Тваринний світ суворої Арктики

За Полярним колом простягається безкрайня сувора Арктика. Це край засніжених пустель, холодних вітрів і вічної мерзлоти. Опади тут є рідкістю, а сонячні промені не проникають крізь темряву полярної ночі протягом півроку.

Які тварини живуть в Арктиці? Неважко уявити собі який пристосованістю повинні володіти існуючі там організми, які змушені проводити важку зиму серед снігів і палючих холодом льодів.

Але, незважаючи на суворі умови в цих краях мешкають близько двох десятків видів тварин Арктики (на фото можна переконатися в їх різноманітності). У нескінченній темряві, освітленій тільки північним сяйвом, їм доводиться виживати і добувати собі їжу, щогодини борючись за своє існування.

Пернатим створінням у згаданих екстремальних умовах доводиться легше. Зважаючи природних особливостей, у них більше можливостей для виживання. Саме тому в країні безжального півночі мешкає більше сотні видів птахів.

Більшість з них є перелітними, покидали безкрайній непривітний край при перших ознаках наближення суворої зими. З настанням весняних днів, вони повертаються назад, щоб скористатися дарами скупий арктичної природи.

У літні місяці за Полярним колом достатньо корму, а цілодобове освітлення – наслідок довгого, величиною півроку, полярного дня допомагає тваринам і птахам Арктики знаходити собі необхідну їжу.

Навіть влітку температура на цій території не піднімається настільки, щоб спадаючі ненадовго кайдани снігу і льоду, давали можливість відпочити від труднощів у цьому засніженому царстві, хіба що на нетривалий відрізок часу, півтора місяці, не більше. Тепло в цей край приносять лише нежарке літо і атлантичні течії, зігріваючі, мертві від засилля льодів, води на південно-заході.

На фото тварини Арктики

Однак, природа подбала про можливості збереження тепла, недолік якого відчувається навіть у пору короткого літа, і його розумної економії у живих організмів: звірі є власниками довгого густого хутра, пернаті – підходить до клімату оперення.

У більшості з них є товстий шар, так необхідного, підшкірного жиру. Багатьом з великих тварин значна маса допомагає виробляти потрібну кількість теплоти.

Деякі з представників фауни Крайньої Півночі відрізняються невеликими за розміром вухами і ногами, так як подібне будова дає можливість їм не замерзати, що значно полегшує життя тварин в Арктиці.

А пернаті, саме з цієї причини, володіють невеликими дзьобами. Забарвлення істот описуваної місцевості, як правило, є білим або світлим, що також допомагає різноманітних організмів пристосовуватися і бути непомітними на снігу.

Такий тваринний світ Арктики. Дивно, що багато хто з видів північної фауни, в боротьбі з труднощами суворого клімату і несприятливими умовами, взаємодіють між собою, що дуже допомагає їм спільно долати труднощі і уникати небезпек. А подібні властивості живих організмів є черговим доказом розумного пристрою багатогранної природи.

Білий ведмідь

Опис тварин Арктики слід почати саме з цієї істоти – яскравого представника фауни Крайньої Півночі. Це великих розмірів ссавець, поступається за величиною серед ссавців, що мешкають на планеті, тільки морського слона.

Самці цього найближчого родича бурих ведмедів досягають в деяких випадках маси до 440 кг Це небезпечні хижаки, не бояться морозу через існування відмінною шуби, білої взимку і жовтою в літні місяці.

Вони чудово плавають, не ковзають по льоду через вовни на підошвах і кочують, дрейфуючи на крижинах. Білі ведмеді стали героями безлічі красивих легенд і казок про тварин Арктики для дітей.

Північний олень

Вельми поширений житель засніженій тундри. Існують дикі олені, але деякі з них одомашнені народами півночі. Довжина їх справи становить близько двох метрів, а висота в холці трохи більше метра.

Північні олені покриті шерстю, яка змінює свій відтінок від сірого до бурого, в залежності від пори року. Вони є власниками гілчасті роги, а очі в темряві полярної ночі світяться жовтим кольором. Північний олень – ще один герой відомих оповідей про тварин Арктики.

