Опис і особливості снігура

Снігур належить до співочим птахам роду снігурів, який в свою чергу відноситься до сімейства вьюрковых. Снігур вважається птахом відомою і широко поширеною, це дуже помітна і приваблива птах. Фото снігурів дуже часто прикрашають різні новорічні листівки, календарі, журнали та інше.

Птах снігур відноситься до невеликих пташок, за розміром вона трохи більший за горобця. Вага снігура становить приблизно 30-35 грамів, але в теж час статура у нього досить щільне і міцне. Довжина тіла звичайного снігура близько 18 сантиметрів, а розмах крил доходить до 30 сантиметрів.

Для роду снігурів характерний статевий диморфізм у фарбуванні птахів. Найвидатніша частина птиці – грудка у самок має рожево-сірий окрас, а от самці є власниками кармінно-червоного пір’я на грудях. Це є головною ознакою снігурів, яких за яскравого оперення на грудях дуже легко розпізнати серед величезної кількості представників пернатих.

На фото самець і самка снігура

Решта ж забарвлення птахів в основному ідентична. Голова снігурів як ніби покрита зверху чорною шапочкою, яка плавно переходить у невелику чорну пляму на підборідді.

Спина птиці має блакитно-сірий окрас. Крила у снігурів досить яскраві, так як представляють собою класичне поєднання кольорів: чорний і білий, які чергуються смугами по всьому крилу.

Підхвістя і надхвістя пофарбовані в білий колір. Дзьоб у снігура широкий і товстий, він забарвлений в чорний колір. Ноги у цієї птиці міцні і сильні, трипалі з маленькими, але гострими і чіпкими кігтиками. Як і дзьоб ноги снігура також пофарбовані в чорний колір.

Щоки, шия, боки і живіт пофарбовані в сіро-коричневих тонах, інтенсивність яких залежить від подвидовой приналежності. Забарвлення оперення пташенят і молодих снігурів відрізняється, він більш скромний і ближче до окрасу самки, ніж самці.

Крім яскравої особливого забарвлення цей птах володіє ще одним відмітним властивістю – це пісня снігура. Його голос неможливо переплутати з голосом іншою птицею, хоча і описати видавані звуки досить важко в словесній формі. Більш відповідне порівняння це металевий скрип або свист.

Дивіться також:  Кроншнеп птах. Середовище існування та спосіб життя кроншнепа

Не відразу навіть стає зрозуміло, що цей звук видають снігурі, однак вони дійсно володарі такого унікального голосу і здатні дивувати слухача своєю особливою піснею. Найчастіше таку трель можна почути в шлюбний період. Дивно і те, що виконують нею і самці і самки. Ось такі талановиті виявляються птахи снігурі.

На фото взимку снігурі

Характер і спосіб життя снігура

Снігурі вважаються виключно лісовими птахами. Улюблені місця для поселення у снігурів це хвойні ліси, змішані. Поширений снігур дуже широко, він населяє всю смугу тайгових хвойних лісів Європи і Азії, яка простяглася від Атлантичного до Тихого океану.

Однак це не рідкість, коли снігурів можна побачити і в парках, і в звичайних дворах житлових будинків, на дитячих майданчиках і навіть іноді вони бувають гостями в невеликих годівницях на вікнах багатоповерхових будинків. Виходить, що снігурі зовсім не лісові, а міські птахи теж. Ні, це не так. Просто снігурі прилітають підкріпитися і поласувати.

Взимку снігурі дуже часто змушені прилітати в межі міста, щоб добути собі корм. Влітку побачити снігурів завдання не з простих, а ось взимку в морозні дні вони распушают свої пір’я і перетворюються в яскраві кульки, які пурхають з гілки на гілку.

Взимку на тлі білого снігу на гілках снігурі виглядають найбільш ефектно і гарно, наче святкові кульки прикрасили дерева. Зимовий снігур це свого роду символ снігу, морозу, засніжених дерев, гарного настрою і свят.

Снігурі дуже люблять горобину. Зазвичай вони підлітають до дерева зграйкою, і самці, як справжні джентльмени і знавці хороших манер, надають своїм дамам вибрати найбільш соковиті і смачні кетяги ягід.

