Дивлячись на карту Казахстану можна звернути увагу на різноманітність рельєфу. По всій території простягаються пустелі, гори і лісові масиви.

Тому немає нічого дивного в тому, що на такій великій площі налічується величезна кількість самих різних птахів, тварин, плазунів і риб.

Є і не один представник тварин Червоної книги Казахстану. Для того, щоб флора і фауна збереглася у своєму первісному вигляді в Казахстані було створено багато заповідних зон, в яких живуть різні представник флори і фауни.

Мальовничий ландшафт цих заповідників зберігає своє природне стан, у ньому створені відповідні умови для того, щоб чисельність деяких видів рідкісних і майже зниклих тварин і рослин відновилася.

Тварини Казахстану та їх особливості

Відмінною рисою природи цієї країни є багатюще розмаїття. Тваринний світ Казахстану не перестає дивувати. Тут чимало видів і родів з субтропіків і тропіків, а також типових мешканців лісів, степів і гір.

Є й рідкісні форми тварин, які вражають своєю дивовижною красою та унікальністю. Щоб розглянути усіх представників різних видів тварин Казахстану неможливо вкластися в рамки однієї статті. Хочеться розповісти хоча б про найяскравіших.

Гігантський сліпак

У цього незвичайного гризуна взагалі відсутні очі. У недорозвинених очних яблук розміри рисового зернятка і вони заховані в глибині під шкірою. Така унікальна особливість у тварин обумовлюється їх підземної життям, більшу частину якої вони проводять глибоко під землею. Вони у вкрай рідкісних випадках з’являються на поверхні.

Важать сліпаки не більше 1 кг, а в довжину виростають до 35 див. Їх поведінку досі не вивчена до кінця. Відомо лише, що свою активність тварина проявляє цілий рік, поняття «сплячка» йому чуже. Найбільше проявляє свою роющую активність у березні-квітні. Вживає в їжу кореневища, цибулини і бульби.

На фото гігантський сліпак

Барханный кіт

Серед диких тварин Казахстану він вважається самим дрібним котом. Його розміри менше, ніж у домашньої кішки. Відрізняється від звичайних котів він великий, широкої та плескатою головою.

При зустрічі з ним не слід забувати, що це далеко не ніжне і боязке домашня істота, а справжнє дика тварина. Барханный кіт воліє жаркі і посушливі регіони. Волога надходить разом з їжею, тому вони вміють тривалий час обходитися без води.

Цей маленький хижак воліє вживати дичину, складається їх тушканчиків, піщанок, дрібних гризунів, ящірок, павуків і комах. Рідко вони можуть з’їсти зайців-толаев і птахів з розорених гнізд.

Барханным котам не страшні отруйні змії, вони іноді навіть на них полюють. У зимовий час року кіт може підійти на близьку відстань до людської оселі, але домашніх птахів і кішок не чіпає.

Дивіться також:  Дукер антилопа. Спосіб життя і середовище проживання дукера

Краса барханных котів приваблює любителів краси, тому вони часто можуть піддаватися відлову. Нерідко продають цих цікавих тварин, їх вартість іноді досягає до 10 000 доларів.

На фото барханный кіт

Зайсанская круглоголовка

Довжина цієї рідкісної тварини Казахстану не перевищує 6 див. Своїм незвичайним виглядом тварина може ввести в шок людини, який вперше його побачив.

Хвіст круглоголовки постійно знаходиться в закрученому стані. Її лапи теж досить незвичайної будови. А від широко роззявленої пащі і зовсім можна втратити дар мови.

Активний спосіб життя у круглоголовки строго тільки вдень. Для проживання використовує нори, глибина яких становить до 23 див. Риють їх круглоголовки самостійно. Іноді можуть скористатися житлами дрібних ссавців. Харчуватися воліє комахами.

Зайсанская круглоголовка

Сайгаки

Сайгаків люблять багато. Це одне з найосновніших тварин степів Казахстану. Вони походять з сімейства антилоп, але мають свій досить незвичайний зовнішній вигляд. Середній зріст сайгаків сягає до 75 см, важать вони близько 45 кг.

