Гусака знає кожен. З дитячих років у кожної людини є уявлення про те, як виглядає гусак, дякую народним казкам і пісенькам. Досить згадати «жили у бабусі два веселих гуся». А ось про те, хто такий сухонос, людина, не пов’язаний з орнітологією, навряд чи зможе відповісти.

Особливості та середовище сухоноса

Сухонос — найбільший представник сімейства качиних. Вигляд гусака сухоноса схожий з звичним домашнім гускою, однак відмінності все ж є: більш витягнута витончена шия і чорний важкий дзьоб, облямований білою смужкою біля основи. Дзьоб, порівняно з іншими гусеобразными, помітно крупніше, у багатьох гусей він досягає 10 див. Надклювье у самців сухоноса здається дещо роздутою.

Вага цього дикого гусака становить 3-4,5 кг, довжина тулуба – до 1 м, розмах крил – 1,5-1,8 м. Гуски дещо поступаються самцям в розмірі. Оперення сухоноса схоже з його сірими домашніми родичами, у забарвленні переважають відтінки сірого та коричневого.

Підхвістя, надхвістя і область живота – білуваті; спина, боки і крила темно-сірі з тонкими світлими поперечними смугами. Груди і шия – палеві, від основи шиї до дзьоба зверху йде широка біла смуга, оперення під дзьобом того ж кольору.

Самки і самці сухоноса забарвлені однаково, а ось молодняк цілком можна відрізнити від дорослих особин – юні сухоносы не мають характерної білої облямівки навколо дзьоба. Як істинний представник сімейства качиних, сухонос має міцні м’язисті ноги з перетинками на лапах.

Забарвлені вони в ошатний помаранчевий колір. Шкода, що фото сухоноса не може передати ту пиха, з якою гусак ходить по землі у пошуках корму. Втім, важлива хода з кілька винесеною вперед грудьми притаманна всім гусеобразным.

Дивіться також:  Ходуличник птах. Середовище існування та спосіб життя ходуличника

Зустрічаються сухоносы в Південній Сибіру, Казахстані, Монголії, Північно-Східному Китаї, Кореї, Японії, Лаосі, Таїланді та Узбекистані. У Росії вони гніздяться в Забайкаллі і Приамур’ї, на Сахаліні, а на зиму відлітають у Китай і Японію, де кліматичні умови більш м’які.

Селяться птахи сухоносы, як і більшість водоплавних, поблизу прісних водойм, де рослинність гущі. Пасуться на прибережних луках, в осоці, рідше бувають на воді.

Для їх проживання підходять і гірські рівнини, простори степів і тайга, головне щоб неподалік була річка або озеро. Сухоносы – чудові плавці і нирці. Відчувши небезпеку, вони повністю занурюються у воду і пливуть до безпечного укриття.

Характер і спосіб життя сухоноса

Дивною особливістю сухоноса є відсутність у нього страху перед людиною. Цей птах дуже допитлива і може досить близько підлітати і кружляти над претендентом її об’єктом, будь то людина або велике дика тварина.

Цікавість і довірливість зіграли з сухоносами злий жарт – вони більше за інших гусеподібных піддалися знищенню, оскільки полювати на них не складає ніяких труднощів.

На фото гусак сухонос самець

Сухоносы – чудові плавці і нирці. У період линьки молодняк втрачає можливість літати, тому тримається в безпосередній близькості від водойми або на воді.

Відчувши небезпеку, вони майже повністю занурюються у воду, залишаючи на поверхні тільки частину голови, і пливуть так до безпечного укриття. Можливо, через цю особливість гусак сухонос і отримав своє російське назву. Англомовний варіант більш милозвучна – лебединий гусак (swan goose).

Крім пору розмноження, сухоносы живуть невеликими групами, в середньому 25-40 особин. Для осінніх перельотів птахи збираються в більш численні зграї.

Дивіться також:  Московка птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці московки

Збираючись на зимівлю в теплі краї, птиці шумлять і турбуються, видаючи гучний протяжний гоготять. Зграя кілька разів злітає, описує пару-трійку кіл і знову сідає. В польоті гуси утворюють клин.

При такій побудові найважче ватажкові, інші птахи летять на хвилях від помахів попереду летять. Коли сили ватажка на кінець, він перебудовується в кінець зграї, а його місце займає інший птах.

Виявляється, птиці шикуються кутом не випадково, такий колективний характер пересування дозволяє їм долати відстань удвічі більше, ніж самотня птах.

Харчування сухоноса

Раціон сухоноса складається з зернових культур, водоростей, трав (в основному осоки), ягід, а також черв’яків, жуків, гусениць. Для повноцінного харчування гусям необхідний доступ до відкритих прибережних місцях, густо вкритим невисокою травою, де вони пасуться, подібно худобі.

Сухоносы легко приручаються і розводяться в неволі, в умовах зоопарків і зоопитомников. Саме вони стали прабатьками китайських домашніх гусей. Крім перерахованого вище, сухоносам, що живуть поруч з людиною, до основного раціону додають комбікорм, салат, капусту, люцерну.

Розмноження та тривалість життя сухоноса

Сухоносы вибирають собі пару ще в перельоті з зимівлі або відразу після прильоту. Гнізда сухоносы споруджують у високих очеретяних заростях на заболочених ділянках поруч з водою. Для цих цілей самка вириває в землі невелике поглиблення. Для будівництва використовується суха трава, стебла навколоводних рослин, пір’я і пух.

Самка відкладає яйця в перших числах травня, у кладці зазвичай 5-8 білих яєць середньою вагою близько 14 р. В період насиджування, який триває 28-30 діб, мама гуска не покидає гніздо, самець же весь час знаходиться поблизу гнізда. Відзначені випадки, коли самець сухоноса при небезпеці імітував неможливість злетіти, тим самим відводячи ворога далеко від місця гніздування.

Дивіться також:  Щур птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці щур

На фото гусеня сухонос

Нове покоління вилуплюється десь через місяць. Часто кілька виводків збираються в невелику зграйку, своєрідний дитячий садок, супроводжуваний кількома дорослими птахами. Статевозрілого віку сухоносы досягають через 2-3 роки. Тривалість життя в дикій середовищі становить 10-15 років, в зоопарку сухоносы живуть до 25.

Охорона сухоноса

Місць, де мешкає сухонос, з кожним роком залишається все менше. Території, придатні для їх гніздування, розчиняються під поля, позбавляючи птахів найдорожчого – вдома. Ще одним вирішальним фактором скорочення популяції цих диких гусей є браконьєрство.

Сухоноса вважають рідкісним птахом, і в Міжнародній Червоній книзі він числиться як вразливий вид. За останніми даними, загальна чисельність гусей сухоносов не перевищує 10 тисяч особин. У нашій країні гніздяться не більше 200 пар сухоносов, в Червону книгу Росії цей вид занесений як зникаючий.

Для охорони сухоноса ще в 1977 році на озері Удыль в Хабаровському краї був створений заказник. Значна частина місць гніздування сухоносов на території Росії, Монголії і Китаю знаходиться під захистом Міжнародного заповідника «Даурия».

Back to Top