Байкал – це не тільки озеро або заповідник, це дивовижний, унікальний світ зі своїми неповторними особливостями, про що знає кожен чоловік, ще зі школи.

Дійсно, багато рослини і тварини, які можна зустріти на його берегах, не просто занесені на сторінки Червоної книги, вони живуть тільки в одному-єдиному місці нашої планети, на узбережжі Байкалу.

Нерпи Байкалу

Всі мешканці цього дивовижного природного заповідника спокійно ставляться до присутності людини, до якого звикли завдяки розвиненому екотуризму. Але найпопулярніші тварини Байкалу для фото — і видеообъективов туристів, це, звичайно ж, нерпи.

По суті, байкальські нерпи, це – тюлені. Ці чарівні увальни знаходяться на межі вимирання через багаторічної діяльності підприємств, що скидають відходи в озеро, і на даний момент байкальський вид нерпи охороняється дуже серйозно, буквально кожна тварина має свій чіп і «спостерігачів».

Про те, як в ізольованих водах озера виявилися ці милі звірятка, вчені до цих пір сперечаються. Найбільш достовірною видається теорія про міграції в період зледеніння з боку Північного Льодовитого океану.

Нерпи майже весь свій час проводять у воді, спливаючи потім, що б набрати в легені повітря. В добрі, теплі дні, особливо на початку осені, вони зраджують своїй звичці і вибираються на берег або риф, що б розвалитися і поніжитися на сонці.

Зимують вони у узбереж, в торосистых частинах, під снігом, використовуючи зимівлю так само і для розмноження. Самки байкальських тюленів дорослішають раніше, ніж самці, досягаючи статевої зрілості вже до 4-4,5 років, тоді, як «хлопчики» починають ними цікавитися лише у 5-6 років.

Вагітність самки триває 11 місяців, а малюки народжуються зазвичай з лютого по середину квітня. При чому народжувати самки здатні до 40-45 років, при тому, що живуть нерпи при сприятливих умовах близько 50 років. Малюків ж народжується мало, зазвичай це одне дитинча, рідко два. Тільки що народилися нерпята важать 3,5-4 кг і покриті білосніжним хутром.

Вага ж дорослої тварини варіюється від 50 до 150 кг, нерпа набирає все життя, харчуючись рибою, в основному, голомянко-бычковыми породами, з’їдаючи на добу по 4-5 кг рибок.

За рік, кожна з цих мілашек, може з’їсти близько тонни риби, при цьому, нерпа залишається дуже граціозним плавцем, що розвиває при необхідності швидкість 20-25 км/ч.

Лосі

Сохатые живуть на всій території Євразії, але ці тварини на Байкалірідкісні, так як відрізняються від всіх інших лосів, в першу чергу – розмірами. У середньому, вага сохатого, що живе на узбережжі озера, становить 400, але багато самці перевалюють за 500 кг.

Зростання цих красенів в холці у своїй нижній межі становить 2.5 метра, а мінімальна довжина тіла – три метри. Самі потужні й красиві роги у 15-літніх лосів, а живуть вони за сприятливих умов за 25-30 років.

Відпадають рогу в січні, зростання «свіжих» починається на самому початку березня. Гон припадає на вересень-жовтень, і в травні-червні з’являються на світ маленькі лосенята. Живуть сохатые невеликими групами по 4-8 особин, харчуючись травами і пагонами, а взимку об’їдаючи кору.

Кабарга

Це милі маленькі олені, іноді їх називають «шаблезубими» оленями. У місцевих корінних жителів є красива казка про те, як олень полюбив рись, плодом цієї пристрасті і стали кабарги.

Ці унікальні звірі, так само, як і нерпи, на межі зникнення. В даному випадку, причина – браконьєри. Самці кабарг – джерело мускусу, унікального речовини тваринного походження, що є основою для багатьох рецептів, як парфумерів, так і медиків.

Дивіться також:  Лісовий кіт. Спосіб життя і середовище проживання лісового кота

Це один із самих мініатюрних оленів на Землі. Максимальна вага кабарги – 18 кг, а довжина тіла всього лише метр. Рогів у них немає, зате у самців є чарівні ікла, якими легко піддягати з дерев лишайники – улюблені ласощі кабаргов. Гон починається в кінці жовтня, а через 190-200 днів на світ з’являються маленькі оленята.

Росомаха

Незграбні і, якісь, на перший погляд, беззахисні, байкальські росомахи насправді спритні, швидкі і безжальні хижаки з родини куницевих. Дуже схожий на мініатюрного ведмедика, росомаха в середньому досягає метра в довжину.

Це мисливець і невтомний мандрівник, за день він не напружуючись проходить в пошуках здобичі по 40-50 км. Живиться цей милаха птахами, гризунами, яйцями, якщо зустрічає гніздо, не гребує падлом і цілком здатен напасти на пораненого або вмираючого оленя. У місцевих корінних жителів дуже багато казок про хитрого, підступного росомасі, з легкістю побеждающем тупуватих лосів.