У зовнішньому вигляді кидаються в очі його тонкі і порівняно короткі ноги на подовженому тулуб. Його незвичайний ніс більше нагадує невеликий хоботок, завдяки йому морда тварини стає горбатою.

Останнім часом сайгаків стало набагато менше. Причиною цього є браконьєрство і нестача їжі. У 2010-2011 роках багато сайгаків загинуло від переїдання.

Голодні тварини знаходили соковиту траву і без міри її поїдали. В результаті цього їх шлунок вздувался, чого відбувалося здавлювання легенів. Це призводило до задухи сайгаків і їх загибелі.

На фото сайгак

Семереченский лягушкозуб

Цей вид належить до зникаючих тварин Казахстану. Ареал цього земноводного тварини зникає, від чого лягушкозубов стає все менше. Тварина досягає до 20 см в довжину, де більша частина припадає на хвіст.

Його вага невеликий, близько 22 р. Для лягушкозуба важливо, щоб була чиста вода бо, що більшу половину свого життя проводять у воді, ніж на суші. Воліє ховатися від попадання на нього прямих променів сонця. У денний час уникає палючого сонця поглиблених місцях на узбережжі.

Семереченский лягушкозуб

Білочеревого стрелоух

Навіть на картинках тварин Казахстану цей родич кажанів виглядає страхітливо. Людям завжди вселяли страх ці істоти. Якщо придивитися до стрелоуху, милим його важко назвати.

Відрізняється забарвленням від своїх родичів, що він у нього світлий. Тіло досягає в довжину до 9 см, при вазі 20 р. На тлі цього невеликого створення найбільше виділяються величезні вуха, близько 5 см в довжину.

Це мешканець пустельного і напівпустельного регіону. Ночує в скелях або людських спорудах. Велику активність проявляє в нічний час. Його основною їжею є павукоподібні і комахи.

Дивіться також:  Матамата черепаха. Спосіб життя і середовище проживання черепахи матамата

На фото білочеревого стрелоух

Карликова многозубка

Її рідко можна зустріти в Казахстані. Зовнішній вид многозубки не приваблює і не вражає. На її витягнутому тілі розташована досить крупна голова, яка закінчується рухливим хоботком.

Середня довжина тварини становить близько 4 см, приблизно таку ж довжину має і його хвіст. Важить многозубка близько 1.5 р. Верх і боки тваринного сіро-бурого кольору. Його черевце кілька світліше.

Карликова многозубка

Манул

Ця порода диких кішок була відкрита німецьким натуралістом Петером Палласом в 18 столітті. Вигляд у манула грозний, незважаючи на те, що він не більше середньої домашньої кішки.

Його хутро відрізняється пухнастою і густотою з красивим забарвленням сірих, пилових і білих тонів. Дивлячись на нього, створюється таке враження, наче манула трохи притрусило снігом. Таке забарвлення чудово допомагає тварині в полюванні.

Манул осіле тварина. Свою активність проявляє в раннє або сутінковий час. День воліє проводити в укритті, в основному в цей час спить. Розщілини скель, невеликі печери, місце під каменем, старі нори інших мешканців служать йому для лігва.

Це саме повільна і неповороткий тварина з усіх диких котів. Манул взагалі не вміє швидко бігати. Йому простіше зачаїтися або сховатися за скелі під час небезпеки. Він вживає В їжу птахів і гризунів.

Для багатьох манул є такою ж екзотичної дивиною, як і барханный кіт, тому браконьєри представляють для нього істотну загрозу. За манулами полюють, потім їх продають. Від цього їх популяція стає все менше. Адже в неволі ці тварини практично не приносять потомства.

На фото дикий кіт манул

Хохуля

Про це унікальний тваринний відомо людям ще з доісторичних часів. У хохулі є один дефект – недорозвинені очі, тому для орієнтування у просторі він використовує виключно нюх. Його задні лапки набагато більше передніх. Заднім він знаходить застосування при плавання, використовуючи їх, як ласти.

