Трубкозуб — живе чудо природи

Трубкозуб – дивний звір, безсумнівно, одне з самих екзотичних тварин на планеті. Його вигляд може налякати, здивувати – настільки він незвичайний. Природа, напевно, пожартувала або помилилася у своєму творінні: його жахливий вигляд абсолютно не відповідає рідкісного і миролюбному суті, який залишився єдиним представником однойменного загону ссавців.

Опис і особливості трубкозуба

Оригінальна форма тіла тварини, від метра до півтора в довжину, нагадує товсту гофровану трубу, попереду якої голова, схожа на протигаз зі свинячим п’ятачком.

Вуха, непропорційно голові великі, до 20 см, схожі на ослячі або заячі. Довгий м’язистий хвіст, до 50 см, як у кенгуру. Лапи короткі й сильні, з дуже товстими кігтями на м’ясистих пальцях, схожих на копита.

Загальний вага дорослого трубкозуба досягає приблизно 60-70 кг Мордочка, за витягнуту форму з хоботком, нагадує мурахоїда, але це схожість зовсім випадкове, так як родичами вони не є. Трубкозубые мають великий хрящевидний п’ятачок, як кабани, і дуже добрі очі.

Грубу зморшкувату шкіру покривають рідкісні волосся брудного кольору — сіро-коричнево-жовтого. У самок на кінчику хвоста зустрічаються білі волосся. Це світле плямочка служить маячком для дитинчат, бігають в темряві за годувальницею.

Назва тварина отримало із-за незвичайної форми 20 зубів, що нагадують зрощені трубки без емалі і коріння, і безперервно зростаючих все життя. По-іншому, в середовищі африканського проживання, його називають аадварк, тобто земляний порося.

Середовище проживання трубкозуба

Походження трубкозубов дрімуче, не з’ясований досі, його предки жили близько 20 мільйонів років тому. Останки трубкозубов знаходили в Кенії, можливо, це і є їхня батьківщина.

Сьогодні зустріти у природі тварина можна тільки в окремих районах Центральної і Південної Африки. Мешкають в саванах, люблять хащі з чагарниками, не заселяють заболочені території і вологі екваторіальні ліси.

Дивіться також:  Гієновий собака. Спосіб життя і середовище проживання гиеновой собаки

Зовсім не зустрічаються на ділянках з кам’янистим грунтом, їм потрібна пухка, так як основне місце їх знаходження – вириті нори. Цим грабарів немає рівних! За три-п’ять хвилин нора, глибиною в метр, буде легко викопана.

Середня довжина їх укриттів досягає 3 метрів, а гніздова – до 13 метрів, зустрічається з кількома виходами і закінчується просторим відсіком, в якому самка розміщується з дитинчатами.

Вхід маскується гілками або травою. Але нори виникають часто через виниклої небезпеки, коли терміново потрібно укриття. До таких будиночків звірі не прив’язані, легко їх залишають і займають при необхідності вільні.

Готові кинуті нори трубкозубов займають бородавочники, шакали, дикобрази, мангусти і інші тварини. Нори пошкоджують сільськогосподарські угіддя, тому звірів винищують, до того ж, їх м’ясо нагадує свинину. Чисельність звірів зменшується, але поки в Червону книгу цей вид не занесено.

Харчування

Безсумнівну користь тварина трубкозуб приносить посівам, винищуючи термітів, якими харчується. Розрити термітник або мурашник йому не складає труднощів, адже мурашки для нього — ласощі, буквально прилипающее до довгого, тонкого і липкій мови. Мурашині укуси зовсім не страшні трубкозубу з товстою шкірою. Він може навіть заснути, поласувавши, в центрі мурашника.

Його середній денний раціон в природі – до 50000 комах. У вологу погоду перевага віддається термітів, а на суху — мурашкам. Крім них може харчуватися личинками сарани, жуків, іноді поїдає гриби і ягоди, а в посушливу погоду викопує соковиті плоди. У зоопарках африканський трубкозуб живиться яйцями, молоком, не відмовляється від каш з вітамінами і мінералами та м’яса.

