У сучасному світі ми все рідше замислюємося про щось, крім своїх турбот. Але іноді необхідно звернути свою увагу і на менш близькі нам проблеми – на вимираючі види тварин.

Дуже багатьох ми назавжди втратили, але й багато представників фауни занесені в Червону книгу, в даний момент вижили завдяки старанням небайдужих людей. Сьогодні поговоримо про один з представників цих рідкісних і охоронюваних тварин – солонгое.

Середовище проживання солонгоя

Цей маленький представник куницевих мешкає переважно в Центральній Азії, східній частині Середньої Азії, на півдні Далекого сходу і півдні Сибіру. Серед конкретних місць проживання солонгоя зараз можна назвати гори і передгір’я Тянь-Шаню, Тарбагатая, Алтаю, Паміру.

У Росії живе в Примор’ї, Хабаровському краї, Амурської області і Забайкаллі. Розділений на кілька підвидів по місцях проживання. Так існує Памирский, Китайський, Забайкальський солонгой.

Різні види відрізняються в основному лише кольором хутра. Тварини занесені в Червоні книги Єврейської АТ, Приморського краю і так само знаходиться під охороною в Іркутській області.

Краще селитися в гірських ландшафтах, де слабо розвинена рослинність. Наприклад, він облюбував хребет Даур в Єврейській АТ. Може проживати в степах і передгірних лісостепах. Лише заболочені місця йому не до вподоби.

Селитися любить в ущелинах скель, тріщини між камінням, дуплах дерев або покинутих норах. Ареал проживання солонгоя може змінюватися, але своїм перевагам він не змінює.

Знаходили сліди його життєдіяльності на висоті до 3500 метрів над рівнем моря в горах Паміру. Можна сказати, що солонгои дуже спокійно ставляться до людей, тому цілком можуть проживати поруч з фермами або житлом людини.

Зовнішній вид солонгоя

Так як солонгой відноситься до куньим, то і виглядає він, як годиться всім видів цього сімейства. Розміри звірка 21-28 див., і хвіст 10-15 див. Важать вони близько 250-370 грам.

Дивіться також:  Тварини Татарстану. Опис, назви й особливості тварин Татарстану

Самочки трохи менше. У звірка дуже короткі лапки, тіло витягнуте, гнучке, хвіст взимку пухнастий, хутро короткий, густий. Взагалі це дуже милі і симпатичні створіння, як можна судити з множинним фото солонгоя.

Звірята зовні схожі на тхора, але тільки не мають очок на мордочці, і вушка у них більш закруглені. До опису солонгоя варто додати, що вони змінюють колір шкурки з літньої на зимову, і різні види відрізняються один від одного відтінками вовни. Солонгои бувають і темно-коричневими, і оливковими і зовсім світлими, піщано-вохристими.

Спосіб життя солонгоя

Солонгой дуже активний звір, він постійно знаходиться в русі, дуже швидко бігає, незважаючи на свої короткі лапки, відмінно плаває і лазить по деревах, зачеплений за гілки, і кору довгими і гострими кігтиками.

Активність його і вдень і вночі спрямована на прожиток. Взимку, коли прожиток дістати не так просто, хижак може наблизитися до житла людини, завдавати шкоди його запасів і домашнім птахам.

Позбутися від небажаного сусіда буде не так то просто — солонгои дуже спритні противники. У часи, коли на нього була дозволена полювання, на промисел ходили тільки досвідчені слідопити, знають його повадки. Для лову використовували собак і капкани. Але, якщо з домашньою птицею він запросто впорається, то хижі сови та яструби самі є його природними ворогами.

При появі небезпеки звір ховається, а якщо немає відповідного укриття, намагається захистити себе чирикающими страшними звуками і використовуючи залози, які виділять неприємний запах.

У деяких випадках хижак залишає його в спокої. Активний вдень солонгой не має постійного житла, а відпочиває в будь-якому вподобаному місці. Але все ж окрема особина живе відособлено і на своїй території. Іноді в боротьбі за місце під сонцем солонгоя виживають з його території більш сильні колонки або горностаї.

Дивіться також:  Малайський ведмідь. Спосіб життя і середовище проживання малайського ведмедя

Позначати територію і таким чином спілкуватися зі своїми побратимами допомагає все той же секрет розташованих біля основи хвоста залоз. Крім запахів, солонгои можуть спілкуватися за допомогою чирикающих звуків, які видають, щоб попередити товаришів про небезпеку.

Харчування

Не дивлячись на те, що активний він у будь-який час доби, воліє полювати в сутінках. Солонгой швидко і швидко ковзає між коренів, в осипах скель і буреломі.

Раціон харчування різноманітний, і завжди за своєю їжею йому доводиться полювати. У гонитві за їжею йому допомагає здатність швидко бігати, а гострі кігті не залишають видобутку жодних шансів.

Найчастіше на стіл до нього потрапляють дрібні миші полівки, хом’яки, пищухи, ховрахи. Але він може зловити і ондатру, кролика, зайця. Не гребує і равликами, жабами, комахами. Вживає в їжу яйця і пташенят.

Дорослої особини потрібно близько 50 грам їжі на добу, це приблизно 3-4 дрібних гризуна. Але найчастіше, хижак здобуває набагато більше їжі, ніж йому необхідно.

Розмноження та тривалість життя

Коли настає період розмноження самці вступають в запеклі сутички один з одним за самочку. Нерідко більш слабка тварина гине в бою. Відбувається це в лютому-березні. Запліднена самка знаходить місце для гнізда, вибираючи старі занедбані дупла, гнізда або нори.

Самки роблять на світло 1-8 дитинчат через 35-50 днів вагітності. Цуценята народжуються сліпими і покриті тонким пухом. Через місяць діти відкривають очі і вибігають грати зі свого гнізда. Малят годують молоком близько 2 місяців.

Далі вони навчаються полюванні і через три місяці починають жити самостійно. У природі солонгои живуть 3-5 років, в неволі 5-10 років. Якщо говорити про користь для людини, то солонгой приносить її, винищуючи шкідливих гризунів.

Дивіться також:  Тварини Алтайського краю. Описи, назви й особливості тварин Алтаю

Але якщо він внадиться душити домашню птицю, то захистити її від цього звірка буде дуже важко. До 50-х рр. хутро тварини становив цінність, хоч і не таку, як у соболиних, але все ж на нього велася промислова полювання.

Але зараз, коли чисельність популяції під загрозою, полювання майже припинена, а в багатьох Червоних книгах тепер є його ім’я. В даний час основну небезпеку для солонгоя представляє той факт, що його мисливські угіддя люди перетворили в свої сільськогосподарські плантації.

А так само, чималу роль відіграє суперництво за територію з колонком, який полює там же, де і солонгой. Але так як колонок більше і сильніше, в цій боротьбі наш герой перемогти не може.

Back to Top