Певного часу для спарювання у них нема, а самки народжують зазвичай взимку, вибудовуючи лігво з тунелів в снігу. При чому, батьки якимось чином дізнаються про події і опиняються поруч, піклуючись про сім’ю і приносячи самиці і малюкам їжу.

«Дівчата» росомахи можуть приносити потомство двічі в рік, але ведеться згідно з 1969 року спостереженнями, це відбувається дуже рідко. Живуть ці кошлаті красені за 10-15 років, і мають в заповіднику тільки одного, але зате дуже серйозного ворога – вовка.

Червоний вовк

Рідкісне сьогодні тварина, у чиїй зовнішності немов змішані риси шакалів, вовків і лисиць, колись жило в нашій країні по всьому Алтаю, Бурятії, Приморському краю. Сьогодні на території озерних берегів цей вид відновлюють штучно, використовуючи завезених з Північного Китаю звірів.

Ці пухнасті красені, розміром з німецьких вівчарок, відмінно прижилися і на даний момент, в заповіднику вже кілька невеликих груп, які. З часом, стануть серйозними зграями.

Спосіб життя червоні красені ведуть такий же, як і прості вовки. Полюють спільно, на копитних, однак, якщо бачать бреде стежкою росомаху, забувають про все на світі, тут же починаючи ганятися за хижаком.

Певного часу для спарювання вони не мають, вагітність вовчиці триває 60-65 днів, а вовченят народжується від двох до десяти. Статевої зрілості вовки досягають до півтора років, але починають паруватися з двох.

При чому для цього виду, як і для інших вовків, характерна «любов на все життя», вірність і сталість. Живуть зграї в печерах і гротах.

Живуть ці милі хижаки від 12 до 15 років, а зникли вони з території Росії коли-то виключно через полювання та браконьєрства. При чому червоних вовків відстрілювали виключно заради їх неймовірних хвостів, довжиною від 50 см, дуже схожих з лисими.

Ведмідь

Хоч бурі ведмежата, так само, як і лосі, живуть по всій Євразії, тільки в озерному заповіднику вони – справжні королі природи. Довжина тіла цих красенів, які живуть у вод Байкалу – 2,5-3 метра, висота в холці від півтора метрів. Звір це важливий, осілий, неквапливий. Однак, при необхідності, легко пройде в пошуках їжі до 300 км, а потім повернеться назад.

Байкальські ведмеді всеїдні, як і всі інші, але воліють будь-якої іншої їжі рибу. Навіть мед поступається свіжої рыбинке, ведмедики заради неї здатні не виходити з води по півдня. Сплячка на озерних берегах триває по півроку, барлоги тут ведмедики будують набагато грунтовніше, ніж їхні європейські родичі.

Дивіться також:  Степовий кіт. Спосіб життя і середовище проживання степового кота

Виділеного часу для спарювання у них немає, за раз народжується від одного до чотирьох малюків, які свою першу сплячку проводять разом з ведмедицею. А ведмедики живуть в заповіднику по 20-25 років.

Рись

Рись – це візитна картка заповідника. Граціозна сильна кішка, заради зустрічі з якої доведеться дуже сильно постаратися. При чому самі рисі абсолютно спокійно сприймають туристів, не думаючи ховатися або тікати. Просто вони живуть у найбільш важко доступних місцях заповідника.

Кішка вона і є кішка, навіть якщо ця кішка – байкальська рись. Цей звір – одинак. Розмножуються рисі далеко не кожен сезон, кошенят зазвичай буває 3-5, а батько не піклується про сім’ю.

Полює рись на все, її раціон – зайці, олені, лисиці. Все, що вона бачить і може зловити. Ніколи не пройде повз гнізда з яйцями, але часто не їсть, а просто перекидає лапою.

Нападає рись із засідки, розвиваючи швидкість моментально і, досить високу. Але ось, шансів у видобутку врятуватися досить багато, так як кішка видихається вже на 70 метрі переслідування.

Однак, якщо у рисі все вийшло, і вона стрибнула відразу на свою жертву, шансів вижити немає навіть у лося. Рись не відчуває ніякої поваги до всього тваринного світу Байкалу, але, як не дивно, зберігає повний нейтралітет щодо росомах.

Ірбіс

Легендарний звір, майже казковий – ірбіс, сніжний барс Байкалу. Цей звір не просто серед тварин Червоної книги Байкалу, у нього особливий статус – він недоторканний ні за яких обставин, включаючи загрозу життю.

Якщо атакує барс, турист може лише скористатися дротиками зі снодійним, згідно з прийнятим на федеральному рівні положення про охорону рідкісних видів фауни.

В цілому, за всю історію заповідника. З 1969 року, випадків нападів барсів на людей не було зафіксовано. Живуть ці хижаки по всій території заповідника, полюють на копитних і загалом, нагадують дуже великих кішок. Кожен такий звір чіпізований. На сьогоднішній день на території заповідника живе 49 барсів.

