Особливості та середовище сизоворонки

Сиворакша — досить велика і досить незвичайна птах. Довжина крила дорослої особини досягає 20 — 35 сантиметрів, розмах крил — 40 — 70 сантиметрів, довжина тіла птаха разом з хвостом — 30 — 35 сантиметрів при вазі 200 грам. Інша назва сизоворонки — ракша.

Птах має досить жорстке, але дуже яскраве і красиве оперення. Низ тіла, крил, голова і шия зеленувато-блакитні, переливаються на сонці різними відтінками цих квітів, спинка і верх крил коричневі, махові пера темно — коричневі або бурі, великий гарний хвіст, що складається з 12ті махового пір’я яскраво-синій. Молоді птахи мають легкий наліт на пір’ї, який зникає з віком.

На фото сиворакша має досить велику голову по відношенню до величини тіла. Дзьоб сильний, правильної прямої форми, трохи стиснуте з боків і з невеликою горбинкою на вершині, кінчик злегка гачкуватий, бурого кольору.

Навколо дзьоба птиці розташовуються жорсткі волосини — вібриси. Самці і самки, що відносяться до даного виду мають ідентичні розміри і забарвлення, відрізнити їх один від одного досить складно.

Зустрічається птах в основному в степовій і лісостеповій зоні Західної Азії, Європи, Африки, в країнах СНД поширений від Алтаю до Татарстану, півдня Казахстану. У Росії зустріти це пернате можна тільки в теплу пору року, так як з наближенням холодів птах мігрує в Африку. Однак, з плином часу все менше птахів повертаються після зимівлі, в деяких районах Росії сиворакша більше не живе взагалі.

Це пов’язано з безліччю причин — вплив людини на звичні місця проживання птахів, вилов і відстріл пернатих заради м’яса, красивих пір’я та набивання опудал істотно позначається на загальній чисельності особин.

Дивіться також:  Піскулька птах. Спосіб життя і середовище проживання пискульки

На фото сиреневогрудая сиворакша

Загалом, в рід входить 8 видів: абіссінська, бенгальська, синебрюхая, рыжешапчатая, ракетохвостая, сулавесская, звичайна і сиреневогрудая сиворакша. По більшості назв можна судити про відмітних особливостях представників виду від інших побратимів.

Характер і спосіб життя сизоворонки

Сиворакша — птах, ведуча перелітний спосіб життя. Для того, щоб благополучно пережити холодну пору року, пернате долає величезну відстань і зимує в південний районах Африканського материка. Дорослі представники роду відлітають на зимівлю в серпні, потім у вересні залишає будинок і молодняк, повертаються назад в кінці квітня — початку травня.

Як правило, літає сиворакша невисоко, переривчасто — періодично набираючи висоту і «пірнаючи». На землі птицю можна побачити вкрай рідко, що не дивно — ноги представників роду сильні і товсті, а також, досить довгі, тобто, пересуватися пішки птиці незручно.

Виглядаючи здобич, птах може довгий час сидіти на гілках дерев або будь-який інший підходящої для цього по оглядовості височини. Густих лісів і лісових масивів птах уникає, віддаючи перевагу пустель і напівпустель, степів та лісостепу. В теплі сонячні дні птах веде активний спосіб життя, постійно переміщаючись в пошуках їжі, в похмурі та дощові дні — в основному відсиджується в безпечному місці.

Харчування сизоворонки

Звичайна сиворакша невибаглива у їжі. Особливе перевагу птах віддає великим комах, таким як жуки, цикади, коники, сарана, метелики і гусениці, богомоли, не гребує бджолами і осами, великими мухами, мурахами, а термітами.

Крім того, птах може вживати в їжу дрібних гризунів, скорпіонів, павуків, невеликих ящірок, жаб, багатоніжок. В залежності від сезону їсть виноград, різні ягоди, що зустрічаються на шляху насіння.

У випадках, коли полювання завершилася затриманням живий нелетающей їжі, наприклад, дрібної миші, птах піднімає її на велику висоту і скидає, роблячи це кілька разів, тільки потім приступає до трапези.

Дивіться також:  Пінгвін аделі. Спосіб життя і середовище проживання пінгвіна аделі

Розмноження та тривалість життя

Шлюбний період датується серединою, кінцем весни, відразу ж після прильоту птахів з теплих країн. Форма і будова крил сизоворонки дає можливість самцям проробляти в повітрі незвичайні трюки для привернення уваги самок, чим вони і займаються.

Літаючи навколо обраниці, самець виконує повітряний танець, наповнений немислимими піруетами і видає гучні звуки. Утворюючи пару, птахи залишаються вірними один одному до кінця життя. По поверненню на місце гніздування, самець вже готової пари також приділяє увагу своїй самиці, зачаровуючи її спритністю і швидкістю польоту.

Гніздяться сизоворонки, як правило, у вже створених кимось раніше, але занедбаних дуплах або норах, а також можуть займати покинуті будови людини, наприклад, військові бази.

Звичайно, вибір місця для облаштування пташиного будинку залежить від постійного району перебування в теплу пору року, так, у степовій зоні сизоворонки займають порожні нори або ж викопують їх самостійно на крутих схилах, у рідких лісах займають дупла дерев.

Бувають випадки групового проживання птахів — кілька пар займають одну простору нору і облаштовують там окремі гнізда. Зручний для птиці розмір нори — близько 60 сантиметрів, гніздо розташовується в самому кінці. Підстилку птиці плетуть з сухої трави та дрібних листя, проте, деякі пари цього не роблять.

На фото синебрюхая сиворакша

Кладка відбувається в кінці травня, складається з 4-6 невеликих білих круглих яєць з блискучою шкаралупою. Потім, протягом 3х тижнів мама ретельно зігріває майбутнє потомство. Після закінчення цього терміну вилуплюються пташенята, які не можуть самостійно добувати собі їжу ще близько місяця.

Батьки годують потомство по черзі, а також, активно захищають своє гніздо. Як тільки малюки трохи підростають і міцніють і вже здатні до самостійного, хоч поки і не тривалого перельоту, вони залишають гніздо для самостійного життя.

Дивіться також:  Вівчарик птах. Спосіб життя і середовище проживання вівчарик

Перша повноцінна линька молодняку відбувається у січні, неповна — у вересні, перед початком перельоту в теплі краї. У віці 2-х років молоді птахи вже шукають собі постійну пару і облаштовують гнізда. Максимальна зареєстрована тривалість життя — 9 років.

Back to Top