Найвища гора в Сибіру і найглибша печера в регіоні. Такими пам’ятками хвалиться Алтай. Найглибша з його печер йде всередину гір на 350 метрів і зветься Кек-Таш. Найвища з Сибірських гір іменується Білуха і підноситься на 4509 метрів.

Є в республіці і найчистіше в Сибіру озеро. Навіть Байкал з ним не зрівняється. Зветься водойма Телецким. Камінці на його дні видно під 15-метровою товщею. Максимальна ж глибина озера становить 325 метрів.

Є чим похвалитися Алтаю і в плані світу фауни. В ньому зійшлися» представники тайги Сибіру і степів Монголії. Плюсом йде група ендеміків Алтаю, тобто тварин, більше ніде не зустрічаються. З них і почнемо огляд.

Ендемічні тварини Алтаю

Ендемічні види характерні для місцевостей, відокремлених від інших просторів географічно або ж екологічно. На Алтаї багато важкодоступних і виключно чистих місць. Цим пояснюється проживання в краї кількох унікальних видів.

Алтайський кріт

У нього коротше хвіст і дрібніше зуби, ніж у європейського крота. До того ж, у представника Алтаю більш виражений статевий диморфізм. Самки і самці крота європейського приблизно однакові за розмірами. Серед тварин Алтаю чоловічі особини більше жіночих. Самки доростають до 17-ти сантиметрів у довжину. Самці досягають 20-ти сантиметрів.

Подібно іншим кротів, алтайські населяє ліси і степи регіону. Дерева захищають від промерзання грунту. Це дозволяє кротів вільно почувати себе під землею. У місцях вирубки лісу ґрунти промерзають, розбиваючи ареал проживання тварин на розрізнені фрагменти.

З цим пов’язане скорочення чисельності алтайських кротів. Поки що, вони не занесені в Червону книгу, але близькі до цього.

Алтайська пищуха

Облюбувала розсипи каменів у низькогірних районах. Між шматками породи можна сховатися, чим і користується пищуха. Зовні вона нагадує помісь зайця і полівки. Про беляке «говорять» похила форма черепа і великі для простої миші вуха. Це не просто зовнішня подібність. Пищуха відноситься до загону зайцеподібні.

З року в рік тварини Алтайського краю проходять одними і тими ж стежками. Тому між каменів і трав можна помітити канавки шириною приблизно по 4 сантиметри. Це дороги алтайських піщухи. Серед побратимів з інших регіонів вони найбільші, в довжину досягають 25-ти сантиметрів і важать понад 300 грамів.

Цокор алтайський

Збагачує тваринний світ Алтаю, належачи, як вважають багато хто, до кротів або грабарів. Однак на ділі цокор — гризун, який вибрав підземний спосіб життя. Для землерийки звір великий, важить до 500 грамів.

Для крота цокор тим не харчується. Трапеза гризуна суто рослинна. Кроти ж трапезують черв’яками та комахами.

Знайти під землею черв’яків і комах просто. Звідки ж цокор бере траву? Відповідь здається очевидною, — гризун харчується корінням. Однак цокор примудряється є і зелені пагони. Звірятко обережно витягає трави за корінці у свої нори.

Тварини Червоної книги Алтаю

З 430-ти видів, що населяють край тварин у Червону книгу занесені 134. Серед них більше половини — птиці. Десять з них включені не тільки в Червону книгу Алтаю, але і Міжнародне видання.

Дрохва

Ця птиця позбавлена потових залоз. Це заважає дрофе охолоджуватися в спекотні дні. Птиці доводиться розправляти крила і припадати до прохолодній землі, віддаючи їй надлишок спека шляхом теплообміну. Таку ахіллесову п’яту» дрохв колись помітили мисливці. Примітили вони і смакота м’яса тварини. Дрохв стали винищувати, довівши до ручки, а точніше, Червоної книги.

Тварина Червоної книги Алтайського краю і занесено в міжнародний список зникаючих видів. Вразливою птицю зробило не тільки відсутність потових залоз. У дрохви намокає пір’я. Вони вбирають вологу в дощ, а варто вдарити заморозків, замерзають. Це робить птицю беззахисною.

Нічниця гостровуха

Це 30-грамова летюча миша. При малих габаритах, тварина відрізняється ненажерливістю. П’ятдесят зрілих борошняних черв’яків рукокриле може з’їсти в один присід. Трапеза становить 60% маси тіла нічниці. Проте в природі їй рідко вдається так об’їдатися.

