Тваринний світ Антарктиди безпосередньо пов’язаний з її кліматом. Тому всі живі організми цього континенту розміщені тільки в тих місцях, де присутні рослини.

Згідно інформації, отриманої від учених всі тварини Антарктиди, поділяються на водних і наземних. При цьому повністю сухопутних представників фауни на цьому континенті не існує. Список тварин Антарктиди (найбільш популярні) представлений нижче.

Ссавці Антарктиди

Тюлень Уедделла

Даний вид представників фауни придбав своє ім’я завдяки командиру промислової експедиції в одному з морів Антарктиди (теж отримало свою назву на честь цього вченого) – Джеймсу Уэдделлу.

Даний тип тварин мешкає по всіх прибережних зон Антарктиди. Згідно з підрахунками на сьогоднішній момент часу їх кількість дорівнює 800 тисяч.

Доросла особина цього виду може досягати в довжину до 350 сантиметрів. Їх відмінністю є те, що вони можуть перебувати під водою протягом цілої години. У їх раціон входить риба і головоногі молюски, вилов яких вони без проблем здійснюють на глибинах до 800 метрів.

В осінній період року прогризають в тільки з’явився льоду дірки, щоб була можливість дихати. Подібні дії ведуть до того, що у старих представників виду, зуби, як правило, зламані.

На фото тюлень Уедделла

Тюлені-крабоїди

Тюлень-крабоєд відзначений, як єдиний з родини Справжніх тюленів. Є найпоширенішим видом тюленів не тільки серед проживаючих в Антарктиді, але і серед мешкають на теренах світу. Згідно з різними оцінками вчених їх кількість варіюється від 7 до 40 мільйонів особин.

Найменування цих тварин ніяк не пов’язане з дійсністю, оскільки краби в їх раціон не входять. Харчуються ці ссавці, в основному, антарктичним крілем.

Розмір тюленів-крабоедов, які досягли зрілого віку, може досягати в довжину 220-260 сантиметрів, а їх маса при цьому варіюється від 200 до 300 кілограм.

Присутній витягнуте і досить струнка статура. Морда видовжена і вузька. Реальний колір їх хутра – темно-коричневий, але після вицвітання він стає кремово-білим.

Тюлені-крабоїди мають фестончато-горбкуватою формою бічних зубів. Ця форма означає, що вони щільно прилягають один до одного і створюють якусь подобу решета, яке дозволяє їм фільтрувати їжу.

Дивіться також:  Бородавочник тварина. Спосіб життя і середовище проживання бородавочника

Відмінною якістю цього типу тюленів є те, що на березі, вони об’єднуються у великі щільні групи. Середовище проживання – окраїнні моря Антарктики.

Влаштовують собі лежбища на льоду, по якому досить швидко пересуваються. Переважний час полювання – нічний. У стані перебувати під водою протягом 11 хвилин.

В період вигодовування немовлят самець весь час тримається біля самки, добуваючи для неї їжу і відганяючи інших самців. Тривалість їх життя становить близько 20 років.

На фото тюлень крабоєд

Морський леопард

Морського леопарда відносять до найбільш непередбачуваних і цікавим тваринам Антарктиди, оскільки, незважаючи на свій милий зовнішній вигляд, він є хижаком.

Володіє обтічним тілом, що дозволяє йому рухатися під водою набагато швидше інших тюленів. Форма голови досить приплюснута, що більше характерно для видів плазунів фауни. Передні лапи видовжені, що також впливає на швидкість пересування у воді.

Дорослий самець цього виду може досягати довжини до трьох метрів, самки ж більш великі і можуть зрости до чотирьох метрів. Щодо ваги, то у чоловічих особин виду – це близько 270 кілограм, а у жіночих особин близько 400 кілограм.

Верхня частина тіла має темно-сірий колір, а нижня – сріблясто-білий колір. Живуть по всьому периметру поширення антарктичних льодів.

Морські леопарди харчуються деякими своїми родичами, а саме тюленями-крабоедами, тюленями Уедделла, вухастими тюленями, а також пінгвінами.

Свою здобич морські леопарди воліють ловити і вбивати у воді, але навіть якщо жертва вибереться на лід, то в живих їй не залишитися, оскільки ці хижаки підуть за нею і туди.

Крім того, в раціон цих тварин входять і більш дрібні особини, наприклад, антарктичний криль. Цей вид тюленів є відлюдником, тому кожна його особина живе поодинці. Зрідка, серед молодих представників виду можуть утворюватися невеличкі групки.

Єдиний час, коли самки і самці виду контактують – це парування (період між останнім місяцем зими і серединою осені). Паруються тільки у воді. Після спарювання у самок може народитися тільки одне дитинча. Тривалість життя виду становить близько 26 років.

