«Чим кровожадней крокодил, тим він на вигляд добріші», це вираз безпосередньо можна віднести до цієї миловидної породі пташок із ряду горобцеподібних. Спробуйте уявити у себе в голові пташку з яскравим, привертає погляд забарвленням і неймовірно солодким голоском, при цьому невблаганно пожираючу тіло своєї жертви?! Це однозначно змінює наш погляд на маленькі породи птахів. Саме такі риси містить у собі маленька птах сорокопуд!

Особливості та середовище сорокопуда

Даний вид птахів поширений практично по всій Європі і в деяких частинах Азії. Виявити сорокопуда серед інших птахів ряду горобцеподібних можна з таким характерним особливостям як своєрідний, досить потужний дзьоб з крючкообразным надклювьем, яким володіють більшість інших хижих птахів.

Своїми маленькими, порівняно з великими родичами ногами, вони здатні легко схопити і транспортувати на потрібну дистанцію таких же маленьких тварин. Оперення рідкісне і може бути найрізноманітнішої забарвлення, як світлого, так і темного.

Але, незважаючи на це, найчастіше має суміш чорного, білого, коричневого і помаранчевого кольорів. У самців сорокопутов оперення буває яскравішим. Сорокопуд мешкає переважно на відкритій місцевості, де їм зручно займати високі, з гарним оглядом позиції, що дозволяє їм досягати успіху в полюванні.

Характер і спосіб життя сорокопуда

Як для будь-якого хижака полювання відіграє величезну роль у житті сорокопуда. Зайнявши зручну для вистежування видобутку позицію на висоті, він вичікує, дочекавшись потрібного моменту атакує здобич зверху, чи в повітрі, якщо це птах.

Жертву, забирає в тихе місце, на приклад в гніздо на дереві, кущі і приступає до трапези. Інстинкти хижака у цієї птиці розвинені досить високо, вони можуть відловлювати та вбивати, не відчуваючи при цьому голоду.

Дивіться також:  Ворон-птах. Опис і спосіб життя ворона

Поведінка співочого сорокопуда, своїм характером досить цікаво і незвичайно! Вони можуть накинутися на будь-яку птицю, залетілу на територію, яка знаходиться під їх охоронної!

Безстрашність і відданість дозволяють їм кидатися і дражнити птахів значно більшими. Сорокопуд завдає не малу шкоду своєю ненажерливістю, оселившись поряд з пасікою, вони поїдають бджіл, тим самим створюючи проблеми бджолярам.

Види сорокопутов

Існує близько десяти видів сорокопуда. В наших краях більш популярні сірий і жулан. Сірий сорокопуд більший у порівнянні зі своїми родичами і своєю вагою досягає майже вісімдесят грамів.

Має абсолютно хижий вигляд, володіючи гострими кігтями і дзьобом. Верхня частина оперення має попелясто-сіре забарвлення, нижня – білий, крила і хвіст виключно чорного кольору з невеликими білими смужками. Мешкає практично по всій країні, особливо в лісових і степових місцевостях.

На фото птах сорокопуд сірий

Сорокопуд жулан відносно не великих розмірів і має досить цікавий вигляд. Тіло птиці в основному не більше 20-25 сантиметрів. Голова має сплюснутий з боків вигляд, шия жулана настільки маленька, що її, можна сказати, практично і немає.

Маленький, масивний і дуже гострий дзьоб з вигнутим надклювьем. Верхня частина оперення має рудуватий відтінок, а черевна — м’який рожевий. Мешкають жулани в річкових, озерних і болотистих областях, не рідко можна зустріти в степах.

На фото сорокопуд жулан

Чернолобый сорокопуд розміром з дрозда, розфарбування оперення, загалом, дуже схожа з сірим сорокопутом, по виключенню чорного чола, грудна частина має рожевий відтінок, на фото сорокопуда в процесі польоту можна побачити біла плямка трикутної форми.

На фото птах сорокопуд чернолобый

Місцями проживання здебільшого є — степи, балки, чагарники і ліси наявністю просторих галявин. Сорокопуд червоноголовий один найменших видів родини сорокопутовых і має досить незвичайний забарвлення.

Дивіться також:  Кібець птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці куприк

Верхівка голови червонуватого з рудим відтінку, трохи нижче розташована нагадує маску чорна смужка, черевна частина білого кольору, хвіст і крильця -чорні з частковим проблиском білого. Бажане середовище існування — гаї, сади та степові чагарники.

На фото сорокопуд червоноголовий

Тигровий сорокопуд по схожості своєї порівняємо зі стандартним жуланом, відрізняється превосходствующими рудими тонами. Головка і шийна область сіруватого кольору з чорною смужкою, що йде від дзьоба до вух, черево – біле. Спина, крила і хвіст рудого кольору з лускатим візерунком. Місця проживання – ліси, сади, степу, парки і чагарники.

На фото птах сорокопуд тигровий

Харчування сорокопутов

Найчастіше в раціон сорокопутов входять комахи, такі як жуки, павуки, гусінь, метелики. Не гребують вони і плоттю, дрібними гризунами, ящірками, жабами і навіть родичами птахами.

Сорокопуд птах дуже винахідлива, розуміючи, що видобуток цілком не з’їсти, вона використовує гострі гілочки і колючки що б насадити на них жертву і відривати шматочки. Подібний метод вони так само використовують для зберігання їжі.

Розмноження та тривалість життя сорокопуда

Незалежно від своїх жорстоких якостей щодо полювання, сорокопуд є зразковим сім’янином і основоположником сім’ї. Знайшовши підходяще для гнізда місце (зручні відростки куща або дерева і на висоті не більше двох метрів), самець вкладає туди кілька гілочок або травинок і пропонує їй створити союз. У разі, якщо пропозиція прийнята, то будівництвом гнізда вони займаються разом.

Саме гніздо має два шари, зовнішнє і внутрішнє! Зовнішнє птиці плетуть з тоненьких сухих гілочок, а так само травинок. Внутрішньо робиться більш м’яким, для нього використовуються шерсть, пір’я і трава.

Що стосується періоду гніздування, то він залежить від району і регіону. В одному районі птах віддасть перевагу гніздитися в травні чи квітні, а в іншого це може бути червень, липень місяць.

Дивіться також:  Вівчарик птах. Спосіб життя і середовище проживання вівчарик

Початковий етап обзаведення потомством, такий як висиджування яєць, кількість яких у середньому складає від 4 до 7 штук, бере на свої плечі самка, самець же захоплений полюванням і добуванням їжі для кропіткої матусі, але в разі крайності може на якийсь час зайняти її місце. Термін висиджування тривати близько двох тижнів.

На фото пташенята сорокопуда

З часу народження пташенят, сорокопуди направляють увагу на їх захист і прожиток і знаходяться поруч до двадцяти днів, при цьому разом займаючись полюванням і обороною потомства від хижаків, а так само навчають пернатих першим польотів.

Годують пташенят пріоритетно дрібними комахами, гусінню і личинками, оскільки м’ясо для підростаючого потомства ще не прийнятно. Настає час, коли пташенята підростають і залишають гніздо, але навіть тоді сім’я не розпадається, вони продовжують дотримуватися один одного і батьки періодично підгодовують дітей.

Сорокопуд є перелітним, кочівної птахом, термін життя якої становить від десяти до п’ятнадцяти років. У підсумку можна зробити висновок, що птах сімейства сорокопутовых унікальна, як своїм характером, так і способом життя, який, безсумнівно, варто витраченого часу і уваги!

Back to Top