Ця пташка родини бекасовых відноситься до куликам, і має безліч імен. Сталося ж його назва від східного слова «курахтан», так називали схожих на курок птахів.

У Росії раніше він носив імена: просяник, брыжач, півник і багато інших. Народи півночі теж не відстають, і в свою чергу придумали турухтану багато різних прізвиськ, в залежності від їх зовнішності. Так у них є «турухтан-ведмідь», «турухтан-олень», «турухтан-вовк» і тому подібні.

Зовнішній вид турухтана

Розміри турухтана невеликі — він трохи більше голуба. Самець і самка знаходяться в різних вагових категоріях — слабка стать значно дрібніше. Довжина тіла самця турухтана близько 30 см. і вага 120-300 грам. Самочка ж в розмірі близько 25 см і важить 70-150 грам.

Зовнішній вигляд у звичайний час досить стандартний для всіх строкатих і довгоногих куликов, і лише у шлюбний період самці хизуються багатим вбранням з різнокольорового пір’я.

На голому ділянці шкіри голови з’являються невеликі вирости, з пір’я компонуються красиві коміри і вушка. В інший час їх можна виділити лише більшими, ніж у самок розмірами.

Фарбування ж в обох сірувато-бурий, черевце трохи світліше спини. Взагалі зовнішній вигляд турухтана самця протягом року змінюється 2-3 рази. Птахи часто линяють. На фото турухтанів видно, наскільки різноманітними можуть бути їх забарвлення, важко знайти двох однакових птахів.

Самки ж завжди одного сіро-зеленого кольору. Так само можна виділити різні варіації забарвлення ніжок залежно від віку птиці. Так у самок і молодих турухтанів (особин не старше трьох років), ноги сіро-зелені, бурі.

У дорослих же самців вони яскраво помаранчеві. Дзьоб у птаха турухтана не довгий, у самців помаранчевий, під колір ніжок. У самочок ж дзьобик темно-сірий, зате може мати гламурний рожевий кінчик. На кожному крилі і над надхвостьем у всіх турухтанів є біла смужка пір’я.

Дивіться також:  Галка птах. Спосіб життя і середовище проживання галки

Можна виділити одну особливість деяких турухтанів самців. Орнітологи називають володіють їй птахів «федеры». Особливих ознак відмінності вони не мають, просто ці самці за розміром не дотягують до звичайних, але в той же час більше самок.

Відрізнити їх немає можливості, якщо не спіймати і не виміряти довжину крила. Цей факт з’ясувався лише при анатомічному дослідженні. При розтині загиблих особин стало зрозуміло, що ці, начебто занадто великі самочки, насправді чоловічої статі. Ще їх можна вирахувати по поведінці в зграї – на федеров можуть нападати самці, так само як і на самців звичайних. З самками ж птахи бійок не затеивают.

Середовище проживання турухтана

Турухтан типова перелітний птах. Зимівлі проводить в основному в теплій Африці. На гніздів’я повертається в північну частину Азії, на схід до Анадиря і Колими. Ареал проживання турухтана в Європі і Азії припадає на тундру від Великобританії і північно-заходу Франції до Чукотки і Охотського моря. На північ можуть долітати до самої Арктики, на Таймир і Ямал. Зі сходу ареал обмежується берегами Північного Льодовитого океану.

Найбільш висока щільність гніздування припадає на Росію (більше 1 мільйона пар). Наступними за статистикою йдуть Швеція (61000 пар), Фінляндія (39000 пар), Норвегія (14000 пар). Нижню межу ареалу гніздування встановити важко, так як турухтаны часто відлітають значно південніше тундри. Для гнізд вибирають вологі луки і трав’яні болота.

Спосіб життя турухтана

Характер у турухтана вельми задиристий. Не дарма в перекладі з латинського, його ім’я означає «войовничий любитель бійки». Це не випадково, так як ці токують красунчики, насамперед, показують себе не самкам, а задираються до самців.

Навесні вони злітаються до місць гніздування, і розфарбовані в найрізноманітніші кольори, распушают свої коміри і вушка, починають бігати по ділянці своєї території, привертаючи увагу інших самців.

Дивіться також:  Птах мухоловка. Спосіб життя і середовище проживання птиці мухоловки

Порушені противники самовіддано борються один з одним. Навіть якщо птахів в цей момент налякати, вони відлетять подалі і продовжать свої бої. Іноді зграя дуже велика, самців багато, тоді вже не важливо, проти кого кому боротися, важливий сам процес битви. У такій ситуації навіть самичкам передається загальний бойовий дух, і вони теж намагаються взяти участь в битвах.

Але ці на перший погляд запеклі бої – всього лише показуха. Вдосталь награвшись, вони спокійно сядуть рядочком, абсолютно цілі і неушкоджені. Найбільш задерикуватих самців можна визначити за кольором комірця – чим він яскравіше, тим агресивніше самець.

Таких називають домінантами. Особини ж з білими комірцями називаються сателітами (супутниками), вони зазвичай дуже спокійні. Активність турухтанів припадає на світлий час доби. В умовах північного полярного дня птахи токують майже цілодобово.

Харчування турухтана

Головна особливість, що стосується харчування, це те, що турухтаны поділяють корми сезонно. Так влітку вони воліють тваринні корми, а взимку практично тільки рослинні. Годуються практично завжди на мілководді. Але можуть і підбирати корм з землі, або вишукувати його з рідкої грязюки.

Влітку добувають мух, водяних клопів, комарів, личинок ручейников, жучків, рачків, молюсків, дрібну рибку. Взимку ж харчуються насінням трав і водними рослинами. На зимівлях в Африці можуть навіть завдати шкоди сільськогосподарським сівби рису, склевывая його зерна.

Розмноження та тривалість життя турухтана

Вірністю один одному турухтаны не відрізняються – обидві статі полігамні. Як самці можуть злучитися з декількома самками, так і самки не чекають одного єдиного. Після статевого дозрівання, яке відбувається в 2 роки, самка в березні-червні (в залежності від широти місцевості), будує гніздо.

Спарившись з одним або декількома самцями, одна самочка насиджує кладку, у якій зазвичай 4 яйця. Гніздо вона облаштовує за своїм смаком з рослинних будматеріалів, рясно вистилаючи його м’якою минулорічної листям і травою.

Дивіться також:  Казарка птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці казарки

У разі небезпеки самочка не літає відразу з гнізда, щоб не видати його розташування, а спочатку втече від нього подалі. Через 20-23 дні вилуплюються малята, вкриті густим пухом бурого кольору.

Вони з перших днів цілком самостійні і навіть можуть добувати собі корм, який повзає поруч з ними по траві. Самочки продовжують гріти своїх дітей ще кілька днів, стежачи за ситуацією навколо гнізда, щоб у разі небезпеки увести ворога від пташенят.

Приблизно через місяць молодняк стає на крило. Але відлітають на зимівлю останніми, не раніше серпня. Середня тривалість життя становить близько 4,5 років. Турухтан жив б довше, якби на нього не велася полювання як людиною, так і природними ворогами. В минулих роках турухтана добували в промислових масштабах, а зараз на нього ведеться спортивне полювання.

Back to Top