В неволі ж нічниці можуть різко набирати вагу, запливати жиром. Тому, утримуючи рукокриле поза природного середовища, важливо обмежувати обсяг порцій.

Мінімум 4-8 тижнів на рік остроухие нічниці сплять. Це теж потрібно враховувати, утримання тварин у неволі. Кажанів обов’язково потрібно забезпечувати умови для сплячки. Впадають нічниці в неї в затишних, темних, прохолодних куточках.

Сапсан

Сапсан не випадково селиться на відкритих степових просторах. Птах розганяється до 322-ох кілометрів на годину. На такій швидкості зайві перепони. За неофіційними даними в 2005-му році один з сапсанів розігнався до 389-ти кілометрів. Не дарма в честь пернатого назвали швидкісний поїзд.

Дивіться також:  Олень вапіті. Спосіб життя і середовище проживання вапіті

Сапсан входить і в рідкісні тварини Алтаю, і в Міжнародну Червону книгу. Найшвидша з птахів, взагалі тварин планети, на межі зникнення.

Перев’язка

Нагадує тхора, в довжину до 40 сантиметрів. Більше 20-ти сантиметрів припадають хвіст перев’язки. Важить вона 300-400 грамів. Ім’я звіра співзвучне з українським «перегузня», що власне і означає «тхір».

Латинською перев’язка називається vormela. Перекладається ім’я як «маленький черв’як». Короткі ніжки і довге тіло, дійсно, народжують асоціації з гусеницею або змійкою в шерсті.

Орел могильник

Це великий хижак, вагою до 4,5 кілограмів і довжиною тіла майже в метр. Могильник территориален. Кожна особина закріплює за собою гектари наземного і повітряного просторів. Вплив людини на природу скорочує відповідні для гніздування орла території. Разом з цим зменшується кількість птахів.

У країнах Європи могильника іменують імператорським орлом. Російське ж назву дали орнітологи. Вони часто помічали птахів сидять на деревах поблизу кладовищ і стародавніх курганів.

Видра

У світових і навіть російських масштабах видри поза небезпекою. Проте в Алтайському краї внесений в Червону книгу. Сторінки тома пофарбовані в різні кольори. Вони символізують охоронну категорію. На червоних аркушах описані види на межі зникнення.

Видра ж зайняла жовту сторінку. Це означає, що чисельність виду скорочується, але про вимирання мова не йде.

У довжину видра досягає 90 сантиметрів і важить 6-10 кілограмів. Такі алтайські особини. Серед підвидів видр за межами краю і Росії є і гіганти довжиною майже 2 метри і вагою близько 40-ка кілограмів.

Вечірниця руда

Живлячись комахами, вечірниця руда, подібно перелітним птахам, відлітає з рідного краю взимку. Влітку ж рукокрилі повертаються в Алтайський край, гори якого багаті печерами. Вони служать притулком для кажанів.

Ущелини в горах вони шукають і для сплячки. Впадаючи в неї, вечорниці повністю відключаються. Активність головного мозку дорівнює нулю. Процеси в організмі регулюються спинним каналом.

Повне відключення головного мозку рудої вечірниці під час сну призводить до наслідків. Тварина, наприклад, забуває улюблені місця годівлі. Життя доводиться вибудовувати наново. Часом, на цьому шляху зустрічаються небезпеки. Це одна з причин нечисленності виду.

Кроншнеп тонкодзьобий

Схожий на звичайного кроншнепа, але більш стрункий і дзьоб птиці тонше, вытянутее. Ще пернате відрізняє забарвлення. На спинці вона сіра, поцяткована цятками і смугами.

Будучи ендеміком Росії, кроншнеп тонкодзьобий є примарним. Пернате давно не зустрічали наживо. В об’єктиви камер птах теж не потрапляла. Можливо, вид вимер. Однак офіційно в список канули в лету кроншнеп тонкодзьобий не включений. Орнітологи не залишають надію виявити гнізда на Алтаї, багатому важкодоступними, невивченими куточками природи.

Косуля

На алтайській землі зустрічається сибірська косуля. Є ще європейський підвид. Представники останнього в 1,5—2 рази мініатюрніша. Алтайські ж козулі набирають 65-кілограмову масу.

