Є в Забайкаллі одні цікаві тварини, які все своє життя свідомо проводять під землею. Іноді люди, по своєму незнанню плутають їх з кротами або землекопами. Дійсно цокор на фото в деякій мірі нагадує крота або землеройку, хоча ці тварини один до одного ніяк не відносяться.

Для порівняння можна сказати, що в раціон кротів Росії в основному входять черви і комахи. В той час, як у цокоров раціон складається суто з рослинної їжі. У землерийок досить маленькі розміри. Цокор тварина має досить великі розміри і може важити не менше, ніж пів кілограма.

Лише в екстрених випадках, коли необхідно змінити своє місце проживання ці тварини можуть з’явитися на поверхні землі. Навіть для того, щоб з’їсти зелену траву тварина примудряється не виповзати на поверхню.

Гризун цокор акуратно затаскує рослина починаючи від корінця. В основному саме корінці і складають їх головну їжу. Зрозуміти про місцезнаходження цих звірків можна завдяки великим купах землі, які вони навалюють, викопуючи собі житло. Процес відбувається майже такий же, як у кротів, тільки купки землі після роботи цокоров виходять порівняно більше.

Це тварина приносить великої шкоди сільському господарству, особливо посівах люцерни і городам. З-за безлічі перекопаному цокорами землі значно зменшуються лучні покоси.

Перша половина XX століття для цих тварин була складним періодом. В той час вони були популярним об’єктом хутрового промислу. До теперішнього часу їх шкурки не представляють ніякої цінності.

Люди намагаються вести боротьбу з цими шкідниками самими різними методами. Вони вдаються до допомоги капканів, отрут, газу або води. Як боротися з цокором знає навіть самий маленький житель Алтайського краю.

Спостерігати цокора на поверхні землі найчастіше можна в зимову пору року

У зимовий час, коли вся земна поверхня покривається кіркою льоду можна помітити, як ці тварини самі з’являються на поверхні, боячись задихнутися, абсолютно безпорадні і жалюгідні на перший погляд істоти. Доведено, що цокор може бути носієм небезпечних захворювань – риккетсиоза і альвеококкоза.

Дивіться також:  Голий землекоп. Спосіб життя і середовище проживання голого землекопа

Опис і особливості цокора

Своїм зовнішнім виглядом ці тварини дуже сильно нагадують сліпаків. Довжина їх тіла становить близько 20 -25 див. Самки зазвичай менше самців і важать відповідно грамів на 100 менше.

Тулуб тварин довгасте, що відрізняється гнучкістю і силою. Шия їх коротка, вона плавно переходить у велику голову тварин. Хвіст мають не довгий – не більше 4 см, у короткій шерстці.

Кидаються в очі кінцівки цокора. Вони міцного складання і мають довгі і потужні серповидні кігті, що деколи досягають в довжину більше 3 см, що не зовсім вписується з розмірами тварини.

Вуха у цокора так само, як і очі дуже непримітні. Багато хто думають, що вони сліпі. Ця думка помилкова, звірята володіють непоганим зором, але так, як у підземному «царстві» мало, що можна взагалі побачити, то їм в більшості випадків доводиться покладатися на свої слух і нюх.

І цокорам це непогано вдається. Їм чути навіть ті звуки, які видаються на поверхні землі. Це допомагає звірку завчасно сховатися глибоко в свою нору, почувши наближення людини.

Деяким тваринам вдається так добре орієнтуватися у своєму царстві лабіринтів під землею. На очах тварини є спеціальний захист від землі у вигляді століття і волосків. А шерсть ніяк не перешкоджає проникненню в самі важкодоступні і вузькі лазівки.

На фото нора цокора

Що стосується вовни, то вона м’яка, густа, бурих і коричневих тонів. Іноді присутні світлі цятки на потилиці. Є кілька видів цокора, істотно відрізняються один від одного своїми зовнішніми даними.

Маньчжурсий цокор, наприклад, має більш сірі тони в забарвленні вовни. Це саме у цього виду є шерсть на невеликій ділянці спини, вона дещо світліше. Його хвіст мало покритий шерстю.

Алтайський цокор – це один з найбільших представників цього виду тварин. Його вага іноді може бути навіть більше 600 р. У тварини помітно довше морда і ніс, ніж у інших.

Хвіст у алтайського теж трохи довше, ніж у всіх інших. Алтайський цокор на фото – це тварина з темною, сіро-коричневою шерстю, з хвостом покритим волосками білого кольору.