Вага цих красенів коливається від 55 до 65 кг, довжина сильного тіла, наповненого сталевими м’язами – від 1,05 до 1,1 метра. Барси люблять злучатися з січня по кінець березня, а через 100 днів народжується від двох до чотирьох білосніжних кошенят.

У полюванні ирбисы завжди починають з копитних, однак, оскільки барс довго лежить, не ворушиться в засідці, часто поруч проскакує заєць. У цьому випадку дурного біляка наздоганяє удар лапою, який так скор, що людина просто не помічає.

Полювання на цьому завершується, барс спокійно з’їдає тушку зайця, і, якщо в цей момент з’являється баран, олень або козел – їм абсолютно нічого не загрожує, до тих пір, поки ірбіс знову не зголодніє. За один раз цю велику кішку потрібно від 3 до 5 кг м’яса.

Заєць

Коли розповідають про тварин Байкалу, в першу чергу згадують про хижаків, про рідкісних і вимираючих їх види, забуваючи про зайця. Біляк – це звір, без якого багато хто з «хижих і красивих» просто на просто загнулася б з голоду. Зайчикові мешкають по всій території заповідника і служать їжею практично всім хижакам.

Самі ж біляки, великі звірятка. Вони важать від 2,5 до 5 кг, а в довжину можуть досягати 50 див. Прийнято вважати, що зайчика активні у вечірній і нічний час, але на Байкалі зайці завжди активні.

Дивіться також:  Ізюбр тварина. Спосіб життя і середовище проживання ізюбра

Норки вони риють глибокі, від 8-9 м, це обумовлено тим, що зайці все-таки вважають за краще не ставати здобиччю голодних мешканців «Червоної книги». Харчуються біляки всіма абсолютно рослинами, при чому, як листям, плодами і квітами, так і корінцями. Взимку обгризають кору і гілки.

Розмножуватися зайчики люблять, рік зайчиха приносить по 3-4 посліду з 2-6 зайчат. Живуть зайці на території заповідника великими сім’ями, при чому вони цілком соціальні і часто «допомагають» один одного.

Лисиця

Лисиці, що живуть по всій земній кулі, на берегах озер заповідника, як не дивно, унікальні. Тільки тут руді лисиці абсолютно спокійно ставляться до людей, а побачивши групу екотуристів, не просто не йдуть, а приймаються «позувати», посміхаючись всієї своєї гарненької мордочкою.

Потрібно зауважити, що така тактика принесла свої плоди і популярність рудих хитрюг у туристів обійшла і рідкісних манулов, і рисей, і навіть ирбисов.

При цьому самим лисицям, звичайно ж, до власної затребуваності справи немає, просто туристи завжди залишають щось смачне, наприклад, печиво, яке лисички з величезним задоволенням з’їдають. Гіди дивляться на такі речі крізь пальці, тому що захоплені відгуки «пообщавшихся» з лисицями залучають нових туристів в заповідник.

Лисиця – звір граціозний. Особини, що живуть вздовж берегів озера, трохи відрізняються від тих, хто мешкає в європейських лісах. Вага місцевої лисички коливається навколо 10-15 кг, а довжина доходить до 80-90 см, без урахування хвоста. Хвіст – від 60 см, при чому виховують його лисиці не для людських шуб, а як «стабілізатор» під час бігу.

42-ох зубые руді красуні зазвичай ведуть нічний спосіб життя, але тільки не на Байкалі. Пов’язано це з туристами або ж з цілодобовою активністю основний лисячій їжі – зайців, не ясно.

Живуть лисички в усьому світі від 3 до 10 років, у заповіднику ж їх життя довше, вмирати, згідно зі статистикою, зібраної за допомогою єгерів, місцеві лисиці починають у 15-17 років.

Нори лисиці використовують тільки для укриття від небезпеки або негоди і для виведення лисенят. Якщо погода хороша, ворогів навколо немає і народжувати лисиця не збирається – вона ляже спати просто під кущем, згорнувшись калачиком.

Лисиці – відмінні мисливці, але на Байкалі це ще і чудові рибалки і любителі поласувати черв’яками та личинками. Що теж відрізняє місцевих «рудих» від всіх інших.

Певного часу для «подружніх відносин» у них немає, але народжувати лисиці воліють ранньою весною. Зафіксовані випадки, коли самка в жорстокій формі відганяла самця, при цьому, якщо б у лисиця все вийшло, лисенята б з’явилися у «зиму».

У вихованні малюків беруть участь обоє батьків. При чому сім’ї лис – на все життя, так само, як і у вовків. У кожної з сімей – своя територія. Однак, якщо їжі вистачає, лисиці спокійно ставляться до «гостям».

В цілому, тварини озера Байкал, так само, як і птахи, і риби – створили всі разом свій унікальний, особливий світ. Всі вони тісно взаємопов’язані як один з одним, так і з самим озером.

Це видно з першого погляду, недарма, незважаючи на високу ціну туру, кількість екотуристів збільшується постійно, а ті, хто вже був, обов’язково приїжджають в заповідник знову.

Back to Top