У косуль сухе, жилаве будова тіла, особливо ніг. Виглядаючи високими і стрункими, козулі відповідають своєму тендітному образу. Тварини вразливі, тонуть при переправах через Катунь і Коксу, грузнуть в глибоких снігах, залишаючись без корму. Оленярі перегороджують огорожами шляхи міграції козуль. Тому вид малочислен. Не обходиться і без браконьєрства.

Сибірський вухань

Охорона тваринного світу Алтаю торкнулася ушана сибірського саме в межах краю. За його межами вид поширений. Селиться рукокриле в гротах, печерах, порожнинах дерев і навіть людських будинках, господарських будівлях.

Вухань сибірський — мініатюрна летюча миша з довжиною тіла в 5,5 сантиметри. Важить тварина не більше 14-ти грамів.

Стрепет

Відноситься до журавлеобразным. Птах настільки обережна і пуглива, що замість неї самої вдається побачити лише сліди лапок і послід. Винятком служать самки, що сидять на яйцях. Матері щільно притискаються до неї, не залишаючи ні за яких обставин. Так стрепети гинуть під колесами сільськогосподарської техніки.

Забарвленням стрепет схожий на дрохву. Близькі види і за чисельністю. Стрепет теж знаходиться на межі вимирання.

Манул

Це невеликий кіт. Живе він в алтайських степах, часом, на межі з лісом. Особливо велика популяція на плоскогір’ї Укок. Виглядає хижак масивно. Обсягу додає довгий, пухнастий хутро. Під ним ховається тіло завдовжки близько 55-ти сантиметрів. Параметр відповідає великої домашньої кішці.

В Червону книгу манул внесений, як скорочується вид. Його представники селяться у відвойованих норах сурков, борсуків, іноді в кам’яних розсипах.

Різнокольорова ящурка

У довжину дорівнює 17 сантиметрам. З них 9 припадає на хвіст. Назва рептилія виправдовує лише частково. Колір у тварини, по суті, один коричневий. Натомість, присутні різні його відтінки, від землистого до пісочного. Черевце рептилії майже біле. У підсумку ящірка вийшла плямистої, строкатою.

Статура різнобарвною ящірки щільне. Рептилія здається товстою. Деякі приймають ящерку за вагітну. Побачити тварину можна на пустельних ділянках Алтайського краю.

Дивіться також:  Тварини джунглів. Опис, назви й особливості тварин джунглів

Кабарга

Відноситься до оленів. На відміну від родичів кабарга носить стирчать з рота ікла. Через них у народі тварина прозвали вампіром. Повір’я свідчать, що олень п’є кров інших звірів. Шамани роздобували ікла кабарги в якості магічного трофея.

Однак факти говорять, що зуби оленеві потрібні лише для битв за самок. В іншому представники виду поступливі, їдять лише рослинну їжу.

Розміри кабарги середні. Висота тварини не перевищує 80 сантиметрів. У довжину кабарга дорівнює метру. Важить олень близько 18-ти кілограмів.

Рись

Звичайна рись важить близько 18-ти кілограмів. Висота кішки дорівнює 65 сантиметрам. При середніх габаритах хижак вирізняється неабиякими слухом і зором. Завдяки їм, тварини республіки Алтай стали героями легенд. Багато з них зародилися ще в давнину.

В античній Греції, наприклад, вірили, що рись бачить крізь предмети. Це міф. А от чути на відстані в десять кілометрів кішка може.

Слух рисі залежить від пензликів на її вухах. Експерименти по обстриганию «антен» призвели до втрати тваринам гостроти сприйняття звуків. Так що, знамениті пензлика — не просто прикраса.

Солонгой

Мініатюрний представник куницевих, важить близько 300 грамів. На Алтаї солонгой селиться в горах, вибираючи майже позбавлені рослинності ділянки. Там звір знаходить притулок, де доведеться. Будиночками солонгои не обзаводяться.

Іноді солонгой ловить кроликів і ондатр. Але частіше представник куницевих полює на дрібну дичину типу мишей, хом’яків і ховрахів.

Марал

Це великий олень вагою у 350 кілограмів. Зростання тварини в холці дорівнює 160 сантиметрам. Значні розміри не перешкоджають пересуванням по схилах гір. Марали граціозно скачуть по них, немов сарни.

