Тваринний світ Червоної Книги Росії

Перше офіційне видання читачі побачили на прилавках в 2001 році. Червона книга Росії представляє собою збірник, у який занесені рідкісні тварини, їх фото та опис.

Всього в ній нараховується 259 хребетних тварин, 39 видів риб, 21 вид плазунів, 65 видів ссавців, 123 види риб, 8 видів земноводних населяють навіть найвіддаленіші і суворі краї Росії.

На жаль, за останні кілька років світ втратив величезна кількість надзвичайно красивих видів тварин – це і комахи, і птахи, і тварини тундри, і мешканці гірських масивів.

Книга створена з метою захисту зникаючих і перебувають під загрозою зникнення з різних причин звірів і птахів, а також рослин. Нижче ви знайдете цікаву інформацію, описи і фото найвеличніших і цікавих представників Червоної Книги.

Ссавці Червоної книги Росії

Алтайський гірський баран є володарем самих великих рогів з усіх представників роду.

Амурський Степовий тхір має дуже низьку популяцію, і починаючи з 50-х років ризик вимирання тільки зростає.

Амурський тигр. Говорячи про це далекосхідному царя звірів, що живе в Уссурійському лісі, потрібно відзначити, що серед тварин Червоної Книги Росії дуже багато назв представників котячих. Амурський тигр – найбільший, єдиний вид тигра, який опанував життя серед кришталево білих снігів і низьких температур.

У таких непростих умовах полювання стає складним завданням для амурського тигра, успішна лише одна спроба з десяти. Вони вистежують оленів і кабанів, здатні ловити рибу під час нересту. Це унікальна тварина Червоної Книги – справжня гордість Росії. Зараз популяція збільшується в чисельності, приблизно 450 тигрів мешкають в диких лісах Далекого Сходу і Китаю.

Дитинчата з’являються в квітні-травні сліпими і зовсім крихітними. Турботлива мати-тигриця уважно стежить за їх живленням і навчає їх основам полювання. Вже у шість місяців пустотливі тигренята допомагають на полюванні тигрице і здатні самостійно добути їжу. Полювання на цих рідкісних ссавців категорично заборонена в Росії, а в Китаї за вбивство тигра браконьєра чекає смертна кара.

Беломордий дельфін. Ще один надзвичайно рідкісний вид ми можемо зустріти на сторінках Червоної Книги Росії – це беломордий дельфін. З ним іноді можна зустрітися в дельфінаріях, він досить товариський і цікавий при взаємодії з людьми, але умови в неволі переносить важко.

Живуть ці тварини в Баренцевому, Балтійському морях, в протоці Девіса, Кейп-Коду. Живуть групами по 6 – 8 особин, довжина тіла досягає трьох метрів в довжину.

Дивіться також:  Тварини тропічного лісу

Під загрозою цей вид знаходиться через забруднення вод хімікатами і важкими металами, а також з-за полювання на них у водах Великобританії та Скандинавських країн. Ці високоорганізовані морські ссавці дуже загадкові і мало вивчені.

Донині вчені гадають, що є причиною їх масових выбрасываний на сушу, чому вони рятують людей після трагічних катастроф в море. Нам потрібно детальне знайомство з цими незвичайними тваринами, які розрізняють один одного не тільки по звуках, але і по іменах.

Белобокий дельфін. Основною відмінністю атлантичного белобокого дельфіна є велике біле або бежеве пляма, що починається по обидві сторони від спинного плавця і тягнеться вздовж усього тіла.

Білий ведмідь. Ця тварина є найбільшим видом ведмедя. Розмір його навіть більше, ніж у могутнього північноамериканського грізлі.

Великий підковоніс представляє саме велике сімейство з кажанів.

Гігантська бурозубка. Основна причина зникнення популяції — масова вирубка лісів. Бурозубок можна врятувати тільки в комплексі з общеохранными заходами екосистем.

Горбач отримав свою назву за манеру плавання – при плаванні він сильно вигинає спину.

Даурський їжак менш колючий, ніж звичайний, так як його голки спрямовані назад.

Дзерен (зобастая антилопа) Зобастые антилопи характеризуються високою витривалістю і рухливістю.

Жовта пістрява. Негативно на чисельності жовтих пеструх позначається випас домашньої худоби і пересихання джерел пиття, яке переважно відбувається з вини людей.

Зубр сучасник мамонта. Зубрів заслужено вважають володарями лісу завдяки дивовижній мощі, сили, величі цього звіра.

Кавказька лісова кішка найбільша серед видів лісових котів.

Калан або морська видра є напівводних тваринам.

Кулан відноситься до кінського сімейства, але зовні схожий з ослом, за що іноді його називають полуослом.

Червоний вовк. Цей хижак віднесений не тільки до Червоної Книги нашої країни, але і в міжнародний аналог. Цих тварин від звичайних вовків відрізняє незвичайна забарвлення, пухнастий темний хвіст і порівняно невеликі вуха. Всього налічують 10 різновидів червоного вовка. На території Росії мешкають два з них.

Живуть вони зграями до 12 особин. Полюють разом і молоді особини, і досвідчені старші самці. Агресивне ставлення до зграї один до одного — велика рідкість. Здобиччю вовків можуть стати не тільки дрібні гризуни, але і великі олені, антилопи і навіть леопарди. Маса тіла тварини іноді досягає 21 кілограма, живуть червоні вовки частіше в горах.

