Особливості та середовище тупайи

Тупайя (тупаия) – це порівняно невеликих розмірів ссавець. Має тіло близько 20 см завдовжки; великий хвіст від 14 до 20 см; у великих представників вага в деяких випадках досягає 330 грам.

Рухливий звірятко має густе хутро, в основному темних тонів рудого і коричневого кольору з помаранчевою грудкою і світлою смужкою на плечах. Тупайи мають маленькі характерні хрящові вушка і очі, спрямовані в різні сторони; п’ятипалі лапи, передні з яких довші задніх, що закінчуються великими і гострими кігтями. По довжині тіла тупайя, як видно на фото, нагадує білку, на яку скидається також загостреною мордочкою і пухнастим хвостом.

Тупайя тварина, назва якого походить від малайського слова «тупэй». Біологічна особина має далеке спорідненість з лемурами і приматами, але зараховується вченими до самостійного загону тупайи (Scandentia), який поділяється на роди, види та підвиди. Незважаючи на таку різноманітність, усі особини схожі за зовнішнім виглядом та іншими ознаками.

Тупайя звичайна важить близько 145 грам, має середню довжину 19,5 см, хвіст – 16,5 див. Живуть звірята на обмеженому ареалі, в основному на Азіатському континенті, особливо в південній і східній його частині: в Індонезії, південному Китаї, на острові Хайнань, у Філіппінах, на півострові Малакка і деяких прилеглих до цих островів та країн, регіонах.

Велика тупайя, яка водиться на Малайському архіпелазі, на території Суматри і Борнео, має витягнутий тулуб довжиною близько двох дециметрів і такої ж довжини хвіст. Голова закінчується загостреним приймочкою, очі великі, вуха закругленої форми. Велика тупайя має темно-буре, майже чорне забарвлення.

Малайська тупайя важить 100-160 грам, має невеликих розмірів тіло, чорні очі і тонкі обриси тулуба, хвоста близько 14 див. Індійська тупайя важить приблизно 160 грам, забарвлення хутра від жовтуватого до червонуватого відтінку, часто з білим малюнком. Верхня частина тіла темніше нижньої.

Дивіться також:  Мавпа ревун. Спосіб життя і середовище проживання мавпи ревун

На фото малайська тупайя

Характер і спосіб життя

Звірята чудово прижилися й поширилися у вологих тропічних, порослих рослинністю, місцевостях. Живуть на деревах у лісах, іноді серед невисоких лісистих гір. Часто селяться поблизу поселень людей і плодоносних плантацій, куди їх притягує величезну кількість, привабливою для них, їжі.

Зовнішня схожість з білками поширюється і на манеру поведінки тварин. Для активності воліють денний час доби. Обожнює лазити по деревах і будують житла у їх дуплах і коренях, інших затишних місцях і порожнинах бамбука.

Звірята володіють чудовим слухом і зором. Спілкуються за допомогою знаків тіла, наприклад, рухів хвоста; звукових сигналів і запахів, залишаючи спеціальні мітки з допомогою наявних у звірків на грудях і животі, пахучих залоз.

Щільність популяції досягає від 2 до 12 особин на гектар. Можуть проживати в поодинці або об’єднуватися в сімейні групи. Виростаючи, самки часто залишаються жити з батьками, самці ж йдуть в інші місця.

Трапляється, що тупайя вступають між собою в конфлікти, що доходять до жорстоких бійок зі смертельним наслідком при боротьбі за територію або самок. Особини різних статей зазвичай не виявляють один до одного агресивності.

Часто тупайи гинуть, стаючи здобиччю своїх ворогів: хижих птахів і отруйних змій, наприклад – храмової куфії. Також небезпечна для них харза – хижий звір, желтогрудая куниця. Для мисливців вони не представляють інтересу, тому що м’ясо їх малосъедобное, а хутро не є цінним.

Харчування

Тварини не відносяться до рангу хижих і найчастіше живляться рослинним кормом і дрібними комахами, які становлять основну частину їх повсякденного і улюбленого раціону. Але трапляється, що поїдають і дрібних хребетних.

Особливим ласощами для них є фрукти. Часто, селясь в межах плантацій, вони здатні наносити врожаю достатній шкоду, поїдаючи вирощені плоди. Буває, що здійснюють розбійницькі набіги на житла людини, викрадаючи їжу з будинків людей, залазячи у вікна і щілини. Тварини живляться один від одного на самоті. Бенкетуючи, вони тримають їжу передніми лапами, сидячи на задніх.

Дивіться також:  Гренландський кит. Спосіб життя і середовище проживання гренландського кита

Тільки що народжених малюків, самка вигодовує власним молоком, яке надзвичайно багате білками. За одне годування малюки здатні висмоктати від 5 до 15 грам материнського молока.

Гніздо для майбутнього потомства зазвичай споруджує батько. Роль самки в процесі виховання обмежується виключно вигодовуванням, що відбуваються час від часу протягом 10-15 хвилин.

У загальній складності, мама тупайя після народження дитинчат проводить зі своїм потомством від сили 1,5 години. Самки вигодовують дитинчат, маючи від двох до шести сосків.

Розмноження та тривалість життя

В основному, тупайи моногамні, і утворюючи сімейні пари. Полігамія зазвичай характерна для популяцій, що проживають в Сінгапурі, де домінантний самець, маючи кількох самок, ревно захищає свої права у сутичках з іншими самцями.

Подібні випадку характерні також для життя тварин в умовах неволі. Представники різних статей цього біологічного виду мало чим відрізняються зовні. Розмножуються тварини в усі пори року, але особлива активність настає з лютого по червень. Эстральный цикл у самок триває з одного до 5,5 тижнів, а термін виношування дитинчат триває приблизно 6-7 тижнів.

Зазвичай в одному посліді з’являється до трьох маленьких особин вагою близько 10 грам. Вони народжуються сліпими і безпорадними, а відкривають очі приблизно на двадцятий день. А після шести тижнів стають вже настільки самостійними, що покидають сім’ю батьків.

У віці трьох місяців юне покоління досягає статевої зрілості, а за шість тижнів звірята вже самі здатні розмножуватися. Короткі терміни виношування і дорослішання потомства сприяють плодючості і швидкому поширенню звірків.

Тупайи не виявляють до потомству особливої ніжності, і здатні відрізнити своїх від інших дитинчат тільки по запаху, залишаючи пахучі мітки. Через 36 днів дитинчата перебираються в гніздо батьків, а трохи пізніше починають активне самостійне життя.

Дивіться також:  Летюча собака тварина. Спосіб життя і середовище проживання летючої собаки

Термін життя тварин у дикій природі не особливо тривалий і становить не більше трьох років. При хороших умовах неволі і ситної життя в зоопарку вони живуть набагато довше. Зафіксовані та в разі довгожительства, часом особини тупайи доживають до дванадцятирічного віку.

Back to Top