В Червону книгу внесено безліч видів флори і фауни, поступово вимирають з різних причин. До цієї категорії належить один з найбільших сумчастих хижаків, що живуть на Австралійському континенті, сумчаста куниця.

Їй відводиться друге місце за розмірами після тасманійського диявола. Інакше її ще називають сумчастої кішкою. Ці назви куниця набула багатьох її подібностей, як з куницею, так і з кішкою. Ще їх називають тубільними котами. Сумчаста куниця харчується плоттю, тому вона разом з вовком і дияволом вважаються натуральними хижаками.

Опис і особливості сумчастої куниці

Середня довжина дорослої крапчастої сумчастої куниці коливається від 25 до 75 див. Ще 25-30 см тягнеться її хвіст. Самець звичайно крупніше самки. У самок плямистих сумчастих куниць є 6 сосків і сумки для приплоду, які стають більше в період розмноження.

В інші часи – це просто злегка помітні складки на шкірі. Відкриваються вони назад до хвоста. Лише у одного виду пятнистохвостой сумчастої куниці сумка для виводка зберігається в незмінному робочому вигляді протягом круглого року.

У цього своєрідного звіра довга мордочка з яскраво-рожевим носом і невеликими вушками. На фото сумчастої куниці впадає в очі її шерсть. Вона буває коричневого або чорного забарвлення з білястими плямами, коротка.

Відрізняється підвищеною густотою і одночасної м’якістю. На череві куниці тони вовни світлішою, воно біле або світло-жовте. Шерстяний покрив на хвості пухнасті, ніж на тілі. У забарвленні мордочки тварини переважає червоний і бордовий кольори. Кінцівки куниці невеликі з добре розвиненими пальцями.

Плямиста сумчаста куниця Австралії – це самий великий вид куниць. Її тіло сягає до 75 см в довжину, до неї додається ще довжина хвоста, яка зазвичай дорівнює 35 див.

Дивіться також:  Уссурійський тигр. Спосіб життя і середовище проживання уссурійського тигра

Її хвіст так само рівномірно усипаний білими цятками. Лісові райони Східної Австралії і територія Тасманських островів самі улюблені місця цього звірка. Це жорстокий і сильний хижак.

Однією з найменших вважають смугасту сумчастого куницю, довжина якої разом з хвостом всього 40 див. Її можна зустріти в рівнинних лісах Нової Гвінеї, на островах Салават і Ару.

Спосіб життя і середовище проживання

Притулку свої це цікаве тварина робить у дуплах повалених дерев, які утеплює сухою травою і корою. Їм можуть служити притулком і щілини між каменями, порожні нори і інші занедбані куточки, які вони знаходять.

Свою активність куниці виявляють переважно в нічний час. У денний час вони воліють відсипатися в затишних місцях, куди не долітають сторонні звуки. Вони без праці можуть пересуватися не тільки по землі, але і по деревах. Бувають часті випадки, коли їх можна зустріти недалеко від осель людей.

Чернохвостая сумчаста куниця воліє вести одиночний спосіб життя. У кожної дорослої особини є своя суто особиста територія. Нерідко місцевість, належить самцям, перетинається з місцевістю самок. У них одна територія для туалетів.

Крапчаста сумчаста куниця теж воліє нічне життя денний. Вночі їм набагато легше полювати на ссавців і птахів, шукати їх яйця і ласувати комахами. Іноді вони вживають в їжу викинутих морем тварин.

Ті куниці, які підбираються близько до ферм, можуть безжально придушити живність, а іноді навіть вкрасти прямо з кухні місцевого жителя м’ясо, жири та інші запаси продуктів.

Куниці володіють яка крадеться і дуже обережною ходою, але одночасно різкими і блискавичними рухами. Вони більше віддають перевагу пересуватися по землі, ніж по деревах. Але якщо цього вимагає ситуація, то вони вправно пересуваються по дереву і тихо, непомітно підкрадаються до своєї жертви.

Дивіться також:  Полярний вовк. Спосіб життя і середовище проживання полярного вовка

При підвищеній спеці тварини намагаються сховатися в затишних прохолодних місцях і перечекати час палючого сонця. Крапчаста сумчаста куниця живе на піщаних рівнинах і горбистих місцях Австралії, Новій Гвінеї й Тасманії.

Харчування сумчастої куниці

Як вже згадувалося, сумчасті куниці хижі тварини. Вони люблять м’ясо птахів, комах, молюсків, риб та земноводних. Важливо, щоб їх здобич була надто великих розмірів.

Великі зайці та кролики по зубах тільки куницам великих розмірів. Не відмовляються тварини і від падали. Таке трапляється в той час, коли з їжею зовсім туго. Іноді звірки розбавляють свій щоденний раціон харчування свіжими фруктами.

Під час полювання за здобиччю куниці наполегливо переслідують свою жертву і накидаються на неї, стуляючи свою щелепу на шиї тварини. Від такої мертвої хватки вже неможливо нікуди втекти.

Часто улюбленим ласощами сумчастих куниць є кури, яких вони крадуть на фермах. Цю витівку їм прощають деякі фермери, вони навіть їх приручають і роблять домашніми вихованцями.

Куниці, які живуть в домашніх умовах, із задоволенням винищують мишей і щурів. Свій водний баланс вони поповнюють за допомогою їжі, тому п’ють не надто багато.

Розмноження та тривалість життя

Період розмноження у сумчастих куниць припадає на травень-липень місяці. Розмножуються ці тварини один раз на рік. Вагітність триває близько 21 дня. Після цього на світ з’являється від 4 до 8 малят, іноді більше.

Був один випадок, коли одна самка привела на світ 24 дитинча. До 8 тижнів малюки харчуються материнським молоком. До 11 тижнів вони повністю сліпі і беззахисні. З 15-тижневого віку вони починають куштувати м’ясо. Жити самостійним життям малюки можуть в 4-5 місяців. До цього віку їх вага досягає до 175 р.

Дивіться також:  Галаго тварина. Середовище проживання і особливості галаго

На фото дитинчата сумчастої куниці

У сумці самки дитинчата сидять до 8 тижнів. На 9-му тижні вони перебираються з цього затишного містечка на спину матері, де і залишаються ще на 6 тижнів. Статева зрілість у цих дивовижних тварин настає в 1 рік.

Тривалість життя куниць у природі та неволі не особливо відрізняється. Живуть вони приблизно від 2 до 5 років. Чисельність цих тварин суттєво знижується за життєдіяльності людей, які з кожним роком все більше знищують ареал їх існування. Багатьох куниць вбивають незадоволені фермери, що призводить до вимирання.

Back to Top