Десятого серпня 2010-го року супутник НАСА зареєстрував в Антарктиді -93,2 градуси. Холодно на планеті за історію спостереження не було. Близько 4 тисяч людей, що живуть на наукових станціях, зігріваються електроенергією.

У тварин такої можливості немає, а тому зоомир континенту мізерний. Серед тварин Антарктики немає повністю сухопутних. Всі істоти, так чи інакше, пов’язані з водою. Деякі живуть у річках. Частину потоків залишається незамерзлої, приміром, Онікс. Це найбільша річка континенту.

Тюлені Антарктики

Звичайний

Важить близько 160-ти кілограмів, а в довжину досягає 185-ти сантиметрів. Це показники самців. Самки трохи менше, в іншому представники підлог схожі. Від інших тюленів звичайні відрізняються будовою ніздрів. Вони довгасті, витягнуті від центру до периферії, піднімаючись вгору. Виходить подоба латинської літери V.

Забарвлення звичайного тюленя сіро-рудий з темними, довгастими відмітинами по всьому тілу. На яйцеподібної голові з короткою мордою розташовані великі, карі очі. Загальний вираз говорить про звичайних тюленя як кмітливих істот.

Дізнатися звичайного тюленя можна з ніздрів нагадує англійську V

Південний слон

Ніс тварини м’ясистий, видається вперед. Звідси назва. Морський слон — найбільший хижак планети. У довжину деякі особини досягають 6-ти метрів, а важать під 5 тонн. П’ята частина від цієї маси — кров. Вона насичена киснем, дозволяючи тваринам затримуватися під водою протягом години

Живуть гіганти до 20-ти років. Самки зазвичай йдуть в 14-15 років. Більшу частину кожного з них морські слони проводять у воді. На сушу виходять на пару тижнів у році для розмноження.

Південний морський слон

Росса

Вид відкрив Джеймс Росса. На честь британського дослідника полярних земель і назвали тварину. Воно веде потайний спосіб життя, забираючись у віддалені куточки континенту, а тому малоизученно. Відомо, що тварини Антарктики важать близько 200 кілограмів, в довжину досягають 2-ух метрів, мають великі очі витрішкуваті, ряди маленьких, але гострих зубів.

Шия тюленя є складкою жиру. У неї тварина навчилася втягувати голову. Виходить м’ясистий куля. З одного боку він темно-, а з іншого світло-сірий, покритий короткою і жорсткою шерстю.

Уедделла

Робить тваринний світ Антарктики унікальним. Для уэдделлы не становить праці пірнати на глибину до 600 метрів. Інші тюлені на таке не здатні, як нездатні і знаходитися під водою довше години. Для уэдделлы це норма. Дивує і морозостійкість тварини. Комфортною температурою для нього є -50—70 градусів.

Дивіться також:  Димчастий леопард. Спосіб життя і середовище проживання димчастого леопарда

Уедделла є великим тюленем, важить близько 600-від кіло. У довжину ластоногое досягає 3-х метрів. Гіганти усміхнені. Куточки рота підняті через анатомічних особливостей.

Уедделла найдовше з тюленів може перебувати під водою

Крабоєд

Тварина важить близько 200 кіло, а в довжину простягається приблизно на 2,5 метра. Відповідно, серед інших тюленів крабоєд виділяється стрункістю. Вона робить ластоногое менш стійким до холодів. Тому з настанням у Антарктиці зими крабоїди дрейфують разом з льодами подалі від її берегів. Коли на континенті відносно тепло, крабоїди повертаються.

Щоб вправно справлятися з крабами, тюлені обзавелися різцями з щербинами. Від косаток вони, правда, не рятують. Ссавець з сімейства дельфінових є головним ворогом не тільки крабоедов, але і більшості тюленів.

У тюленя крабоеда гострі зуби

Пінгвіни континенту

Золотоволосий

До звичного чорного «фрака» з білою сорочкою в їх зовнішності додані довге золотисте пір’я на бровах. Вони притиснуті до голови по напрямку до шиї, схожі на волосся. Вид описаний в 1837-му році Йоганн фон Брандтомом. Він відніс птицю до хохлатым пінгвінам. Пізніше золотоволосі виділили в окремий вид. Генетичні аналізи вказали на спорідненість з королівськими пінгвінами.

Мутація, що відокремила золотоволосі від королівських пінгвінів, сталася приблизно 1,5 мільйона років тому. Сучасні представники виду досягають у довжину 70-ти сантиметрів, веся при цьому близько 5-ти кілограмів.

Імператорський

Серед нелітаючих птахів він найвищий. Деякі особини досягають 122-ох сантиметрів. При цьому вага деяких особин доходить до 45-ти кіло. Зовні птахів відрізняють також жовті плями біля вух і золотисте пір’я на грудці.

Імператорські пінгвіни висиджують пташенят близько 4-ох місяців. Захищаючи потомство, птиці на цей час відмовляються від їжі. Тому основа маси пінгвінів — жир, який тварини накопичують щоб пережити сезон розмноження.

Аделі

Цей пінгвін повністю чорно-білий. Відмінні риси: короткий дзьоб і світлі круги навколо очей. У довжину птах досягає 70-ти сантиметрів, набираючи 5-киограммовую масу. При цьому на їжу доводиться 2 кіло в день. Раціон пінгвіна складається з рачка кріля і молюсків.