Дивіться також:  Тварини Європи. Опис, назви й особливості тварин Європи

На фото морський леопард

Тюлень Росса

Даний вид тюленів отримав свою назву на честь одного з найвідоміших дослідників Англії – Джеймса Росса. Серед інших видів тюленів, які мешкають на території Антарктиди, виділяється своїм невеликим розміром.

Доросла особина цього виду може досягати в довжину близько двох метрів, вага при цьому складає до 200 кілограм. Тюлень Росса володіє великим шаром підшкірного жиру і товстою шиєю, яку здатний практично повністю втягнути голову. Іншими словами, його зовнішній вигляд нагадує невеликий бочонок.

Забарвлення мінливий і може варіюватися від коричневого до майже чорного. Боки і черево завжди світле – білого або кремового кольору. Тюлень Росса відноситься до типу тварин північної Антарктиди (мешкають на півночі континенту, який повний важкодоступних для дослідження місць), тому він практично не вивчений. Тривалість життя близько 20 років.

На фото тюлень Росса

Морський слон

Даний вид тюленів свою назву отримав через відповідного зовнішнього вигляду, а саме схожого на хобот носа і великих розмірів тіла. Варто зазначити, що схожий на хобот ніс присутній тільки у дорослих самців цього виду, молоді особини і самки обділені такою формою носа.

Як правило, ніс досягає свого максимального розміру до восьмого року життя морського слона і висить над пащею і ніздрями. В період розмноження в ніс надходить велика кількість крові, що ще більше збільшує його в розмірах. Траплялися такі ситуації, що в період боротьби між самцями вони роздирали один одному носи просто на шматки.

У цього виду тюленів розміри самців в кілька разів перевищують розміри самок. Наприклад, самець може зрости в довжину до 6,5 метрів, а ось самки лише до 3,5 метрів. При цьому вага морського слона може бути близько 4 тонн.

Воліють одиночний спосіб життя, але щороку збираються в групи для спарювання. З-за того, що кількість жінок значно перевищує кількість самців між останніми точаться криваві бої за володіння гаремом. Харчуються ці тварини рибою і головоногими. За видобутком можуть пірнати на глибину до 1400 метрів.

Дивіться також:  Сивуч тварина. Спосіб життя і середовище проживання тюленя сивуча

На фото морський слон

Птахи Антарктиди

Імператорський пінгвін

Задаючись питанням, які тварини живуть в Антарктиді, багато хто відразу ж згадують про пінгвінів, навіть не замислюючись, що насправді – це птахи. Одним з найпопулярніших видів пінгвінів вважається Імператорський пінгвін.

Він є не тільки найбільшим, але і самим тяжким всіх видів пінгвінів, які живуть на планеті Земля. Його зростання може досягати позначки в 122 сантиметри, а вага знаходиться в діапазоні від 22 до 45 кілограмів. Самки цього виду менше самців і їх максимальне зростання – 114 сантиметрів.

Серед інших видів пінгвінів також виділяються своєю мускулистостью. На спині ці пінгвіни мають чорні пір’я, на грудях білі – це своєрідний захист від ворогів. Під шиєю і на щоках невелику кількість помаранчевих пір’я.

На території Антарктиди проживає близько 300 тисяч особин цих пінгвінів, але для спаровування і викладки яєць вони мігрують на південь. Харчуються ці пінгвіни різною рибою, кальмарами і крілем.

Проживають і полюють в основному групами. Дрібну здобич їдять прямо на місці, а ось більш велику витягують на берег для оброблення. Термін життя складає близько 25 років.

Імператорський пінгвін

Сніговий буревісник

Сніговий буревісник – це птах, яка вперше була відкрита в 1777 році Йоганном Рейнгольдом Форстером. Довжина тіла буревісника цього виду може досягати до 40 сантиметрів, розмах крил до 95 сантиметрів.

Забарвлення біле, тільки у переднього верхнього краю ока знаходиться невелике темне пляма. Дзьоб чорний. Лапи даного виду птиці мають голубувато-сірим кольором. Дуже люблять низькі польоти, прямо над водною гладдю.

Буревісники ведуть відносно осілий спосіб життя. В раціон входять невеликі за розмірами ракоподібні, антарктичний криль, кальмари. Гніздитися можуть як окремими парами, так і групами. Кублитися воліють на кам’янистих схилах гір. У період вигодовування пташенят їжу і захист забезпечує самець.

Сніговий буревісник

На жаль, всі представлені фото тварин Антарктиди нездатні повною мірою розписати їх красу, і залишається сподіватися, що коли-то Антарктида повною мірою розкриє для людей свої простори.

Back to Top