Розміри тварини порівняно маленькі, але свою незвичайність при цьому він не втрачає. Середній розмір хохулі близько 20 див. Дивлячись на нього можна подумати, що він весь час посміхається. Цим він нагадує мультиплікаційних героїв. Хутро цих тварин користуються великою популярністю, тому їх стає все менше.

На фото хохуля

Дикобраз

Дикобраз відноситься до гризунів. Його розміри і маса приблизно такі ж, як і у американських бобрів. Тіло в довжину може досягати до 1 м, а вага тварини до 27 кг. Дикобрази є відмінними землекопами.

Їм не складно вирити нору в твердому грунті. Там вони перебувають вдень і виводять своє потомство. У самки народжується максимум 4 малюка. Вони народжуються вже з зубами і м’якими голками.

Дивіться також:  Тварини Південної Америки. Опис і особливості тварин Південної Америки

Цього травоядному тварині за смаком опале плоди, кора дерев, коріння рослин і їх цибулини. Колючки відмінно захищають дикобраза від потенційних ворогів, їм не страшні хижаки. Єдину небезпеку представляють для них леопарди.

Тварина дикобраз

Каракал

Це красиве пустельне тварина досягає в довжину 82 см, при вазі близько 12 кг. Передні лапи дещо відрізняються по довжині від задніх. Вуха стоять сторчма і прикрашені зверху китицями, як у рисі.

Каракал строкато-жовтого кольору, його низ трохи світліший. Цей хижак любить заячину, гризунів і їжаків. У рідкісних випадках вживає в їжу птахів, ящірок і змій. Каракал в даний час знаходиться під захистом держави.

Тварина каракал

Корсак

Це цікаве тварина є близьким родичем лисиць, але дещо поступається їм в розмірах. Відрізняються від своїх родичів корсаки широкими вушками і чорним кінчиком хвоста. Зустріти його можна на території степів і напівпустель. Віддає перевагу проживання в норах.

В їжу вживає гризунів, птахів, комах. Не гребує падлом і всілякими покидьками. Має властивості багатьох хижаків стійко переносити голод. Навіть через два тижні після голодування активність тварини не зменшується.

Шерсть корсаков дуже ціниться. Особливо вона красива взимку. З-за такою її краси корсаков стає все менше. Тварина взято під захист держави.

Корсак (степова лисиця)

Архар

Одним з найпоширеніших тварин гір Казахстану є архар – він один з найбільш великих диких баранів. Тіло середнього архара досягає завдовжки 150-200 см, його маса сягає до 200 кг.

Самки зазвичай в два рази дрібніше самців. Їх голова прикрашена великими спіралеподібними рогами. Забарвлення тварин сіро-бурий. Ці тварини ведуть стадний спосіб життя. Харчуються виключно рослинною їжею. Перебувають під захистом людини.

На фото архар

Джейран

Відноситься до ссавців, парнокопитним, полорогим тваринам. Заселяє Південь Казахстану. Джейран травояден. Схильний до сезонних міграцій. Розмір тварини в холці досягає 74 см, при вазі 26 кг. У самців на голові є рогу спіралевидної форми. У самок вони взагалі відсутні.

Листопад-грудень характерний тим, що у джейранов починається гон. Від 5-місячної вагітності на світ з’являється один, іноді 2 малюка. Джейранов стає все менше, тому вони взяті під захист держави.

На фото джейран

Ірбіс

Скелелаз, мешканець і підкорювач гірських вершин навіть на фото тварин Казахстану вселяє страх і повагу. Його називають ще сніговим барсом. Красу і унікальність ірбіса неможливо ні з чим порівняти і переплутати.

Його хутро леопардового забарвлення є дуже цінним, з-за цього тварини полюють браконьєри. Поведінка ірбіса недостатньо добре вивчено тому, що тварина воліє вести відокремлений спосіб життя. Ірбіс сильний і гордий. Охороняється державою.

Ірбіс (сніговий барс)

Back to Top