Гірський народ. Так можна назвати китайців. 1/5 Піднебесної знаходиться на висоті понад 5 000 метрів. Найвища точка світу теж розташована в КНР. Будучи вершиною Гімалаїв, Еверест досягає 8 848 метрів над рівнем моря.

Залишилися 4/5 китайських територій знаходяться на позначці від 500 метрів. Це не означає, що в Китаї немає низин, рівнин. Проте, всі вони підняті над рівнем моря. Це впливає на природу країни і її мешканців.

Підлаштовуються тварини Китаю і під клімат. Оскільки площа Піднебесної 3-я за величиною після Росії і Канади, є тут і субтропіки, і помірні і резкоконтинентальные пояса. Це додає височин різноманітності. Познайомимося з тими, хто населяє ландшафти Піднебесної.

Кінь Пржевальського

Збагачує тваринний світ Китаю завдяки програмі захисту звірів. Читали книги Майн Ріда, приміром, «Вершник без голови», згадають про мустангах. До 21-го століття вид вимер.

Кінь Пржевальського – єдиний дикий кінь у світі. Тварина мускулисте і велике, досягає 350-ти кілограмів. Зустріти червонокнижного звіра можна на північному заході КНР.

У коня Пржевальського крупна голова і порівняно короткі ноги. Вигляд тваринного нагадує віслюка. Він, власне, вважається одним з предків виду. Мова про віслюка кулане. Він теж мешкає в Азії і полягає у спорідненості ще й з зебрами.

Коні Пржевальського – рідкісні тварини Китаю, виробили колективний спосіб захисту потомства. Лошат замикають в коло з самок. Так коні Пржевальського, приміром, сплять.

Підходячи до живого кільця, хижаки не можуть подолати його, не розбудивши жертв. До того ж, коні стають мордами всередину кільця. Спрацьовує інстинкт, з-за якого учням шкіл верхової їзди не дозволяють підходити до коней ззаду.

Коні лягаются, якщо хтось наближається зі спини навіть уві сні. Не секрет, що коні сплять стоячи. Це можливо завдяки особливій будові суглобів.

Кінь Пржевальського

Кианг

Це дикий осел. На відміну від кулуна не входить у тварини «Червоної книги» Китаю. Популяція міцна завдяки місцем проживання. Кианги забираються високо в гори. Сюди не добираються мисливці хижаки, отрути цивілізації, машини.

Основна популяція киангов живе в горах Тибету. Регіон буддистський. Релігія зобов’язує з повагою ставитися до коней, до яких місцеве населення зараховує і ослів. Їх м’ясо не їдять.

Однак, останнє десятиліття тибетці стали відходити від догм буддизму з-за конкуренції киангов і домашньої худоби за деякі пасовища. Ослів почали відстрілювати, як і раніше, відмовляючись є.

На сухих гірських плато мало рослинності. Тому і виникло питання конкуренції зростаючої популяції киангов і домашньої худоби. Ослам потрібно багато їжі. Дикі тварини Китаю великі, вимахують під 1,5 метра і важать до 400 кілограмів.

Дивіться також:  Вікунья тварина. Спосіб життя і середовище проживання вікуньї

Від коней, ослів відрізняє велика голова на тонкій шиї. Специфічний і хвіст. Згадується «шнурок» дверного дзвінка Сови з радянського мультика про Вінні-Пуха. Правда, хвіст кіанга відрізняється особливо довгою щіткою волосся. Зазвичай, вона дорівнює 50 сантиметрам.

На фото тварина кианг

Гімалайський ведмідь

Цього ведмедя ще називають місячним. Білий воріт на грудях звіра нагадує півмісяць. «Світить» він в Тибеті. Ведмедики, що мешкають тут, в 2 рази менше бурих. Натомість, представники виду відрізняються найбільшими серед родичів вухами.

Округлою формою вони нагадують вуха панд. До них гімалайські ведмеді наближені, так само, деревним способом життя. На гілках тварини проводять приблизно половину свого століття.

Особливо люблять місячні ведмеді кущі черемхи. Її плоди – ласощі гімалайських особин. Оскільки черемха схильна рости в заплавах річок, там же під час врожаю збираються і ведмедики.