Характер трубкозуба

Земляні поросята дуже полохливі й обережні, незважаючи на свій страхітливий вигляд і чималі розміри. Все, що вони можуть при нападі ворогів, – мукати і відбиватися лапами і хвостом, лежачи на спині, або бігти в своє укриття.

Дивіться також:  Ягуар тварина. Спосіб життя і середовище проживання ягуара

Дрібних тварин трубкозуби не бояться, а від пітонів, львів, гиеновых собак, гепардів і, на жаль, людей, що ховаються, миттєво закопуючи в землю. Здобиччю хижаків часто стають молоді трубкозубчики, не встигли засвоїти «уроки» безпеки життєдіяльності.

У денний час повільні і незграбні тварини пасивні: гріються на сонечку або сплять в нірках. Основна активність пробуджується після заходу сонця, вночі. Завдяки прекрасному слуху і нюху, вони проходять в пошуках їжі по кілька десятків кілометрів і знаходять їжу.

При цьому їх п’ятачок безперервно сопе і обстежує землю. На відміну від інших ссавців нюховий відділ тварини – це цілий лабіринт в його рильце. Зір у звірків слабке, вони не розрізняють кольорів.

Живуть поодинці, але там, де багато корму, ділянка зритий норами з ходами сполучення для проживання цілих колоній. Територія масового розселення становить приблизно 5 кв. км.

Розмноження та тривалість життя

Розмноження трубкозуба протікає в різні періоди в залежності від середовища проживання, але частіше в сезон дощів самка трубкозуба приносить одного, інколи двох дитинчат. Для цього події в норі розкопується спеціальний гніздовий відсік у глибині. Виношують потомство протягом 7 місяців.

При народженні малюки важать близько 2 кг і досягають розмірів до 55 див. Кігті у новонароджених вже розвинені. Приблизно 2 тижні новонароджене дитинча і самка не залишають нори. Після першого виходу в світ малюк навчається слідувати за матір’ю, а, точніше, за білим кінчиком хвоста, який маячком веде дитинча.

До 16 тижнів дитинча трубкозуба харчується молоком матері, але вона поступово підгодовує його мурахами. Потім починається самостійний пошук їжі на нічної годівлі разом з матір’ю.

Через півроку підріс трубозубчик самостійно починає рити нори, здобуваючи досвід дорослого життя, але продовжує проживати з матір’ю до наступного періоду її вагітності.

Дивіться також:  Губач ведмідь. Спосіб життя і середовище проживання ведмедя губача

Відселення дитинча відбувається в покинуту вириту нору чи їм самим. Зрілими тварини стають році життя, а приносити потомство молодняк може з 2 років.

Трубкозуби не відрізняються парним проживанням, полігамні, спаровуються з різними особинами. Шлюбний період проходить як навесні, так і восени. Період їх життя на природі становить приблизно 18-20 років.

Трубкозуб в Єкатеринбурзькому зоопарку

Трубкозубов намагаються розводити у зоопарках, але велика кількість дитинчат гине. У неволі вони швидко прив’язуються до людей, стають зовсім домашніми. Як виглядає трубкозуб, можна побачити в російських зоопарках Єкатеринбурга і Нижнього Новгорода, куди надійшли перші тварини з африканських розплідників.

В 2013 році в Єкатеринбурзі з’явився на світ перший дитинча Єка, названий на честь міста. Співробітники зоопарку і ветлікарі створювали тваринам природне середовище, навіть годували їх улюбленим ласощами, борошняними хробаками, ховаючи прожиток в трухлявий пеньок.

Адже їм потрібно добувати корм у розкопках. Коли періоду його дорослішання завершився, трубкозуб переїхав в зоопарк Нижнього Новгорода створювати свою сім’ю.

Хочеться вірити, що ці тварини, такі давні і екзотичні, зуміють вижити в сучасному світі. Їх не врятує суворий вигляд, але людина може зберегти ці беззахисні і милі створіння природи для інших поколінь.

Back to Top