Особливості та середовище птиці турпан

Птах турпан – велика за розмірами дика качка, чоловічі особини якої є володарями траурно чорного оперення, виняток становлять лише білі; махові пера.

У підстави темного до середини клювання з великими ніздрями є досить дивна шишка, що робить цю птицю горбоносой. Крижаний погляд білих очей (як можна переконатися на фото турпана) надає пернатому тварині вражаючий похмурий, а лапи з широкими перетинками знаходяться на близькій відстані від хвоста.

У сімействі качиних, якому належать пернаті, вони вважаються найбільш великими птахами. Селезні цього виду мають яскраво червоні лапи, досягають довжини до 58 см і маси до півтора кілограм.

Жіночі особини вагою трохи менше, крім того мають більш світлий, бурий або темно-коричневий колір оперення, суцільно вкритий строкатим пластівцями. Їх дзьоб, чорний біля основи, на кінці стає сірим, під очима білі плями, лапи з чорними перетинками відрізняються оранжево-жовтим відтінком.

Турпан мешкає на півночі Євразії та Америки. Середовищем, де вони проводять основну частину свого життя, є арктична тундра, скелясті острови та альпійські луки з валунами.

Ці птахи зазвичай вибирають для місць свого розташування глибокі гірські, степові і лісові озера, багаті заростями очерету. Віддаючи прісні водойми, птахи не уникають зовсім і водних просторів з солонуватою водою.

Ці пернаті істоти поділяються біологами на кілька підвидів. Звичайний турпан має коротку шию; біла пляма на крилі, добре помітне під час польоту птаха, такого ж кольору мітки з боків голови.

На фото птах турпан звичайний

Селезні в шлюбний період виділяються яскраво-помаранчевим надклювьем. Описуваний вид диких качок досить поширений на території Росії, хоча чисельність популяції пернатих постійно скорочується.

Горбоносий турпан відрізняється від своїх родичів наявністю на дзьобі чорного рогового наросту. Гніздування таких птахів можливо виявити в тайзі і лісотундрі на трав’янистих болотах і озерах.

На фото горбоносий турпан

Пернаті живуть на схід від річки Єнісей в горах, проводячи зимівлю в морів Далекого Сходу. Ареал чорного турпана має протяжність від Скандинавського півострова до ріки Хатанги.

Дивіться також:  Ластівка птах. Спосіб життя і середовище проживання ластівки

На фото птах турпан чорний

Пестроносый турпан будує гнізда на території Північноамериканського континенту, вирушаючи на зимівлю до вод Тихого і Атлантичного океану. Часто ці птахи здійснюють дальні перельоти, досягаючи берегів Шотландії та Норвегії.

Цей підвид серед своїх родичів не відрізняється великими розмірами, досягаючи довжини не більше 50 см, а маси тіла не перевищує зазвичай 1,2 кг. Існуюче найменування птахи отримали за строкату забарвлення дзьоба, що складається з червоного, білого та чорного кольорів.

На фото пестроносый турпан

Характер і спосіб життя птиці турпан

Качка турпан – водоплавна птиця і перелітний. Пернаті воліють обживати береги невеликих водойм і острови, багаті заростями густої трави. На зимівлю ж відправляються до берегів Каспійського, Чорного та інші морів, розташованих південніше їх звичайного середовища проживання.

У такі періоди в прибережних водах на мілководді дикі качки утворюють зграї, збираючись у далекі подорожі, під час яких воліють робити зупинки на прісних озерах. Зграї турпанов можуть представляти із себе невеликі групи, але також часто пернаті істоти здійснюють тривалі подорожі поодинокими парами.

Під час зимівлі на морях ці дикі качки чудово харчуються, набираючи значну вагу і накопичуючи жирові відкладення. Але повертаючись на батьківщину навесні, вони нерідко стають здобиччю мисливців півночі, які вважають смачним їх темне м’ясо.

Також високо цінується, здатний зберігатися свої якості довгий час, пух цієї птиці. Весняна полювання на турпанов є грандіозним розвагою для любителів такого виду діяльності. Але небагатьох мисливцям відома подібна перната видобуток, так як описувана птах поширена далеко не у всіх регіонах.

Голос качура надзвичайно рідко вдається почути сторонній вуха. Але якщо пощастить, то можна розрізнити схоже на гучний видих, щелкающее різке чуффыканье. Самки зазвичай кричать під час польоту, відтворюючи низькі гаркаві звуки.