Дивіться також:  Мала панда. Спосіб життя і середовище проживання малої панди

На фото північний олень

Біла куріпка

Поблизу від стада північних оленів намагаються триматися куріпки. Саме таким способом ці пернаті отримують доступ до харчування. Олені, розриваючи копитами сніг у пошуках лишайників, звільняють грунт від снігового покриву, при цьому відкриваючи доступ до джерела корму для своїх сусідів.

Північна куріпка – відома птах, справжня красуня краю вічної мерзлоти. В період лютих морозів вона майже повністю білосніжна, і тільки хвіст виділяються чорним відтінком.

На фото біла куріпка

Тюлень

Це ссавець, завдовжки трохи менше двох метрів і вагою до 65 кг. Мешкають такі істоти переважно в глибоководних районах, де для них достатньо риби, якої вони зазвичай харчуються.

Це найбільш численні тварини Арктики, воліють жити на самоті і зазвичай виконуються насиджених місць. Свої просторі укриття від морозів і непрошених гостей вони викопують прямо в товщі снігу, роблячи отвори назовні для можливості виходу і дихання. Дитинчата тюленів, вкриті білою шерстю, народжуються на крижинах.

Морський леопард

Лютий арктичний хижак, що належить до сімейства тюленів. Віддає перевагу самотність, тому морські леопарди здаються нечисленними. Проте, вчені вважають, що чисельність популяції обчислюється півмільйоном особин.

Тварина має змееобразное тіло, оснащене гострими зубами, але виглядає досить витончено, хоча зовні значно відрізняється від представників свого сімейства.

На фото морський леопард

Морж

Найбільший ластоногий житель Заполяр’я, що володіє розміром понад 5 м. і досягає ваги близько півтора тонн. Моржі від природи мають значні бивні майже метрової довжини, якими вони здатні дати відсіч навіть опаснейшему хижакові – білому ведмедю, воліє не зв’язуватися з такою здобиччю, рідко виявляючи до неї інтерес.

У моржів міцний череп і хребет, товста шкіра. За допомогою своїх гострих бивнів вони розривають морський мулистий грунт, знаходячи там молюсків – своє основне ласощі. Це дивовижне істота, як і багато тварини Арктики, в Червоній книзі числиться, як рідкісне.

Полярний вовк

Зустрічається у всіх куточках Крайньої Півночі, але живе тільки на суші, вважаючи за краще не виходити на кригу. Зовні це тварина виглядає, як великих розмірів (вагою понад 77 кг) гостровуха собака з пухнастим, зазвичай опущеним хвостом.

Забарвлення густого двошарового хутра – світлий. Полярні вовки всеїдні і здатні харчуватися практично всіма видами корму, але можуть прожити без їжі цілий тиждень.

Полярний вовк

Полярний ведмідь

Вважається братом білого, але відрізняється подовженим тілом, більш незграбним будовою; сильними, товстими, але короткими лапами і широкими ступнями, допомагають йому при ходьбі по снігу і плаванні.

Убранням полярного ведмедя є довгий, густий і кудлатий хутро, яке має молочно-жовтий колір, іноді навіть білосніжний. Вага його становить близько семи сотень кілограм.

Полярний ведмідь

Вівцебик

В Арктиці живуть тварини з дуже давніми коренями. На вівцебиків полював ще первісна людина, а кістки, роги, шкіра і м’ясо цих тварин служили для предків сучасних людей великою підмогою в їх нелегкій існування.

Самці можуть досягати маси до 650 кг найбільші представники такого типу живуть на заході Гренландії. Значні округлі копита допомагають овцебыкам пересуватися по скелях і льодах, розгрібати товщі снігу в пошуках прожитку.

Також в цьому їм допомагає чудовий нюх. Особин чоловічої статі прикрашають рогу. Подібне грізну зброю допомагає їм захищатися від ведмедів, вовків та росомах.

Сніговий баран

Мешкає в Чукотці, відрізняється міцним статурою, великими рогами, густою шерстю буро-коричневого відтінку, значною головою і укороченою мордою. Живуть ці істоти в середньогір’ї і на горбистій місцевості невеликими групами, що налічують до п’яти членів.

Через дефіцит кормів в зимовий період і низькою репродуктивності, а також утрати, що наноситься оленеводческими бригадами, сніговий баран опинився на межі знищення.