Білогруді тварини, що живуть у Китаї, люблять поласувати й медом. Заради нього, часом, звірі розоряють пасіки. Під удар потрапляють не тільки китайські, але і російські бджолярі. Гімалайські ведмеді заходять на територію сусідньої з КНР країни, зокрема, в Уссурійський край.

Подібно бурим, гімалайські ведмеді впадають в сплячку, тільки роблять це над землею. Білогруді забираються в дупла великих дерев. Мінімальна висота барлогу – 5 метрів над землею.

Гімалайський ведмідь

Летюча собака

Зустрічається на південному заході Китаю, відноситься до сімейства рукокрилих. Перетинки на передніх лапах не тільки допомагають літати, але і служать віялом у спеку. На холоді тварини загортаються в крила, як у ковдру.

До речі, розмах передніх лап у летючої собаки досягає 170-ти сантиметрів. Це у великих видів з масою тіла близько кілограма. Дрібні особини важать 15-20 грамів.

На відміну від кажанів, собака уникає холодних регіонів. До речі, з псами звірків порівнюють із-за схожості морд. Тільки от хвоста у летючої собаки немає. У інших криланів він присутній.

На фото тварини Китаю можуть з’являтися поруч з людьми, в домашній обстановці. Дрібних криланів в Піднебесній тримають за домашніх тварин. У Китаї летючі собаки часто селяться під дахами будинків, де їх підгодовують.

Вихованці травоїдні, їдять фрукти, нектар. На відміну від звичайних собак, летючі не гавкає, а цокає. Звук, схожий на хід годин рукокрылы видають при злетах і посадках. В інший час звірки мовчазні.

На фото летючі собаки

Оронго

Як і осел кианг, живе на Тибетському плато. Копытное забирається на висоти близько 5 000 метрів над рівнем моря. Клімат тут суворий, а рослинність бідна. Утворювати великі стада немає можливості. Оронги живуть групами по 15-20 особин.

Тварини відносяться до загону порожнисторогі. Роги гладкі, прямі, досягають 70-ти сантиметрів і є лише у самців. Це додає їм зростання. Фактично ж, він становить 90-120 сантиметрів.

Дивіться також:  Бабирусса тварина. Спосіб життя і середовище проживання бабирусса

Загальний вигляд копитного нагадує сайгака. Це близька рідня оронго. Різниця у відсутності в останнього хоботка. Біля основи носа оронго є лише здуття. Вони набухають в період гону.

«Оронго» — один з відповідей на питання, які тварини в Китаї занесені в міжнародну «Червону книгу». Копытное не мешкає за межами Тибетського плато.

Обмеженість ареалу контролює чисельність. Налічують 75 000 голів. Для статусу зникаючого виду цього не достатньо. Інформація про оронго відображена на жовтій сторінці «Червоної книги».

Колір позначає рідкісні види. Однак, було б правильним розділити сторінку на 2 сектори – жовтий і білий. Відсутністю фарби у книзі позначають маловивчених тварин.

Висоти, на які забираються оронги, не дозволяють провести повноцінне спостереження за ними. Тут не зоологи, а альпіністи потрібні. Відомо лише, що траву копитні щипають вранці і ввечері.

В ці часи доби вітер вщухає. Вдень його пориви на гірських плато сильні. Оронги виривають копитами ями в землі і лягають всередину. Так тварини ховаються від пронизливого вітру.

На фото тварина оронго

Панда

Це тварина – символ Китаю, оголошено національним скарбом. Звір з родини ведмежих мешкає лише в 3-х провінціях КНР. Це Тибет, Ганьсу і Сичуань.

Влітку звірів шукають на висотах, близьких до місць проживання оронгов і киангов. В гори панди забираються у пошуках прохолоди. Взимку ж чорно-білі ведмедики спускаються на висоті 700-800 метрів над рівнем моря.

Чисельність панд обмежує їх потреба в бамбуку. Великі ведмеді досягають 1,5 метрів в довжину і 150 кілограмів ваги. Щоб прогодуватися, потрібні цілі ліси. Кожен день ведмедики з’їдають по 15-20% від власної маси. Благо, бамбук швидко відновлюється. Денний приріст становить 2-3 метри.