Незважаючи на похмурість зовнішнього вигляду, птах має досить спокійний характер. Завдяки перетинках на лапах велика дика качка чудово плаває. А в періоди линьки і зовсім турпан намагається триматися якомога більше у відкритій воді.

Дивіться також:  Качка мандаринка. Середовище існування та спосіб життя качки мандаринки

Харчування турпана

Своїх пташенят, протягом доби після їх появи на світ, мати відводить до води, де вони плавають на мілководді, щоб навчитися добувати собі їжу. У раціон цих пернатих створінь входять різноманітні молюски, дрібна риба, водні рослини і комахи.

Щоб зловити свою здобич, турпан пірнає на глибину до декількох десятків метрів, при цьому здатний знаходитися під водою близько однієї і більше хвилин. На глибині вони відчувають себе прекрасно і легко пересуваються, перебираючи крилами і лапками.

Часто невеликі групки цих птахів, представляючи з себе цікаве видовище, пірнають синхронно, немов по команді, в надії відшукати собі на глибині бажаний корм.

Розмноження та тривалість життя птиці турпан

Такі птахи, досягаючи статевої зрілості до двох років, будують гнізда для своїх дитинчат, повертаючись після зимівлі на свою батьківщину. Для створення сімей вони об’єднуються в пари, які часто утворюються ще під час весняного перельоту або незабаром після прибуття, а іноді навіть раніше, у місцях, де вони проводять зиму.

В період залицянь кілька селезнів оточують своїх обраниць і, намагаючись сподобатися їм, вибирають собі подругу. При тому, пірнаючи у воду, кавалери видають своєрідні напористі і неголосні звуки.

З неугодними залицяльниками качки часто ведуть себе надмірно агресивно, а в особливо неприємних випадках можуть клюнути. Після отриманого відсічі, деякі наполегливі кавалери продовжують свої домагання, але в інших випадках йдуть, звертаючи увагу на більш поступливих качечок.

На фото турпан з пташенятами

Після спарювання, яке відбувається прямо у воді, самки, голосно кричачи, здійснюють ритуальні польоти на невеликій висоті, щоб після з обранцем перебратися до місця гніздування.

Для спорудження гнізд, які розташовуються зазвичай в густій траві, а також, буває часто, що серед чагарників на невеликій висоті поблизу водойми, дикі качки об’єднуються в групи.

Дивіться також:  Турухтан птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці турухтан

Але після початку будівництва легковажні кавалери покидають своїх подруг, а пари розпадаються. Кладка самки зазвичай має до 10 яєць, які мама-турпан висиджує протягом наступних чотирьох тижнів.

У цей період качечки мають звичай вищипувати собі пір’я на грудях і з боків, тому до кінця інкубації приймають досить жалюгідний вигляд і виглядають обшарпаними.

Самки турпани зовсім не є зразковими матерями, а багато з них, відразу ж після виведення, кидають своїх дитинчат. За зазначеної причини серед пташенят турпанов існує висока смертність, а з приходом холодів, величезне число їх гине. Інші ж намагаються врятуватися, притискаючись один до одного, щоб зігрітися.

Існують і більш серйозні матері, які беруть на себе турботу не лише про власних дітей, але і займаються вихованням чужих пташенят. З цієї причини нерідкі випадки, коли одна самка водить за собою до сотні малюків з різних виводків, мають неоднаковий вік.

Якщо пташенятам турпанов пощастило вижити, до осені вони починають літати і, як і всі їхні родичі, відправляються на зимівлю в теплі краї. Максимальний вік, якого можуть досягати ці птахи поки невідомий, але в дикій природі вони проживають в середньому близько 12 років.

На фото самка і самець турпана

Охорона турпана

Турпани є рідкісними, постійно, де скорочується за своєю чисельністю, тому класифікуються вченими як вразливий вид. Спостереження за птахами протягом трьох поколінь показали зниження на третину загального обсягу популяції.

Однак, останнім часом зменшення чисельності турпанов завдяки заходам, вжитим з охорони цього виду, значно стабілізувалося. За підрахунками, проведеними близько десяти років тому, кількість особин турпанов по всьому світу склала близько чотирьох з половиною тисяч. Але за минулі роки популяція вже встигла перетерпіти нове скорочення.

Причини такого тяжкого становища великих диких качок на сьогоднішній день до кінця не вивчені. Цей вид визнаний потребують охорони в багатьох областях Росії і включений в Червону книгу.

Back to Top