На відміну від інших оленів, марали позбавлені крони рогів. Так називають верхні чашоподібні відростки. Зате основні гілки у маралів товщі і міцніше звичайних. Заради рогів маралів активно винищували. На грань вимирання тварин поставила також гонитва за їх кров’ю. У алтайського народу вона вважається універсальним ліками.

Вухатий їжак

Зустрічається в передгір’ях Алтаю. Серед їжаків Сибіру у звірка найбільші вуха. При цьому сам їжак самий дрібних серед побратимів. Довжина тварини не перевищує 20-тисантиметров. Зазвичай це 13. Довжина вушної раковини при цьому дорівнює 3-5 сантиметрам.

Чисельність вухатого їжака скорочується через розорювання степів і використання отрутохімікатів. Вони отруюють землі, рослини, навіть комах. Останні є основою раціону їжака.

Поширені тварини Алтаю

Тільки ссавців в регіоні 100 видів. Підрахунок загальний для Алтайського краю і республіки Алтай. Це два різних регіону, хоч і є сусідами. З 100 видів населяють землі ссавців більше половини процвітають. Багатьох тварин на Алтаї по кілька підвидів.

Так, нарівні з беляком зустрічається заєць русак. Замість звичайного їжака можна побачити вухатого. Втім, останній занесений в Червону книгу Алтаю. Тому почнемо голову з звичайного їжака.

Їжак звичайний

Починаючи з 2012-го року, популяція їжаків краю зростає. Про це заявили в лабораторії зоології Алтайського Державного університету. Це свідоцтво потепління клімату. Ще в 70-их роках минулого століття, коли середня температура була нижче, єжи на Алтаї були рідкістю.

Алтайські єжи белогруды. За межами краю живуть ще 4 види. Їх темні грудки.

Бурий ведмідь

Близько 7% бурих ведмедів Алтаю крупніше стандартних 100-200-від кілограмів. Однак мисливці і зоологи знаходили сліди довжиною до 40 сантиметрів. Мова про відбитки задніх лап. Володіючи таким розміром ноги, дикі тварини Алтаю повинні важити під 500 кілограмів.

Найбільший з добутих мисливцями Алтаю ведмедів важив більше 250-ти кілограмів. Клишоногий був світло-коричневий. Далеко не всі особини темно-бурі. Різні забарвлення зустрічаються навіть у межах одного посліду.

Вовк

При 75-сантиметрової висоті в довжину вовк може досягати 2-ух метрів. Частина з них припадає на хвіст. Щоб наїстися, масивного звіру потрібно близько 10-ти кілограмів м’яса. Деколи, вовки добувають його, нападаючи на худобу. З-за таких набігів сірих стали масово відстрілювати.

Влада повсюдно призначали нагороду за кожного вбитого хижака. Так вовк і став першим тварин, внесених до списку зникаючих. За десятиліття заходи по відновленню виду дали плоди. На Алтаї, наприклад, чисельність сірих велика.

Живуть вовки зграями. Зазвичай разом тримаються 15-20 особин. Але бувають співтовариства і з 2-ух сірий, і з 30-ти. Часто спостерігається феномен ізгоя. Вибравши одного побратима, вовки отруюють його. Тварині доводиться залишити зграю, ставши ченцем. Якщо вдається знайти таку ж особина протилежної статі, створюється нове співтовариство. В іншому випадку, вовку доводиться покладатися тільки на себе.

Росомаха

Буває північносибірської та європейської. На Алтаї мешкає остання. Корінне населення регіону кличе звіра йекен. Росомаха не схожа на більшість тонких і гнучких куницевих, до яких відноситься. На фото тварини Алтаю важкі і масивні. Ноги не типово для куницевих високі, занадто товсті. Ступні росомах настільки широкі, що схожі на ведмежі.

Дивіться також:  Тапір тварина. Середовище існування та спосіб життя тапіра

Росомахи покриті густим і довгим хутром. Він грубий як на вигляд, так і на дотик. Проте, незважаючи на зовнішню незграбність образу, звір і гнучкий, і спритний, відмінно лазить по деревах, швидко бігає.

Борсук

Теж відноситься до куньим, а отже, хижак. Важити він може до 30-ти кіло, витягуються в довжину майже на метр. З боків голови борсука розташовані характерні для нього темні смуги. Черевце теж майже чорне. Темним пофарбовані і лапки. Інше тіло тварини сіре. Хутро коротке і пружний, тому йде на виготовлення пензлів.

