Сокіл дербник є хижою птахою, яка вважається найменшим представником сімейства соколиних у всьому світі. У Середньовіччі було дуже почесно мати ручних соколов, стрімкість і блискавичність яких активно використовувалася під час полювання.

І на сьогоднішній день багато видів соколов задіяні людьми, наприклад, для забезпечення безпеки злетів та посадок на аеродромах, розташованих безпосередньо в зоні сезонних міграцій птахів.

Дербник ж являє собою пернате створіння розмірами трохи менше звичайного голуба, тому для полювання або інших завдань людиною він ніколи не використовувався.

Особливості та середовище сокола дербника

Опис сокола дербника варто почати з його скромних габаритів, які варіюються в діапазоні від 24 до 30 сантиметрів. Розвинений статевий диморфізм у цих представників загону соколиних, і самки помітно більші за самців.

Вага птахів звичайно не перевищує 300 грам. Розмах крил варіюється в межах від 52 до 74 сантиметрів. Під час польоту крила дербника нагадують серп, голос – уривчастий і дзвінкий.

Забарвлення самок і самців розрізняється, і якщо в колірній гамі перших переважають світло-вохристі тони з поздовжніми бурими плямами, то другі мають сизим або рудуватим кольором оперення з темним хвостом.

Якщо поглянути на фото сокола дербника, то відразу впадає в очі особливий візерунок, в області шиї, що нагадує нашийник. «Вуса», які характерні для більшості представників соколиного сімейства, у цих птахів виражені відносно слабко.

Самки мають велику зовнішню схожість з балобанами, однак володіють набагато більш скромними габаритами і смугастими хвостами з чергуються кремовими і бурими смугами.

Ноги у птахів обох статей звичайно жовті, дзьоби сіро-буре, а райдужна оболонка – темно-коричнева. Молодняк відрізняється кольором оперення від дорослих особин.

Дивіться також:  Лиска птах. Спосіб життя і середовище проживання лиски

Ареал поширення цих птахів досить широкий, і на сьогоднішній день вони у великій кількості водяться на таких континентах, як Північна Америка і Євразія. На території Америки сокіл дербник мешкає від Аляски до зони реліктових лісових масивів.

На Євразійському континенті їх можна без праці зустріти в тундрах і лісостепах крім північної частини тайги і лесотундр. Ці пернаті уникають гірських ділянок без рясної рослинності та дерев і густих тайгових лісових масивів.

Найбільше їм до вподоби відкрита місцевість, на якій низькі сосняки чергуються з верховими болотами або ділянки лісотундри, позбавлені густої рослинності. Оскільки ці птахи мешкають на досить великих територіях, їх забарвлення і зовнішній вигляд може значно відрізнятися.

На території Російської Федерації на даний момент зафіксовано п’ять груп. Ці представники соколиного сімейства водяться також у північно-західних районах Середньої Азії, Західному Сибіру і Казахстану.

Для гніздування дербник вибирає переважно дерева, нерідко займаючи воронячі гнізда. Особливо люблять вони різні мховые болота, порослі червоними торфяниковыми мохами.

Птах може підніматися в гірську місцевість на почтительную висоту від 2000 до 3000 метрів над рівнем моря. Оскільки багато дрібні горобині птахи, які є основною здобиччю дербника, з настанням холодів мігрує на південь, то і соколи доводиться покидати насиджені місця і вирушати слідом за своїми потенційними жертвами.

Перші перельоти даних птахів припадають на кінець літа, інші представники загону починають міграцію тільки в середині осені. Деякі різновиди, що мешкають на південних територіях, воліють не залишати межі ареалу власного протягом усього року.

Характер і спосіб життя сокола дербника

З цікавих фактів про сокола дербнике можна відзначити наступні: по-перше, дані пернаті звичайно виходять на полювання парою. При цьому сторонній спостерігач, виходячи з особливостей їх поведінки, може помилково припустити, що соколи просто дуріють або граються.

Дивіться також:  Сипуха птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці сипухи

Насправді ж в цей момент сімейний дует швидше за все зайнятий вистежуванням чергової жертви, виявивши яку вони блискавично впораються з нею, не залишивши їй жодних шансів на втечу.

По-друге, птиця сокіл дербник може довго ховатися в укриттях в очікуванні здобичі. Однак якщо безпосередньо під час процесу полювання до гнізда з пташенятами наблизиться людина, то обоє батьків негайно покинуть власні позиції і візьмуться відчайдушно атакувати потенційного недоброзичливця.

На фото гніздо дербника

Завдяки особливості своїх крил, дербник не здатний літати в повітрі протягом тривалого періоду часу. Виходячи на полювання, птах може кружляти по території на невеликій висоті (від одного метра над поверхнею землі), щільно притиснувши крила до тулуба.

Харчування сокола дербника

Чим харчується сокіл дербник? Основною здобиччю даних птахів найчастіше виступають чекани, кам’янки, ковзани, плиски, жайворонки і дрібні представники горобиного сімейства.

Соколи, що мешкають в північних регіонах, нерідко полюють і на більш велику здобич. Так, орнітологи часто фіксували випадки нападу на білих куріпок, чирку-свистунку, золотисту ржанку і дупеля.

Якщо з якихось причин у соколов дербников відсутня можливість поласувати птахами, вони можуть нападати на великих комах і мишей полівок.

Розмноження та тривалість життя сокола дербника

Статевої зрілості дані пернаті досягають за досягнення однорічного віку. З середини весни вони починають стягуватися в місця розмноження, які в основному не змінюються протягом всього їх життєвого циклу.

Спочатку з’являються самці, а через деякий час до них приєднуються самки. У лісовій смузі ці соколи часто займають гнізда ворон та інших птахів, у степах ж їх житло може розташовуватися безпосередньо на землі або в оточенні мохових болотних купин.

Дивіться також:  Чеглок птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці чеглок

Для облаштування таких гнізд дербникам не вимагається наявності будь-яких будівельних матеріалів, і найчастіше вони просто виривають неглибоку ямку прямо посеред торфовища або відкритої галявини.

На фото дербник з пташенятами

До кінця весни самки приносять потомство (від трьох до п’яти яєць в кладці), з яких через місяць на світ з’являються молоді особини. Коли пташенятам виповнюється шість тижнів, вони повністю покриваються пір’ям і вже здатні самостійно полювати і добувати собі їжу.

Сокіл дербник – хижий птах, яка в умовах дикої природи може прожити близько п’ятнадцяти – сімнадцяти років. Однак орнітологам відомі численні випадки, коли представники даного виду доживали до двадцятип’ятирічного віку.

На сьогоднішній день більшість соколов дербников знаходиться під охороною, оскільки їх популяція в багатьох регіонах планети неухильно скорочується.

Back to Top