Дивіться також:  Тварини України. Опис, назви й особливості тварин України

На фото сніжний баран

Арктичний біляк

Це полярний заєць, відрізняється від побратимів великими розмірами. Зовні він схожий на кролика, і тільки більш довгі вуха є відмітною ознакою. Мешкає арктичний біляк в тундрі Гренландії і на півночі Канади. Тваринки здатні розвивати швидкість до 65 км/год.

Горностай

Поширений у багатьох регіонах, в тому числі є жителем тайги і тундри. Це спритний, ненажерливий, хижий звір з витягнутим тілом і пухнастим хвостом.

Живиться тваринною їжею. Зухвало нападає на жертву, що перевершує його за величиною, здатний успішно ловити рибу. Горностай не риє нір, а підшукує собі для проживання природні укриття.

Песець

Хижак, що відноситься до сімейства псових. Він гавкає подібно собаці, має довгий хвіст, а лапи його захищає волосяний покрив. Витривалість його не піддається опису, адже він здатний переносити пятидесятиградусные морози, рятуючись у виритих в снігу заплутані лабіринти, мають безліч виходів.

Раціон песців включає в себе тваринну їжу, в основному вони вживають харчування м’ясо гризунів та інших дрібних тварин, не гидуючи мертвечиною. Влітку вони насичують організм запасами трав, водоростей і ягід.

На фото песець

Лемінг

Маленький представник сімейства гризунів, що населяє острова Льодовитого океану. Тіло лемінга вкрите строкатим, сіро-бурим або сірим хутром. Він має короткі вуха і хвіст, а довжина його зазвичай не перевищує 15 див.

На фото тварина лемінг

Росомаха

Хижий представник родини куницевих, нагороджений прізвиськом демона півночі, лютий за характером мисливець, що володіє звірячим апетитом.

Трапляються напади таких істот на домашню худобу і навіть на людину, через що тварини у свою чергу постраждали, піддавшись масовим истреблениям. Але в літній час росомахи з задоволенням вживають в їжу фрукти, горіхи і пташині яйця.

Нарвав

Це кит або великих розмірів арктичний дельфін, що досягає довжини близько 6 м, званий до того ж морським єдинорогом, так як особини чоловічої статі є власниками прямого довгого бивня.

Зустрічається біля берегів Гренландії і Аляски, а також в північних водах Канади. Має буруватий в цятку забарвлення. Тіло нарвала має ідеальну для плавання обтічну форму.

Нарвав (Морської єдиноріг)

Гренландський кит

Набагато більше нарвала, хоча вважається його найближчим родичем. Китовий вус і значний мову дають йому можливість поглинати планктон, застигає в його пластинах, хоча зубів у цієї тварини не є.

Це дуже давнє невинне створіння, що живуть в холодних водах багато тисячоліть. Істоти по праву вважаються найбільшими представниками світової фауни, вага їх в окремих випадках досягає майже 200 тонн. Мігрують вони між морями двох холодних полюсів планети.

На фото гренландський кит

Косатка

Ссавці, які є частим мешканцям холодних вод. Чорно-біла по забарвленню косатка відноситься до загону китоподібних. В основному живе на великих глибинах, але часто підпливають до узбереж. При русі здатна розвивати рекордну швидкість. Це небезпечне водна тварина, що отримали прізвисько «кити-убивці».

Полярна тріска

Риба відноситься до розряду дрібних істот, що населяють акваторію Льодовитого океану. Проводячи своє життя в товщі холодної води, полярна тріска без проблем переносить низькі температури.

Харчуються ці водні істоти планктоном, що позитивно впливає на рівновагу біологічного балансу. Самі ж вони служать джерелом їжі для різноманітних птахів півночі, тюленів і китоподібних.

Риба полярна тріска

Пікша

Риба досить великих розмірів (до 70 см). Зазвичай важить близько двох, але трапляється, що досягає і 19 кг. Тіло цього водного тваринного широке, з боків приплюснуте, спина темно-сіра, а черево молочного кольору. Уздовж тулуба в горизонтальному напрямку проходить характерна чорна лінія. Риби живуть зграями і є цінним промисловим товаром.

Риба пікша

Дивіться також:  Тварини Японії. Опис, назви й особливості тварин Японії

Білуха

Чудово доповнює багатий світ Льодовитого океану, іменуючись до того ж полярним дельфіном. Довжина водного тварини становить близько шести метрів, вага може доходити до двох і більше тонн. Це великий хижак, володар гострих зубів.

