В природі існує велика різновид вухатих тюленів. Серед них є один з великих і величних представників – сивуч. По-іншому його ще називають морським левом.

Коли люди чують слово «лев» всі мимоволі представляють розкішну гриву і потужні лапи царя звірів. Цю горду назву належить не тільки йому, але й іншим тваринам, у якого замість масивних лап є ласти, а замість пишної гриви убогий волосяний покрив.

Ці царі звірів мешкають у водній стихії. В даний час цього виду загрожує вимирання, тому сивуч з деяких пір в Червоній книзі.

Коли перед німецьким біологом Р. Стеллером постало це величне величезне диво з масивної холкою і шиєю, золотавими очима і стрункою задньою половиною тіла йому відразу згадалися леви. Щось у цих тварин однозначно є загальне.

Саме з цієї причини морський лев і отримав таке ім’я. Його басовий голос, чутний на велику відстань у вигляді рева нікого не змусив засумніватися в правильності такої назви.

Опис і особливості сивуча

Досить цікаве опис сивучів. Ці тварини порівняно великі. Довжина дорослих самців морського сивуча може досягати до 4 метрів, при вазі перевищує 650 кг

Бувають серед них і зовсім гігантські істоти, які важать до тонни. Але такі морські сивучи зустрічаються не часто. В основному їх середня довжина дорівнює 2.5-3 метра.

На фото дорослий самець сивуч

Самки завжди менших розмірів, ніж самці. На широкій і рухомій шиї тварин розташована кругла голова з широкою мордою, у якої багато спільного з мордою бульдога, злегка кирпатим носом і довгими виброссами.

Очі сивуча тварини невеликих розмірів, не дуже примітні. Вушка такі ж. Його ласти масивні і потужні. Загривок і шия самців прикрашені видовженими волоссям, що нагадують загривок. Це допомагає тваринам вберегтися від можливих ударів своїх суперників під час бійок.

У забарвленні його тіла переважає буре колір з жовтизною. Такий колір непостійний. Його зміни відбуваються протягом усього життя морського лева сивуча. Підлітковий вік супроводжується світло-коричневим забарвленням.

Ближче до статевого дозрівання сивуч світліє. Зміни в забарвленні тваринного відбуваються і у зв’язку зі зміною часів року. У холодні зимові місяці тварина стає помітно темніше, його відтінок більше нагадує шоколад. Влітку сивучи солом’яно-світлих тонів.

Дивіться також:  Винторогий козел. Спосіб життя і середовище проживання винторогого козла

У волосяному покриві переважають ості. Трапляється побачити у сивучів і подпушь, але вона не відрізняється хорошою якістю. Сивуч на фото виглядає не надто привабливо, так і в реалі він не вирізняється особливою красою, але це тварина мимоволі викликає до себе якусь повагу і симпатію.

На фото самка, самець і дитинча сивуч

Ці тварини полігамні. Це означає, що для одного самця цілком пристойно буде задовольняти потреби двох і більше самок. Тому в їх суспільстві досить часто створюються гареми, але з цілком демократичними у них звичаями.

У самця немає упередженого ставлення до самок з домішкою егоїстичного власницького ставлення до них. Тому життя у них протікає тихо і розмірено, без всяких претензій один до одного.

Дамам не обов’язково завжди перебувати поруч зі своїм кавалером. Для дами це дає прекрасну можливість влаштуватися на лежбище саме в тому місці, де вона хоче.

У самки, як правило, народжується одне маля. Після його появи на світло самка стає агресивною і захищає себе і дитини від будь-яких контактів.

Через два тижні після цього відбувається процес спарювання, кінець якого припадає на кінець червня. Друга половина липня характерна поступовим запустінням лежбищ і розпадом гаремів.

Є і суто чоловічі лежбища сивучів, які складаються з холостяків, які не встигли з якихось причин створити свої гареми. Вони можуть бути самого різного віку, починаючи з молодиків і закінчуючи людьми похилого віку. Після закінчення періоду розмноження всі самці змішуються в одне велике ціле співтовариство.

Ведуть себе на лежбищах ці тварини досить спокійно. Чути тільки на великі відстані їх левиний рев, який нагадує гудки пароплавів. Такі звуки видають дорослі самці. Рев ж самок більш нагадує мукання корів. У дитинчат дзвінкий і розкотистий крик, що більше нагадує голоси овець.

