Краса і неповторність Гімалаїв і Гранд-Каньйону, велич Ніагарського водоспаду і Маріанської западини… Після створення всіх цих чудес природа не зупиняється на досягнутому. На планеті є велика кількість тварин з прекрасним зовнішнім виглядом і часом промовистими звичками.

В яких місцях живуть не зовсім звичайні тварини? Відповісти на це питання не складно – скрізь. Середовище їх існування не тільки на земній поверхні, але і під водою, в пустелях та у тропічних лісах. Одним з таких незвичайних тварин є цивета. Що являє собою цей звір?

Це хижа тварина сірого кольору з бурими плямами, з вузькою головою і широкими вушками. Розмір сивет не більше середньої собаки, її довжина 55 см, а вага близько 2 кг Хвіст у тварини довгий і великою кількістю бурих кілець на ньому. Відноситься цивета до сімейства ссавців кішок, з вигляду їх вона і нагадує, тільки шерсть у сивет набагато грубіше, ніж у кішок.

Особливості та середовище сивет

Зустріти цього унікального звіра можна в Гімалаях, Китаї, в країнах Південної Азії і на Мадагаскарі. На нашому континенті циветту зустріти неможливо, хіба тільки в зоопарку, і то дуже рідко. У чому ж особливість цих диких кішок? Вони беруть участь у виготовленні елітного сорти кави під назвою « Копі лювак».

До нього у кожної людини своє ставлення, але саме ця кава вважається найдорожчим. Технологія його приготування може збентежити деяких людей. Цивета харчується самими якісними кавовими плодами. Її організм не перетравливает кавові зерна.

Вони в такому ж незмінному вигляді і виходять з тварини. Після збору цих зерен їх добре миють, сушать і продають. Весь інтерес цього процесу в тому, що, завдяки незвичності шлункового соку сивет звичайні кавові зерна, пройшовши через шлунково-кишковий тракт звіра, здобувають неймовірний смак.

Дивіться також:  Панголин тварина. Спосіб життя і середовище проживання панголина

Тому часто циветт розводять в останній час в промислових масштабах саме для виробництва цього елітного кави. Такий бізнес особливо популярний у В’єтнамі. Але багато цінителі кави помічають, що кава, який прийшов на прилавок з промислових поселень циветт порівняно відрізняється від того напою, що селяни збирають у дикій природі.

Все це тому, що в неволі звір не може самостійно вибрати дійсно якісні плоди кави, йому доводиться є те, що дають. Африканська цивета своєю зовнішністю нагадує кішку, є схожість з куницею, а також з мангустою. Віддає перевагу савани, африканські ліси з високою травою і чагарниками, які допомагають тварині ховатися від очей в денний час доби.

Головне правило для африканської сивет – поруч повинен обов’язково бути водойма. Посушливі райони їх не приваблюють. Завдяки багатьом особливостям африканську циветту можна відрізнити від інших мешканців савани. Тіло тварини довгасте з низькими лапками.

Його морда загострена, має чорне забарвлення у вигляді маски. При найменшому переляку або порушення вздовж спини піднімається шерсть дибки. Це знак того, що цивета хвилюється. Це нічний житель савани. Пік його активності припадає на вечір або ранок.

Вдень африканська цивета ховається в різних місцях, трава їй у цьому допомагає. Постійне житло є тільки у самок з малюками. Ці звірі воліють самотність. У сезон розмноження має від 1 до 4 малюків 2-3 рази в рік.

Характер і спосіб життя

Це досить розумний звір, який не боїться людей. Було чимало випадків, коли цивета тварина приручалась людьми, вони жили в домашніх умовах як кішки. Спостерігачі кажуть, що багато в чому вони навіть перевершують кішок. Жити воліють на антресолях.

Дивіться також:  Свиня пекарі. Спосіб життя і середовище проживання свиней пекарі

Спокійно можуть відкрити холодильник і вкрасти звідти їжу, деяку з неї приховати. Не переносять тютюновий дим і можуть різко підскочити і висмикнути димлячу цигарку з рук курця. Виглядає така картина досить смішно і кумедно. Але є й один недолік.

Можна випадково стояти і потрапити під смердючу струмінь сечі тварини з висоти. Саме так справляють нужду сивет в дикій природі, і в неволі вони теж по-іншому не можуть. У дикій природі вона вдень спить, а вночі не спить.

Пальмова цивета найчастіше приручається людьми. Вона дружелюбна, її легко можна приручити. Після адаптації в людському домі тварина чудово справляється з мишами і шкідливими комахами. Це імен та цивета, яка бере участь у виробництві кави.

Харчування сивет

Ці хижі звірі воліють тваринну їжу. Жуки, гусениці, летючі миші, птахи і пташині яйця, різна падло – ось основна і улюблена їжа циветт. Володіють великою сміливістю і можуть без страху залізти в курник. Але, звичайно ж, самою улюбленою їжею циветт завжди були і залишаться кавові плоди.

Розмноження та тривалість життя

На різних територіях сезон розмноження циветт настає в різний час. Кенія і Танзанія – березень – жовтень. Південь Африки – серпень – січень. Погода при цьому повинна бути теплою і їжі повинно бути теж досить. Самка запліднюється 2-3 рази в рік. Народжується від одного до чотирьох дитинчат сивет.

На рахунок житла самка особливо не морочиться, використовує старі занедбані норки тварин або природні споруди з коріння дерев. Малюки сивет відразу ж після народження відрізняються від малят інших тварин. Вони покриті шерстю, відразу ж вміють повзати, а на п’ятий день стають на лапки.

Дивіться також:  Степовий кіт. Спосіб життя і середовище проживання степового кота

А через 20 днів вони вже сміливо виходять з укриття. На 6 тижні самиця-мати вже годує малят твердою їжею, а 2 місяці вони самі в змозі добути її собі. Тривалість життя цієї дивовижної тварини до 16 років. Цивета на фото приводить у захват усіх людей. Начебто нічого незвичайного в цьому немає звіра, але дивитися на нього приємно і цікаво.

Мала цивета живе в Гімалаях і Індії. Цінується за цибета, який виробляє. Корінні жителі тих країн обробляють цибетом свої будинки. Для європейців цей запах неприйнятний. Малу цибету навчилися розводити у неволі. Годують її рисом, бананами і птахом, а натомість отримують благовонний цибет, який використовують у парфумерії.

Back to Top