Вперше великих і нелітаючих птахів, зовні схожих на страусів, європейці побачили на самому початку 16 століття. А перший опис цих створінь у літературі відноситься до 1553 році, коли іспанський дослідник, мандрівник і священик Педро Сьеса де Леон у першій частині своєї книги «Хроніки Перу».

Незважаючи на значну зовнішню схожість африканських страусів нанду, ступінь їх спорідненості досі викликає суперечки в наукових колах, так як крім схожості, відмінностей між цими птахами предостатньо.

Опис і особливості страуса нанду

На відміну від своїх африканських родичів, страус нанду на фото — і телекамери реагує досить спокійно, не намагається ховатися або тікати. Якщо ж цього птаха щось не подобається, то нанду видає гортанний крик, дуже нагадує за звучанням гарчання великого хижака, такого як лев або пума, і, якщо не бачити, що цей звук виданий страусом, визначити його приналежність до пташиного горла просто неможливо.

Так само птах може атакувати занадто близько підійшов, розчепіривши крила, на кожному з яких є по гострому когтю, наступаючи в сторону потенційного противника і загрозливо шиплячи.

Розміри страуса нанду набагато менше, ніж у африканських птахів. Зростання самих великих особин досягає тільки півтораметрової позначки. Вага південноамериканських страусів теж значно менше, ніж у африканських красенів. Звичайний нанду важить 30-40 кг, а віз дарвиново нанду ще менше – 15-20 кг

Шия південноамериканських страусів покрита м’якими щільними пір’ям, а на ногах у них по три пальці. Що стосується швидкості при бігу, страус нанду може мчати, видаючи 50-60 км/год, балансуючи при цьому широко розставленими крилами. А що б позбавитися від паразитів, нанду валяються в пилу і бруду.

Згідно з описами перших португальських та іспанських дослідників, ці птахи були одомашнені індіанцями. При чому, не тільки в звичному для нас розумінні домашньої птиці.

Дивіться також:  Птах-чайка. Спосіб життя і середовище проживання чайки

Нанду не тільки давали людям м’ясо. Яйця і пір’я для виготовлення прикрас, вони виступали в ролі собак, виконуючи охоронні і, можливо, мисливські та рибальські функції. Ці птахи чудово плавають, навіть широкі річки з швидкою течією їх не лякають.

Якийсь час популяція перебувала під загрозою з-за високої популярності полювання на нанду. Проте, зараз ситуація виправилася, а популярність у власників страусиних ферм набагато вище, ніж їх африканських родичів.

Спосіб життя і середовище проживання страуса нанду

Страус нанду мешкає в Південній Америці, а саме на території Парагваю, Перу, Чилі, Аргентини, Бразилії та Уругваю. Зустріти дарвинового нанду можна на високогірних плато, цей птах прекрасно себе почуває на висоті 4000-5000 метрів, так само вони облюбували крайній південь континенту з досить суворим кліматом.

Природним середовищем для цих птахів є великі савани і низовини Патагонії, великі гірські плато з невеликими річками. Крім Південної Америки, невелика популяція нанду живе в Німеччині.

Виною такої міграції страусів став казусний випадок. У 1998 році зі страусиної ферми на північному сході країни, в містечку Любек, втекла зграя нанду, що складається з декількох пар. Виною тому стали недостатньо міцні вольєри і низькі огорожі.

В результаті недогляду фермерів, птахи опинилися на волі і досить легко пристосувалися до нових умов життя. Проживають вони на території приблизно 150-170 кв. м, а чисельність зграї наближається до двухстам. Регулярний моніторинг поголів’я ведеться з 2008 року, а вивчати поведінку і життя страусів нанду взимку в Німеччину з’їжджаються вчені з усього світу.

Живуть у природних умовах ці птахи зграями чисельність до 30-40 особин, на час шлюбного періоду зграя розбивається на маленькі групи-сім’ї. Суворої ієрархії в таких спільнотах немає.

