Одна з найбільш екзотичних птахів планети тукан, є найближчим родичем нашого «земляка» дятла. Свою назву вони отримали через звуків, які видають деякі з них «токано». Є ще одне малопоширене назва цих пернатих – перцеяд.

Особливості та середовище тукана

Ареал проживання туканів – тропічні ліси, розташовані на півдні і центрі Америки. Їх можна зустріти від Мексики до Аргентини. Це виключно лісові мешканці. Ліси, рідколісся, сади – улюблені місця їх проживання.

Примітна зовнішність цієї птахи ніколи не залишить її непоміченою. Колір у туканів дуже контрастний і яскравий. Основний фон – чорний, на ньому розташовані ділянки яскравого кольору. Хвіст у туканів короткий, а ось великі ноги з чотирма пальцями, які пристосовані для того, щоб лазити по деревах.

Але найбільша пам’ятка птахи – це дзьоб, який по своїй довжині може досягати однієї третини розміру тіла. Дзьоб тукана дуже яскравого кольору: жовтого, помаранчевого або червоного.

На фото кучерявий тукан арасари

З боку складається враження, що він володіє дуже великою вагою. Однак, він важить не більше ніж дзьоби інших птахів завдяки розташованим в ньому повітряних порожнин. Незважаючи на всю легкість, кератин з якого складається дзьоб, робить його дуже міцним.

Дзьобики пташенят більш плоскі, ніж у дорослих особин. Нижня їх частина більш довга і широка, ніж верхня. Така форма дзьоба робить більш легкої завдання зловити їжу, яка кинута батьками.

Виконує дзьоб кілька функцій. По-перше, це своєрідний розпізнавальний знак, який дозволяє птахові орієнтуватися в зграї. По-друге, з його допомогою тукани можуть діставати їжу з досить великої відстані, а з допомогою щербин на дзьобі, легко захоплювати їжу і очищати фрукти від шкірки.

Дивіться також:  Корольок пташка. Спосіб життя і середовище проживання птиці корольок

По-третє, з допомогою дзьоба здійснюється теплообмін в організмі пернатого. В четверте, їм чудово можна відлякати ворогів.

Розміри тіла дорослого тукана можуть досягати до півметра, вага – 200-400 р. Мова в цих пернатих дуже довгий, оторочений. Літають тукани не дуже добре.

Зазвичай вони забираються високо на дерево або самостійно набирають висоту і починають планувати. На далекі відстані птахи не літають. Тукани – осілі птахи, але іноді можуть здійснювати кочівлі і переміщатися по різних поясів гірських районів.

Желтоклювый тукан

Характер і спосіб життя тукана

Амазонські клоуни – таку назву придумали орнітологи самим гучним і задиристим мешканцям джунглів. Адже вони не тільки мають яскраве оперення, але і кричать так голосно, що чути на відстань у кілька кілометрів.

Гучний крик не означає сварливість, це дуже доброзичливі пернаті, які дружать зі своїми родичами і завжди, в разі необхідності, приходять їм на допомогу.

Якщо є загроза нападу ворога, то вони спільно піднімають такий шум, що той вважає за краще забратися. А ворогів у туканів не дуже багато, вони бояться змій (найчастіше деревних удавів), хижих птахів і диких кішок.

Проявляють свою активність тукани вдень, знаходяться в основному в гілках дерев, на поверхні землі практично не зустрічаються. Дзьоб пернатого не пристосований для довбання деревини, тому вони живуть тільки в дуплах. Так як природне житло знайти не просто, вони можуть вигнати якихось маленьких птахів.

Під час гніздування птахів можна зустріти поодинці і парами, іноді утворюють маленькі зграї. В дуплах вони живуть всім сімейством. Забратися в оселі іноді представляє цілий ритуал: птахи закидають на голову хвіст і задом наперед по черзі пробираються у нього. Потім вони розгортають дзьоб на 180 градусів і укладаю собі або сородичу на спину.

Дивіться також:  Майна птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці майны

Тукани дуже легко приручаються, так як є довірливими і тямущими птахами. Зараз багато тримають у себе такого розкішного пернатого. Придбати птицю тукан не представляє складності.

Головне, не купувати птицю з рук, а звертатися тільки в спеціалізовані розплідники або до заводчикам. А за повір’ями, тукан приносить удачу в будинок. Він не буде доставляти багато занепокоєння господареві і покаже свою кмітливість і допитливість. Єдина проблема – клітина повинна бути просторою і мати великі розміри.

Місцеві жителі постійно полюють на пернатих красенів. М’ясо користується успіхом в кулінарії, а красиві пір’я є предметом торгівлі. Ціна на прикраси із дзьоба і пір’я тукана досить висока. Незважаючи на сумний факт винищення цих птахів, популяція залишається досить чисельною і зникнення їм не загрожує.

Харчування тукана

Тукан птах всеїдна. Найбільше вона любить ягоди, фрукти (банан, маракуйя і так далі) і квіти. Їх манера вживати їжу дуже цікава. Вони спочатку підкидають її в повітря, а потім дзьобом ловлять її та ковтають цілком. Такий спосіб не дає пошкоджуватися насіння рослин, завдяки чому ті успішно розмножуються.

Тукани не гребують також ящірками, деревними жабами, павуками, дрібними зміями, різними комахами, пташенятами інших видів птахів або їх яйцями. Під час прийому їжі дзьобом птах видає дребезжащие звуки.

П’ють пернаті як голуби – при кожному новому глотці закидають голову. В домашніх умовах харчами не перебирають. Їх можна пригощати горіхами, травою, хлібом, кашею, рибою, яйцями, м’ясом, насінням рослин, різними безхребетними і плазунами.

Розмноження та тривалість життя

Тукан птах моногамна так само як і свої родичі – дятли. Подружня пара туканів спільно багато років виводять пташенят. В одній кладці може бути від одного до чотирьох блискучих яєць білого кольору.

Дивіться також:  Птахи озер. Опис, назви й особливості птахів озер

Самка і самець сидять на яйцях по черзі. Висиджування триває близько 14 днів у дрібних видів, довше у більш великих.

На фото гніздо тукана

Птахи з’являються на світ без пір’я і зовсім безпорадними. Мати і батько вигодовують дітей спільно, у деяких видів їм допомагають члени зграї.

У малюків є п’яткова мозоль, з допомогою якої вони утримуються за стінки житла. Через два місяці пташенята покидають оселі і починають кочувати з батьками. Тривалість життя туканів становить до 50 років при правильному догляді, у неволі близько 20.

Back to Top