Серед безлічі птахів, що населяють нашу планету, є досить забавні і незвичайні зовні, яким, до того ж дали цікаві назви. Однією з таких птахів можна назвати тупик, який виглядає ніби яскрава і м’яка іграшка.

Зовнішній вид птиці тупик

Птах тупик невеликого розміру, приблизно з середнього голуба. Розмір її близько 30 див, розмах крил близько півметра. Самочка важить 310 грам, самець трохи більше – 345 грамів.

Цей птах належить до загону ржанкобразных і сімейства пижикових. Тіло щільне, схоже на тіло пінгвіна, але ці дві особини не рідня один одному.

Головною особливістю і яскравим штрихом в образі глухого кута є його красивий дзьоб. Він трикутної форми, сильно стисле з боків, що нагадує маленький топірець. У період розмноження дзьоб стає яскраво помаранчевим.

Типик вибирає собі супутницю одну на все життя

 

Голова птиці кругла, чорного кольору на маківці, інша частина біла із сірими плямами на щоках. Очі невеликі, і знаходяться ніби в складці, до того ж виділені яскраво помаранчевим століттям і сірими шкірястими утвореннями.

Тулуб на спинці забарвлене в чорний колір, живіт білий. Ноги з перетинками, як у водоплавних птахів, теж під колір яскравого дзьоба. За таку зовнішність типика ще називають морським клоуном або папугою, що цілком виправдано, судячи з фото.

Середовище проживання птиці тупик

Тупик морський мешканець, живе на узбережжях. Більша частина популяції знаходиться в північно-західній частині Європи. Найбільша в світі колонія птахів тупиків гніздиться на берегах Ісландії і становить 60% всієї популяції.

Займає Фарерські острови, і Шетландськіє острова Арктичної зони. У Північній Америці, в заповіднику Witless Bay, знаходиться велика колонія (близько 250 тисяч пар) тупиків.

Дивіться також:  Дрімлюга птах. Спосіб життя і середовище проживання дрімлюги

Так само великі колонії проживають на берегах Норвегії, в Ньюфаундленді, на заході Гренландії. У Росії велика колонія тупиків мешкає на Мурманськом узбережжі.

Невеликі групи живуть на Новій Землі, північному сході Кольського п-ова і прилеглих островах. Ці птахи вибирають для життя невеликі острівці, на самому материку гніздитися не люблять.

На фото атлантичний тупик

 

Зустрічалася ця птиця і за полярним колом, але для розмноження там не залишається. Так само на час зимівель поширений по всьому Північного Льодовитого і Атлантичного океану, з межею ареалу біля берегів північної Африки. Іноді заходять в Середземне море на заході. Під час зимівель тримається невеликими групами, майже постійно перебуваючи у воді.

Характер і спосіб життя птиці тупик

Так як більша частина життя глухого кута проходить у воді, він прекрасний плавець. Під водою махає крилами як у польоті, домагаючись швидкості 2 метрів в секунду. Пірнати здатний на глибину до 70 метрів. По суші може ходити, і навіть бігати, але досить незграбно, перевалюючись.

Крім сезон розмноження, тупики живуть поодинці або парою, відлітаючи від берега на далеку відстань (до 100 км) і гойдаючись там на хвилях. Навіть уві сні птахи постійно перебирають у воді лапами.

Щоб оперення не намокало і тримало тепло, тупики постійно стежать за своїм зовнішнім виглядом, перебираючи пір’я і розподіляючи по ним секрет куприкової залози.

В період життя на воді відбувається линька, тупики втрачають відразу всі махові пера, і, відповідно, літати не можуть, поки не відросте нові. Це відбувається протягом кількох місяців.

Життя на суші не до вподоби тупиках, вони не дуже пристосовані злітати і сідати на тверду землю. Їх крила краще працюють під водою, в повітрі ж зазвичай літають тільки по прямій, без будь-яких маневрів.

Дивіться також:  Білоголовий сип птах. Спосіб життя і середовище проживання білоголового сіпа

Приземляючись, птиця падає на живіт, іноді потрапляючи на м’якого сусіда, якщо той не встиг відійти в сторону. Для зльоту йому доводиться впасти з схилу, швидко махаючи крилами і набираючи висоту.

Хоча час на суші і не комфортно для цих птахів, їм доводиться туди повертатися з коханою водної гладі, щоб вивести потомство. Навесні птахи намагаються раніше повернутися в колонію, щоб вибрати краще місце для будівництва гнізда.

Припливши до берега вони чекають, поки зійде весь сніг, і тоді приступають до будівництва. У цьому процесі задіяні обидва батька – один копає, другий відносить подалі грунт. Коли все готово, птахи можуть зайнятися зовнішнім виглядом, а також з’ясуванням відносин з сусідами, в яких жодна птиця особливо не постраждає.

Літають тупики не дуже добре, тільки по прямій

 

Харчування птиці тупик

Харчуванням тупиках служить риба і деякі молюски, креветки, краби. З риби найчастіше харчуються оселедцем, песчанками, вуграми, мойвою. Загалом, будь-невеликий рибкою, розміром звичайно не більше 7 див.

Полювати в воді ці птахи пристосовані дуже добре, пірнаючи і затримуючи дихання на хвилину, вони швидко плавають, керма ногами і набираючи швидкість за допомогою крил. Улов з’їдається тут же, під водою.

Але якщо видобуток побільше, то птахи спочатку витягують її на поверхню. За один нирок тупик зловить кілька рибок, протягом дня його апетити дозволяють йому проковтнути близько 100-300 грам їжі.

Розмноження та тривалість життя птиці тупик

Тупики моногамні, створюють одну пару на все життя. З приходом весни, у березні-квітні, вони повертаються з моря в колонію. Зустрілися після зимівлі подружжя труться головою і дзьобами один про одного, що означає у них вищий прояв любові.

Дивіться також:  Норець великий птах. Спосіб життя і середовище проживання чомги

Крім цього, самці, доглядаючи за самками, підносять їм рибу, доводячи свою спроможність, як батька сімейства. Тупики оновлюють старі, або риють в торф’яному грунті нові гнізда.

Норки викопані таким чином, щоб вхід до них був вузьким і довгим (близько 2 метрів), а в глибині було досить просторе житло. В самому будиночку птахи будують гніздо з сухої трави та пуху.

Коли всі підготовки закінчені, у червні-липні відбувається спарювання і самка відкладає одне біле яйце. Насиджують його батьки по черзі протягом 38-42 днів.

Коли малюк вилупиться, батьки разом приносять йому корм, якого потрібно досить багато. Рибу тупик може носити відразу по кілька штук, утримуючи її в роті шорсткою мовою.

Новонароджене пташеня покрите чорним пухом з маленьким білим плямою на грудях, на 10-11 день з’являється перше справжнє оперення. Дзьоб спочатку теж чорний, і лише у дорослої птиці набуває помаранчевий колір.

Пара тупиків облаштовує гніздо

 

Поки малюк не підріс, тупики оберігають його від природних ворогів – орланів, яструбів, чайок і поморників. Вдень пташеня сидить у гнізді, а вночі батьки супроводжують його до води і навчають плавати.

Така турбота триває трохи більше місяця, а потім батьки просто перестають годувати дитину. Йому нічого іншого не залишається, як вилетіти з гнізда у доросле життя. Тривалості життя глухого кута можуть позаздрити багато пернаті – цей птах живе близько 30 років.

 

Back to Top