Особливості та середовище совиного папугу

Совиний папуга, або як його називають какапо — це дуже рідкісна птиця, яка є єдиною, що не вміє літати серед усіх папуг. Його назва перекладається як: нічний папуга.

Він має жовто-зелене оперення, яке допомагає йому маскуватися під час відпочинку. Ця птиця занесена в Червону книгу. Здійснюється постійний перерахунок особин даного виду.

Ситуація з вимиранням пов’язана з тим, що людина постійно змінює місця проживання, а хижаки бачать у них легку здобич. Люди займаються розведенням какапо в штучних умовах, після чого відпускають їх у ліси для самостійного існування.

Не враховується те, що ці папуги погано пристосовані до розмноження в умовах неволі. Це дуже старий вид папуг, не виключається можливість того, що вони є одним з найстаріших видів папуг, які не вимерли по сьогоднішній день.

Совиний папуга живе серед рівнин, пагорбів, гір, у віддалених і недоступних вологих лісах південно-заходу Нової Зеландії. Для проживання вони вибирають поглиблення в скелях або нірки в землі. Свою назву цей папуга отримав з-за того, що дуже схожий на сову, у нього такі ж пір’я навколо очей.

Совиний папуга на фото виглядає досить великим, що не дивно, адже важить какапо близько 4-х кілограмів, а довжина його досягає 60-ти див. У нього абсолютно нерозвинений кіль грудної і слабкі крила. У поєднанні з коротким хвостом, це впливає на неможливість тривалих польотів.

Також на те, що папуги цього виду стали переміщатися переважно на ногах вплинуло те, що в Новій Зеландії не було ссавців хижаків, які могли б представляти загрозу птиці.

На фото совиний папуга какапо

Після того, як острів колонізували європейці, ситуація кардинально змінилася – з’явилася загроза з боку привезених людьми ссавців, так і з боку самих людей. Какапо стали легкою здобиччю.

Дивіться також:  Птах питоху. Опис і особливості питоху

З-за того, що папуга какапо найчастіше переміщається по землі, у нього міцні ноги, вони допомагають йому у добуванні їжі. Незважаючи на розміри совиного папугу, він як альпініст, легко дереться на досить високі дерева і може пролетіти максимум 30 метрів над землею. Цей навик він використовує для того, щоб швидко спускатися з них, плануючи на крилах.

Вологі ліси, в якості середовища проживання, цим папугою були вибрані не випадково. Вплинули на цей вибір харчування совиного папугу і його маскування. Харчуванням какапо є 25 різних рослин, але найбільш улюблені це пилок квітів, корінці, свіжа соковита трава, гриби.

Вони вибирають тільки м’які частини чагарників, які можуть відламати з допомогою сильного дзьоба. Ящірки невеликого розміру також іноді потрапляють в раціон какапо, а в умовах неволі птах любить, коли її пригощають солоденьким.

Відмінною рисою цієї птиці вважається досить сильний запах, який нагадує запах меду або квітів з поля. Цей запах допомагає їм знаходити своїх партнерів.

Характер і спосіб життя совиного папугу

Какапо це нічний папуга, який вночі живе активним життям, а на день влаштовується в тіні дерев, в затишному місці. Під час відпочинку його рятує маскування під лісову листя, вона допомагає залишатися непоміченим для хижаків.

Місця, де росте його їжа (ягоди, гриби і трав’яні чагарники) він знаходить, йдучи по заздалегідь протоптаними доріжками. Вести нічний спосіб життя, птиці дуже допомагає її гарний нюх.

Какапо називають совиним папугою з-за зовнішньої схожості з совою

За ніч папуга здатний пройти чималі відстані. За характером, какапо дуже добродушний і розташований до людей папуга. Він зовсім не боїться людей і навіть любить коли його погладжують і беруть на руки, тому його можна порівняти з кішками. Це дуже грайливі папуги, їх родичами є хвилясті папуги.

Дивіться також:  Орлан птах. Спосіб життя і середовище проживання орлана

Розмноження та тривалість життя совиного папугу

Як правило, розмноження совиного папугу відбувається на початку року (січень — березень). Відомо, що ця птиця має дуже верескливим і незвичайним голосом. Щоб привернути самку, самці підкликають її спеціальним низьким звуком, який дуже добре чутно самкам, навіть якщо вони знаходяться на відстані декількох кілометрів.

Почувши цей заклик, самка починає свій неблизький шлях до заздалегідь заготовленої самцем лунці, в якій і чекає свого обранця. Вибір партнера у цих папуг складається виключно за зовнішнім виглядом.

На фото совиний папуга з пташеням

Дуже цікавим моментом спарювання є шлюбний танець у виконанні самця какапо: розгойдування крилами, відкривання дзьоба і бігання навколо партнерки. Все це супроводжується дуже забавними звуками, які він відтворює.

А цей час самка оцінює наскільки добре самець намагається їй сподобатися. Після короткого процесу спарювання, самка приступає до облаштування гнізда, самець ж в свою чергу продовжує залучення нових самок для спарювання. Подальший процес висиджування і виховання пташенят проходить без його втручання.

Гніздами для їх розмноження є звичні місця проживання какапо: нори, поглиблення, в яких є кілька виходів. Самка будує спеціальний тунель для пташенят.

Самка совиного папугу рідко відкладає багато яєць. Найчастіше, в гнізді налічується не більше двох яєць, а то і всього лише одне. Яйця по вигляду дуже схожі з голубиними: такого ж кольору і розміру.

Пташенята совиного папугу

Процес висиджування пташенят, як правило, триває місяць, після чого самка залишається з пташенятами до тих пір, поки вони не навчаться самостійно існувати. Поки маленькі пташенята, самка ніколи не відрізняється далеко від них, і завжди повертається в гніздо з їх першим покликом.

Дивіться також:  Каюга качка. Опис, особливості, догляд та розведення каюг

Гніздування совиних папуг відбувається дуже рідко, раз на кілька років. Те, що за раз папугою відкладається максимум два яйця, дуже згубно впливає на розмноження і загальна кількість птахів цього виду.

Купити совиного папугу для утримання будинку неможливо, так як він є дуже рідкісним і знаходиться під пильним наглядом. Зміст його в умовах неволі заборонено.

Такі дії можуть ще більше погіршити ситуацію з їх вимиранням. Місцеві жителі часто виловлюють цю птицю, в якості смачного м’яса. Полювання на какапо вважається незаконним і тягне за собою відповідальність перед законом.

Back to Top