї. Браконьєри цінують, в першу чергу, хутро цього красивого тварини. З лисячої вовни шиють шуби, дублянки і шапки. Такі вироби коштують великих грошей.

Цього звіра, як і шакала, зоологи зараховують до числа псових. Практично усе тіло лис вкрита рудою шерстю, а ось грудна частина – білою. На маківці тваринного стирчать 2 розчепірених в різні боки вуха. Лисичка постійно ворушить ними, щоб не втратити пильність.

У цієї тварини є довгий і дуже пишний рудий хвіст. Як і у всіх псових, тіло лисиці має довгасту форму. Вона – один з тутешніх мисливців. Варто відзначити, що в Краснодарському краї зустрічаються не тільки руді, але і сіруваті лисиці.

Кріт

Цей невеликий звір, як і їжак, відноситься до числа комахоїдних. Кріт відомий своєю сліпотою. Але чи це так? Ні, серед кротів виділяється лише 1 вид, який дійсно нічого не бачить, але, в більшості випадків, зір у цих тварин є. Однак, воно дуже погане. Причина – шкірна складка, що захищає очі від попадання в них землі.

Щоб рити нору, кріт використовує свої лапки. Вони у нього невеликі, проте досить рухливі. Під землею, цей прудкий звір риє цілі тунелі. Осязательная чутливість крота – результат наявності у нього маленьких хвостових волосків.

Мало хто знає, але кріт – хижа тварина, у ротовій порожнині якого є гострі ікла. До речі, у нього 44 зуба. Незважаючи на поганий зір і слух, кріт має відмінний нюх, що дозволяє йому безпроблемно вистежувати здобич. Харчується звір слимаками, черв’яками і жабами.

Ондатра

За зовнішнім виглядом і габаритами, ондатра нагадує величезного щура. Однак від цього розумного звіра її відрізняє любов до води. Статура тварини чудово адаптоване до тривалому перебуванню у водоймі.

Хутро ондатри дуже грубий, навіть колючий. Однак її підшерсток, навпаки, дуже ніжний. Пофарбовано тварина в коричневий або чорний колір. Взимку відтінок вовни ондатри стає більш темним.

Завдяки дуже щільному хутрі, цей гризун зовсім не мерзне навіть у тому випадку, якщо тривалий час знаходиться в прохолодному водоймі. Ондатра неймовірно чистоплотна. Вона по кілька разів на день вилизує свій міх, а іноді навіть змащує його жиром. Їй подобається плавати у водоймах з великою кількістю водоростей, латаття та іншої флори.

Ондатра – «сімейний» звір. Вона створює пару, тому не веде одиночний спосіб життя. Цікаво, але у таких звірів є свої власні кормові ділянки, куди вони не пускають інших особин.

Back to Top