Агресивний норов сивучів не дає шансів захопити їх живими. Тварини зазвичай б’ються до останнього, але не здаються, тому їх занадто мало живе в неволі. Але був помічений один нетиповий випадок, коли морський лев подружився з людиною і постійно заглядав до нього в намет за їжею.

Дивіться також:  Свиня пекарі. Спосіб життя і середовище проживання свиней пекарі

Спосіб життя і середовище проживання сивуча

Все життя цих тварин розділяється на два періодилежбищный і кочовий. У зимовий час року сивуч мешкає в кліматичній зоні теплих широт, у мексиканських берегів. У весняний час року, ближче до літа він перебирається до тихоокеанським узбережжя. В цих місцях є всі умови для розмноження тюленя сивуча.

Ці хижаки для того, щоб добути собі їжу можуть зануритися досить глибоко, вони прекрасні плавці і нирки. Найбільше камчатських сивучів уздовж західного узбережжя о. Сахаліну. У весняний час їх можна побачити в Татарській протоці. Вони воліють триматися розріджено і не утворювати великих скупчень.

Під час гаремів на берегах лежбищ на одного сивуча самця припадає 5-20 самок. Для кожного гарему визначена своя окрема територія, її розміри більшою мірою залежать від агресивного характеру і здібностей самця. Найчастіше вони розташовуються на рівній поверхні і лише зрідка на 10-15 метрів вище рівня моря.

Найулюбленішими місцями цих тварин є Курильські і Командорські острови, Охотське море і Камчатка Росії, а також майже вся частина тихоокеанських берегів, в яку входить Японія, США, Канада, Аляска і Каліфорнія. Найбільше їм до душі скелі і кам’янисті рифи. Вони не люблять лід.

Першими до лежбищ зазвичай добираються самці. Вони розмічають територію і з гордовитим, агресивним видом охороняють її для свого гарему. Трохи пізніше до них приєднуються самки і майже відразу ж народжують своїх малюків, яких вони виношували протягом року, а самці дбайливо охороняють територію.

Харчування сивуча

Ці хижі тварини люблять рибу і молюсків. Також з великим задоволенням їдять вони кальмарів і восьминогів. Якщо є така необхідність, вони можуть полювати на більших тварин, зокрема на морських котиків.

Сивучи харчуються восьминогами

При цьому їм все одно дитинча перед ними або доросла особина. Вони і самі не застраховані від того, що можуть стати їжею хижаків моря – акули або касатки.

Дивіться також:  Тварини Сибіру. Опис і особливості тварин Сибіру

Всього налічується близько 20 видів риб, які воліють морські леви. Було помічено, що їхні уподобання в їжі багато в чому залежить від географічної прихильності.

Наприклад, ті сивучи, які мешкають в каліфорнійських водах, люблять морських окунів, палтуса і камбалу. Морського окуня, бичків і пинагору із задоволенням поглинають сивучи, що живуть уздовж берегів штату Орегона.

На фото самка сивуча повертається з рибалки

На березі Британської Колумбії різноманітність риби набагато більше. Відповідно і раціон морських левів, які живуть у тій місцевості значно ширше. Нерідко знаходять у шлунках сивучів морські водорості, камені і пісок з гравієм.

Розмноження та тривалість життя сивуча

Готові для продовження свого роду самці у восьмирічному віці, самки дещо раніше – в 3-5 років. В період ранньої весни починається їх розмноження.

На завойовані самцями шляхом запеклих боїв лежбища з часом приходять самки, з якими самці після невеликого післяпологового періоду знову сполучаються.

Для всіх своїх самок самець є найбільш надійним захистом і опорою. Період розмноження характерний тим, що в морських левів утворюється два табори – гареми і парубоцькі лежбища.

Вагітність самки сивуча триває рік. Народжений малюк потрапляє під справжню материнську опіку самки, вона у буквальному сенсі нікуди від нього не відходить. Але проходить деякий час, малюк підростає і самиці доводиться відлучатися для того, щоб добути собі і йому їжі.

На фото дитинча сивуча

Ближче до літа, малюки підростають, відпадає необхідність їх постійно опікуватися, тому гареми розпадаються, а тварини просто перемішуються між собою. Живуть ці цікаві тварини 25-30 років.

Останнім часом морських львів стає все менше. Ніхто не може зрозуміти, з якої причини це відбувається. Є припущення, що на них так само, як і на багатьох інших тварин негативно впливає погіршення екології, їх масово знищують касатки.

Так само можливою причиною зникнення сивучів вважають вилов рибальськими суднами минтая і оселедця, які є їх головною їжею.

Back to Top