В нашій величезній країні мешкає безліч великих і дрібних тварин. Не останню роль відіграють в екосистемі і гризуни, і одними з них є монгольські бабакитарбагани.

Зовнішній вид тарбагана

Цей звір не відноситься до роду сурков. Статура важке, велике. Розмір самців близько 60-63 див., самочки трохи дрібніше – 55-58 див. Приблизний вага близько 5-7 кг

Голова середня, за формою нагадує кролячу. Очі великі, темні, і досить великий чорний ніс. Шия коротка. Зір, нюх і слух добре розвинені.

Лапи короткі, хвіст довгий, приблизно третину довжини всього тіла у деяких видів. Кігтики гострі і міцні. Як і у всіх гризунів, передні зуби довгі.

Шубка тарбагана досить красива, пісочного або коричневого кольору, навесні світліше, ніж восени. Шерсть тонка, але щільна, середньої довжини, м’який підшерсток темніше основного кольору.

На лапах шерсть руда, на голові і кінчику хвоста – чорна. Круглі вушка, як і лапи, з рудим відтінком. У Таласского тарбагана хутро рудий зі світлими плямами по боках. Це самий дрібний вид.

У різних регіонах живуть по-різному забарвлені особини. Є серед них попелясто-сірі, піщано-жовті або чорно-руді. Звірята повинні виглядати відповідно природного ландшафту, щоб приховати своє місцезнаходження від численних ворогів.

Середовище проживання тарбагана

Тарбаган мешкає в степових районах Росії, в Забайкаллі і Туві. В Казахстані і Зауралля живе сурок-бабак. Східну і центральну частини Киргизії, а так само передгір’я Алтаю облюбував алтайський вигляд.

Якутська різновид проживає на півдні і сході Якутії, заході Забайкалля і північній частині Далекого Сходу. Ще один вид – ферганський тарбаган, поширений в Середній Азії.

Гори Тянь-Шаню стали домом для Таласского тарбагана. На Камчатці живе черношапочний бабак, якого теж називають тарбаганом. Комфортним для них місцем перебування є альпійські луки, степові рівнини, лісостеп, передгір’я і басейни річок. Живуть у 0,6-3 тисячі метрів над рівнем моря.

Дивіться також:  Скільки живуть морські свинки?

Характер і спосіб життя

Тарбагани живуть колоніями. Але, кожна окрема родина має свою мережу норок, в які входить гніздова нора, зимова і літня «резиденції», вбиральні та багатометрові коридори, що закінчуються кількома виходами.

Тому, не занадто швидкий звір, може вважати себе у відносній безпеці – у разі загрози він завжди може сховатися. У глибину нора зазвичай досягає 3-4 метрів, а довжина ходів близько 30 метрів.

Глибина нори тарбагана 3-4 метри, а довжина близько 30 м.

Сім’я, це невелика група всередині колонії, яка складається з батьків і дітей не старше 2 років. Атмосфера всередині поселення дружня, але якщо на територію заходять чужаки, їх проганяють.

Коли їжі достатньо, колонія становить близько 16-18 особин, якщо ж умови виживання більш важкі, то поголів’я може скоротитися до 2-3 примірників.

Ведуть звірята денний спосіб життя, виходять з нірок близько дев’ятої ранку, і близько шостої вечора. Поки сім’я зайнята риттям нори або годівлею, який-небудь стоїть на височині та в разі небезпеки попередить всю округу пронизливим свистом.

Взагалі ці тварини дуже полохливі й обережні, перш ніж вийти з нори, вони будуть довгий час оглядатися і принюхуватися, поки не переконаються в безпеці задуманого.

З приходом осені, у вересні, звірі впадають в сплячку, сховавшись глибоко в своїх норах на сім довгих місяців (у теплих районах перебування в сплячці менше, в холодних довше).

Вхід в нору вони закривають фекаліями, землею, травою. Завдяки шару землі і снігу над ними, а так само власним тепла, тісно притулившись один до одного тарбагани підтримують плюсову температуру.

Харчування

Навесні, коли звірята виберуться з нір, прийде пора літньої линьки і наступного етапу розмноження і годування. Адже тарбаганам потрібно встигнути накопичити жир до наступних холодів.

Дивіться також:  Білий пацюк. Спосіб життя і середовище проживання білого пацюка

Годуються ці звірята великою кількістю видів трав, чагарників, деревних рослин. Зазвичай не харчуються сільськогосподарськими культурами, так як на полях не селяться. На корм їм йдуть різні степові трави, корінці, ягоди. Зазвичай їсть сидячи, передніми лапками утримуючи їжу.

Навесні, коли трави ще мало, тарбагани їдять в основному цибулини рослин і їх кореневища. В період активного річного зростання квітів і трави, звірі вибирають молоді пагони, а так само бутони, які містять необхідні протеїни.

Ягоди і плоди рослин не повністю перетравлюються в організмі цих тварин, а виходять назовні, таким чином, поширюючись по полях. За день тарбаган може проковтнути до 1,5 кг. рослин.

Крім рослин, в рот потрапляють і деякі комахи — цвіркуни, коники, гусінь, равлики, лялечки. Спеціально такий корм тварини не вибирають, але він становить до третини всього раціону в деякі дні.

При вмісті тарбаганов в неволі, їх годують і м’ясом, яке вони охоче поглинають. При такому активному харчуванні, звірята набирають близько кілограма жиру за сезон. Вода їм майже не потрібна, дуже мало п’ють.

Розмноження та тривалість життя

Приблизно через місяць після зимової сплячки тарбагани спаровуються. Вагітність виношується 40-42 дня. Зазвичай кількість дитинчат 4-6, буває 8. Новонароджені голі, сліпі й безпорадні.

Лише через 21 день у них відкриються очі. Перші півтора місяці малюки харчуються молоком матері, і набирають на ньому пристойний розмір і вага – до 35 см і 2,5 кг.

На фото бабак тарбаган з дитинчатами

У місячному віці дитинчата потихеньку виходять з нори і обстежують білий світ. Як і будь-які діти, вони грайливі, цікаві і озорны. Свою першу сплячку підлітки переживають в батьківській норі, і лише на наступний, або навіть через рік, обзаведуться своєю власною сім’єю.

Дивіться також:  Садова соня тварина. Спосіб життя і середовище проживання садової соні

У природі тарбагани живуть близько 10 років, в неволі можуть дожити до 20 років. Людиною цінується жир тарбагана, що володіє корисними властивостями. Їм можна лікувати туберкульоз, опіки та обмороження, анемію.

З-за великого попиту раніше на жир, хутро і м’ясо цих тварин, тарбаган зараз занесений в Червону книгу Росії і перебуває в книзі під статусом 1 (загроза зникнення).

Back to Top