Іван Нікітін писав: — «Білий як лунь, на лобі зморшки, з испитым особою, багато бачив він кручины на віку своєму». Порівнюючи героя зі степовою птахом, російський поет 19-го століття мав на увазі, що чоловік сед.

Білим луня не назвеш. Спинка пернатого і верх крил сірі. Однак і тут є «проседь», так і загальний тон не темний. Черевце і шия тварини повністю білі. У близького родича польового луня забарвлення на кілька тонів темніше. Є ще лучні особини. У тих є руде пір’я.

Опис і особливості степового луня

У 19-му столітті, степовий лунь був поширений. Тому на думку Івана Нікітіна і прийшла асоціація з птахом. У 21 столітті подібне порівняння написав би, мабуть, тільки поет-орнітолог, у якого під рукою Червона книга. Степовий лунь в ній числиться зниклим.

Яструбиний внесений як в загальноросійський видання, так і в ряд регіональних. Зокрема герой статті входить в список рідкісних тварин Краснодарського краю.

Степовий лунь відрізняється від інших лунів більш світлим оперенням

У 1930-их степовий вид відзначали як типовий на всій території західного Кавказу. До 1990-их років випадки зустрічі луня були одиничними. Тварина веде потайний спосіб життя. На всю Росію налічують максимум 5 000 пар. На весь південний регіон припадає не більше 100. У світовому масштабі лунів приблизно 20 000 пар.

Ставлячись до яструбиним, лунь є середнячком за розмірами. Довжина тіла самця дорівнює 435-480 сантиметрів, а самок 480-525. Як видно, у птахів виду розвинений статевий диморфізм. Самки більші за самців. Розмах крил останніх не перевищує 110-ти сантиметрів. У самок показник часто наближається до 120-ти.

Як і в інших яструбів, у луня гачкуватий дзьоб, сильні лапи з пір’яними штанцями до колінних згинів. Струнке тіло птаха. Інші яструби більш щільні. Ще луня від них відрізняють вузькі крила. В польоті героя статті можна сплутати з чайкою.

Дивіться також:  Кардинал птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці кардинал

Спосіб життя і середовище проживання

Протяжність поширення по Росії доходить від західних кордонів до Монголії. З нею сусідить південно-захід Забайкалля. На Схід птиці долітають до Єнісею. Зустрічають пернатих і захід від Уральського хребта. Опис степового луня дають жителі Минусинской улоговини на стику Красноярського краю і Хакасії.

На південно-західних кордонах країни луні облюбували Крим, північне узбережжя Чорного моря, Закавказзі. Тут, як і в інших місцях проживання, яструбині вибирають для проживання посушливі степи.

Любов до них відображена в назві виду. Втім, бувають винятки. На Ставропіллі, наприклад, птах зустрічається у Підгірському і Андроповском районах. Вони заболочені.

Винятки бувають і в плані поведінки пернатого. Будучи закритою, птах степовий лунь часом нападає на кошенят, домашніх голубів і винесених господарями у двори птахів у клітках. Втім, таке хуліганство можна пояснити недоліком кормової бази луня.

Через діяльність людини придатних для яструбиного місць проживання стає все менше. Зменшується і кормова база.

Степовий лунь на фото завжди в небі, чи на землі. У героя статті немає звички сідати на дерева, навіть коли той у порядку винятку селиться в лісостеповій зоні.

В небі лунь, як всі яструбині, граціозний, неквапливий. Політ птаха злегка покачивающийся. Виключенням служить весняний період. Це час розмноження. Шлюбний танець являє собою серію різких підйомів на висоту і стрімких піку. Самки теж здійснюють «стрибки», але менш виражені.

Виростивши потомство, степові птахи відлітають на південь. Більшість мігрують в Африку. В Росію повертаються ранньою весною, як тільки з’являються прогалини. Тут-то і починаються шлюбні ігри.

Харчування степового луня

Степовий лунь – хижак. З пристрастю до м’яса пов’язані відхилення птиці від звичного середовища проживання. Пернате може забратися в ліс або на болота, якщо там більше гризунів. Вони – основа кормової бази луня.

Дивіться також:  Плімутрок курка. Опис, особливості, догляд і ціна породи плімутрок

Якщо розбиратися ніж зокрема живиться степовий лунь, згадуються полівки, піщанки, тушканчики. Всі вони є шкідниками сільськогосподарських угідь. Виходить, лунь – помічник фермерів.

Полює герой статті днем. Дрібну здобич простіше вивідати в полях при світлі сонця. Іноді замість гризунів хижак ловить ящірок. Нальоту лунь здатний схопити дрібних пташок. Так і насичується.

Побачивши здобич, степовий лунь стрімко пікіруючи, витягаючи лапи вперед. Ними птах хапає жертву в траві. Лапи у героя статті довгі. Це допомагає добути їжу навіть у високій рослинності. Перед землею лунь розпускає хвіст. Їм хижак гальмує після швидкісного піку.

Мисливські угіддя розподілені між птахами. У кожного луня – своя вотчина. За площею вона невелика. Прокладений певний маршрут. Облітаючи угіддя, хижак слід йому. Тому побачити луня, як правило, можна в одних і тих же місцях.

Розмноження та тривалість життя

Не люблячи сідати на дерева, степовий лунь і гнізда на них не будує. Яйця высиживаются на землі, в її заглибинах між каменів, іноді в очереті. Гнізда у звичному розумінні немає. Яйця відкладаються в яму, обкладену по периметру травою.

Яєць самки лунів відкладають від 3-ох до 7-ми. Стандарт – 5 штук. Высиживаются вони 30-35 діб. Стільки ж іде на підйом пташенят на крило. Через півтора місяці після народження вони готові летіти на зимівлю в теплі краї.

Гніздо степового луня з пташенятами

Висиджуючи і вирощуючи курчат, степові луні відрізняються агресивністю. Яструбині нападають на будь-яких ворогів, незважаючи на їх настрій, розміри. Представники степового виду не схильні кидати свої кладки, рятуючи власні «шкури».

До 3-го років хижий птах готова розмножуватися. Завершується репродуктивний вік 17-18 років. Живуть же степові луні 20-22 роки. В неволі яструбині можуть продовжити свій вік до 25-ти років.

Дивіться також:  Папуга эклектус птах. Спосіб життя і середовище проживання папугу эклектус

Back to Top