Дивіться також:  Бобер тварина. Спосіб життя і середовище проживання бобра

На фото алтайський цокор

Даурський цокор відрізняється своїм світлим забарвленням. Вони палево-сірого кольору з білястими відтінками. Тім’я тваринного прикрашене плямкою, яка світліше решті вовни.

Середовище проживання цокора

Ліве узбережжя Обі – основний ареал проживання цього цікавого тварини. Його можна зустріти в Ординському, Коченевском, Колыванском районах. Звірятко воліє жити на луках, у степу, ближче до водойм.

Цікавою особливістю їх нір є те, що там є тимчасові і постійні «кімнати». Про тимчасові вони можуть швидко забути, а постійними іноді користуються протягом багатьох років.

Останнім часом щільність проживання цих тварин суттєво знизилася. Все рідше вони зустрічаються у Томської і Новосибірської областях. Є ще цокоры на території Казахстану.

Характер і спосіб життя цокора

Свою активність звірятко проявляє протягом круглого року. Він завжди перебуває в робочому стані, займаючись постійним риттям землі своїми величезними кігтиками у вигляді серпа.

Таким чином у тварини з’являється все більше і більше простору в його підземному царстві. У видобутку для себе провізії цокору доводиться перебувати в самих різних позах, він може лежати на боці, на спині і упиратися ногами об стінки нори. Так звір примудряється діставати через кореневу систему для себе рослини. Трохи складніше йому доводиться на великій глибині.

Там йому доводиться добре попрацювати не тільки своїми кігтиками, але і всім тілом, буквально вгвинчуючись в землю. Передні його лапи копають землю серповидними кігтями, а задніми звірятко відкидає її. Швидкості риття землі може позаздрити будь-яке подібне тварина.

У дуже рідкісних випадках тварина може опинитися на поверхні. Пересувається там воно перебіжками, періодично зупиняючись, прислухаючись та принюхуючись до всього навколо. Для сну цокор споруджує собі з трави гніздо. Воно виходить круглим, м’яким і зручним.

Тварина віддає перевагу самотності. Наукою ще не доведено, але є все-таки таке припущення, що нори самців і самок з’єднані. Не можна назвати цього звірка доброзичливим і гостинним.

Дивіться також:  Білий пацюк. Спосіб життя і середовище проживання білого пацюка

До своїх родичів, вони часом проявляють неймовірну агресію. Часто можна спостерігати їх нехитрі і загрозливі пози при зустрічі. У дитинчат агресія проявляється в меншій мірі, вони навіть можуть дозволити погладити себе і взяти в руки.

Що стосується житла цокоров, то побудоване воно продумано. Лабіринти для годування знаходяться кілька ближче до височини, ніж їх «житлові приміщення». Побачити цих підземних жителів можливо тільки під час весняного водопілля або під час оранки. Саме в ці моменти тварина виявляється на загальному огляді.

У цих, здавалося б, нешкідливих звіряток є вороги в особі лисиць і степових тхорів.

Це обережна тварина швидко може помітити зроблене людиною отвір в його підземному лабіринті. Він намагається швидко його закрити. У зимовий час цокор не впадає в зимову сплячку, але його працездатність істотно знижується.

Харчування цокора

Цокор любить багато рослин, їх цибулини, бульби, кореневища. Все це добро на протязі всього сезону тварина з особливим працею запасає на зиму. Для цього в лабіринтах звірка існують спеціальні комори камери.

Як провізії можна зустріти буквально все, що росте навколо житла тварини. Якщо поруч знаходиться картопляне поле, то більше всього в запасі цокора буде звичайно ж картоплі. Мінімальний запас провізії тварини на зиму становить не менше 8 кг. Все це природно з’їдається протягом часу, коли їду собі добути просто неможливо.

Розмноження та тривалість життя цокора

Розмножуються тварини один раз за рік. На пологи в основному припадає остання декада березня. На світло зазвичай з’являється не більше 5 дитинчат. Вони зовсім сліпі, без шерсті і безпорадні.

Всю турботу про малюків бере на себе самка. Ближче до середини червня вже подорослішали, малюки поступово починають рити свої оселі. Червень – це час найбільшої вегетації рослин, тому вони не відчувають голоду і швидко розвиваються.

На фото дитинчата цокора

Вже до 8 місяців тварини готові до дітородіння і можуть повністю відокремитися від своєї матері. Тривалість життя цієї тварини в середньому становить не більше 5 років.

Back to Top