Сплюшка не іграшка

Птах сплюшка родом з маленьких вухатих сов, що зовнішнім виглядом нагадує філіна, але за благородний вигляд її прозвали «маленьким герцогом». Ласкаве і трохи кумедну назву отримано за сумну полудремотную пісню «сплююююю…».

Особливості сплюшки

Маленька сова – представник рідкісного виду. Її розміри в середньому до 20 см, а вага ледве досягає 100 гр. Але розмах крил до 50 см перетворює дитину в помітну птицю. Сплюшка збільшує свої розміри, коли потрібно налякати супротивника. Опис її в боротьбі за пташенят передає розпушені пір’я, гострі кігті на лапах, готових впиться навіть у людини.

У денний час скромна струйчатая забарвлення з сіро-коричневих пестрин робить її без руху майже непомітною. Причаївшись біля стовбура, завмерши з закритими очима, пташка стає схожою на деревне сучок, покачивающийся на вітрі. Нетипова квадратна голова і захований в пір’я, дзьоб додатково маскують знаходження сови.

У вечірній час сова сплюшка помітно змінюється. Великі виразні жовто-помаранчеві очі, розпушені пера, ріжки-вушка на голові в період переляку, інтересу або збудження. До справжнім слуховим органам ці вушка відношення не мають.

Крики птиці бувають протяжними і за схожість зі звучанням «тююю-тюююю» іноді оживає друге прізвисько сплюшки – тюкалка. Почути голос частіше можна рано вранці, після сходу сонця, коли непомітна птах сплюшка активно пробуджує все живе навколо.

Середовище проживання сплюшки

Сова сплюшка мешкає в багатьох лісах Європи, південних місцях Сибіру, живе в Малій Азії, на близькому Сході і в Північній Африці. На території Росії побачити сплюшку можна у річкових долин Далекого Сходу.

Для неї привабливі не тільки лісові листяні зони, але і парки, садові, сільськогосподарські насадження поблизу з житлом людини. Невибагливу птаха можна зустріти в дубовому лісі, черемуховых заростях і березових гаях. Не чужі осикові посадки, вирощені людиною.

Дивіться також:  Чорний лелека-птах. Спосіб життя і середовище проживання чорного лелеки

Совка – птах перелітний. Навесні її поява в нашій країні можна помітити з початком потепління та активного появи зелені. Оселитися сплюшка готова в колишні гнізда, вона завжди повертається в знайомі місця.

Якщо не знаходить вільне місце, то займає гнізда дятла або сороки в дуплі старого дерева, гніздиться в розколині між камінням. Поблизу людини маленька сплюшка може виявитися квартирантом старого горища або занедбаного шпаківні, адаптуючись до мінливих умов існування.

Головний чинник проживання – велика чисельність комах. Ранньою восени, у вересні, сплюшка звичайна залишає місця і улетаев в Африку на зимівлю. Тільки середземноморські птахи ведуть осілу життя в оливкових гаях.

Характер сплюшки

Мила по виду совка може стати відчайдушної захисницею гнізда і кладки яєць, якщо відчує наближення чужинця. Розправивши крила як метелик і закриваючи гніздо, сплюшка стоїть на краю на одній лапі, а другу ховає під крилом для удару противника. Кігті у совки гострі, погляд у хвилини небезпеки нещадний.

Часто воювати совку доводиться з міськими воронами, якщо вона гніздиться у міської риси. Вони можуть розклювати птицю до смерті, якщо нападають зграєю. Нерідко в такі сутички втручається людина, якщо бачить переслідування ворон.

З людиною сплюшка готова подружитися, може стати зовсім ручний. Але звикаючи до організованого харчування, на волі птах вже не зможе самостійно полювати і виживати у природних умовах.

Спосіб життя сплюшки

Вдень совки сплять, зачаївшись на гілках. Пряма нерухома поза добре маскує їх серед гілок і зелені. Активність настає ночами, коли настає час полювання. У кожного птаха є улюблений спостережний пост. Дивитися совка може тільки прямо, у неї немає бокового зору, але поворот голови доступний на 270°. Так природа наділила птицю можливістю виглядати жертву.