Дивіться також:  Дятел-птах. Особливості та середовище дятла

Нанду птах самодостатня, і колективний спосіб життя скоріше не потреба, а необхідність. Якщо територія, на якій живе зграя безпечна, то старші самці нерідко залишають родичів і йдуть, починаючи вести одиночний спосіб життя.

Страуси не мігрують, ведуть осілу життя, за рідкісними винятками – у разі пожежі або інших стихійних лих птахи шукають нові території. Дуже часто, особливо на території пампасів, зграї страусів змішуються зі стадами гуанако, оленів, корів або овець. Така дружба допомагає виживанню, більш швидкому виявленню ворогів і захисту від них.

Харчування страуса нанду

Що спільного в раціоні страусів нанду і казуар, так це їх всеїдність. Віддаючи перевагу траві, широколистным рослин, фруктів, збіжжя та ягодам, вони ніколи не відмовляться від комах, дрібних членистоногих і риби.

Можуть поласувати і падлом, і відходами життєдіяльності парнокопитних. Є думка, що нанду здатні полювати на змій, а у прирученому вигляді, охороняти від них людське житло. Але наукових доказів цьому немає.

Хоч ці птахи і чудові плавці, люблять погратися у воді і виловити кілька рибок, вони можуть обходитися без води для пиття досить довгий час. Як і інші птахи, страуси періодично заковтують гастролиты і дрібні камінчики, допомагають їм перетравлювати їжу.

Розмноження та тривалість життя страуса нанду

У шлюбний період нанду виявляють полігамність. Зграя поділяється на групи з одного самця та 4-7 самок і видаляється у власне «затишне» місце. Яйце страуса нанду дорівнює приблизно чотирьом десяткам курячих, а шкаралупа така міцна, що її використовують для різних виробів, які продають туристам як сувеніри. Згідно із записами європейських дослідників, в індіанських племенах, шкаралупа цих яєць використовувалася в якості посуду.

Дивіться також:  Чирок свистунок птах. Спосіб життя і середовище проживання чирка свистунка

Самки відкладають яйця в загальне гніздо, в загальному, в кладці виходить від 10 до 35 яєць, а висиджує їх самець. Інкубація триває в середньому пару місяців, весь цей час страус нанду харчується тим, що йому приносять його подруги. Коли пташенята вилуплюються, піклується про них, годує і вигулює. Однак, більшість малюків не доживає і до року в силу різних причин, не остання з яких – полювання.

Хоч полювати на нанду в більшості країн, на території яких вони живуть і заборонено, але браконьєрів ці заборони не зупиняють. Статева зрілість у самок наступає в 2,5-3 роки, а у самців в 3,5-4. Живуть ці птахи у середньому від 35 до 45 років, при сприятливих умовах, на відміну від своїх африканських родичів, які доживають до 70.

Цікаві факти про страусів нанду

Говорячи про страуса нанду, не можна не згадати, звідки відбулося таке цікаве назву цієї птиці. Під час шлюбного періоду ці птахи обмінюються криками, в яких чітко звучить співзвуччя «нанду», що і стало їх спочатку прізвиськом, а потім і офіційною назвою.

Сьогодні науці відомо два види цих чудових птахів:

  • нанду звичайний або північний, наукова назва — Rhea americana;
  • нанду малий або дарвіновий, наукова назва — Rhea pennata.

Згідно зоологічним класифікаціями, нанду, так само, як і казуари, і ему страусами не є. Ці птахи були виділені в окремий загін – нандуподібних в 1884 році, а в 1849 було визначено сімейство нанду, обмежене двома видами південноамериканських страусів.

Найдавнішим розкопаним скам’янілостям, що нагадує сучасних нанду, 68 мільйонів років, тобто, є всі підстави вважати, що такі птахи жили на землі ще в період палеоцену і бачили динозаврів.

Back to Top