Снігурі на горобині проводять кілька хвилин, поки вдосталь не наситяться насінням в ягодах, адже саму соковиту м’якоть вони не вживають. Потім ватага знову змахне крилами, злегка злякається сніг з дерева і полетить далі.

Дивіться також:  Чорний лелека-птах. Спосіб життя і середовище проживання чорного лелеки

Таке незвичайна поведінка птахів найкращим чином простежується під час кочівель, які вони здійснюють на південь – до басейну Амура, Забайкалля, Середньої Азії, Криму і Північної Африки.

Назад птахи повертаються зазвичай в кінці березня — початку квітня. Але це не означає що ці птахи перелітні, снігурі зимуючі птахи, просто іноді переміщуються в інші місця проживання.

Горобина улюблені ласощі снігура

Про снігура можна сказати, що це досить спокійні, врівноважені і неквапливі пташки. Але при цьому вони досить акуратні і обачні. В присутності людей снігурі ведуть себе не дуже активно, і в більшості випадків дуже насторожено і обережно, це більшою мірою стосується самок.

Але якщо людина залишить ласощі для пернатих, то вони будуть дуже вдячні йому і з задоволенням подкрепятся. Якщо купити снігура в якості домашнього вихованця, то потрібно неодмінно містити його в прохолодному місці, щоб він відчував себе комфортно, так як високу температуру птах не переносить.

Проте у відповідь на хороші умови, снігур може швидко звикнути до вас і стати практично ручним, він може розучувати нескладні мелодії і звукоподражать.

Серед своїх, у зграї птахів практично ніколи не виникає розбіжностей або відкритих протистоянь один одному. Живуть снігурі мирно і досить дружно. Якщо і виникає агресія, то в основному у самок. При цьому вони характерно стукають дзьобом і обертають головою. Але це буває досить рідко і якщо виникає обґрунтована причина.

Розмноження та тривалість життя снігурів

Шлюбний сезон у снігурів робить самця більш мелодійним і звучить приємніше, ніж зазвичай. Свої пісні вони присвячують своїм чарівним самкам, ті в свою чергу відповідають тихим підсвистуванням. Але пари в зграї утворюються лише до березня. В будь-якій сім’ї цих яскравих пернатих панує цілковитий матріархат, тут головна роль лягає виключно на даму.

Дивіться також:  Куріпка птах. Спосіб життя і середовище проживання куріпки

Для створення своїх гнізд птахи найчастіше вибирають ялинники, при цьому саме гніздо розташоване на досить великій відстані від землі, не менше ніж 1,5-2 метри і подалі від стовбура.

Плетення гнізда приділяється особлива увага, тонкі гілки і суху траву дзьобом і лапками майстерно сплітають між собою. Дно гніздечка викладають лишайником, сухим листям і шерстю тварин.

З настанням травня самка відкладає 4-6 яєць. Яйця пофарбовані в блакитний колір і мають малюнок у вигляді бурих цяточок. Висиджують потомство близько 15 днів, потім на світ з’являються пташенята.

Вони невеликого розміру, але при цьому з загостреним почуттям голоду. Щоб приглушити їх апетит, батьки працюють безперервно. Вони то і справа приносять у гніздо ягоди, насіння та іншу їжу.

Через два тижні пташенята починають вчитися літати і вибираються з батьківського гнізда. Але батьки, як і раніше підгодовують своїх малюків. Лише у віці одного місяця нові снігурі готові до самостійного життя і харчування.

На фото гніздо снігурів

У дикій природі тривалість життя снігурів може досягати 15 років, проте нерідко птахи не доживають до цього віку. Вони дуже вразливі до температурі, тому з-за нестачі їжі в засніжені холодні зими вони нерідко гинуть.

Харчування снігура

Основний раціон снігурів становить рослинна їжа. Тваринна частина їх живлення незначна, вони можуть поїдати невеликих комах, але це трапляється дуже рідко. В основному птахи їдять насіння різних хвойних і листяних дерев, для видобутку яких вони використовують свій сильний дзьоб особливої форми.

Крім цього вони харчуються бруньками, молодими пагонами рослин і першою зеленню. У літній час можуть вживати в їжу і квіти. Не проти поласувати та ягодами, особливо черемхою і горобиною. Картинки снігурів на гілках горобини можна вважати традиційним зображенням.

Back to Top