Дивіться також:  Турухтан птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці турухтан

Видобуток птах виглядає зверху, але нападає не відразу, а як би граючи в погоню, дає можливість пізнати себе і кинутися геть. Ось тоді й настає азартне час лову на льоту.

Жертвами стають комахи, жуки, метелики, а також жаби або ящірки. Рано вранці чути переривчасті крики сов: «сплюююю… тюююю….. тюююю…». Якщо настає час годування пташенят, то сплюшке вдень вже не до сну, доводиться добувати їжу.

Харчування сплюшки

Сплюшка живиться переважно різними комахами: цикадами, бабками, метеликами, сараною. Вона живиться хребетними рідше, але ящірки, миші, жаби і дрібні пташки урізноманітнюють меню.

Бігаючі жертви сплюшка ловить на землі, а всіх крилатих – в польоті. Дощових черв’яків совка вміє викопувати гострими кігтями. Її раціон відповідає на питання, сплюшка хижий птах чи ні. Як будь-якого хижака, навіть малих розмірів, їй потрібна тваринна їжа.

В процесі трапези совка закриває очі, щоб випадково не пошкодити здобиччю. Поряд з дзьобом у неї розташовані чутливі щетинки, які допомагають орієнтуватися не дивлячись.

Пернатих вона скубе, а комахам відриває голову перед вживанням. Якщо здобич дісталася велика, то сова рве її на шматочки. Пташенят сплюшка годує тим же, чим харчується сама.

В неволі годувати птицю не становить праці. Сова їсть заморожене м’ясо, рослинні корми, каші, фрукти і овочі. Віддає перевагу їжі м’якше, любить сир і моркву. Але перегодовувати птицю людською їжею не варто, щоб не отруїти випадковими домішками.

Розмноження та тривалість життя сплюшки

Парна життя сплюшек починається в квітні. Самець приваблює піснею-плачемо самочку і чекає її відгуку. Виникли пари гнізд в звичному розумінні не будують. Яйця можуть відкладатися прямо в затишне місце на землі або в дуплі дерева. Зазвичай їх кількість від 2 до 5 штук.

Дивіться також:  Ходуличник птах. Середовище існування та спосіб життя ходуличника

Під час насиджування самець годує совушку з дзьоба в дзьоб принесеної здобиччю до 15 разів за ніч, а інший час, вільний від полювання, проводить поруч з самочкой, охороняє її спокій. Інкубаційне час складає близько 20 днів. Пташенята з’являються на світ сліпими, але в пуху. Вони починають бачити до 6-8 дня.

Перший час годування пташенят відбувається дрібними шматками від принесеної видобутку. Тільки до 11-12 дня вони починають самі справлятися з їжею. До 20 дня батьки спонукають пташенят покинути гніздо для самостійних вильотів.

Але час піклування ще не завершується, старші сплюшки проявляють турботу і навчають пошуків їжі. Так, наприклад, вказують пташенятам освітлені місця біля ліхтарів і ламп, де скупчуються комахи.

Тільки до осені, перед зимовим відльотом, розпадаються сім’ї. Статева зрілість молодих сплюшек настає до 10 місяців. Орнітологи вважають, що пари сплюшек постійні, і гнізда вони прагнуть займати ті ж з року в рік.

Життя сплюшек в природі становить близько 6 років, але в умовах неволі зростає до 12. До людині птахи потрапляють у період оголодания, після переслідувань гайворонням або випадково, оселившись на горищі старого будинку.

Спеціальним виловом сов для утримання в неволі займатися не прийнято. Увагу людини позбавляє птицю навички полювання, вони назавжди стають залежні. Але сплюшка не іграшка, вимагає турботи і участі в пташиного життя.

Вільний вольєр, будиночок для гніздування і спілкування з людиною можуть зробити з лісового жителя цього відданого друга, здатного відрізняти своїх від чужих і проявляти чуйність і доброзичливість.

Back to Top