Зовні борсук нагадує росомаху, але більш приземленим. На передніх лапах тварини ростуть могутні кігті. Ними борсук захищається від ворогів і риє нори. У холодні зими звір засинає в підземних ходах, подібно до ведмедя. У теплі роки борсуки активні протягом усіх 12-ти місяців.

Корсак

В Алтаї розташована межа ареалу проживання корсака. Це степова лисиця. Щоб маскуватися в пустельних місцевостях, вона обзавелася хутром пісочного кольору. У Росії побачити тварину можна на Алтаї і на захід від нього. Окрема популяція живе на Півдні Забайкалля.

Корсак включений у тварини Гірського Алтаю. Тварина вибирає горбисті, навіть скельні райони. Високо лисиці не піднімаються, тримаються в просторих передгір’ях. Звичайні руді шахрайки на Алтаї, до речі, теж водяться, але воліють селитися в лісах регіону.

Соболь

Для Сибіру клімат Алтаю вологий і м’який. Саме такий любить соболь. Малочисельний на інших територіях, в Алтаї хутровий звір зустрічається часто. Соболь, до речі, не випадково називається російським золотом. За межами країни проживає лише 5% популяції звіра. На Алтаї зосереджені приблизно 20%.

Коли-то хутро соболя став однією з причин для освоєння Сибіру, прокладання нових торгових шляхів. Цінність соболя виражалася і в тому, що шкурками платили податок. У 18-му столітті жителям Алтаю доводилося збирати по два підношення. Один податок забирали китайці, а за одним приходили російські.

Колонок

Представник куницевих, в довжину дорівнює 50 сантиметрам, важить близько 700 грамів. На носі звірка є біла пляма. Це відрізняє колонка від інших куницевих.

Колонок селиться в темних і густих лісах, вибираючи хвойні. У них представник куницевих спить вдень і полює вночі. Тому побачити колонка в природі — удача. Однак це не вказує на нечисленність популяції, просто люди з її представниками зустрічаються рідко.

Лось

Алтайці звуть його буланому. У землях краю мешкає європейський підвид. Є ще уссурійський і західносибірський. На землях Алтаю європейські лосі більше, ніж де-небудь. Висота копитних в холці досягає 216 сантиметрів. Довжина алтайського лося наближається до 270-ти сантиметрах. Маса копитного дорівнює половині тонни.

На початку 20-го століття лосі на Алтаї були винищені. Потім велася робота щодо вторинного заселення краю копитними. До 70-их років минулого століття поголів’я відновили.

Кабан

Відноситься до парнокопитним. Ще на початку 20-ндо століття їх на землях Алтаю було 14 видів. Зараз залишилося 8. Процвітають з них лише 4. Один з них – кабан. Майже третина його тулуба припадає на масивну, витягнуту голову. Вона виділяється не тільки розмірами, але і іклами. Їх довжина досягає 15 сантиметрів. Природно, ікла виступають з пащі кабана.

У центральній частині Алтаю кабан — рідкість. На інших же землях регіону дикі свині процвітають. Кабани проникли навіть на схід Чарышского району, де не зустрічалися до 90-их років минулого століття.

Заєць біляк

На Алтаї його звуть ак-койон. Максимальна маса звірка дорівнює 4,5 кілограмів. Шкурки тварини використовують у виробництві хутряних виробів, однак, особливою вони не відрізняються. Шубка видри, наприклад, володіє 100-бальною міцністю. Носкість заячого хутра дорівнює лише 5-ти одиниць. Справа не тільки в хутрі, але і самій шкірі. Вона тонка, легко рветься.

Поширений в Алтайському краї біляк любить зарості чагарнику в заплавах річок. Якщо заєць вибирає ліс, то розріджений і з насиченим нижнім шаром з молодої порослі і трав.

У легендах тваринний світ Алтаю багатшими. Місцеві, наприклад, вірять, що в районі гори Білухи перебуває портал в країну Біловоди. Саме у цих місцях Реріх шукав Шамбалу. А там, напевно, і дивовижні звірі. Однак і реальні тварини Алтаю заслуговують уваги і, як стало зрозуміло, охорони, захисту інформації.

Back to Top