Бамбук панди поїдають приблизно 12 годин в день. Решту часу ведмеді, в основному, сплять. Так що, спосіб життя панд нагадує дозвілля лінивців. Це призвело символ Піднебесної до деградації. Виявивши останки доісторичного предка панди, вчені з’ясували, що об’єм мозку тварини Стародавнього Китаю був на 30% більше.

Відома краса і спокій панд. Однак, часом, ведмедики спокійно роблять жорстокі речі. Так, пандам властиво народити двійню. Однак, одну дитину мати завжди кидає.

Вибирають більш сильної і життєздатної. У лісах Китаю вмирають сотні покинутих ведмедиків-немовлят. Зоологи іронізують, що панди могли б повідомляти, де кинули дітей. У цьому випадку вони могли б потрапити в зоопарки.

Тварина панда – символ Китаю

Білий тигр

Священна тварина в Китаї. Згідно з повір’ями, білий тигр охороняє західні кордони країни і, взагалі, світла. Фен-шуй пов’язує хижака-альбіноса з металом і військової доблестю. На відміну від драконів і вогняних птахів, білий тигр реальний.

Дивіться також:  Летюча лисиця. Спосіб життя і середовище проживання летючої лисиці

З заходом альбіносів пов’язують неспроста. Охороняється сторона світу в міфології Піднебесної – країна мертвих. Хто був в КНР, або читав про неї, знає, що білий колір в Китаї символізує траур. Навіть заміж азіатки виходять не у світлих, а чорних і червоних сукнях.

У природі Китаю білі тигри – рідкість. Світлий окрас заважає полювати. Серед зелені, дерев і землі хижаки стають помітними для дичини. Натомість, альбіноси цінуються цирками і зоопарками. Саме в них і проживає більшість білих тигрів.

Розберемося з назвами. Фото тварин Китаю підписується, в основному, як «Бенгальський тигр». Так і є. Альбіноси відносяться до бенгальської увазі, крім КНР мешкають в Індії, Бірмі.

У цих країнах зафіксовані випадки нападу хижака на людей. Мова не про простий захисту, а атаці з метою поживитися м’ясом. В цьому плані бенгальська вид кровожерливішими, приміром, уссурійського. Російські тигри на людей не нападають, всіляко уникають їх.

Білий тигр

Джейран

Мешкає на північному заході Китаю. Газель середнього зросту буро-піщана з білим черевцем і чорним хвостом. Роги є лише у самців, вигнуті, досягають 30-ти сантиметрів. Відрізняючись, подібно іншим газелям, граціозністю, джейрани виділяються особливо тонкими ногами і гострими копитами.

Така будова кінцівок допомагає спритно пересуватись по глинистих і кам’янистих місцевостях. Однак, до снігу джейрани не пристосовані. Ноги провалюються. Тому живуть китайські газелі в теплих місцевостях.

Джейрани полохливі. Від найменшого шереху газелі звертаються до втечі. Біжать зі швидкістю 60 кілометрів на годину. Не гепард, звичайно. Той мчить зі швидкістю 130 кілометрів на годину. Але, показник джейрана теж гідний. Коні, приміром, біжать зі швидкістю не більше 25-ти кілометрів на годину.

На фото джейран

Азіатський ібіс

Список пам’яток тваринного світу Китаю завершує вимираюча, але вражає красою і грацією птах. У природі залишилося 700 ібісів. Ще стільки ж містять в зоопарках. У птахів рожеві, немов у фламінго, пір’я. Щічки і закінчення дзьоб червоні. Дзьоб, до речі, виключно довгий і загнутий вниз.

Азіатський ібіс великий. 80 сантиметрів – стандартний ріст птиці. Вона мешкає в болотистих місцевостях Китаю. Не секрет, що в Піднебесній активні процеси опустелювання.

Ибисам стає ніде гніздитися і полювати на дрібну рибу, жаб. У плані розмноження у птахів є шанси вижити. У кладці 4-5 яєць. Батьки азіатські ібіси турботливі й уважні. Проти популяції лише мінливі клімат і рельєф місцевості.

На фото азіатський ібіс

Back to Top