На фото білуха

Арктична ціанея

Має іншу назву: левова грива, зважаючи серед водних мешканців планети найбільшою медузою. Парасолька її досягає діаметра до двох метрів, а щупальця її півметрової довжини.

Життя цианеи триває недовго, всього один літній сезон. З настанням осені ці створення гинуть, а навесні з’являються нові, швидко зростаючі особини. Живиться ціанея маленькими рибками і зоопланктоном.

Медуза ціанея

Біла сова

Віднесена до розряду рідкісних птахів. Їх можна зустріти на всій території тундри. Вони мають гарне білосніжне оперення, а для збереження тепла дзьоб їх покритий невеликими щетинками.

У білої сови безліч ворогів, і такі птахи часто стають здобиччю хижаків. Харчуються вони гризунами – частими разорителями гнізд, що дуже корисно для інших пернатих мешканців.

Біла сова

Кайра

Морські пернаті Крайньої Півночі влаштовують масові колонії, які прийнято іменувати також пташиними базарами. Розташовуються вони зазвичай на морських скелях. Кайри – відомі завсідники подібних колоній.

Вони відкладають одне яйце, має блакитний або зеленуватий колір. І насиджують свій скарб, не полишаючи ні на хвилину. У краях непомірних морозів – це лише сувора необхідність. А яйця, сильно нагріваються зверху тілом птахів, знизу залишаються зовсім холодними.

На фото птиці кайри

Гага

Зустрічається у всіх районах заполяр’я, гніздиться у балтійських берегів і на півночі Англії, на час холодів відлітає на південь до незамерзаючих водоймах, розташованих в центрі Європи.

Гаги захищають своє потомство від холоду, спеціально вищипуючи свій рудувато-сірий пух, вистилаючи їм гнізда. Практично все своє життя такі водоплавні птахи проводять на морських водах, харчуючись равликами, молюсками і мідіями.

На фото птах гага

Полярний гусак

Птицю називають також білим гусаком за вражаюче білосніжне оперення, і лише тільки кінчики крил пернатих виділяються чорними смужками. Важать вони близько 5 кг, а свої гнізда, подібно гагам, вистилають власним пухом.

Ці мешканці арктичного узбережжя рятуються від убивчого холоду заполярній зими, відлітаючи на південь. Такий вид диких гусей вважається досить рідкісним.

Полярний білий гусак

Полярна чайка

Має світло-сіре оперення крила трохи темніше, дзьоб жовтувато-зелений, лапи світло-рожеві. Основним кормом полярної чайки є риба, але також в їжу ці пернаті вживають молюсків і яйця інших птахів. Живуть вони близько двох десятків років.

Рожева чайка

Тендітна красива птиця, пристосована до життя в суворих районах Арктики, розміром зазвичай не перевищує 35 див. Спина рожевої чайки і верхня частина оперення крил має сірувато-сизий відтінок. Гніздиться в пониззі північних річок. Стала об’єктом нестримної полювання через оригінального відтінку пір’я.

Полярні крячки

Птах славиться дальністю (до 30 тисяч кілометрів) і тривалістю (близько чотирьох місяців) перельотів, проводячи зиму в Антарктиді. Птахи прилітають на північ в Арктику ранньою весною, створюючи величезні гніздові колонії.

Відмінними ознаками є вилообразных хвіст і чорна шапочка на голові. Крячки характеризуються обережністю і агресивністю. Тривалість їх життя становить більше трьох десятків років.

Полярні крячки

Гагара

Морська птиця Арктики, населеної переважно водоплавними пернатими. Гагара проводить час на Крайній Півночі переважно з травня по жовтень, будучи перелітним птахом. Має розміри великої качки, відмінно пірнає і плаває, а в моменти небезпеки глибоко занурює тулуб у воду, зовні залишається лише одна голова.

На фото птах гагара

Чорна казарка

В роду казарок є найдрібнішим представником, гнездясь в північних районах тундри. Крила і спина її мають темно-бурий колір, на чорній шиї виділяється білий «нашийник». Харчуються птахи водоростями, лишайниками і травою.

Чорна казарка

Back to Top