Дивіться також:  Медоїд тварина. Спосіб життя і середовище проживання медоеда

В Арктиці налічують 5 мільйонів аделі. Це найчисленніша популяція серед пінгвінів. На відміну від інших, аделі дарують обраницям подарунки. Це камінці. Їх зносять до ніг передбачуваних самок.

Зовні вони не відрізняються від самців. Якщо подарунки прийняті, самець розуміє вірність свого вибору і приступає до інтимної близькості. Гірки каменів, кинутих до ніг обраниці, стають подобою гнізда.

Пінгвіни аделі найчисленніші мешканці Антарктики

Кити

Сейвал

Названий кіт норвезькими рибалками на честь сайри. Вона теж харчується планктоном. До берегів Норвегії риба і кити підходять одночасно. На місцевому сайру називають «сайє». Супутника риби прозвали сейвалом. Серед китів він має найбільш «сухе» і граціозне тіло.

Сейвалы — тварини Арктики і Антарктики, зустрічаються біля обох полюсів. В іншому тваринний світ північної і південної країв планети сильно різниться. В Арктиці головний герой — білий ведмідь. В Антарктиці ведмедиків немає, зате є пінгвіни. Ці птахи, до речі, живуть і в теплих водах. Галапагоського пінгвін, наприклад, оселився майже біля екватора.

Синій кит

Вчені називають його блювалом. З тварин він найбільший. Довжина кита становить 33 метри. Маса тварини дорівнює 150-ти тоннам. Цю масу ссавець прокармливает планктоном, невеликими рачками і головоногими молюсками.

У розмові на тему, які тварини живуть в Антарктиці, важливо вказати підвид кита. У блювала їх 3: північний, карликовий і південний. Біля берегів Антарктики живе останній. Як і інші, він є довгожителем. Більшість особин йдуть на 9-му десятку років. Окремі кити борознять води океану 100-110 років.

Кашалот

Це зубатий кит важить близько 50-ти тонн. Довжина тварини становить 20 метрів. Приблизно 7 з них припадають на голову. Всередині неї — гігантські зуби. Їх цінують нарівні з іклами моржів і бивнями слонів. Різець кашалота важить в районі 2-ух кіло.

Кашалот є самим розумним з китів. Мозок тварини важить 8 кілограмів. Навіть у синього кита, хоч той і більше, обидві півкулі тягнуть лише на 6 кіло.

На нижньої щелепи кашалота близько 26 пар зубів

Птахи

Качурка Вільсона

Ці тварини Антарктики на фото постають невеликими сіро-чорними птаха. Стандартна довжина тіла пернатого дорівнює 15 сантиметрам. Розмах крил не перевищує 40 сантиметрів.

Дивіться також:  Очковий ведмідь. Середовище існування та спосіб життя очкового ведмедя

В польоті качурка нагадує стрижа або ластівку. Движенья настільки ж швидкі, присутні різкі повороти. Каурок навіть прозвали морськими ластівками. Харчуються вони дрібною рибою, рачками, комахами.

Альбатрос

Відноситься до загону буревестниковых. У птаха є 20 підвидів. Всі селяться в південній півкулі. Населяючи Антарктику, альбатроси облюбовують невеликі острови, мілини. Знявшись з них, птахи можуть за місяць облетіти навколо екватора. Такі дані супутникового спостереження.

Всі види альбатросів перебувають під опікою Міжнародного союзу охорони природи. Популяція підірвана в минулому столітті. Альбатросів винищували заради пір’я. Ними прикрашали дамські капелюхи, сукні, боа.

Альбатрос може не бачити сушу місяцями, відпочиваючи прямо на воді

Гігантський буревісник

Велика птах довжиною в метр і вагою близько 8-ми кілограмів. Розмах крил перевищує 2 метри. На великій голові, посадженої на короткій шиї, розташовується потужний, загнутий вниз дзьоб. Поверх нього знаходиться порожня кістяна трубка.

Усередині вона розділена перегородкою. Це ніздрі птиці. Її оперення строкате біло-чорних тонах. Основна площа кожного пера світла. Темної є облямівка. За рахунок неї оперення і виглядає строкатим.

Буревісники — птиці Антарктики, не відмовляються від падали. Пернаті роздирають мертвих пінгвінів, китів. Однак основну частину раціону складають жива риба і рачки.

Великий поморник

Орнітологи сперечаються, віднести поморника до чайкам або ржанковым. Офіційно пернате зараховане до останніх. У народі поморника порівнюють і з качкою, і з великою синицею. Тіло тварини масивно, в довжину досягає 55-ти сантиметрів. Розмах крил при цьому становить приблизно півтора метра.

У народі поморників звуть морськими піратами. Хижаки наздоганяють в небі птахів, які несуть у дзьобах видобуток і задзьобують, поки ті не відпустять рибу. Поморники підхоплюють трофеї. Особливо драматичний сюжет, коли нападають на батьків, які несуть їжу пташенятам.

Поморника і інших мешканців південного полюса можна побачити в природному середовищі. З 1980-го року в Антарктику організовують туристичні тури. Континент — вільна зона, не закріплена за яким-небудь державою. Втім, претендують на шматки Антарктики аж 7 країн.

Поморників часто називають піратами за розбійні напади на інших птахів

Back to Top