Одним з представників гірських тварин є снігова коза. Відноситься це ссавці до загону парнокопитних, до родини порожнисторогі. Снігова коза має значні розміри – висота в холці: 90 – 105 см, довжина: 125 – 175 см, вага: 45 – 135 кг

Самці набагато крупніше самок, в іншому відмінностей між ними немає. Снігова коза має квадратну морду, масивну шию і міцні сильні ноги.

Своїми розмірами снігова коза схожа з гірськими козлами, а за формою рогів нагадує звичайну домашню козу. Роги у тварини невеликі: 20 – 30 см, гладкі, несильно зігнуті, без поперечних валиків.

Пишна шерсть покриває тварина, неначе шуба, та має білу або сіру забарвлення. У теплу пору року шерсть у кози стає м’якою і схожої на оксамит, взимку ж відростає і спадає вниз подібно бахромі.

Вовна має однакову довжину по всьому тілу, крім нижньої частини ніг – там шерсть коротша, а на підборідді звисає довгий пучок з жорстких волосся, створюють так звану «бороду».

Снігова коза на фото виглядає досить потужно – густа шерсть робить її більше. Копита у кіз чорні, а роги здатні змінювати свій колір від чорного взимку – до сірого влітку.

Незважаючи на свої розміри, кози вправно пересуваються по стрімких скелях і вузьким скелястим стежках. Снігова коза – тварина, яка здатна здійснювати стрибки по 7 – 8 метрів в довжину, в стрибку змінювати траєкторію і приземлятися на маленькі уступи в горі.

У снігових кіз дуже гострий зір, ворога вони бачать здалеку, і на відміну від інших гірських козлів, не кидаються на ворога, а можуть спокійно сховатися. Якщо зіткнення не уникнути, снігові кози можуть постаратися відбитися від хижака своїми рогами.

Дивіться також:  Тварини Мексики. Опис, назви й особливості тварин Мексики

Бій снігових козлов

Снігова коза відрізняється своїм доброзичливим характером. Завдяки особливостям будови кінцівок, які допомагають тварині приймати особливу коліно преклонную позу, більшість конфліктів вдається уникнути.

Середовище існування та спосіб життя снігової кози

Мешкають снігові кози в Скелястих горах Південно-Східній частині Аляски і поширені до штатів Орегон і Монтана, а так само на півострові Олімпік, в Неваді, Колорадо і Вайомінгу. У Канаді снігова коза зустрічається в провінції Альберта, Британська Колумбія, на півдні території Юкон.

Більшу частину свого життя вони проводять вище верхньої межі лісу, на скелястих засніжених вершинах гір. Кози ведуть кочовий спосіб життя, збираючись в невеликі групи по 3 – 4 особини, проте, зустрічаються і одинаки.

Коли кози знаходять відповідну місцевість, вони обґрунтовуються там на тривалий час, поки не закінчується їжа. Взимку кілька груп об’єднуються і створюють велике стадо.

Вони залишаються єдиними мешканцями верхнього поясу Скелястих гір, в той час, як інші гірські тварини переміщаються в більш комфортні умови. Перед настанням ночі кози викопують передніми копитами у снігу неглибокі ямки і ночують там.

Шерсть у них досить щільна і не дозволяє козам замерзнути холодною зимою в горах. Тварини зустрічаються на висотах до 3 тисяч метрів над рівнем моря і здатні виносити морози до мінус 40 градусів.

У снігових кіз мало природних ворогів. Важкопрохідні для багатьох хижаків місця їх проживання дозволяють козам зберігати популяцію. Проте небезпеку представляють білоголові орлани – птахи здатні скинути козеня зі скелі; а влітку на кіз можуть полювати пуми, які вправно пересуваються по скелястій місцевості.

Судячи з фото снігових кіз в зимовий період, білий окрас відіграє важливу роль – тварина відмінно маскується в снігу. Незважаючи на те, що райони, де живе снігова коза, досить віддалені, і загрози зникнення виду немає, він знаходиться під охороною.

Дивіться також:  Джейран тварина. Спосіб життя і середовище проживання джейрана

На фото протистояння двох самців снігових козлов

Полювання на снігових кіз ніколи не велася, люди задовольнялися пучками шерсті тварин, які знаходили на скелях, виготовляючи з них вовняні тканини. Завдяки своїй легкості і теплоті вони мали високу цінність.

Чим харчуються снігові кози?

Харчування снігової кози можна назвати досить різноманітним для їх середовища проживання. В горах весь рік вони можуть знайти мох і лишайники, відкопуючи їх передніми копитами з-під землі і снігу.

Взимку в горах кози харчуються корою, гілками дерев і невисоких чагарників. Влітку кози спускаються з високих гір в солонці, і в раціон додаються зелена трава, папороті, дикорослі злаки, листя і хвоя з невисоких чагарників.

На фото снігова коза харчується травою

Кози пасуться зранку і ввечері, а так само можуть шукати їжу і в ясну місячну ніч. Кози переміщаються по великим територіям – близько 4,6 км2 потрібно дорослої особини для пошуку достатньої кількості їжі. В неволі снігова коза, як і домашні кози, крім звичної їжі, вживають фрукти і овочі.

Розмноження та тривалість життя

У листопаді – на початку січня у снігових кіз настає шлюбний період. Самці, які досягли 2,5 річного віку, приєднується до групи самок. Самці труться об кору дерев своїми рогами, ззаду яких розташовані пахучі залози, для привернення уваги самок.

Трапляється, що до стаду прибивається два самця, тому спочатку вони повинні довести один одному і самкам хто сильніший. Тварини здатні топорщить шерсть і вигинати спину, потім вони посилено риють землю передніми копитами, показуючи супернику свою ворожість.

На фото шлюбний сезон снігових кіз

Якщо це не допомагає, самці рухаються по колу, намагаючись зачепити ворога рогами по череву або задніх ніг. Самці повинні показати їй свою прихильність і покору.

Дивіться також:  Тхір тварина. Спосіб життя і середовище проживання тхора

Для цього вони починають активно бігати за самками, висолопивши язика і на напівзігнутих ногах. Рішення про паруванні приймає самка – якщо самець їй сподобався, то в’язка відбудеться, якщо ні – то самка вдаряє самця рогами під ребра, тим самим проганяючи його.

Вагітність у снігових кіз триває 186 днів і приносить частіше одного дитинчати, вагою близько 4 кілограмів. Козеня, якому всього півгодини від роду, здатний стати на ноги, а в місячному віці він починає харчуватися травою.

На фото дитинча снігової кози

Незважаючи на цю самостійність, перший рік життя козеня знаходиться біля матері. Тривалість життя снігових кіз складає 12 – 25 років у природі та 16 – 20 років у неволі.

Back to Top