Дивіться також:  Цивета тварина. Спосіб життя і середовище проживання сивет

Цікаво і те, що нор ці представники псових не риють, а лігво будують в ущелинах скель. Червоні вовки не приручаемы. Помічено, що маленькі вовченята, трохи відрізняються за виглядом від цуценят, з’являються на світ у січні-лютому місяці. Цей вид вовка непогано розмножується в неволі.

Тільки завдяки його невибагливості в розведенні червоний вовк ще існує на Землі. В природі головна причина зниження кількості особин — конкуренція з звичайними сірими вовками, які значно перевершують їх у силі. Браконьєри ведуть полювання на Червоного вовка з-за цінного хутра.

Леопард. Великий представник сімейства котячих, має плямисте забарвлення.

Кінь Пржевальського. На початку 1990-х кілька коней в якості експерименту випустили в українську зону відчуження Чорнобильської АЕС, де вони стали активно розмножуватися. Зараз там їх налічують близько ста особин.

Манул дикий степовий кіт, який на даний період погано вивчений людьми з-за свого таємного способу життя.

Морж — один з найбільших представників ластоногих, легко пізнаваний по своїм величезним бивнів.

Нарвав, або єдиноріг. Один з найбільш незвичайних і пам’ятних ссавців Червоної Книги Росії живе в холодних водах Північного Льодовитого океану в суворому арктичному кліматі. Має значний розмір тіла і вага. Самець — 6 м з вагою до 1,5 тонн, самка – 4,5 м і 900 кілограм. Ці тварини зазвичай подорожують взимку в південному, а влітку в північному напрямку.

Харчуються рибою і головоногими молюсками. Цікаво те, що взимку нарвали полюють і харчуються вкрай рідко. Нарвали збираються в невеликі групи, або живуть поодинці, а спілкуються, подібно дельфінам, з допомогою самих різних звуків: свисту, мукання, клацань, ультразвукових хвиль.

Ці прекрасні тварини дуже близькі до небезпечного стану, адже північні народності вживають їх м’ясо в їжу, а їх бивні мають величезну цінність на чорному ринку. Останнім часом створено кілька програм по захисту цих унікальних тварин, існують величезні штрафи за ловлю нарвалів.

Російська хохуля невеликий звірок з довгим носом, лускатим хвостом і різким мускусним запахом, за що і отримав свою назву (від староруського “хухать” — смердіти).

Північний олень єдиний представник оленів у яких і самці і самки мають роги.

Дивіться також:  Хонорик тхір. Спосіб життя і середовище проживання хонорика

Сивуч найбільший представник сімейства тюленів.

Сніговий барс, його називають «господарем гір», він є постійним її мешканцем.

Птахи, занесені в Червону книгу Росії

Авдотка птах. Зустріти її можна досить рідко, так як спинка птиці пісочно –сірого кольору з чорними смугами, що дозволяє їй прекрасно маскуватися серед сухої трави.

Балобан, сокіл, який є одним з найнебезпечніших хижаків у світі птахів.

Веретенник велика болотяний птах.

Дрохва. Якщо співробітники спеціальних центрів, що займаються захистом вимираючих видів, знаходять яйця птиці в небезпечних для її життя місцях, то збирають і поміщають їх в інкубатори. Після того, як пташенята вилуплюються, їх випускають на волю.

Качка мандаринка. Всім відомо, що Червона Книга містить у собі не тільки відомості про ссавців, але й інформацію і про птахів, і про комах, і про земноводних. Мандаринки – це невеликі лісові качки. Самки мають менш помітну забарвлення оперення, самці виглядають птахами з казки, адже їх шлюбний наряд має дуже помітний забарвлення.

Живуть вони невеликими групами на Далекому сході, гніздяться на берегах невеликих річок, в горах і біля чистих ставків. Харчуються жабами, жолудями і навіть річковими водоростями.

Зимують на територіях Китаю і Японії, де пара цих качок вважається символом подружньої вірності і розуміння. Але в природі ці тварини шукають нову пару кожен рік.

У квітні самка відкладає від 5 до 10 яєць і насиджує їх самостійно. Після шести тижнів птенчики стають самостійними і дорослими птахами. Під загрозою ці качки знаходяться з-за вирубки лісів і полювання браконьєрів.

Ходуличник птах володіє довгими ногами рожевого кольору, які дуже сильно відрізняють її від усіх інших видів пернатих.

Рептилії Червоної книги Росії

Гадюка Динника, як і в інші змії мають смуги на спині, але вона набагато ширша.

Котяча змія часто селиться поруч з людиною – в різних щілинах будівель, на горищах будинків, у виноградниках і садах. Місцеві жителі часто називають котячих змій «домовими» зміями.

Гюрзазмія величезних розмірів, що досягає в довжину разом із хвостом двох метрів, отруйна, що належить до сімейства Гадюк.

Кільчасті черви

Железняк кільчастий черв’як з щільним тілом.

Ми розповіли лише про малу частину змісту Червоної Книги Росії, допитливим читачам напевно захочеться мати її у своїй бібліотеці.

Back to Top